Студенти в Нидерландия - 24

• 48 900
  • 728
  •   1
Отговори
# 105
Предполагам че е въпрос на кредити и минимално изискуем брой за да се премине напред. При малкия ми син в Германия е така. Взел си от пет изпита два, но те са малък брой кредити, не правиш минимума, не минаваш следващ семестър, презаписваш този като изучаваш отново  само невзетите изпити. Презаписването на семестри също е ограничено до някакъв брой.
Втори вариант -  взел си  от общо  пет, четири изпита, имаш минимума от кредити, минаваш в следващия семестър и пишеш отново невзетия изпит в семестъра в който излиза - зимен или летен. Някои изпити излизат само летен, други - само зимен семестър.  Някои и в двата.

# 106
По спомен само първата година има ограничение за броя кредити - обаче, ако не ги направиш отпадаш от специалността и трябва да кандидатстваш наново друга специалност (важи за цялата територия на страната - считат, че не е твоето или не си положил достатъчно усилия). Знам за такива случаи реално.
Моята така си удължи бакалавъра - имаше някои предмети, на които въобще не се явяваше и не ходеше на изпитите. Теорията й - по-добре да взема 2 от 3, отколкото да не успея с нито един.Завършваше годините с 55/60кредита. И на следващата година си взимаше пропуснатия предмет - разбира се той се започва отначало - лекции, задачи.

# 107
  • София
Мен ме озадачава написаното "без право на поправка".
При дъщеря ми винаги има право на поправка в рамките на семестъра. После е друг въпросът, ако не я издържат - има ограничение на колко невзети имат право, за да продължат.

# 108
Здравейте, дъщеря ми беше във "Fontys ICT,, първата година не можа да вземе два изпита и не и рзрешиха да премине.
През цялото време до нея беше менторът и ходатайстваше за нея пред съвета. (Събира се съвет и всеки случай се разглежда индивидуално)
Пред съвета трябва да изтъкне някакви доводи, как и защо се е стигнало до тук(проблеми някакви)
 На две българчета им разрешиха да запишат втори курс, но до януари трябваше да си вземат вземат и новите и двата стари изпита. След като те  от пишат, не ти разрешават да запишеш такава специалност, никъде в Нидерландия. Дъщеря ми записа друга, дори по-трудна специалност и миналата година се дипломира 4та по успех в университета. Явно предишното не е било нейното. Сега работи в Амстердам на висока длъжност и доста добра заплата.
През цялото време на ученето работи и се издържа сама. Вземаше помощ от DUO,   те си сметнаха и първата година, дето учеше и после добавиха останалите 3 години.

# 109
  • София
Попадна ми тази статия https://nltimes.nl/2025/01/14/hundreds-hepatitis-infections-will … bert-heijn-recall

Имало хепатит А в замразени боровинки в Albert Heijn.
Пише, че уж засяга само пакети от по 1кг. и са внос от Полша. Имало заболели и подобно нещо се случвало рядко, в Нидерландия средно 1 път годишно.

Надявам се никой студент не си е купувал 1кг. замразени боровинки.

# 110
  • Варна
Вчера девойката ме пита, мамо, аз какви ваксини 7мам за хепатит. Аз си помислих, че от унито нещо искат данни за ваксини и тъкмо ѝ написах да пита личния ни лекар. И тя ми обясни за въпросните боровинки. Щяла да си купи, но предпочела грозде.

# 111
Desislava777 - сега сумата по заема който трябва да върне редуциран ли е ?

# 112
  • София
Вчера девойката ме пита, мамо, аз какви ваксини 7мам за хепатит. Аз си помислих, че от унито нещо искат данни за ваксини и тъкмо ѝ написах да пита личния ни лекар. И тя ми обясни за въпросните боровинки. Щяла да си купи, но предпочела грозде.
Моят син си е взел смес горски плодове от 1кг. Не знам дали и те са компрометирани.
В БГ тази ваксина не е задължителна. Ако не сте я сложили допълнително, Хепатит А няма по касата.

# 113
Попадна ми тази статия https://nltimes.nl/2025/01/14/hundreds-hepatitis-infections-will … bert-heijn-recall

Имало хепатит А в замразени боровинки в Albert Heijn.
Пише, че уж засяга само пакети от по 1кг. и са внос от Полша. Имало заболели и подобно нещо се случвало рядко, в Нидерландия средно 1 път годишно.

Надявам се никой студент не си е купувал 1кг. замразени боровинки.
[/qu

ote]
Да и мойта дъщеря каза за тези боровинки и че има доста болни . Дано никой от децата не е ял от тях

# 114

Да, те си пресметнаха всички изработени години, продукта за пътуване също го изчислиха и остава да плаща само годишните такси около 7 600 евро, горе долу това е сумата, иначе бяха около 40 000

# 115

Да, те си пресметнаха всички изработени години, продукта за пътуване също го изчислиха и остава да плаща само годишните такси около 7 600 евро, горе долу това е сумата, иначе бяха около 40 000
Имам предвид , сумата на заема за таксите за обучение . Би трябвало да е намален поне с 2К. От началото на тази година . Заради двете годинини пандемия имат компенсация .

# 116
На детето заемът е редуциран с 1200евро, въпреки, че не е завършила. Нещо свързано с бейсик гранта, не ми го обясни в подробности. Но спомена, че от догодина се очакват някакви промени.

# 117
На дъщеря ми също е редуциран, ако не бяхте писали тук, нямаше да обърнем внимание. Щели уж от DUO да и пратят известие, чак когато си взлеза в профила, чак тогава видя. Значи нейният е редуциран със 3 750,от които:
1 650 основна помощ
2 100 ваучер за обучение след завършване, тоест след като се дипломира.

# 118
Да, при нас липсва втората част, защото още учи.

# 119
При  сина ми е намален с чисти  3668,90. Завършил е преди почти три години.

Общи условия

Активация на акаунт