Студенти в Нидерландия - 24

• 49 463
  • 728
  •   1
Отговори
# 480
Скрит текст:

Отново да припомня нещо много важно: ако детето учи 5 г. без прекъсване в Нидерландия, подава молба за постоянно местожителство и получава всички права като холандците. Това означава, че след 5 година ще може да получава всички субсидии без да работи.
Пример: трудно е да учиш и работиш. Затова ако удължат бакалавъра до 5 г. (повтарят година) ще получават субсидия само за 3 г. Но когато запишат магистър, ще получават всички субсидии без да работят. Ще се концентрират само на ученето.
Не ми стана съвсем ясно. Синът ми е 5та година магистър, но няма да успее да завърши през юли. Значи ли това, че от септември (тогава стават 5 години от пребиваването му в Нидерландия) ще може да получава субсидии без да работи?
Да, значи. Гледа се датата на първа регистрация в БСН. Но трябва да е студент, предполагам, че ще се наложи да плати такса поне за 1 семестър.

# 481
Многооого щастлив ден ми е. Синчето днес научи, че се дипломира. Холандското ни образователно приключение приключва. За плюсове и минуси съм споделяла, но днес празнувам натрупания опит и впечатления, и постигната цел. Време ни е за туризъм и go home.

Прекрасна новина Kereva  !Честитоооооо ,много се радвам!Нека успехите започнат да идват,един след друг в живота  на детето !Нека здравето и щастието да са му спътници !Днес ти си най-щастливата майка на света....!!!!Знам точно как се чувстваш, а на  церемонията  никога не съм ревала толкова от щастие и гордост!

Всяка емоция която преживяхме  по време и след церемонията ,не могат да се опишат с думи !Всички преподаватели персонално се здрависаха и ни поздравиха за студента !Вече знаеха за реализацията му ,явно си имат вътрешна връзка с фирмите.Имаше и коктейл парти след това,на което  изведнъж в чест на мисля двамата или тримата българчета ,зазвуча и бг музика:smile:
Най-интересното в презентацията преди да почне  награждаването беше, цифрата на започналите преди 4 г деца-двеста петдесет и няколко студента  и на завършилите сега-32ма .Така накараха децата ,да се чувстват много по горди с това ,че не се пречупиха пред хилядите трудности!Желая  на всички тук от сърце , да изпитат  на живо това вълнение и гордост!Имаме прекрасни ,знаещи и можещи деца!

# 482

Най-интересното в презентацията преди да почне  награждаването беше, цифрата на започналите преди 4 г деца-двеста петдесет и няколко студента  и на завършилите сега-32ма .
Това в кой университет и коя специалност?

# 483
Многооого щастлив ден ми е. Синчето днес научи, че се дипломира. Холандското ни образователно приключение приключва. За плюсове и минуси съм споделяла, но днес празнувам натрупания опит и впечатления, и постигната цел. Време ни е за туризъм и go home.

Прекрасна новина Kereva  !Честитоооооо ,много се радвам!Нека успехите започнат да идват,един след друг в живота  на детето !Нека здравето и щастието да са му спътници !Днес ти си най-щастливата майка на света....!!!!Знам точно как се чувстваш, а на  церемонията  никога не съм ревала толкова от щастие и гордост!

Всяка емоция която преживяхме  по време и след церемонията ,не могат да се опишат с думи !Всички преподаватели персонално се здрависаха и ни поздравиха за студента !Вече знаеха за реализацията му ,явно си имат вътрешна връзка с фирмите.Имаше и коктейл парти след това,на което  изведнъж в чест на мисля двамата или тримата българчета ,зазвуча и бг музика:smile:
Най-интересното в презентацията преди да почне  награждаването беше, цифрата на започналите преди 4 г деца-двеста петдесет и няколко студента  и на завършилите сега-32ма .Така накараха децата ,да се чувстват много по горди с това ,че не се пречупиха пред хилядите трудности!Желая  на всички тук от сърце , да изпитат  на живо това вълнение и гордост!Имаме прекрасни ,знаещи и можещи деца!
Благодаря за пожеланията и поздравленията! Сърдечно благопожелавам и на Вас и детето Ви.
Церемониите са вдъхновяващи събития. Миналият месец беше церемонията на другия ми син, който завърши медицина и много се вълнувах, но малкият отказва да дойдем обратно в Утрехт за церемонията,  която ще е на 30 април 😀. Имам време да го убеждавам, но сега тръпне да се приберем. Характер. Церемониите не били важни...и точка.

# 484
  • София
Червенокоска, супер, че е успяла! Явно са пуснали на бърза реакция, което май рядко се случва. На дъщеря  ми регистрацията е от 2 години и 2 месеца и даже не го поглеждаме този сайт за сега, защото считах за безнадеждно да се класира с две години "стаж", за Амстердам. Не ни е опрял ножът до кокала и някак нямаме навик да следим вече. Тъпото при моята е, че наемът на студиото й сега е по-висок от необходимото за възрастта й, за да получава бенефит за наем. На 20 е Simple Smile Сега с всичко включено е малко под 900 евро, а без режийни е около 6-700. Но не мрънкам много, де, хаха, че си беше невероятен късмет да го спечелим на лотария точно преди да започне да учи първата година. Сградата и условията са много, много добри и е близо до центъра.

А дали могат да се издържат сами като работят и ползват дуо, моята да. Но е доста пестелива, на мама Скруч-ът, Simple Smile Е, винаги е на ръба с финансите и когато Дуо се забавят с решение, защото през 6 месеца подновява, си е тегаво. Помагаме ние тогава. Аз главно купувам самолетните билети и някакви минимални 100-150 евро на месец и изпращаме по разни поводи- за почерпка, да си купи нещо и т.н.
Първоначалният разход е много голям накуп. Там са депозит за наем, първи наеми, билети, обзавеждане и оборудване...какво ли не.
После се влиза в релси.

# 485
Дали ще успяват да се самоиздържат много зависи от начина на живот на детето. Моят син от втората година успяваше напълно сам да се справя, с таксата и оперативните си разходи. Да, помагах, купувах билети и други неща, но не от нужда, а по собствена преценка. Нямаше подпомагане за наем и не е взимал заем за таксата. Това, при условията, че рядко излиза, не пие алкохол и не пуши, но пък спортния хранителен режим и изравнява разхода.
Да, ако работят и добре планират мисля, че могат да се справят от втората година. Първата, в академичните университети(само там имам опит) е много трудна и да се работи може да не е удачно. Една трета от състудентите му отпаднаха още до Коледа на първата година.

# 486
Оуууу какви хубави новини момичета, много се зарадвах 😀
Kepeva, честитооо много късмет и попътен вятър на твоето момче!
pali78,сигурно е било много вълнуващо,само си представям как е било на церемонията,гордейте се момичета!
Червенокоске , много се радвам на твоята девойка,само напред😀
Аз младежа си го чакам малко след Великден,за празника няма да е тук за жалост,има важни неща в университета.Но вече започна обратното броене🤗

# 487
Ако работи студентът и получава и двете субсидии, естесвено, че ще успява да се самоиздържа. Това, че двете субсидии няма да стигат да се самоиздържа, го написах по повод уточнението по-горе, че ако студент учи 5 г. в Нидерландия получава всички права като холандците и може да учи само, без да работи. В този случай обаче не смятам, че само субсидиите биха били достатъчни да се самоиздържа.

# 488
Тъкмо сме на тема ДУО и субсидии. Моята девойка започна работа и доста се мъчи да си заяви студентското финансиране. Накрая отиде в приемната на ДУО в града и се оказа, че БСН-а й не е вързан в системата. Та след тяхната намеса започнахме и този процес.
Аз взех справката от НАП, но се чудя коя сума влиза в изчислението на ДУО- “осигурителния доход” или “начислен месечен облагаем доход”

# 489
  • София
В нашите документи от НАП е посочена годишна данъчна основа и данък върху нея. Осигурителен доход не се споменава.

# 490
  • София
Здравейте, за полети до Амстердам коя авиокомпания ползвате за по-изгодно?

# 491
Здравейте, за полети до Амстердам коя авиокомпания ползвате за по-изгодно?
България Еър,  това е възможността. Нискотарифните са до Айндховен.

# 492
  • София
Може и с Еър Сърбия до Амстердам но се прекачва на Белград. София - Белград е малък витлов самолет. Понякога се губи багаж.
И с нискотарифните е вариант до Айндховен, но си има пътуване с автобус и влак за трансфер до Амстердам. Зависи от периода на годината дали ще е изгодно. Например моята сега за ваканцията ще се прибере за няколко дни с Райън за 55 евро в двете посоки, само с раница. Трансферът е със студентския травъл, иначе си е още 50 евро насам-натам.
При по-дълги прибирания с багаж- България еър.

# 493
Има ли фиксиран срок за дерегистриране при завършване на следването и напускане на Холандия. Нашият казус е свързан с това, че имат да теглят последна вноска от таксата за университета през май. Той няма как сега да закрие холандската си банкова сметка и да се дерегистрира, а и чака още суми от DUO. Търсих информация, но нещо не се справям.

# 494
  • София
Намерих 1 сайт на Здравен център,  в който имаше онлайн регистрация. Пуснахме и пишеше,че ще направят регистрирация до 5 дни, освен ако нямат въпроси и тогва ше пишат мейл. Няма мейл,но как да разберем дали е регистран. Има DigId,  него може ли да се разбере къде е регистриран и дали изобщо?

Общи условия

Активация на акаунт