Студенти в Нидерландия - 24

• 49 569
  • 728
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, групичка.                                                                                                           
Да питам има ли някой тук, на който детето учи в университета в Грьонинген и по специално международно и европейско право.
Да, трети курс е, същата специалност. Питайте, каквото зная, ще отговарям.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 14:53 от mst

# 526
Здравейте, ние сме ново попълнение в тази страхотна група. Искрено Ви благодаря за труда и споделянето.
Моят син е приет в Rotterdam University of Applied Sciences
Има ли други приети и избрали този университет, следя всичко свързано, защото за нас първото ни посещение там беше миналата седмица и всичко ни е супер ново.

# 527
Къде се следи за данъка смет дали е опростен или трябва да се плати?

# 528
  • София
По принцип пращат писмо с решение.
Но и на сайта, където е подадено искането за опрощаване, може да се провери. Ако стои искането приключено и след него дължимата сума е станала 0, значи е одобрено.

# 529
Здравейте, изчетох темата, голям хаос ми е в главата , но ще питам за каквото се сетя. Страхотно полезна информация сте събрали, поздравления за труда! Малко съм в шок от ситуацията с наемите  и цените им . А аз си мислех , че в Германия ни е било трудно с намирането на общежитие! Simple Smile Дъщеря ми учи в Аахен и там също не беше лесно в началото, но няма нищо общо с това което чета че е в Холандия. Общежитията са около 300 евро , градът е малък и съответно не толкова скъп , но каквото такова. Девойката очаква и класиране от Милано, та след това ще се взима решение явно. Питането ми е според вас възможно ли е да не се намери квартира изобщо? то по скоро това са моите страхове .

# 530
  • Габрово
Трудно е, но е възможно... Е, ако въпросът е "възможно ли е за 300 EUR да се намери", тогава май по-скоро не е възможно... Просто е хубаво да започнете търсенето по-рано.

# 531
А кои агенции са сигурни и не са измама някаква?

# 532
Квартира за 300 евро отдавна няма в Нидерландия. Дори стаите 6кв.м са доста повече.
ред. Всъщност се замислих, че съм мяркала евтини стаи в няколко сайта - room, в сайта за хоспи (живее се със семейство) и май някъде другаде. Обаче са обвързани с условия и не съм им обръщала много внимание. През общежитията е възможно около 400-500 евро.
Възможно е да не се намери. Особено ако се започне късно търсенето. Зная за такива случаи. То унитата скоро ще започнат с мантрата - "ако не сте намерили нещо до началото на август, по-добре не идвайте"(не е шега, за съжаление).
За агенциите - кажете град. Принципно макеларите са си сигурни, но има НО...Има скрити такси, които някой път са си направо незаконни, но ако не знае човек и се връзва. Пример - да се иска такса за кандидатстване по обява. Но ако ги упълномощите да ви търсят - тогава е ок да се дължи сума.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 21:44 от chervenokoska_2

# 533
За 300 евро не вярвам да намерите стая в Холандия.

За квартира - сега е най-подходящият момент да почнете търсенето. Наблюденията ми през предходни години са, че най-голямо е предлагането април и май. До 30 юни почти всичко свършва. Юли и август е почти невъзможно да се намери нещо, дори и на висока цена.
Успех!

# 534
  • София
Аз разбрах въпроса на Петя дали по принцип е възможно да не се намери квартира.
Еми, възможно е. С моята почна момче, което предходната година е било прието, но не е успяло да намери стая, защото късно започнало да търси. И втори път кандидатствало.

# 535
  • Варна
На моята девойка приятелка учеше е Бреда, та първоначално беше при нея, докато си намери квартира. И то на късмет-някой казал, че търсят съквартирант, тя отиде, одобриха я и така.
Нямаше как да наеме отрано квсртира, защото окончателно я приеха в университета през последните дни на август, въпреки че беше условно приета още от февруари. Даже вече беше отишла там, защото бяхме купили самолетния билет. Свикна да пътува Бреда-Лайден.
Като се върне пак в Нидерландия, ще търси квартира и по-надалече, не само около Лайден.

# 536
И аз така я разбрах, затова и писах, че си е съвсем реално да няма късмет човек с квартирата.

# 537
Здравейте, изчетох темата, голям хаос ми е в главата , но ще питам за каквото се сетя. Страхотно полезна информация сте събрали, поздравления за труда! Малко съм в шок от ситуацията с наемите  и цените им . А аз си мислех , че в Германия ни е било трудно с намирането на общежитие! Simple Smile Дъщеря ми учи в Аахен и там също не беше лесно в началото, но няма нищо общо с това което чета че е в Холандия. Общежитията са около 300 евро , градът е малък и съответно не толкова скъп , но каквото такова. Девойката очаква и класиране от Милано, та след това ще се взима решение явно. Питането ми е според вас възможно ли е да не се намери квартира изобщо? то по скоро това са моите страхове .

Всички учещи там са намерили.
Да ,изнервящо и притеснително е , но който търси ,намира.
Дъщеря ни  смени три квартири за 4 години .
Първата година беше на общежитие . Втората година я започна с квартира наета само за 6 месеца от дете което отива на обмен , но пък после от януари си намери постоянна на добро място.
Плащахме по 2 наема едновременно при преместванията .
Изреждам всичко това за да сте подготвени , не за да ви обезсърча.
Има много студенти които лятото си отдават сатаите за месец два ,което е вариант , да наеме и да ходи на огледи на място.
Има ли желание , има и начин:smile:

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 14:08 от kavas

# 538
  • София
Petia1234, при Вас става дума за магистратура, нали и за първи път в Нидерландия, ТУ Делфт? Проверете за общежитие, синът ми миналата година беше на общежитие, за съжаление само първа година за бакалаври може,   голяма част от останалите съквартиранти - примерно трима от пет, с които споделяше кухня, иначе всяка стая е със самостоятелна тоалетна и баня, бяха магистри, проверете, магистрите също имат право на общежитие.   Разгледайте тук https://www.duwo.nl/en/i-search/duwo-university-housing/1/duwo-u … nts-of-tu-delft#/. При бакалаврите основна предпоставка да успееш с общежитието, е веднага след приема и потвърждаването да внесеш таксата, колкото по рано, толкова по голям шанс, вижте правилата при магистрите как са.

# 539
Направо може да се запита унито дали няма да осигурят. Иначе за DUWO трябва да се регистрира в ROOM. По спомен деца, които до мемента не са живели в страната, имат огромни шансове да получат стаи - имат някакви приоритети след определен момент. Спомням си някъде май месец бях си играла да сменя адресната регистрация в сайта с българска и това веднага ме нареди между първите 5 кандидати за стаите.

Общи условия

Активация на акаунт