Студенти в Нидерландия - 24

• 49 527
  • 728
  •   1
Отговори
# 510
Синът ме не е получил писмо за дължими данъци за вода и канал. Възможно ли е да не дължи или просто писмото се е загубило? Къде може да се провери дали дължи и колко? Притеснява ме да не се окаже че все пак дължи и да пропусне срока за опрощаване.
Възможно е, ако е включено в цената на наема и го плаща собственика. Дъщеря ми беше така.

# 511
Синът ме не е получил писмо за дължими данъци за вода и канал. Възможно ли е да не дължи или просто писмото се е загубило? Къде може да се провери дали дължи и колко? Притеснява ме да не се окаже че все пак дължи и да пропусне срока за опрощаване.
Възможно е, ако е включено в цената на наема и го плаща собственика. Дъщеря ми беше така.
И моят син никога не е плащал тези данъци. Явно собственикът си ги урежда.

# 512
  • Sofia
Отново аз, за нападението.
Преживях своя стрес, вероятно и всяка от вас с дете в Амстердам. Естествено, предположението ми за извършителя беше, че или е бежанец, мюсюлманин или е психично болен.
Украинец е.
https://www.watson.ch/international/niederlande/739385753-messer … eter-ist-ukrainer

# 513
Моето момче преди време си загуби личната карта, показвал я в супера, след това я прибрал не в портмонето ами в джоба и до там. Първо си записа час в посолството, макар че според него е имало и хора без час. Трябваше му акта за раждане, спомням си, че много бавно я направиха личната карта, междувременно на изпитите го допускаха с картата издадена от университета.

Благодаря за отговора.
Слава Богу откри портфейла си в стаята.Но това,което споделихте ще ми е от полза ч.Дано не се налага ,разбира се.

# 514
  • Бургас
Записвам се в темата с девойка, която в момента е 11 клас.
Градът беше избран още в десети клас, а оттам и университета.
Става въпрос за Erasmus University в Ротердам.
Януари вече взе сертификат С2 на Кеймбридж.
Мисля да използваме Интеграл за кандидатстване и подготовка на документи.
Днес детето замина за Холандия на екскурзия и на концерт. За първи път пътува самостоятелно, ще бъде с нейн приятел и ми е малко свито, но няма как трябва да свиква. Или по-скоро аз:laughing:
С удоволствие ще участвам в темата, ще търся отговори на въпросите си и се надявам да бъда полезна:smile:

# 515
Подготовката за бъдещата студентка при нас тече, има вече квартира в Бреда, билет за август. Благодаря на Sunny bunny за съветите, форума е незаменим. Рано наехме, но спокойствието преди всичко, че имам горчив опит с брат й.

# 516
  • Groningen, the Netherlands
Здравейте!

В нашата доброволческа асоциация в началото на тази учебна година започнахме онлайн студентски вестник. Имаме амбицията, когато се разраснем достатъчно, да го издадем и във физически формат.

Имаме две паралелни серии, които вървят в момента. Едната е серия от интервюта, в която разбираме дейността на всички български училища в Нидерландия, а другата е посветена на дейността на различни български студенти, които правят нещо интересно и смятаме, че заслужава да им се даде гласност.

Нашият главен редактор, Карина Карагьоз, днес публикува статия на тема "Колко смелост е нужна, за да пробиеш в модната индустрия?" – история за студентка от Ротердам. - https://www.bulgariansociety.nl/articles/614/how_much_courage_do … _it_in_fashion%3F

Текстовете в повече случаи са на български и на англисйки. Искаме другите народности в Нидерландия да знаят за нашата дейност, да разберат що е то да си българин.

Ако искате вашият син или дъщеря да участва в този проект, можете да ни изпратите имейл на info@bulgariansociety.nl.

Имаме доста интересни проекти, които предстоят, например започваме серия от статии, които показват паралелите между българската и нидерландската култура.

Поздрави,
Лазар

# 517
Здравейте, как намерихте квартира (самостоятелна/едностайна например без съквартиранти?

# 518
През kamernet.nl, стая в студентска къща е. Брат й живее в Айндховен и ходи на оглед, сега ще вземе ключа, изненадващо бързо и без много мотаене от страна на хазяйна се случиха нещата. Стаята е без мебели и бавно славно ще обзавеждаме. Взех билет за началото на август, че е по-евтин и да има време да си нагласи новото място.

# 519
  • София
Здравейте, как намерихте квартира (самостоятелна/едностайна например без съквартиранти?
Това е доста общ въпрос Simple Smile Може да пуснем анкета, да видим кой как се е справил. Например:
- с помощта на университета (обикновено за първата година)
- с местна агенция, посредник
- директно от сайта на инвеститор/housing organization/ студентски хотел/специализирана онлайн платформа за студентско настаняване (обикновено с бърза реакция на обява, с жребий, или рейтинг в "листа на чакащите")
- през сайт за обяви от свободния пазар
- чрез близки и познати, с контакти, от уста на уста/от форума тук

Добавяйте. Simple Smile

# 520
Ще я добавя анкетата за следващата тема.

Моето впечатление е, че повечето деца живеят със съквартиранти, а самостоятелните квартири са по-скоро изключение и въобще късмет да се намерят, отделно и цената е различна. И съвсем не е изключение да живеят смесено момчета и момичета.
Моята девойка почти 5 години беше в стаи с други студенти (момчета и момичета). Чак сега ще е напълно самостоятелна. Днес ще взима ключа от новото място и ще разберем какви изненади ни очакват. Ново строителство е и може да е дори без подова настилка (вече проучвам как да се справи сама, ако се наложи, иначе ще си правя екскурзия Simple Smile ) Хладилник със сигурност обаче ще се наложи да купуваме към цялото обзавеждане.

# 521
  • София
И аз пак с питане - преди време синът ми получи бележка за плащане на такса отпадъци, такса канализация и такса отпадъци. Кандидатства за опрощаване и още чака отговор. Сега получи нова бележка за такса за пречистване на дома и данък за водната система (аз поне така си ги преведох). Със сигурност са различни от предишните. Нямат край тези такси и данъци. Според вас може ли пак да иска опрощаване? Не че няма да се пробва, той даже в бързината писал мейл, че вече е подал искане за опрощаване и чак като ги разгледахме по-подробно установихме, че са други....

# 522
Здравейте, групичка.                                                                                                           
Да питам има ли някой тук, на който детето учи в университета в Грьонинген и по специално международно и европейско право.

# 523
  • София
Jabanka,
Данък идва един път в годината. Предполагам, че преди сте получили около ноември месец задължение за 2024г.(за половин година), а сега - за 2025г.(за цяла година).

# 524
  • София
Здравейте, групичка.                                                                                                           
Да питам има ли някой тук, на който детето учи в университета в Грьонинген и по специално международно и европейско право.
Дъщеря ми е 3 год. Интериорен Дизайн в Ханзе Грьонинген

Общи условия

Активация на акаунт