Студенти в Нидерландия - 24

• 49 466
  • 728
  •   1
Отговори
# 270
Синът ми се записа за квартира още през октомври месец. От самият университет в Лайден ще му търсят, но се е регистрирал и в ROOM. Сега е подходящо да търсите квартира. Всеки ден забавяне не е ок.

# 271
  • София
Здравейте, синът ми в момента е на трудов договор в България , но за съжаление няма достатъчно време за такъв тип ангажимент вече като студент и работодателят предлага да мине на Гарждански договор.

В този случай сигурно трябва да подадем вече в НОИ нещо и в НАП (вероятно трябва сам да плаща данъци по граждански договор).
Сигурно 100 пъти съм чела какво трябва да се подаде , но понеже до сега беше осигурен, не съм обърнала внимание и ако може някой да ме насочи къде го пишеше, че в началната страница на темата не успях да го намеря.

Намерих в сайта на НАП следния текст :
За да уредят здравноосигурителния си статус, е необходимо тези студенти да представят в офисите на Национална агенция за приходите по постоянен адрес доказателствени документи. Такива документи са например: удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само, ако в тях е посочен периода на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски

Някъде тук бях чела, че може да е мейл, който се печата и превежда или искат хартиен документ с печат ?

В НАП според вас трябва ли да подава нещо при промяна на договорните отношения или само Годишна данъчна декларация за гражданския договор ?

Редактирам се, намерих информация , която са ми пращали Unify за здравното осигуряване, но за НАП не намерих:
ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ В БЪЛГАРИЯ
За да не ви бъдат прекъснати здравните права в България, трябва:
 Да заявите служебна бележка (statement of enrolment) от университета в Нидерландия, която потвърждава, че сте записани като студент там за дадената академична година. Това се извършва, след като официално започнете обучението си и сте на място в университета.
 Да я дадете за превод на български език от преводаческа агенция (заклет преводач)*
 Преведената бележка да се представи в НОИ, като това може да се направи и от ваш родител, при предварително издадено пълномощно, с което го упълномощавате да подаде документа вместо вас.
*Ние от UNIFY можем да съдействаме с превода.

Благодаря!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 14:54 от Сойка

# 272
В НАП се подава удостоверението, с което е записан студент за съответната година (превод). Обикновено това е писмо, което изпращат лятото юни-юли-август по мейл. С него ще му уредят здравното осигуряване за 1 календарна година - от 1.09.2024 до 31.08.2025 в случая. Това се прави всяка година до навършване на 26години.
За НАП декларация за 2025г ще подаде чак 2026та. Нищо друго не е необходимо - всичко постъпва по служебен път.

ред. Права сте, поправям се за НАП/НОИ (който бърза, бърка).

За квартири може би е една идея рано, през ROOM мисля няма още за този период, а за текущия. Там ми е направило впечатление, че първокурсниците, които не са живяли в страната, в един момент имат преимущество и са на предните места(като търсех за Амстердам миналата година нямахме никакъв шанс, защото девойката вече беше живяла 4 години в страната).

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 15:09 от chervenokoska_2

# 273
Това не е вярно, не в НОИ, а в НАП ежегодно се представя това удостоверение /в превод/, че лицето е записан студент за съответната учебна година.

# 274
  • София
За квартирите - доколкото знам, Фонтис намират настаняване за първата година (поне така беше преди 2 години - приятелка на дъщеря ми взе студио). Подайте формуляр там и проучете срокове и подробности. Не пречи да търсите и сами, разбира се.

# 275
  • Бургас
Да, Фонтис намират квартири на много от първокурсниците, трябва рано да се кандидатства и да се посочат всички опции за цени, иначе квартира може да се търси юни-юли-август, ама е малко почти мисия невъзможна за Айндховен

# 276
  • Бургас
Здравейте Simple Smile
Записвам се в темата, с евентуален студент във Фонтис. Има условен прием и сега започвам, да се ориентирам в обстановката Simple Smile
Ще учи в Айндховен и се чудя, кога е опималното време, да търсим квартира ?
Предполагам, че с времето ще ми изникват все повече въпроси и ще съм благодарна за всякаква помощ!

Привет! Виждам, че си от Бургас. С моя синковец сме в същото положение, днес ми се обадиха от Интеграл. Simple Smile
Започвам да следя темата и аз.

# 277
Благодаря!!!
Ето сайт в Нидерландия - за един ден ги доставят:
https://www.viata.nl/nl_NL/search?searchQuery=Boiron+

# 278
Здравейте!
Имам молба. Синът ми е в Грьонинген. Някое дете дали има при себе си и  може да му даде / изпрати Тамифлу или Авирон рапид.
Благодаря предварително!

# 279
Здравейте!
Имам молба. Синът ми е в Грьонинген. Някое дете дали има при себе си и  може да му даде / изпрати Тамифлу или Авирон рапид.
Благодаря предварително!

Веднага ще прослушам щерката дали има и ще пиша.

# 280
Здравейте!
Благодаря предварително!
Здравейте,  синът ми няма от изброените, но има изопринозин.

# 281
  • Бургас
Благодаря ви Simple Smile
Синът ми се е ориентирал по- добре от мен в обстановката Grinning Регистрацията във Фонтис започва от 01.04. и той ще си попълни заявлението за там. Междувременно, разглеждаме сайтовете, които са препоръчали от университета. Според вас, реалистично ли е да се намери квартира със самостоятелен санитарен възел в рамките до 600 евро, с включени консумативи ?

Мария, ще се радвам да си помагаме със съвети, опит и логистика Relaxed

# 282
  • Бургас
Според мен не е реалистична тази сума, освен ако не е някоя западнала дупка

# 283
  • София
Според вас, реалистично ли е да се намери квартира със самостоятелен санитарен възел в рамките до 600 евро, с включени консумативи ?
Не е реалистично. Ако попаднете на такава оферта е 99.99% скам. Особено ако е в рамките на града и изглежда добре на снимки.

# 284
Здравейте!
Благодаря предварително!
Моята девойка има Авирон и Байкавир. Чак сега виждам. Пишете ми, ако още има нужда.

Общи условия

Активация на акаунт