МОН - промените продължават (6)

• 42 031
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
Цитат
В темата един от аргументите срещу точните науки и по голямата им тежест за сметка на езиците, е че живота не е само математика, трябва и духовност, и култура, които са неизменна част от човека, и също трябва да ги има в училище.
"Точните науки" (математика, оптика, астрономия и физика, без да навлизам в материята, колко е "точно" и всеобщо прието това деление на науките според критериите за истинност на една теория) СА част от духовността и културата на човек и общество. Така че противопоставянето им води до изкривявания на мисленето и практиката.
Цитат
Изкуственият интелект не може да бъде съден... Защото той не е жив
Тук бих казала, че аргументът не е аргумент, "порочен кръг" в логиката се нарича определянето на нещочрез самото себе си. Изкуственото не е живо. А сред живите отговорност и вина носи само човек... по редици други причини.
Цитат
Религиите се слагат защото изобщо ги няма.

Има ги! Simple Smile

Цитат
Закон за предучилищното и училищно образование, в сила от 01. 08. 2016 г
чл. 76(4)
В процеса на училищното образование религиите се изучават в исторически, философски и културен план чрез учебното съдържание на различни учебни предмети.
При условията и по реда на този закон в процеса на училищното образование може да се изучава и учебният предмет Религия.

# 316
Цитат
Хората ще си го използват, естествено, те и сега го използват. Но това няма да попречи на изучаването на чужди езици. Ако съм собственик на магазин, ще си наема човек, който знае хилядата нужни думи на английски, за да обслужва клиентите ми, а не тарикат с ии.
Grinning Там е работата, че ти след време няма изобщо да наемаш човек, да ти работи в магазина. Защото ще туриш един робот, на който вместо заплата, ще плащаш само производствени разходи за поддръжка на програмисти, които да го управляват, ремонтират ако се повреди, и да му усъвършенстват софтуера за комуникация примерно, с новите ъпдейти. Защото няма да има нужда да му плащаш заплата, той никога няма да се разболее, винаги ще изпълнява абсолютно точно, всичко което поискаш от него. Никога няма да се умори, оплаква, или да не иска да работи, ако не му вдигнеш заплатата. И никога няма да те напусне, да речем, и да те постави в трудна ситуация, да няма кой да работи в магазина. Никога няма да открадне нещо, нито някаква друга мизерия да ти направи на магазина, плод на човешките емоции и страсти. Това е бъдещето.

Цитат
Това бъдеще, в което езиците няма да имат значение за комуникацията, за след колко години го планираме? Защото, дори и да приемем, че някога ще се случи, не мисля, че и нашите деца ще го доживеят. Сега, за тези, които ще си стоят по цял ден пред компютъра в една стаичка, може и да не са необходима част от образованието им, а и нямат толкова необходимост от личностно развитие. За повечето обаче са. Пробвай да учиш/специализираш в чужд университет без съответния език, а чрез ИИ.

Аз мисля че даже ти ще го доживееш това бъдеще, защото не ми изглеждаш бабичка, та камо ли нашите деца, за тях съм сигурен. Иначе е ясно че чуждият език все още е ценен, особено за българина, като лесен излаз за децата му на запад, само че тука обсъждаме какъв е интереса на държавата, а не на родителя, и на детето, което в чужбина може по добре да се развие, повече възможности, по големи заплати, по развито общество, различни неща са. То за това има и сблъсък и спор по темата. Сблъсък на интереси, всеки един спор в света е такъв.

Цитат
И добре е все пак да се чете, преди да се пише. НЯМА аргументи срещу точните науки, напротив, изрично писахме, че часовете по математика трябва да се увеличат. Но в учебния план има достатъчно други възможности, за да не е за сметка на езиците.

Не ти противореча, просто не знам откъде другаде може да се реже. Аз като бях ученик, имах един час седмично рисуване. Той не може да се махне, защото ще изчезне напълно. Доколкото знам в общообразователните училища музиката е един час седмично. Аз съм завършил специализирано музикално училище, в което различни музикални специалности, бяха основна част от програмата, а бяха орязани, неща като математиката. Аз мога да изпълнявам класическа музика на два инструмента. Пиано и Виолончело. Религия изобщо нямаше. Не че по ирония на съдбата, сега математиката не е основна част от работата ми. Но това са лични неща. Но мисълта ми е, че предполагам че се режат езиците, защото те са много силно застъпени в програмата. При мен имаше страшно много английски и втори чужд език по избор на равно с английският пак много часове. Да речем физкултурата не помня вече колко беше седмично, ама май само от нея може да се ореже, ако е повече от 1 час. При мен физкултурата беше проформа, просто защото в музикалното училище, няма база за спортуване. Има фитнес салон и малка площадка за футбол, на която няма място дори само за един клас да играе на нещо. Ставаше само за 2 отбора, от по 4, 5 души, иначе става тясно. Та така, от кое друго да се реже. Нямам поглед в общообразователните училища, защото не съм учил в тях.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 12:59 от Никола Тесла

# 317
Уф, Тесла, баш съм си бабичка. И да ти кажа и в бъдещето хората ще искат да се обслужват от хора, не само от роботи, защото са просто...хора, ще искат да се скарат с някой, да напсуват някой, да си го изкарат, да се оплачат, да се похвалят. Скоро няма да се доверят на робот за тези дейности, бъди сигурен. Ти ако си музикант знаеш, аз не бих искала да ми свири и пее робот, искам човек, несъвършен, готин, харизматичен, емоционален
А и роботът в доста случаи е по-скъп ако върви с армия ИТ специалисти, свикнали на висок стандарт и да искат на всеки шест месеца да си плащаш за нова версия

# 318
Аз за това казвам, че в бъдеще предстои страшен политически сблъсък, защото хората ще се разделят на два политически лагера, и ще са ожесточени политически битки. Защото някои хора са като теб, не харесват ИИ, никога няма да се доверят, повече ще вярват на несъвършенният човек, който греши, изнервя се, уморява се, защото е като тях. Но има и други хора, които лесно ще се доверяват на ИИ, машините и роботите, на чисто рационална основа, и ще се възползват от техните предимства. Старо като света. Сблъсък между природата на емоцията и разума. На мозъка и сърцето. Сърцето ще е срещу ИИ, като нещо нечовешко, различно, непознато, мозъка ще е за него, като по съвършен от човека, съответно способен на по велики неща от човека, съответно може да ни е само от полза.

# 319
  • София
Не ти противореча, просто не знам откъде другаде може да се реже.
Е, аз знам. Joy
Ами може да е за сметка на часовете ИУЧ и ФУЧ например. Всички знаем, че часовете ИУЧ всъщност никога не са били избираеми за децата, избират се от училището и масово се избират според това на кой учител трябва да запълним хорариума -я музика, я ИИ. Прехвърлят част от тях към ЗУЧ и ги слагат за математика. Има и един паразитен час на класа, който аз никога не съм го разбирала. Може и да се обсъди дали гимназистите трябва да учат до 10-ти клас музика и ИИ, които на практика са страшна проформа в гимназиален етап. Както казах, има и други, по личното ми мнение далеч по-разумни варианти.
Има между 6 до почти 10 часа седмично избираеми и факултативни часове в учебния план в гимназиален етап, които сега всяко училище си ползва както си реши и често не е според нуждата и интересите на учениците. Само в СМГ/НПМГ ги ползват изцяло по предназначение - основно за математика.
А език се учи много само в 8-ми клас.

# 320
И аз да напомня, като Katya_I, че религиите и сега си ги има в учебния план, изучават се и по литература, и по история в различни контексти. Ако е нужно може да се разшири леко в рамките на съществуващите предмети. Няма нужда да се слагат 9- ти и 10- ти час, само за да симулира дейност и загриженост към избиратели от някакво си излишно министерство.

# 321
  • Майничка
Само в 10 клас са повече часовете ИУЧ от гимназиалния етап. В осми са 2, в девети - 1.5, в десети - 6. Във втори гимназиален, в ЕГ и хуманитарните зависят от броя профили, ако са четири, няма ИУЧ.
ФУЧ са факултативни, би следвало да се избират по желание, след редовните часове. Религията би следвало да е там.

# 322
  • София
Е, то във втори гимназиален етап езиците са с по 2 часа. Къде повече да ги режат? И в първи са много само в 8 клас. А СМГ си ползва плътно часовете ФУЧ и са живи децата. И от двата вида може да се резне и да се добави в ЗУЧ.

# 323
Тесла толкова пъти го повтори това, че нямало нужда от преводачи, че чак се зачудих защо пък аз все повече не смогвам.
Количеството и обемът на текстовете, които получавам за MTPE и proofreading (на него няма да му е трудно да разбере за какво става въпрос), се се увеличили в пъти през последната година.
Че се ползва ИИ за преводи, ползва се, ама няма как да не се замете и почисти след него.

# 324
  • софия
ИИ може да подпомогне, но не може да даде качествен краен продукт. Винаги ще има нужда от естествен интелект, който да оцени, коригира, допълни работата му. А този естествен интелект трябва да е на съответното ниво.

# 325
Който смята,  че от днес нататък преводачи няма да бъдат необходими, а чужд език за друго нищо не е нужен, има пълната свобода да не си записва детето в езикова гимназия.

# 326
https://www.segabg.com/category-observer/uchilishteto-se-provaly … ravi-vuzpitanieto
Ето тук едно точно представяне на отминалата вече дискусия за религията - проблематизирано и подредено. За който е пропуснал.

# 327
Дюнерите и корупцията влязоха в математиката Hands Plus1
https://www.segabg.com/category-observer/dyunerite-i-korupciyata … zoha-matematikata

# 328
ИИ може да подпомогне, но не може да даде качествен краен продукт. Винаги ще има нужда от естествен интелект, който да оцени, коригира, допълни работата му. А този естествен интелект трябва да е на съответното ниво.

Хващам се за това...аз в момента ползвам ЕИ от тема тук за помощ при решаване на задачи защото ИИ не може да ги реши и не му вярвам. На мамите тук в онази тема вярвам Simple Smile

# 329
  • софия
ИИ дава информация, естественият - знания.
Никой не отрича качествата на ИИ в точните науки. Събрал е и продължава да събира информация.
ИИ не може да напише добър код. Винаги трябва да се мине след него. Улеснява, но не отменя.
Та не разбрах даденият пример какво доказва. И дъщеря ми ползва активно ИИ за задачи, които се затруднява да реши. Ползва го за проекти, за превод. Учителите ѝ го ползват за съставяне на тестове, задания. И? Нали след това минаваш и проверяваш, коригираш. Естественият интелект винаги разбира кога е ползван единствено ИИ. За да може това да се случи са необходими знания и човешка мисъл.

Тази сутрин по Нова имаше интересен репортаж по темата.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 10:01 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт