МОН - промените продължават (6)

• 41 996
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:
Никола Тесла влезте в jobs.bg и хубаво вижте обявите за работа. Всичко високо платено е с поне един чужд език на B1, но ако имате опит в дадената или сходна позиция.
Прекрасно е да слушаш език и за го разбираш, още по-хубаво е да можеш и да го говориш. 
И съм напълно съгласна със Санака.
Обаче държавата иска ли всички да са високо платени? Може ли да си позволи да плаща "високо" на всички, завършващи училище?
Държавата ли плаща "високо" на всички високообразовани?
Владеенето на поне един чужд език на високо ниво позволява и висока специализация, защото осигурява възможност за достъп до ресурси и информация на съответния език. Останалите предимства от владеене, изучаване на чужд език на високо ниво няма смисъл да се повтарят.
На много високообразовани плаща държавата. Колко от държавните служители са със средно образование?  А има ли интерес държавата цялата държава да е съставена от високообразовани? Кой ще работи да ги храни? В този смисъл Никола Тесла си е съвсем прав.
Тапията за висшУ не е равнозначна на високообразован. Заплатата на държавните служители не се определя основно от степента на тяхното образование и неголяма част от тях са с наистина високи заплати.
Кой ще работи да ги храни?
Това е смехотворно. Хората, притежаващи висока специализация и знания, се изхранват сами.
Това просто не е вярно. Няма как докторът да си произвежда сам брашното, месото, зеленчуците, с каквито и машини да разполага. Поне на този етап от развитието на технологиите. Най-малко, защото няма време да го прави, тъй като се стреми да се образова. Пак казвам - замислете се - има ли държавата интерес всичките й граждани да са високообразовани? От там тръгна диалогът. Ми няма такъв, колкото и да ни се иска.

# 301
  • софия
Лекарят има възможност да заплаща справедлива цена за храната си, с което осигурява възможност на производителите да произвеждат качествен продукт. Със знанията си осигурява здраве на производителя, за да може той да работи.

Държавите, които осигуряват добро качество на живот, имат развита икономика, иновации, са държавите с високо образование.
Държави, в които няма образование, са на обратния полюс.
Аз искам да  живея и детето ми да живее в първия  тип държави. За вас не знам, но очевидно това не ви е важно.
Държава като нашата няма интерес от високообразовани хора, защото те имат изисквания и не са безгласни роби.

# 302
Абе всичко хубаво, ама той лекаря наистина трябва да яде. И при положение, че в днешно време изкуственият интелект ти превежда книга за секунди. Благодарение на технологиите и програмите за превеждане, на телефони и всякакви джаджи. Даже вече има специална джаджа с изкуствен интелект, която е само за това, за превеждане от всички възможни езици, на всички възможни познати езици. При положение, че благодарение на всичко това, аз едновременно примерно, мога да си чатя с мацки от чужбина, или да водя бизнес кореспонденция, без бъкел език да знам. Еми в тоя момент на човечеството, просто чуждите езици стават вече развитие на личноста, а не образованост.

Защото няма разлика вече, между знаещия и незнаещия език. Има такива революционни моменти в човечеството. И винаги имат технологичен произход. Да речем револвера променя целият свят, и изравнява хората. Вече всеки може да убие всеки. Преди слабия не е имал как да убие силния.

Но да се върна към лекаря който трябва да яде. С развитието на изкуственият интелект и роботиката. В Китай ако не знаете предстои първият боксов мач между роботи. Приемат се залози, за първи път в историята на спорта, ще се състезават не живи неща. Подготвят ги хора. Програмисти. Хора на точните науки. До десет години на всяко поле, зеленчуците ще ги копа и полива робот. Вече се разработват, даже български има такъв. Селяните изчезват от цивилизацията, ще бъдат заменени от роботите. Тия роботи ще имат нужда от програмисти, които да ги управляват. Която държава се справи по добре с това, ще изнася да речем повече продукция, тя ще е изобилна на вътрешния пазар и по евтина, защото за разлика от човека, робота повече площи може да обработва, защото няма нужда от почивка. Но не на нас ни трябват преводачи, а не програмисти, математици, учени, инженери каквито също ни трябват. Никакъв интерес няма държавата да отдава повече значение на чуждите езици в образованието в сравнение с точните науки по въпроса, кое трябва да е с повече тежест и повече часове.

# 303
  • София
Колко хора учат чужди езици, за да стават преводачи? Нещо май не се разбираме. И никой не е казал, че трябва да се отдава повече значение на чуждите езици, отколкото на точните науки. Това противопоставяне е само в твоята глава и в главата на министъра. Joy Просто не е нужно да се съсипва чуждоезиковото обучение, за да се наблегне повече на точните науки.
Това за изравняването на знаещи и незнаещи езици чрез ИИ ще го подмина. Той ИИ и задачи решава за секунди, и програми пише. Но всяко учене развива редица когнитивни умения. И ако всички учат само математика, светът ще стане едно много тъжно място.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 22:51 от sanaka

# 304
Цитат
Колко хора учат чужди езици, за да стават преводачи? Нещо май не се разбираме. И никой не е казал, че трябва да се отдава повече значение на чуждите езици, отколкото на точните науки.

Е то вече няма нужда от преводачи, за това наистина, никой няма да учи чужд език за да е преводач, а за развитие на собствената си личност. Което е чудесно, само че държавата това не я интересува. Нея не я интересува, аз примерно, как ще си развивам личността. През свободното си време какво ще правя, ще спортувам ли, чужд език ли ще уча, на уроци по пеене ли ще ходя. Нея я интересува, да осигури нужните хора, за нужните дейности, съобразно идващият свят, за да не изостава икономиката. В който по горе описаните причини, ролята на чуждият език намалява, тази на точните науки се увеличава. Защото бъдещето е на изкуственият интелект, роботиката, науката. А то решението е дали да се намалят чуждите езици, за сметка на точните науки. Защото часовете са краен брой, няма как да увеличаваш нещо, без да намалиш друго. Математически закон.

# 305
  • София
Ами аз обясних по-напред как може да стане увеличаването на часовете по точни науки по по-разумни начини. Няма да се повтарям. Така че, не, не е това решението.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 23:12 от sanaka

# 306
ИИ изобщо не може да превежда добре художествена литература. Новите преводи са под всякаква критика, правят някои произведения нечетими. Изобщо много бързо някои хора тук зачертаха една такава творческа професия, имам чувството, че просто не четат. Пък и за какво му е на човек литература, култура, чужди езици, след като има чат джипи ти, ерзац култура в кавички в джобчето, бърза храна, повече захар, нетфликс и животът е шест

# 307
  • София
Цитат
Колко хора учат чужди езици, за да стават преводачи? Нещо май не се разбираме. И никой не е казал, че трябва да се отдава повече значение на чуждите езици, отколкото на точните науки.

Държавата я интересува, да осигури нужните хора, за нужните дейности, съобразно идващият свят, за да не изостава икономиката.

И за това вкарва задължителен час по религия от 1 до 12 клас. Да, повярвах, че държавата се интересува от каквото и да било. Министърът се интересува да угоди на правилните за него лобита - явно това са университетите свързани с математика и църквата, които искат държавата да им свърши работата, а те само да прибират пачката.

# 308
Цитат

Е то вече няма нужда от преводачи, за това наистина, никой няма да учи чужд език за да е преводач, а за развитие на собствената си личност. Което е чудесно, само че държавата това не я интересува. Нея не я интересува, аз примерно, как ще си развивам личността. През свободното си време какво ще правя, ще спортувам ли, чужд език ли ще уча, на уроци по пеене ли ще ходя. Нея я интересува, да осигури нужните хора, за нужните дейности, съобразно идващият свят, за да не изостава икономиката. В който по горе описаните причини, ролята на чуждият език намалява, тази на точните науки се увеличава. Защото бъдещето е на изкуственият интелект, роботиката, науката. А то решението е дали да се намалят чуждите езици, за сметка на точните науки. Защото часовете са краен брой, няма как да увеличаваш нещо, без да намалиш друго. Математически закон.
Тогава Семинарията е Вашето училище. Там учат латински и старогръцки,а те наистина развиват личността на човека...

# 309
Чета, чета някои постове и  у мен възниква отново въпроса: За коя държава става дума?
Формулата е: Държавата горе - аз, ние, долу. И още - какъв е произходът на тая държава горе? От Бог? По наследствения принцип от някой велик цар от Среновековието? От безсмъртна партия някаква?
По-нататък - тая държава се оказва враг на отделната личност, щото последната не си разбира мястото и интересите(?!) Държавата се интересува от икономиката (която пък накрая опира до "какво ще ядем и кой ще го произведе") - личността се формира в свободното си време с хобита (спорт, музика, чужди езици...).
Тая държава, уважаеми, си има име  и то е тоталитарна, авторитарна. Чувала съм вече подобно мнение - ние трябва да сме в ЕС заради икономическите преимущества, обаче си имаме свои (национални?) ценности. А по същество - отделната личност е болтче в нея. Изходната основа на такова разбиране е марксизмът.
Накрая, като ИИ заменя преводачите, земеделците ... какво е бъдещето на програмистите и инженерите? Така де, той роботът има способността да се самовъзпроизвежда и самоусъвършенства. И то много по-бързо отколкото човек...

# 310
Аз лично не съм във възторг от идващият свят. И е доста неясно в бъдеще, как ще изглеждат взаимоотношенията между живото и неживото. Защото за първи път в историята, неживи неща, ще имат способността на живота, да мислят, да взимат решения, да се самоусъвършенстват, да помнят, да се самообучават, да се самопроизвеждат. И не се знае къде ще свърши всичко това и какво ще стане. Защото това досега бяха характеристики единствено на живота. Даже не говоря за апокалиптични сценарии човек срещу машина, тип Терминатор, а че просто не се знае, в предстоящият свят, човека дали ще намери своето място. И дали то ще е добро за него, и дали ще е щастлив в новата си предстояща роля.

Между другото аз мисля че предстои до 100 години да се установи нов световен ред, който мога да го нарека с 2 думи. Технологичен марксизъм. От всекиго според възможностите му, на всекиго според потребностите. Само дето производството ще се извършва, не от освободеният от капиталистите труд, ами направо производството ще се освободи от самият труд........ Което ще е най голямата предстояща революция в историята на света. Ако не го забелязазвате с все по иземващият човешки функции изкуствен интелект. Накрая машините ще работят, ние като Зевс и боговете ще си пием ракията на Олимп, и като надзиратели ще контролираме какво правят роботите за нас. Те ще работят за нас, ще ни забавляват, дори ще ни представляват в съда да речем. Не е далеч времето в което освен първият боксов мач, между неживи неща, ще бъде и първият съдебен процес, в който обвиняемият ще избере вместо адвокат, не жив, изкуствен интелект да го представлява....... Света се променя с бясна скорост искаме или не, и няма как да го спрем. Срещу хода на времето, никой не е способен да върви, трябва да се приспособява и адаптира. Колкото и да са несъвършени сегашните изкуствени преводачи, и все още да се усеща превода дали е механичен, изкуствен, или естествен, плод на човешка душа, след няколко години ще са съвършени. Като ИИ почне да преминава теста на Тюринг, и да не се различава от човек. Науката напредва, не седи на едно място.

Цитат
И за това вкарва задължителен час по религия от 1 до 12 клас. Да, повярвах, че държавата се интересува от каквото и да било. Министърът се интересува да угоди на правилните за него лобита - явно това са университетите свързани с математика и църквата, които искат държавата да им свърши работата, а те само да прибират пачката.

Simple Smile Не може да се угоди на хората. В темата един от аргументите срещу точните науки и по голямата им тежест за сметка на езиците, е че живота не е само математика, трябва и духовност, и култура, които са неизменна част от човека, и също трябва да ги има в училище. И е така, това че точните науки, ще са най важни в бъдеще, не значи, че всичко останало трябва да изчезне. Трябва и музика да има в училище, и чужди езици, и религии, и всичко което го има в света, включително съм на мнение че трябва и ЛГБТ и за техните права да се говори часовете по сексуално образование, за да се преодолява дискриминацията и омразата към тях в обществото, водеща до престъпления срещу личността, на съответната възраст разбира се. Но всяко нещо трябва да има съответната тежест в програмата. Религиите се слагат защото изобщо ги няма. А в цяла Европа се изучават в училище, само ние и Франция сме единствените в ЕС, които ги нямат в програмата. Но не значи че Религиите трябва да са с най голяма тежест в програмата, просто трябва да ги има, при музиката, рисуването, езиците. Промените в света просто вадят езиците от категория образование, и превръщат тяхната роля единствено в развитие на личноста. И е нормално тяхната тежест в програмата да намалее, за сметка на точните науки. Защото просто в бъдеще няма да има значение за комуникацията, дали знаеш чужд език или не. Винаги в историята образован спрямо необразован човек, разликата е била, че единият има възможности, които другият няма, заради негови познания, занаят. Досега чуждият език влизаше в тази категория, вече предстои да излезе. Света се променя.

# 311
Тесла, не знам дали знаеш чужд език или не, но голям пророк се извъди и ако не си баба Ванга, преродена, посмали малко с предвижданията или поне нека си бъдат твое лично мнение.
Никой в съвременния свят, даже в близко бъдеще, не се доверява на ИИ за превод, когато става въпрос са важни неща, сделки, политика и т.н., защото просто не е надежден, няма и да е скоро. Иначе разни глупости без особено значение ще ти преведе, няма проблем. ИИ е по-добър в математиката, отколкото в езиците и математиците ще са първи изхвърлени.
На ИИ скоро мост няма да му дадат да смята, защото няма глава, която да заложи, ако моста падне, ако изобщо ме разбираш

# 312
То е ясно че за такива неща, няма да се доверим на ИИ. Защото не може да носи отговорност. Изкуственият интелект не може да бъде съден. Ако някой заради негови действия, грешки, или бездействия, умре примерно. Защото той не е жив, и съответно не може да носи отговорност. Ще я носи този, който е взел решението да се довери на ИИ. Т.е. човек, който може да носи отговорност. Та за това е ясно че ИИ, последното което ще поеме са най важните неща в обществото, от което зависи човешкият живот, като правилното построяване на един мост. Ако изобщо му позволим. Това между другото е бъдещият голям политически сблъсък който предстои през следващите десетилетия в света. Докъде да бъде ролята на ИИ в нашият живот. Но за професии свързани с не важни за човешкият живот неща, за които не се носи съдебна отговорност, като професията преводач, няма да има никакъв политически сблъсък, за или срещу ИИ. Убеден съм че никога няма да се въведе закон, забраняващ на хората например да използват ИИ за превод.

# 313
  • София
Това бъдеще, в което езиците няма да имат значение за комуникацията, за след колко години го планираме? Защото, дори и да приемем, че някога ще се случи, не мисля, че и нашите деца ще го доживеят. Сега, за тези, които ще си стоят по цял ден пред компютъра в една стаичка, може и да не са необходима част от образованието им, а и нямат толкова необходимост от личностно развитие. За повечето обаче са. Пробвай да учиш/специализираш в чужд университет без съответния език, а чрез ИИ. Нещо май не го допускат университетите, а си търсят съответните сертификати. Може би за правнуците вече няма да ги търсят. Можем, разбира се, да си структурираме образованието така, че нашите ученици да не могат да отговорят на условията за прием в чужд университет и да ги задържим тук не с по-добри условия за обучение и живот, а с принуда, но крепостничеството отдавна го отмениха. А и май идеята на ЕС по принцип е различна. Цивилизованата държава задържа гражданите си с възможности, а не с ограничения. Сигурно ще се усъвършенства ИИ в преводите, но чувство за хумор едва ли ще придобие, за да улавя ирония и сарказъм, да разбира внушения. Когато преведе Шекспир като Валери Петров, ще го призная. Joy
И добре е все пак да се чете, преди да се пише. НЯМА аргументи срещу точните науки, напротив, изрично писахме, че часовете по математика трябва да се увеличат. Но в учебния план има достатъчно други възможности, за да не е за сметка на езиците.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 12:47 от sanaka

# 314
Хората ще си го използват, естествено, те и сега го използват. Но това няма да попречи на изучаването на чужди езици. Ако съм собственик на магазин, ще си наема човек, който знае хилядата нужни думи на английски, за да обслужва клиентите ми, а не тарикат с ии.
ИИ става да ти преведе статия във вестник, нищо незначещо нещо. Аз с ии си преведох строителния закон в Южна Корея, и какво от това, нищо

Истината както винаги е доста прозаична и няма връзка с ии. МОМ го движат лобита, които искат да извадят чуждоезиковото обучение по курсове, защото има голяма клиентела и ще се превъртят много пари. Човешката алчност ще надживее ии и ще умре заедно с последния човек

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 12:44 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт