Студенти в Нидерландия - 24

• 49 390
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
Нова е, да. От миналата година. На моята дъщеря някой й казал, че понеже е нова, нещата били доста объркани, никой не знаел какво се случва. И тя много се чуди за Делфт. На мен не ми се иска заради едно мнение да отхвърли един от топ университетите. За това търся всякаква информация. Но не знам къде другаде да търся.

# 601
  • София
Ще е интересно да сподели някой за тази магистратура, защото е актуална опция. В реддит студенти си обсъждат и питат и мисля, че има какво и оттам да се вземе като информация, ако няма друг първоизточник, даже има обсъждане точно между двата за избор https://www.reddit.com/r/TUDelft/comments/1c6csr3/masters_in_ai_ … t_tudelft_or_uva/ . Според мен и на двете места и в Амстердам, и в Делфт е добре, и двата са с доста добър рейтинг, ако тези класации изобщо имат някакво реално значение.

# 602
Сега му се обадих, попитах го защо е предпочел КН пред ИИ, според него КН е по-общо и това дава повече възможности за реализация на различни позиции, така го разбрах. От друга страна според мен възможностите за реализация с ИИ са по-големи, но аз съм далеч от този бизнес. Според синът ми,  в Делфт  двете специалности имат  много общи курсове.
Аз много се изненадах когато ми каза, че магистратурата ще му е КН, очаквах ИИ.
Доволен е от магистратурата по КН в Делфт.
Надявам се, че е взел правилното решение, ако не е ще доучва:)
Следи обявите за работа, не търси все още  заради стажа през лятото.. Според него намирането на работа няма да стане бързо, но  в рамките на 4-5 месеца би трябва да успее.
И да напомня - децата да си подържат страниците в linkedin и да качват всичко интересно.

# 603
Сега му се обадих, попитах го защо е предпочел КН пред ИИ, според него КН е по-общо и това дава повече възможности за реализация на различни позиции, така го разбрах. От друга страна според мен възможностите за реализация с ИИ са по-големи, но аз съм далеч от този бизнес. Според синът ми,  в Делфт  двете специалности имат  много общи курсове.
Аз много се изненадах когато ми каза, че магистратурата ще му е КН, очаквах ИИ.
Доволен е от магистратурата по КН в Делфт.
Надявам се, че е взел правилното решение, ако не е ще доучва:)
Следи обявите за работа, не търси все още  заради стажа през лятото.. Според него намирането на работа няма да стане бързо, но  в рамките на 4-5 месеца би трябва да успее.
И да напомня - децата да си подържат страниците в linkedin и да качват всичко интересно.
И бакалавъра ли е КН? Пак ли в Делфт?

# 604
Дъщеря ми от 11 клас иска само ИИ. Това си е търсила и се е стремила. Беше приета и за бакалавър и за магистър в други университети и други специалности. Но това си гонеше, смяташе че й е скучно само програмиране.
Доколкото виждам на първо сравнение - програмата в Амстердам е с ограничен прием - това е като нумерус фиксус, но без изпит, а на база св и оценки от бакалавъра (затова написах, че няма как да има дори условен прием в момента - всеки кандидат има ранг на база доста неща и се прави класация след като е затворена системата) Докато в Делфт не виждам някакво такова ограничение.
В Амстердам има и едногодишен мастър,  Data Science - покрива много от предметите от ИИ.

# 605
Стела77, ако нямате достатъчно информация - избирайте по рейтинг на уни-то. Престижът на университета е важен. Дори и в началото специалността да има неуредици, те ще ги оправят и след 5 години никой няма да знае, че е било така. А Дипломата ще я ползва още 40+ години, важно е къде е учила.

Но... при рейтинга са важни големи разлики. Ако са уни-тата са близки в класацията (например 10 и 15 място, дори и 20 място), това е пренебрежимо. Тогава избирате по други критерии.

# 606
Да, и бакалавър е КН, но от Vrije, той и магистратурата искаше да изкара там, но влизайки, в края на лятото, да си избере курсовете за първия семестър, установи, че има сериозна промяна в програмата. Последния възможен ден подаде документи в Делфт, те потвърдиха бързо и се премести там. Почти всичките му приятели си останаха във Vrije,  той затова  не пропуска седмица да не посети Амстердам:)
Има почти четири години стаж като програмист, затова се надявам да е преценил добре и да е взел правилно решение.
Малко ми е притеснено, че и брат му, от догодина, ще е КН, защото не  ми е много ясно какви, ще са перспективите за тази специалност на пазара на труда след три години.

# 607
Здравейте на всички! 😊

Имам въпрос относно нужните документи при наемане на стая в Нидерландия. Възможно е вече да е обсъждано някъде из темата, но не успях да открия конкретна информация.

Наскоро бях приета в HAN University в Арнем и в момента съм в процес на търсене на стая. Запитах се какви документи ще са ми нужни както преди/при наемането, така и след това, за да бъде всичко изрядно, когато (живот и здраве) започна обучението си през септември.
Ако някой вече е минал по този път и може да сподели какво точно се изисква – ще съм много благодарна! 🙏

# 608
  • София
Здравейте!
 Търся квартира в Бреда от Август.
Мога да дам насоки за търсене на квартира в Бреда. Пишете ми на лични.

# 609
Здравей Стела, относно въпроса ти - дъщеря ми също завършва магистратура в Делфт КН track ИИ. Магистратурата ИИ е нова, но преди това тя беше част от КН. Относно програмата - курсовете, които са включени в ИИ са почти същите, само че някои са събрани от други стари курсове и са разделени в отделни направления. Дъщеря ми също беше изправена пред дилемата кой университет да избере - Делфт или Амстердам. От други колеги завършили в Делфт беше чувала много добри отзиви за Амстердам. Винаги е искала да се развива в направление ИИ. Може би не всичко е идеално с програмата, защото е нова, но тя е доволна. Според мен навсякъде има проблеми. Така че където и да изберете ще бъде един добър старт за бъдещата й реализация. Успех.

# 610
  • София
Момичета, минавам само да кажа, че в Room.nl са пуснали самостоятелни студиа в чисто ново общежитие в Хага.
Който е с по-дългичка регистрация и търси може да се пробва.

ето със субсидия за 23+ /  42 студия/ 838 евро
https://www.roommatch.nl/aanbod/studentenwoningen/details-verzam … teerd-op=prijs%2B

ето със субсидия за 18+ /  66 студия / 613 евро
https://www.roommatch.nl/aanbod/studentenwoningen/details-verzam … teerd-op=prijs%2B

Ето малко подробности за новата сграда:
https://www.duwo.nl/en/about-duwo/our-buildings/we-build/project … ark-callistoweg#/

УСПЕХ!

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 11:48 от romantic girl

# 611
romantic girl , страхотна новина, благодаря за полезния пост.

Хага е страхотна и много удобна дестинация за живеене за всички учащи в района - Хага, Делфт, Лайден.

Разстоянието е буквално около 20 километра, може спокойно да се пътува ежедневно с влак, ще отнеме около 15-20 минути, а най-хубавото е че общежитията са чисто нови Simple Smile

# 612
Само да вмъкна, защото моята взе по подобна колективна обява с кратък срок за рвакция, но за Амстердам. Имайте предвид, че идват напълно необзаведени, без под са дори, при нас и част от стените не са измазани. Само баните са направени от-до.

# 613
  • София
chervenokoska_2, по принцип е така за новите сгради. Но в тази обява ме озадачи, че е посочено че са полуготови т.е. с под и боядисани, само без мебели....и май отделно е парното:

The studios are move-in ready and come with carpeting, curtains, and finished walls. Just bring your own furniture, and you’re good to go!

The studios range in size and feature a living area with a kitchen and a private bathroom with a shower and toilet. Heating is provided via district heating, and tenants must arrange their own heating contract through Eneco https://www.eneco.nl/duurzame-energie

# 614
Момичета, привет! Да попитам децата, които освен учат и  работят, но договорите са почасови, а не като при нас 5дневна седмица по 8ч, също и към университета поемат часове и стажуват...-всичко това води ли се за трудов стаж и как се урежда това в България да им се признае... Някъде нещо подава ли се...

Общи условия

Активация на акаунт