Студенти в Нидерландия - 24

• 49 437
  • 728
  •   1
Отговори
# 555
  • Cobrs
По питането за лекар в Айндховен, дъщеря ми се записа към клиника и си запази час за консултация с личен лекар. Зачислиха я някак там. Това е линк към клиниката: https://maps.app.goo.gl/G1wVYTYqk1hDL91R7?g_st=com.google.maps.preview.copy

# 556
  • Русе/София
Здравейте, групичка.                                                                                                           
Да питам има ли някой тук, на който детето учи в университета в Грьонинген и по специално международно и европейско право.

Да,моето дете учи.

# 557
  • София/Велико Търново
За лекар да споделя опит и аз. Моят син си записа час при лекар към университета, и прегледа е минал доста странно. Освен, че самия преглед е траел 8 минути, лекаря го е питал - а ти какво мислиш че ти е? А притесняваш ли се, че може да е нещо сериозно? Чул го на слушалки и казал, че е са добре дробовете му, и симптома му и типичен за хората от по-южните страни … А симптома е че има болка в гърдите от няколко месеца, но е възможно да е от натоварване от катеренето. Аз обаче настоях да иде на лекар защото януари беше болен с доста неприятна кашлица.

# 558
Здравейте.Синът ми си изгуби полтфейла.Твърди ,че е някъде в къщи,но не може да го открие.Завеяна работа.Проблема е ,че личната му карта е била в него.Как се процедира в такъв случай? В консулството ли трябва да се обади или отиде? Ще съм благодарна ако споделите.Благодаря.

Синът ми също си беше загубил ЛК. Най-бързо става, ако има червен паспорт, идва си в БГ и си прави нова.

# 559
  • София
Минавам да се похваля с втори мой потенциален  холандец☺
Приет магистър в Лайден, Грьонинген и в Радбауд. Засега….😃 чакаме още едно място, но извън Холандия.
Допълвам, кажете моля, за Лайден как става търсенето на жилище? Трябва да започна да се програмирам отново на тази вълна😆 Знам само за Student Experience дотук. Приемам идеи и информации всякакви, защото вероятността той да избере Лайден е 90% дори да бъде приет и на последното място.

За Avans в Бреда и аз мога да разкажа. Номер едно е там - International Bussines 😀
Наскоро синът ми се регистрира тук,  има форма онлайн
 https://huisartspraktijkvolckaerts.uwartsonline.nl/english/  

Може да отиде платено в някой кабинет, ако имат час и после да предявите сумата към застрахователя.
През лятото ние намерихме такъв във Велдховен,  като идеята ни,че в по-малките населени места може да има повече шанс за час,  се оказа печеливша.

# 560
  • Sofia
Минавам да се похваля с втори мой потенциален  холандец☺
Приет магистър в Лайден, Грьонинген и в Радбауд. Засега….😃 чакаме още едно място, но извън Холандия.
Допълвам, кажете моля, за Лайден как става търсенето на жилище? Трябва да започна да се програмирам отново на тази вълна😆 Знам само за Student Experience дотук. Приемам идеи и информации всякакви, защото вероятността той да избере Лайден е 90% дори да бъде приет и на последното място.

За Avans в Бреда и аз мога да разкажа. Номер едно е там - International Bussines 😀
Наскоро синът ми се регистрира тук,  има форма онлайн
 https://huisartspraktijkvolckaerts.uwartsonline.nl/english/  

Може да отиде платено в някой кабинет, ако имат час и после да предявите сумата към застрахователя.
През лятото ние намерихме такъв във Велдховен,  като идеята ни,че в по-малките населени места може да има повече шанс за час,  се оказа печеливша.

Не беше по въпроса, но благодаря 😂

# 561
  • София
Здравейте. Аз не намерих на  първа страница информация за субсидиите за наем. Може и да не съм видяла добре. Споделям, ако някой се интересува  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/co … urtoeslag-krijgen До колкото разбирам условието за под 23 години е наем до 477. 20 евро и  жилището да отговаря на условията. Някой ползвал ли е такава субсидия?

# 562
  • София
Да, моята дъщеря получава.
Допълвам: сигурна бях, че от темата съм се информирала. Ето текста в първия коментар, който насочва към тази помощ:

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 07:45 от Sunny bunny

# 563
  • София
И моят син ползва такава субсидия. Въпреки че като цяло наемът му е доста висок (поне по мое мнение), пак си е помощ. Кандидатства през сайта, както е описано и сравнително бързо го одобриха. Доколко помня, помощта започна от първо число на месеца, следващ месеца, през който се настани, но дано да не бъркам...

# 564
И моят син ползва такава субсидия. Въпреки че като цяло наемът му е доста висок (поне по мое мнение), пак си е помощ. Кандидатства през сайта, както е описано и сравнително бързо го одобриха. Доколко помня, помощта започна от първо число на месеца, следващ месеца, през който се настани, но дано да не бъркам...
Как така му е висок наемът, пък взима субсидия? Нали трябва да е под 477 евро.

# 565
Не казвам, че случаят е такъв, но има врътка да е такъв наема. Може да се договори предварително с наемодателя да се впише такъв наем, който е ок за взимане на помощта, а остатъка от наема да се включи към режийните. Прост пример - наем 800 евро с режийните - може да се впише като 600+200, но и като 400+400.
Просто разсъждавам по въпроса Simple Smile
Разбира се, има и други условия, на които трябва да се отговаря. Например стаята, която напуска сега детето, не подлежи на получаване на тази субсидия, защото живеят 3 заедно на един адрес и имат общ вход и общ санитарен възел. На новото място няма да има този проблем вече.

# 566
  • София
Здравейте,имам въпрос за квартирите.Колко струва долу-горе обзавеждане на стая-легло,гардеробче,бюро,стол.С бъдещ студент съм и искам да съм наясно.Намирам обзаведени стаи в общежития за около 750 евро с кнсумативи(след надбавка за наем)и се чудя дали да търся по-евтина необзаведена стая или да взимаме тази стая и да приключвам с търсенето.Не знам колко обяви ще се появят м.05 и м.06,но засега за Бреда няма почти нищо или са само за момичета.
Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 11:39 от perunika77

# 567
  • София
Към 800 евро ни излезе на нас от IKEA.
За 800 евро наем в Бреда предполагам визирате студията в  Xior. В цената на наема там са включени 50 евро на месец наем за мебелите, да знаете. Надбавка няма да вземете там, докато е под 23 години студентът.

# 568
  • София
Как така му е висок наемът, пък взима субсидия? Нали трябва да е под 477 евро.

477 евро трябва да е сумата на чистия наем. При синът ми не е врътка, всичко си описано в договора - има допълнителна сума за режийни разходи (ток, вода, отопление), има допълнителна сума за предоставяне на допълнителни услуги (пералня, интернет, почистване на общи части и др.) във връзка с наетия обект и общата стойност на наема е висока. Но всичко си е описано в договора, черно на бяло.
Чистият наем е малко под 477 евро и затова е допустим за субсидия.

# 569
Може да се обзаведете за 0лв, може за 100, 200, безкрай. Има десетки обяви за подаряване на вещи във всеки град - във Фейсбук, Марктплатц, на място като се пообиколи, вторите употреби също. Иначе отваряте сайта на българската Икеа и гледате цените - идентични са, някои неща са леко по-евтини там.
Пример за най-достъпни цени от Икеа: легло 140/200 с подматрачна 90 евро, матрак - от 50 до 90 евро, гардеробче трикрилно 115евро. Стол и бюро вече са персонални неща - може да е масичка за 20 евро, има едни по 50 в JYSK. Първата година намерих невероятно бюро с подвижна част в Икеа само за 40 евро - беше си в кашона, но той пък беше наранен и бяха го прехвърлили в раздел преоценени стоки (още една идея, но трябва на място да се гледа). Столовете нямам идея как вървят, но може да се провери. Виж цената на доставката "хапе добре".
За 750 евро обзаведена аз бих взела. Разликата с необзаведената може да е нищожна.

Общи условия

Активация на акаунт