Всякакви въпроси за пералнята - тема 20

• 27 336
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,

В близко бъдеще ще ми предстои покупка на пералния и на сушилния (отделни уреди). Уви от този тип уреди нищо не разбирам, така че ще съм много благодарен ако може да ми дадете някакви насоки преди да започна истиснкото проучване. Какви програми е хубаво да има, хубаво ли е да има програми с пара, кой марки са за предпочитане (от бърз прочит доколкото разбрах АЕГ, ЛГ и БОШ). При бюджет от 1200/1500/2000 лв на уред с какво биха ми донесли уреди от по висок ценови клас. Благодаря и се извинявам се за странния въпрос

п.с. ще се радвам ако може да обосновете избора си с примери

# 31
ЛГ за хладилник по-скоро.
Аз като избирах прочетох текущата и няколко от старите теми за да се ориентирам. И в друг форум надникнах и там четох малко Grinning

# 32
Аз си мисля, че  ако дрехите са по-мокри, даже има риск при сушене на сушилник да остават следи по тях, там където са закачени  или да провисват. При мен няма разлика т.е. не са намачкани нито при 1200, нито при 1600 оборота. Само вълнени не суша на 1600, а на стандартните за програмата 900 оборота. Почти всички якета/без гъши пух/ също пускам на 1600 допълнително/при стандарнто зададени 800 об./ и няма щети и захабявания.
Martin Kostov 656570,  при моите избори много помогнаха съветите на petiaivanov ,Vilemina, niljaniljo. Прочетете последните теми. Относно LG в някоя от темите Васил Василев даваше отзиви.
На този етап, ако трябваше да избирам, бих се спряла на 9 кг. или 10 кг., 1600 оборота, времетраене на програмите, да има кратка програма, пауза за добавяне/изваждане при пране. Парата съм ползвала само 1-2 пъти.
Екстри като автоматично дозиране, Wi-Fi може да са полезни, но може и без тях.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 23:32 от Мари-ана

# 33
Мачкат се.
На 1000 са ми ок...
Неведнъж съм писала от опита си с ниски и средни класове перални по ваканционни имоти — тези перални мачкат и на 800 оборота, ако щеш.
Хубавата пералня не мачка и на 1600.

# 34
Имам едно просто канди за 350 лв - не мачка. Максимума му е 800 оборота.
Моят опит е друг тоест.
Зависи от оборотите.

Под мачкане визирам тениските на мъжете - суща на закачалки, не гладя.
Има разлика в намачканото от 1000 оборота и от 1400...това забелязах.
Въпреки че и това с намачкането е субективно.

# 35
Мачкат се.
На 1000 са ми ок...
Неведнъж съм писала от опита си с ниски и средни класове перални по ваканционни имоти — тези перални мачкат и на 800 оборота, ако щеш.
Хубавата пералня не мачка и на 1600.
Принципно е така в повечето случаи, обаче и много зависи дали центрофугата е на етапи, както е при по-добрите перални, независимо от марката.
Ако не е на етапи, мачкането е гарантирано.

# 36
Имам едно просто канди за 350 лв - не мачка. Максимума му е 800 оборота.
Моят опит е друг тоест.
Зависи от оборотите.

Под мачкане визирам тениските на мъжете - суща на закачалки, не гладя.
Има разлика в намачканото от 1000 оборота и от 1400...това забелязах.
Въпреки че и това с намачкането е субективно.
Първата ми пералня, Аристон, не мачкаше на 800 оборота, но на максималните 1000 мачкаше.
После купих Миле, което беше до 1400 оборота. Трябваше ми време, за да превъзмогна остарелите си схващания и да установя, че на 1400 няма да изкарам прането на хармоника.
После купих следващо Миле, което е до 1600 оборота. При него въобще не се замислих и веднага превключих на максимума.
Тениски и аз рядко суша в сушилнята, защото центрофугирани на 1600, сложени на закачалка, изсъхват за отрицателно време.
Нищо, освен ризи и няколко панталона, не гладя.

# 37
Еми... моята пералня Беко си мачка на 1400 оборота. Беше ми драма преди да взема сушилнята. С нея се родих и забравих що е то ютия. Иначе си пере пералнята, нямам забележки за сега, вече 4 години я ползвам, дано не се скрапе на 5-тата.

# 38
Имам в селската къща стара Индезит от 90-те години и изведена от експлоатация преди около 5 години напълно здрава и без нито един ремонт (но такива бяха все още всички стари уреди - издръжливи и с високи експлоатационни качества, макар и морално остарели сега). Нейните максимални обороти бяха 800, никога не е мачкала пране и можеше да не гладя след нея, ама аз по навик си гладя всичко. За тогава класът й може и да не е бил нисък, не зная, бяха масови и такава купих без да проучвам особено, но явно центрофугата е била направена като хората, не личеше, че е прано нещо, стоеше почти като изгладено. Сега не смея да купя подобна марка. Като си отиде селският Сименс, който замени Индезит, че е с по-голям барабан, с аква стоп и повече програми, ще го сменя вероятно с Миле или АЕГ, според каквото реша на момента, ама и той не се дава, ако и да е на 20 + години, не е виждал ремонт и също не мачка (с максимални обороти 1000 е).
Мачкането обаче има и един допълнителен фактор, освен самата пералня - тъканите. Има тъкани, които се мачкат повече и други, които си остават почти като гладени след пералня (говоря все за естествени тъкани, особено лен, синтетиката е ясна), та с тях внимавам и се опитвам да ги гладя влажни, да не ги пресушавам.

# 39
Сравнението аз го правя на едни и същи тениски ... та при мен не е до тъкани. Чаршафите ми също са същите които перях и на старата пералня на 1000 оборота.

# 40
Ако пералнята е препълнена се мачкат повече. Дори при максимални обороти и да са намачкани като се поизтръскат и опънат и сложат в сушилнята гънките се изглаждат.
Е тениски и ризи не точно, но пак са в прилично състояние.
Риза без гладене не става дори на 600 оборота.

# 41
  • гр. София
Здравейте отново и в тази тема. Коя от следите модели на AEG е най-добра и заслужава ли си функцията Autodose?
Каква е разликата между Universal Dose и Autodose?
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944qe/
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944oe/
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73864ce/

# 42
Здравейте отново и в тази тема. Коя от следите модели на AEG е най-добра и заслужава ли си функцията Autodose?
Каква е разликата между Universal Dose и Autodose?
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944qe/
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944oe/
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73864ce/
Всяка една от трите перални са Ок!
Смятам, че някоя от първите две (с черния борд  ) много добре ще си паснат със сушилнята от 8 серия, ако решите нея да вземете. И с тази от 7 серия също ще си паснат.
Разликата между QE i OE моделите е, че първата има автоматично дозиране, а втората не.

# 43
  • гр. София
Това автоматично дозиране добра екстра ли е? В какво се изразява? Може ли и ръчно да се дозира или само автоматично?

# 44
Това автоматично дозиране добра екстра ли е? В какво се изразява? Може ли и ръчно да се дозира или само автоматично?
Наливаш течен препарат, нагласяваш  дозата и пералнята сама си дърпа. Аз почти не пера с течни и не го тача хич. Дет'се вика , моето поколение може да метне една чашка течен директно в барабана Wink
То може да бъде изключено и да не се използва, ако не е  нужно.

Нa мен пък на другата чекмеджето не ми харесва никак.

Общи условия

Активация на акаунт