Студенти в Нидерландия - 24

• 49 387
  • 728
  •   1
Отговори
# 645
Успех на младия човек, Лютиче!!!

# 646
Добре дошли на новите в темата. Аз лека полека излизам от нея. 😃
След стажа е Барселона синът ми се прибра в България. Много е доволен от стажа - от фирмата, от самата работа, от хората с които се запозна. Естествено много му хареса и градът. След престоя си там вече допуска някой ден да работи в чужбина, ако му се отвори възможност. Преди това беше категорично против.
Сега му е последният семестър е университета и за щастие му позволиха да го кара дистанционно. После само ще ходи за защита на проекта.
Намери си работа по специалността благодарение на профила си в Linkedin и от вчера е на работа в софтуерна компания, която се занимава с Data и AI.
Засега живее с нас, но явно самостоятелният живот му се е усладил и само пресмята след колко време ще може да си стъпи на краката и да се изнесе.
Надявам се, че след няколко месеца ще се хваля с бакалавър и съвсем самостоятелен човек (този ще ми е вторият) 😃
Лесно ли си намери работа в ИТ сферата? Смятате ли, че дипломата от нидерландски университет му даде някакво предимство? Нямаше ли опция да продължи в Барселона или в Нидерлания?

# 647
Тъй като Холандия е бекъп вариант за нас, и ако се стигне до там и не успеем с първото ни желание и се наложи да опрем до вариант две-Холандия, то това ще в края на август. Сещате се, че тогава квартири, евтини и читави няма да има - та ще сме принудени да вземем каквото намерим и то на по-високи цени временно докато се търси нещо подходящо.
В повечето холандски градове е абсурд да намериш каквато и да е квартира в края на август. В Холандия е по-лесно да те приемат, отколкото да намериш квартира. Говоря от опит и то 2 пъти (20г и 23 г.) за Маастрахтит. Предлагане започва след 3-6 месеца, но през това време студентът трябва да живее до 2 ч. път с влак. Ние имахме такава резерва далече в Белгия, но това е съсипия.
Трябва ви бекъп на бекъпа. По-лесно е да наемете квартира сега, например от  1 август. А в края на август да я освободите/ преотдадете на закъсали. Ще имате разходи, депозит, наем за 1-2 месеца, но това е цената на сигурността.
Освен това първи договор почти винаги е за 12 месеца, т.е. няма да може да го освободите по-рано и да търсите изгодни варианти.
Ако искате споделете в кой град е приет, за да ви кажат дали е реалистично да се наеме нещо в последния момент.

# 648
  • София
stella1977, Нидерландия никога не е била опция за работа за него. Дори и за магистратура. Не му харесва, не иска повече да живее там. Преди да отиде на стажа в Барселона въобще и не искаше да чуе за живот в чужбина. Само за пътуване имаше желание. След стажа си промени мнението.
Фирмата в Барселона (тя е международна, не е испанска) няма опции за нови работни места в момента за IT отдела. Едва са успели да отвоюват стажантското място на което беше синът ми. Но мениджърката му даде отлична препоръка в профила му в Linkedin и вероятно и благодарение на нея от фирмата в Бг го намериха и му предложиха работа. В този смисъл намирането на работа стана лесно. Та той дори не е завършил бакалавърската степен. Това предстои. Въобще не са подлагали на съмнение образованието му и валидността на бъдещата диплома. Разбира се, той сега е на 6 месечен изпитателен срок и ще се старае да се докаже, за да остане.
В момента едни от най-търсените кадри са в областта на изкуствения интелект. В България, доколкото ми е известно, няма бакалавърска степен за AI все още и всеки с такова образование от чужбина има голям шанс за работа.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 18:08 от Госпожа Лютичe

# 649
stella1977, Нидерландия никога не е била опция за работа за него. Дори и за магистратура. Не му харесва, не иска повече да живее там. Преди да отиде на стажа в Барселона въобще и не искаше да чуе за живот в чужбина. Само за пътуване имаше желание. След стажа си промени мнението.
Фирмата в Барселона (тя е международна, не е испанска) няма опции за нови работни места в момента за IT отдела. Едва са успели да отвоюват стажантското място на което беше синът ми. Но мениджърката му даде отлична препоръка в профила му в Linkedin и вероятно и благодарение на нея от фирмата в Бг го намери и му предложи работа. В този смисъл намирането на работа стана лесно. Та той дори не е завършил бакалавърската степен. Това предстои. Въобще не са подлагали на съмнение образованието му и валидността на бъдещата диплома. Разбира се, той сега е на 6 месечен изпитателен срок и ще се старае да се докаже, за да остане.
В момента едни от най-търсените кадри са в областта на изкуствения интелект. В България, доколкото ми е известно, няма бакалавърска степен за AI все още и всеки с такова образование от чужбина има голям шанс за работа.
Може би съм пропуснала, каква специалност и в кой университет учи синът ви?

# 650
  • София
Taleksa, учи бази данни и изкуствен интелект в BUAS в Бреда. Избра 3 годишен бакалавър. Пропусна годината за обмен и някакви курсове, които не разбрах какви са, но може да се завърши и без тях. Няма разлика във валидността на 3 и 4 годишния бакалавър.

Допълвам, че се сетих да проверя програмите в БГ и ми стана интересно:
в ТУ миналата година са обявили прием за бакалавър по AI на английски език (не знам дали е за първа година)
в СУ има магистърска програма по AI (дори синът ми я обмисля като опция, защото е по-теоретична, неговото обучение е по-практично насочено)
в УниБИТ (бившият библиотекарски институт) има също програма за обработка на данни и изкуствен интелект (обаче това учебно заведение е извън всичките ми лични класации)

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 17:20 от Госпожа Лютичe

# 651
  • София
Taleksa, учи бази данни и изкуствен интелект в BUAS в Бреда. Избра 3 годишен бакалавър. Пропусна годината за обмен и някакви курсове, които не разбрах какви са, но може да се завърши и без тях. Няма разлика във валидността на 3 и 4 годишния бакалавър.

в ТУ миналата година са обявили прием за бакалавър по AI на английски език (не знам дали е за първа година)
в СУ има магистърска програма по AI (дори синът ми я обмисля като опция, защото е по-теоретична, неговото обучение е по-практично насочено)
в УниБИТ (бившият библиотекарски институт) има също програма за обработка на данни и изкуствен интелект (обаче това учебно заведение е извън всичките ми лични класации)
Библиотекарския за мен не е сериозно учебно заведение. Имам познати, които учиха там и казаха ,че е проформа.

# 652
  • Бургас
Здравейте,

Ще се радвам, ако има запознати и дадат отговор за възможностите са субсидиране в следните случаи:
1. Може ли студента да работи като самонаето лице (например дава уроци) и как следва да си декларира часовете за да му бъдат признати.
2. Зачита ли се, ако студента работи онлайн, дистанционно за фирма, която не е регистрирана в Недерландия. (има договор и извлечения за изработени часове и извлечения от приходите). В коя страна следва да се декларира този доход (Нидерландия, България или наемащата страна)?

Каква здравна застраховка следва да си направи в единия и другия случай?

# 653
Лютиче, успех на младежът, много, много хубаво Yum

# 654
bisi_bg, частично отговарям, другите майки ще ме допълнят.
1. Може да работи като самонаето. Как става отчитането обаче не знам.
2. Не се признава ако студента работи за фирма извън Нидерландия. За да се получава субсидия, трябва да се внасят данъци и пр. в страната, а при договор за фирма от България или където и да било, това условие не е изпълнено. Ако фирмата е българска, ще декларира пред НАП. Нямам опит с фирма за други страни - логиката сочи или там или в БГ (зависи как е сключен договора). Но трябва да се провери задължително да няма двойно облагане - това в НАП най-добре ще ви консултират.

# 655

Благодаря за отговора! Успешна реализация и късмет на младежа!

# 656
Да споделя, че е отворено кандидатстването за летни студентски стажове в държавната администрация за 2025 г. Има 433 позиции, не само в София, обявени тук: https://jobs.government.bg/PJobs/practiceExtList.jsf.
Могат да кандидатстват и български студенти, учещи в чужбина! Стажът е безплатен.
Срок за кандидатстване до 11 май 2025, а пълният график е тук: file:///C:/Users/Yasen/Downloads/%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%202025.pdf
Да споделя информация от първа ръка:
Процедурата е централизирана и е като кандидатстване за работа. Изпращане на документи, после интервюта (проведоха се онлайн).
Детето беше класирано на първо място на няколко места и избра (потвърди) това, което й е на сърце.
Стажът е през ваканцията - около 1,5 месеца, като точните дати се договарят със съответния началник на отдел/дирекция.
Работи по специалността. Първите дни й даваха задачки-закачки, които изпълняваше за нула време. Но после й дадоха и по сериозни неща. На нея й беше интересно, дори помагаше за законопроект за транспониране на директива. Най-важното колегите и шефът бяха изключително доволни от нея, дори са й казали, че е върнала вярата им в младите хора. Естествено накрая получава документ за стажа.
Инициативата да участва е нейна, няма общо с уни-то, там не им искат стаж. Но да се трупа опит през лятната ваканция смятам, че е добре за децата ни.

# 657

Честито на детето, и на вас като родители.
В ТУ София още през 2022/2023 учебна година имаше специалност Интелигентни системи и изкуствен интелект с обучение на английски. Детето ми беше прието в тази специалност.
Но дали това е била първата учебна година нямам представа.

# 658
  • София
Здравейте,

Ще се радвам, ако има запознати и дадат отговор за възможностите са субсидиране в следните случаи:
1. Може ли студента да работи като самонаето лице (например дава уроци) и как следва да си декларира часовете за да му бъдат признати.
2. Зачита ли се, ако студента работи онлайн, дистанционно за фирма, която не е регистрирана в Недерландия. (има договор и извлечения за изработени часове и извлечения от приходите). В коя страна следва да се декларира този доход (Нидерландия, България или наемащата страна)?

Каква здравна застраховка следва да си направи в единия и другия случай?

За да работи като самонаето лице, трябва да се регистрира в  KVK, съответно така има данъчен номер и си подава данъчна/ДДС декларация. Може да не плаща ДДС само ако допълнително се заяви като малък бизнес. Това е различното с България. Там автоматично ставаш платец на ДДС, когато се регистрираш като бизнес, освен ако не подадеш искане за освобождавaне, т.нар. KOR, до 20 000 евро годишен оборот.
Може да се работи за БГ фирма само чрез самонаетото лице в NL (zzp) с фактури за извършената работа.
Водят си се часове като time sheet, но най-вече се представят на DUO фактурите.
Самонаетото лице (zzp) в Нидерландия е длъжно да има basic Healthcare insurance в NL.

# 659
Peruanka го е написала много добре.
Малко допълнение от тук:https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … k/eligibility.jsp
Скрит текст:
Additional condition if you are self-employed
If you are self-employed, you need to meet the conditions regarding turnover and hours worked. On top of this, we will check if you are sufficiently economically active. For instance, we will check if you are registered with the Chamber of Commerce (KvK) and what type of work you do. Wel will look at the whole of your work and activities. If you have any questions about this, please call us at +31 (0)50 599 77 11.
ДУО гледат и оборота, който трябва да е повече от 50% от социалния минимум (166.09 евро за лица до 21 г и 672.73 евро за останалите) и проверяват цялата дейност, даден е и телефон за въпроси: +31 (0)50 599 77 11

Общи условия

Активация на акаунт