Следродилна депресия или проблем със свекървата?

• 4 690
  • 111
  •   1
Отговори
Здравейте , имам момиче на 2 месеца.
Всичко върви нормално с него, здравичка е, усмихната, но май в мен има някакъв проблем. Поради лека инфекция при раждането ни задържаха в родилния дом 10 дни тъй като бебчето беше на лечение докато се оправи, бяхме в стая само двете и се грижех за него сама. Кърмата ми бързо слезе, чувствах се толкова мотивирана и щастлива че го имам, бързо влязох в ритъм след раждането и започнах да се грижа за него въпреки че ми е първо раждане и някой неща не ми бяха ясни се научих на всичко много бързо. Не можех да спра да го гледам и да му се радвам.. беше много чакана бременност. В деня в който ни изписаха и се прибрахме вкъщи свекърва ми дойде у дома уж да ни помага, под претекст, че няма кой да къпе детето и че отглеждането било много трудно.. макар че още преди да родя настоявах, че няма нужда и ще се справя сама с всичко. Не ме послуша, тъй като при покупката на апартамента в който живеем тя участваше с 40 хиляди, който не ни достигнаха и винаги натякваше, че нямаше да го купим без нейна помощ, макар че искахме с мм да теглим кредит и бяхме одобрени за сумата, а и нямаше да ни тежи толкова да я плащаме. Затова се чувстваше като у дома си и идваше на гости когато пожелаеше. Тя е прекалено контролираща и манипулативна като родител- за най-малката контра дума  от мъжа ми тя започваше да плаче и да се тръшка. Никога не е доволна от нищо, все нещо не и достига, обича да се бърка във всичко и да навлиза в личното пространство -особено в  моето. Много пъти направо си ме е обиждала и когато се разсърдя ме изкарваше че не я уважавам, че настройвам мъжа ми и какво ли още не- целта си и беше да си мълча и изпълнявам.
Но аз се справих,  на третия ден в родилното се научих дори и да го къпя. С една дума се прибрах готова. Въпреки това тя дойде в нас и все още е тук. Започнаха едни постоянни заяждания с мъжа ми за битови неща, от там с мен че нищо не съм правила, мързяло ме да гледам - а аз по цял ден и нощ се грижех за малката и давах всичко от себе си, почиствах вкъщи всекидневно и понякога готвих. Пречеше и че поръчваме храна от ресторант като видеше кутиите направо започваше да клати глава. Като цяло нагнетява нон стоп напрежение, постоянно нещо и пречи, вижда че се справям перфектно с бебето си и все още седи вкъщи.
Вече не ме обижда директно а отива при детето и започва да му говори на него- баба няма да те остави, няма кой да ти купува най-хубавите дрехи, няма кой да те гледа, няма кой да те пази няма кой да контролира .. и подобни. аз веднага отвръщам и тя обръща думите все едно не ме е обидила туко що.
прави всичко на своя глава с моето дете и като кажа нещо се сърди- майка ми е личен лекар на детето и забрани да се дава масло и мед на детето - тя изчакала да изляза от стаята и му дала. “Нямало да я пита и тя не била гледала деца по книжки”
Докато го къпя му изсипа сол във ваничката без да ме пита да не миришело. Коликите му като започнаха беше убедена, че майка ми го е урочасала и пръскаше детето със светена вода. Тя ни даде няколко вида капки за колики и лекарства който свекърва ми нарочно беше скрила и лъжеше че не знаеше къде са когато я питах докато една нейна приятелка не и е казала да използваме точно тези капки и тогава изведнъж се появиха.   Не зачита нито една нейна дума нито моя, нито на мъжа ми че директно я гони. Като я пратим да си ходи започва да го кълне , изпада в нервни кризи, натяква
За Коледа майка ми и подари парфюм - тя каза да пръскаме тоалетната с него май защото цената му е 30 лв а не 300….  Не можем да я изгоним и няма да си тръгне докато тя не пожелае явно. рОкей но в следствие на всичкото това напрежение кърмата ми спря макар че го слагах  при всяко поискване вместо да се увеличава намаля. Вече сякаш нямам енергия, а когато съм спокойна и тя излезе от вкъщи за нещо силите ми сякаш идват сами. Започнахме да се караме с мъжа ми,  бебето ми сякаш вече не ме радва… чувствам се виновна пред него и постоянно плача защото не мога да го храня пълноценно и виждам че не става колкото и да се опитвам тя спира. Вчера запалих цигара .. а не бях пушила от 3 години. Изпитвам някакво желание да се скрия някъде сама и да избягам от всичко…  какво става с мен не знам и какво мога да направя …

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 14:26 от Simonakoleva791

# 1
Здравей, да ти е живо и здраво детенцето! Изгони я тази особа. Защо не можеш?

# 2
Вземете заем, дайте ѝ парите и я изпратете в нейния дом.
Или продайте жилището, дайте ѝ нейната част и идете в друго.При всички положения трябва да намерите начин да запазите спокойствие и да гледате семейството си както умеете.
После Ви съветвам да не я каните у дома си, а само Вие да ходите в нейния дом и то за няколко
часа на гости.
Когато ѝ кажете да напусне дома какво отговаря?

# 3
Как не можете да я изгоните? Досега да съм извикала полиция 100 пъти. Как ще дава мед на новородено? Това може да е опасно за живота му!

# 4
Вземете заем, дайте ѝ парите и я изпратете в нейния дом.
Или продайте жилището, дайте ѝ нейната част и идете в друго.При всички положения трябва да намерите начин да запазите спокойствие и да гледате семейството си както умеете.
После Ви съветвам да не я каните у дома си, а само Вие да ходите в нейния дом и то за няколко
часа на гости.
Когато ѝ кажете да напусне дома какво отговаря?
Мъжа ми директно я гони
Започват натяквания за апартамента че тя била помогнала
Щяла да остане още малко да дръпне малката
Ама защо като самата тя вижда че никой не се нуждае от помощта и

# 5
Е и, да си натяква.Просто намерете начин да ѝ върнете парите и да не ви манипулира така.
Това за мен е най-разумно.

# 6
Това звучи ужасно. Наистина трябва да я изгониш. Детето си е твое и никой не може да ти казва как да го гледаш. Проблем в теб няма. Всеки на твое място ще се чувства така. Това, че е дала някакви пари нищо не означава. Всички родители помагат на децата си. Говори с мъжа си да си ходи. Ако мъжа ти е разбран ще те разбере. Така не може да се живее.

# 7
  • София
Мдааа, на опита с меда още щеше да е изгълтала целия буркан със стъклото заедно и да си пътува към тях.
Казвате в прав текст да си ходи и това е.
Или отивате някъде на почивка и я информирате да я няма, когато се върнете, иначе почвате да искате наем.
А парите ги върнете още утре. Ако още ги нямате, но мъжът ти има постоянна работа, да отива в банката и да взима потребителски кредит, пък после ще ги наваксате.
Ако пък толкова не успявате двама възрастни да се справите, викайте полиция.

# 8
Дразни ме тази тема. С мъжа ти сте на едно мнение и толкова не можете да се обадите в полицията да я изведат от жилището ви. Разбирам ги другите жени, чиито мъже не са зад гърба им, но вие и двамата се държите като плахи дечица. Вземете се в ръце и се дръжте като големи хора, какво сте се завайкали. Родители сте вече, носите отговорност. Ако нещо се беше случило с бебето след меда или солта или кой знае какво още прави тая, ти и бащата ще сте виновни, помисли малко.

# 9
И аз за полиция се замислих. То си е за полиция работата. Тази баба е някакъв психопат.

# 10
Свекърва ти е енергиен вампир, на който трябва да покажеш мястото. Колкото по- рано, толкова по- добре. Убеди мъжа ти, че те натоварва, изтощава и единствено пречи.
Дано и той познава майка си и те подкрепи.
При битката снаха- свекърва, страната на мъжа е от съществено значение за бъдещите ви отношения.

# 11
Боже, меда може да направи алергии, пък солта във водата.. една.. от малцинствата беше довела детето в болницата, цялото беше с олющена кожа, като питахме от какво и тя каза, че свекърва й слагала сол във водата. Забранявай й да се доближава до детето.
И кажи на мъжа ти да си влезе в ролята. Как ще позволявам аз на жена, която виждам, че си прави каквото иска с детето ми?! И ще си мълча и ще й позволявам още..

# 12
Медът е опасен не заради алергии, а защото детето може да умре от невъзможността на организмът да неутрализира ботулиновите спори в него.

# 13
  • Варна
Никой син/дъщеря няма да стигне до полиция, у човека има някаква спирачка, все се надява да се разбере със собствени сили, да остане в "семейството".
Обаче да седнете двамата и да я информирате, че ви пречи на семейството, че помощта за апартамента е точно това - помощ и ще й я върнете до Н месеца, можете да направите. Като, разбира се я уведомите, че в интерес на добрите отношения, трябва да си ходи.
Твърдо и обвързано с конкретен срок.

# 14
  • Банско
Изгони я тази вещерка. Щом и мъжът ти не я иска. Не мога да повярвам, че двама възрастни не могат да се оправят с една изкуфяла бабичка!

Общи условия

Активация на акаунт