УСАГБ "СЕЛЕНА" - гр. Пловдив - ТЕМА 26

• 43 495
  • 802
  •   1
Отговори
# 495
И двата пъти бях с индукция.
Първия път отидох с болки и нерегулярни контракции, но нямах почти никакво разкритие и ми пуснаха система.
Втория път се бях уговорила с лекаря за предизвикване и влезнах вечерта в болницата.

# 496
Само искам да кажа, че ОГРОМНА част индуцираните раждания (при които няма никаква започнала родова дейност) завършват със секцио.

# 497
Това е така, да. Когато индуцираното раждане започва при напълно неподготвена маточна шийка (без разкритие, без контракции, без никаква родова дейност), рискът от секцио е значително по-висок, особено при първо раждане. Затова е важно всяка жена да си направи предварително проучване и да си избере лекар, на който може да се довери на 100%. Лекаря трябва да прецени адекватно ситуацията и дали има реални индикации за успешно протичане на индукция.

Нещо интересно, което бях прочела като тръгнах миналата година да проучвам що е то индукция след като лекаря ми препоръча, че това е по-добрия вариант за бебето:
Цитат
Съвременни проучвания (включително големи рандомизирани проучвания като ARRIVE trial, 2018) показват, че индукцията при първораждащи жени в 39-та гестационна седмица не увеличава, а дори намалява риска от секцио в сравнение с изчакване на спонтанно начало на раждането. Важно е обаче какво точно означава индукция – при добри условия: зряла маточна шийка (по-висок Bishop score), ясна индикация и добре проведен процес, шансът за вагинално раждане остава висок.

# 498
Това е така, да. Когато индуцираното раждане започва при напълно неподготвена маточна шийка (без разкритие, без контракции, без никаква родова дейност), рискът от секцио е значително по-висок, особено при първо раждане. Затова е важно всяка жена да си направи предварително проучване и да си избере лекар, на който може да се довери на 100%. Лекаря трябва да прецени адекватно ситуацията и дали има реални индикации за успешно протичане на индукция.

Нещо интересно, което бях прочела като тръгнах миналата година да проучвам що е то индукция след като лекаря ми препоръча, че това е по-добрия вариант за бебето:
Цитат
Съвременни проучвания (включително големи рандомизирани проучвания като ARRIVE trial, 2018) показват, че индукцията при първораждащи жени в 39-та гестационна седмица не увеличава, а дори намалява риска от секцио в сравнение с изчакване на спонтанно начало на раждането. Важно е обаче какво точно означава индукция – при добри условия: зряла маточна шийка (по-висок Bishop score), ясна индикация и добре проведен процес, шансът за вагинално раждане остава висок.

Предполагам, че индукция преди 39 г.с. правят само при някои сериозни състояния като високо кръвно или гестационен диабет. Иначе ми се струва неоснователно предвид това, че вероятно все още ще липсва родова дейност в този период.

# 499
Аз родих на 3ти Април и затова споделих. Даже не бах отворила моите пакети ,останаха си в куфара.
[i[/i]
При нас даже нощниците бяха свършили - в същия ден имаше 10 операции...Аз си носих и превръзки и нощници и давах от предвидените за мен на жената на съседното легло. Родих 11 април 2025. Явно така се е случило.

# 500
Скрит текст:

Цитат

Предполагам, че индукция преди 39 г.с. правят само при някои сериозни състояния като високо кръвно или гестационен диабет. Иначе ми се струва неоснователно предвид това, че вероятно все още ще липсва родова дейност в този период.
От 37г.с + 0 нататък бебето се счита за "терминово" и реално родова дейност е нормално да започне във всеки един момент след това. Така че, индукция може да се приложи и преди 39 г.с., но само при наличие на индикации — включително при започнала, но неефективна родова дейност. Например:
  • Ако жената има силни и болезнени контракции в продължение на часове или дни, но няма развитие в разкритието.
  • Ако водите изтекат, а контракции не започнат до определено време (обикновено 12–24 часа).
  • Ако разкритието не напредва с часове или матката не реагира ефективно.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 15:00 от zoya.

# 501
Здравейте. Каква е цената бащата да присъства на раждането? 😊

# 502
Всичко е лесно достъпно в сайта на Селена. Има ценоразпис за всичко. 1000лв е, ако не можете да се справите.

# 503
1000 лв беше Април, ако няма промяна . Попитайте на задната регистратура за по-сигурно .
Добре е тези пари да ги дадете за самостоятелна стая . Не е поискан този съвет , но е хубаво да имате посещения от съпруга си без да ставате ,да се съобразявате с другите в стаята-за гушите заедно дечицата (аз съм с близнаци ) безценно 😍.

# 504
Дали ви разбрах правилно, ако съм в самостоятелна стая съпруга ми може да влиза при мен така ли?
1000 лв беше Април, ако няма промяна . Попитайте на задната регистратура за по-сигурно .
Добре е тези пари да ги дадете за самостоятелна стая . Не е поискан този съвет , но е хубаво да имате посещения от съпруга си без да ставате ,да се съобразявате с другите в стаята-за гушите заедно дечицата (аз съм с близнаци ) безценно 😍.

# 505
Да,може . Съпруга ми беше преди мен и ме посрещна след секциото . Лично за мен беше уникално преживаване . Защото на самото секцио ,си упоен и дали е там или не няма значение . После е хубаво да си е при теб Simple Smile самото изживяване няма как да го предам ,не всъщност-Щастие 😊
Дали ви разбрах правилно, ако съм в самостоятелна стая съпруга ми може да влиза при мен така ли?

# 506
Включвам се след като ми мина секциото при д-р Тачева.
Накратко:
Приеха ме сутринта в 5:30- направиха ми тонове, екг, взеха ми секрет,кръв, проба за антибиотик -нищо полезнено и ме качиха в една стая да чакам часът за операцията като ми пуснаха някаква система.
Не ми правиха клизма отбелязвам го защото за мен беше важно да знам а никъде не намерих категоричен отговор.
Самата операция минава бързо, слагането на упойка не е полезнено изобщо, след това слагат катетъра и започват.(усещаш че нещо правят но не боли)
В деня след операцията лежиш като идват да тя раздвижат само за няколко крачки и пак лягаш.
На другия ден вече ти махат катетъра ( пак не боли ) и те раздвижват.
Реално най-много лохии течаха първия ден, втория бях с голяма превръзка но можех да бъда и с нормална.
Персонала е изключително мил, някак те карат да се чувстваш спокоен дори когато идват да ти правят дамски душ(измиване на леглото) мислех че ще е доста неприятно но те подхождаха много с разбиране, гледаха да се бързи и реално в никакъв момент не ме накараха да се чувствам засрамена, неудобно или нещо такова.
Боли като се движиш но според мен е търпимо, при мен от лапароскопската за махане на жлъчка болеше повече раздвижването, дават ш доста обезболяващи така че няма място за притеснение.
Като цяло изобщо не е толкова старшно, приемете го като процедура която трябва да мине.
А пък д-р Тачева е чудесно много спокойна, благодарение на нея бях изключително спокойно повреме на бременността, винаги когато съм и писала ми е отговаря доста бързо, което допринесе да се чувствам в сигурни ръце. Ако някога раждам пак със сигурност бих избрала нея и секциото като начин на раждане.

# 507
Страхотна информация от последния потребител, благодаря! Някой да е раждал при д-р Матев? Мнение .. 🥹

# 508
Страхотна информация от последния потребител, благодаря! Някой да е раждал при д-р Матев? Мнение .. 🥹

Аз искам да раждам при него и също се интересувам за тази информация!

# 509
Има ли дами, раждали при д-р Чалова? Интересува ме най-вече за нормално раждане какви са ви били впечатленията?

Общи условия

Активация на акаунт