За съдържанието на козметичните ни продукти

• 1 059
  • 23
  •   1
Отговори
Проверявате ли съдържанието на козметичните продукти, които ползвате и нанасяте по тялото си?
Ползвате ли апликации като Yuka и INCI beauty ?
Аз започвам от днес .
 Сканирах мицеларната вода на Nuxe :

И хидратиращия крем на същата марка :

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:00 от •MERA•

# 1
Не,ако ми понася, го използвам. Но от любопитство  бих пробвала.

# 2
Не , въпбещ не ме интересува , чета ревюта само.

# 3
Аз лично нямам навика да проверявам състава. Гледам да използвам по-качествени продукти от утвърдени марки. И аз съм така, ако ми понася добре, използвам продукта, ако не ми понася не го ползвам.

# 4
Ревютата са ориентировъчни, но често и платени от производителите.  Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе критична роля в поддържането на здравето и защитата на организма.90% от често срещаните продукти по магазините съдържат парабени, концентрацията им в кръвта ни се наслагва. Парабените увреждат организма ни на клетъчно ниво и са причина за хормонални проблеми.

Според изискванията на FDA, всички продукти за лична грижа трябва да имат етикет със списък на съставките им, за да може потребителят да види какъв е състава и да прецени дали иска да ги използва. Производителите на козметика не са длъжни да имат одобрение от FDA, за да разработват, рекламират или продават продукти на клиентите. Тоест наша е отговорността да се информираме за продуктите, които купуваме и как те влияят на нашето здраве.

Може чрез баркода да си проверяваме козметичните продукти , да четем етикетите и идентифицирайки вредните съставки , да купуваме и ползваме осъзнато.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 00:03 от •MERA•

# 5
Като се опитах да сваля приложението ми дава, че не е налично за държавата ми. Ако някой може да сподели такова за България, ще е от полза. Това е френско, уж ЕС, защо не ми го дава?

# 6
Аз не съм в България, при мен е окей. Мога да помагам намирайки продукта, който ви интересува  и публикувам тук.

# 7
Като се опитах да сваля приложението ми дава, че не е налично за държавата ми. Ако някой може да сподели такова за България, ще е от полза. Това е френско, уж ЕС, защо не ми го дава?

INCI Beauty използвам аз заради същия проблем с държавата за другото приложение. Доволна съм.

# 8
Проверявам състава на всичко, което ползвам. Като цяло ми е достатъчно да си копирам състава и да го пейстна в chatgpt или гугъл.

# 9
  • София
Не , въпбещ не ме интересува , чета ревюта само.
И аз така.

# 10
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Да, проверявам съдържанието на козметиката си от години. По него я и избирам, най-малкото защото има съставки, които не действат добре на кожата ми и задължително ги избягвам.
Yuka app нямам, ползвам CosDNA, incidecoder или INCI Beauty, като най-често предпочитам първия сайт. Харесва ми, че мога да намеря обяснение за непознати съставки какво представляват и дали бих могла да ги преглътна или не.

# 11
# 12
Parabens-
(Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben, Benzylparaben и др.) са нефтени продукти, които масово се използват като консерванти в козметиката. Те са евтини, нямат вкус и мирис и не позволяват развалянето на продуктите. Парабените са стабилни неразтворими молекули, които продължават да действат и след като проникнат през кожата ни, като по този начин нарушават нормалната ензимна активност. Имитиритат хормона естроген, което може да доведе до хормоналини нарушения. Все повече специалисти твърдят, че се натрупват в организма и водят до рак.Срещат се в почти всеки продукт предназначен за красота и чистота (шампоани, овлажнители, пяна и гелове за бръснене, почистващи гелове и маски, кремова, паста за зъби и др.).
Ако имате нарушения в менструалния цикъл или хормоналния баланс би било полезно да обърнете внимание на козметичните продукти, които ползвате.

Petrolatum-
Мазнина, която е продукт на нефтохимията и има същите вредни свойства като техническото масло. Поради това, че задържа течността, петролатумът пречи за отделянето на токсините и нарушава проникването на кислорода. Оксидативния стрес причинява преждевременно стареене на кожата и органите ни.

# 13
Parabens-
(Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben, Benzylparaben и др.) са нефтени продукти, които масово се използват като консерванти в козметиката. Те са евтини, нямат вкус и мирис и не позволяват развалянето на продуктите. Парабените са стабилни неразтворими молекули, които продължават да действат и след като проникнат през кожата ни, като по този начин нарушават нормалната ензимна активност. Имитиритат хормона естроген, което може да доведе до хормоналини нарушения. Все повече специалисти твърдят, че се натрупват в организма и водят до рак.Срещат се в почти всеки продукт предназначен за красота и чистота (шампоани, овлажнители, пяна и гелове за бръснене, почистващи гелове и маски, кремова, паста за зъби и др.).
Ако имате нарушения в менструалния цикъл или хормоналния баланс би било полезно да обърнете внимание на козметичните продукти, които ползвате.

Petrolatum-
Мазнина, която е продукт на нефтохимията и има същите вредни свойства като техническото масло. Поради това, че задържа течността, петролатумът пречи за отделянето на токсините и нарушава проникването на кислорода. Оксидативния стрес причинява преждевременно стареене на кожата и органите ни.
Не че не е писано милион и един пъти, но ето ти още една подобна тема. В червено са дадени съставки, които почти не се употребяват, а метил (дори приложението го е дало като нисък риск) и етил парабен пък е доказано многократно, че нямат никакви такива нежелани ефекти.
Петролатум-а е вазелин, и този който се ползва в козметични препарати е изключително пречистен (откъм ароматни въглеводороди) и е почти незаменима съставка за хора с много суха кожа и бебета.
Гледам, че приложението ви е дало ТриЕтанолАмина като горе-долу ОК, а то не е така. Отделно, че дори написан така, тази съставка НЕ Е налична в този и вид в продукта, защото се ползва за неутрализация на някаква киселина, и всъщност е ТЕА-сол (същото е и с натриева основа, sodium hidroxyde). Нито едно приложение не включва целостта на продукта с неговите технологични особености и процентно влагане! А още Парацелз е казал, че дозата прави отровата...
Ако имате желание да знаете, ще трябва и да прочетете по 1 документ за всяка съставка, която ви зачуди - Информационен Лист за Безопасност - Material Safety Data Sheet. Ако не - пишете си тука за разнообразие и цъкате с език. FDA няма никакво отношение къмто козметиката, която се продава в Европа.

# 14
Европейски регламент за козметиката:

https://eur-lex.europa.eu/BG/legal-content/summary/safer-cosmeti … le-in-the-eu.html

За който иска да се информира за действието на козметичните продукти върху ендокринната и репродуктивната ни система:

https://sigridov.bg/vliyae-li-izpolzvanata-kozmetika-na-fertilno … a-rodenite-detsa/

https://parentacademy.bg/endorinni-disruptori/

Най-важното накратко:
Ендокринните дисруптори (ЕД) рефлектират върху хормоните в човешкото тяло, произвеждани от ендокринната система, като смущават функциите й и и я карат да образува повече или по-малко от необходимото количество, водейки до дисбаланс.
ЕД влияят на половите хормони (естроген и тестостерон), както и на хормоните на щитовиднта жлеза.
Учени изследват вероятна връзка между ендокринните дисруптури и състояния като синдром на поликистозните яйчници, миоми в матката и ендометриоза.Тези заболявания могат да се отразят на овулацията, шансовете за оплождане и имплантация на оплодената яйцеклетка и вероятността за износване на плода до термин.
Експерти докладват, че намаленото излагане на ЕД има позитивен ефект върху здравето, и в частност върху репродуктивните функции.

Противодействайте на вредния ефект на ендокринните дисруптори, набавяйки си повече фолиева киселина чрез храни или хранителни добавки. Различни изследвания показват, че високите нива на фолиева киселина могат да предпазват организма от вредните влияния на Бисфенол А или Фталати, при жени, опитващи се да забременеят. Храни богати на фолат са: спанак, аспержи, брюкселско зеле и черен дроб.
Купувайте продукти за лична хигиена, които са доказано без ЕД. Имайте в предвид, че дори и т.нар. “чиста козметика” може да не е съвсем безобидна. Може дори да свалите апликация на телефона си, с която да проверявате даден продукт за вредни субстанции.

Общи условия

Активация на акаунт