Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 21 981
  • 420
  •   1
Отговори
# 360
По скоро заради сексиското изказване срещу спасяване на мъжа, шефката на пожарната трябва да си хвърли оставката.
Скрит текст:
Вчера гледах два филма за пожара. Експерти казват, че сега земята ще стане пи- скъпа ( тая логика не я разбрах) и точно както мъжа ми предполага, корпорации ще я купят и ще строят кондо сгради.
От кредитите, няма прошка. Банката не я интересува че изгорял имот за 1 милион, дължиш ѝ 300 хил, и тя си търси тях. И когато имота е на кредит и има застраховка, може застраховката да е само за дължимото към банката.

Тя не каза това, но няма смисъл, явно така ще си остане да се носи в пространството.

Понеже не смятам американците за толкова тъпи, че да оставят  важен ресор неглижиран и особено по такива причини, потърсих някаква информация, която според мен е добре обобщена тука . И за дамските чанти, дето уж гейовете пожарникари гасяли с тях и други дивотии, лошото е, че май Тръмп и Мъск тиражират в изказванията си също някакви неверни неща.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/pozharite-v-los-andzhelis- … t-falshivi-novini

За мен е жалко, че такова бедствие се използва за изблик на хомофобия и политически интереси, което явно ще се отрази зле на работата на службата  занапред. Но да му берат гайлето Лос Анжелисци.

А тая, между другото е яка женка, аз не знам какво искат хората, да не е нежна жена, мъжкарана също не може...

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 16:47 от Iris04

# 361
Явно много хора са били с очакването, че велика Америка няма как да допусне бедствие с такива размери, че там нещата се случват като по филмите, подготвени са, имат неограничени възможности и т.н. И сега, когато се струпаха много фактори и бедствието е факт, това се използва като повод за ехидни подигравки от сорта на "видяхте ли колко са велики", "ма те същите като нас" и т.н. Вихрят се откровено хомофобски квалификации и политически престрелки. За съжаление, никой не е застрахован. Мен лично ми е интересно как ще се справят с възстановяването, какви поуки ще се извлекат и какви промени ще се направят, за да се ограничи риска и да се подобри реакцията в бъдеще.

# 362
Ох, това клипче с чантите... наистина много нагло го ползват.
Хората гасяха голям пожар от отсрещната страна и двама пожарникари грабнаха каквото намерят за да хвърлят "2 кофи вода" от другата страна на някаква тлееща ниска постройка.
Мега тъпо е да правят всичко по силите си, а разни седнали на уютно вкъщи зад лаптопите... да плюят.
...и най-вероятно някой е подал чантите...за да помогне...

При нас е имало много бедствия, основно свързани с наводнения... хората още се мъчат във фургони...
И като се подаде оставка - к'во? Как това помага на пострадалия - точно никак!

Редактирам: сега прочетох статията - чанти от брезент, точно за такива случаи. Напълно логично!

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 11:01 от Ice Queen

# 363
  • При семейството си
“Експерти казаха, че никоя противопожарна служба в света не би могла да се справи с такава перфектна буря от условия, довели до опустошителните пожари в Лос Анджелис – които изпепелиха повече от 40 000 акра, унищожиха повече от 12 000 сгради и причиниха най-малко 24 смъртни случая.”

В статията (няма как да преведа цялата) се прави, според мен, добър анализ на ситуацията с пожарната, като препратката към предходна статия разглежда проблемите с водата:
https://amp.cnn.com/cnn/2025/01/14/us/la-fire-department-resours … understaffed-invs

Едит: https://edition.cnn.com/2025/01/10/us/california-la-fires-emerge … p-invs/index.html

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 11:04 от Elpis

# 364
  • София
Въпросът е дали само сушата е причина да няма вода в хидрантите или някой (споменатото семейство Резник) тихомълком е приватизирало водните ресурси на щата. В един филм за Бонд злодеят имаше точно такива апетити.

# 365
  • София
А това как е възможно? Огънят е прескочил къщите на склона и е изпепелил тези до океана.
Скрит текст:

Оттук - частни пожарникари са
предпазили скъпи магазини.

# 366
  • Berlin
Тръгнал е отстрани някъде. Едва ли е скочил.

# 367
От хвърчащи отломки?
Какво е положението вчера и днес, не съм чела ъпдейти.

# 368
Тръгнал е отстрани някъде. Едва ли е скочил.
Точно не е скочил, а е прелетял. Нали гледахте какви буйни са пламъците от дървенията и изкуственяците на/в къщите. Какви искри хвърчаха. Плюс силния вятър - прехвръкнали са искри и въглени и са подпалили сухите треви от другата страна на пътя.
Може искрите да са дошли от горния край на склона, огъня да е спрял някак си и да не е изгорил къщите в подножието на склона, а крайбрежието да се е запалило и от къща на къща е изгоряло цялото.
Тези, които са на плажа са много близо едни до други. Дори от топлината би могло да се затопи и подпали някое изкуствено покритие.
Отделно това, което четох за ветровете Санта Ана е, че са на силни пориви с променлива посока. Така че горяло е там където са хвърчали искри и са облизвали пламъци.

# 369
  • При семейството си
От хвърчащи отломки?
Какво е положението вчера и днес, не съм чела ъпдейти.

“Пожарникарите продължават да постигат напредък в борбата с множество горски пожари, горящи в Южна Калифорния, тъй като метеорологичните условия се подобриха, но силните ветрове се очаква да се върнат следващата седмица.

В момента има три активни горски пожара в окръзите Лос Анджелис и Вентура, според Cal Fire:
Palisades Fire (окръг Лос Анджелис): 23 713 акра, 27% овладени
Eaton Fire (окръг Лос Анджелис): 14 117 акра, 55% ограничени
Auto Fire (окръг Вентура): 61 акра, 85% ограничени

Пожарът Хърст, който избухна в квартал Силмар и изгори 799 акра, вече е овладян на 100%.

Броят на жертвите на горските пожари достигна 27, а десетки хора се водят за изчезнали.

Около 82 000 жители остават със заповеди за задължителна евакуация, а други 90 000 са с предупреждения за евакуация.

Длъжностни лица казаха, че тези в задължителните зони за евакуация ще трябва да изчакат поне още една седмица, преди да им бъде разрешено да се върнат в домовете си.

Повече от 50 души са арестувани в евакуационните зони за различни престъпления, включително грабежи и палежи, от началото на горските пожари.

Причините за пожарите остават в процес на изясняване.”
https://www.yahoo.com/news/live/california-wildfires-live-update … es-135458590.html

# 370
  • София
Към момента:

За съжаление жертвите са вече 27, но бройката ще е по-голяма, защото има много безследно изчезнали (около 40 човека).

Повече от 12 000 постройки са разрушени или повредени.
Общата изгоряла площ се равнява горе-долу на големината на Париж.

Близо 8500 пожарникари от Калифорния, Мексико и съседните щати са в неспираща битка със стихията.

Близо 200 000 човека са напуснали домовете си, а официално евакуираните са 30 000.
Още 82 000 имат заповед за задължителна евакуация, а други 90 000 потенциално чакат същата съдба.

Според JPMorgan, щетите от пожара са на стойност $20 млрд. а общите икономически загуби за щата ще са на стойност около $50 млрд.

Звездите от шоубизнеса останали без своите имоти след пожара в Лос Анджелис:
Мел Гибсън, Антъни Хопкинс, Матю Пери, Джеф Бриджис, Джейми Лий Къртис, Ед Харис, Джон Гудман, Юджийн Леви, Лейтън Мийстър и Адам Броуди, Ана Фарис, Парис Хилтън, Марк Хамил, Били Кристъл, Джеймс Уудс, Даян Уорън, Манди Мур, Камерън Матисън, Майлс Телър, Майло Вентимиля, Мелис Ривърс, Спенсър Прат, Хайди Монтаг, Сандра Лий, Роузи О’Донъл, Рики Лейк, Тина Ноулс, Йоланда Хадид и Дженифър Грей.

# 371
Гледайки статистиката за пожарите, очаквах повече.
Сравнявам с ураганите:
напр Харви- 9000 отнесени къщи, и 185000 сериозно повредени
Андрю-  25500 разрушени, 101000 повредени сериозно
(повредените сериозно означава препострояване на целия първи етаж или цялата къща ако е едноетажна)

Между другото ФЕМА плаща до 3 пъти за даден имот. След третото плащане изселват целия квартал.

# 372
  • Между гори и планини
Много съвпадения - 3 пожара в различни точки, започнали едновременно, липса на застраховки, липса на вода и празни резервоари. С мъжа ми обсъждахме, че е възможно, някой много прецизно да е следил прогнозата за времето, тези ветрове са всяка година. И съвсем умишлено да е драснал клечката. Сега много хора с кредити , но без застраховка няма да могат да си вдигнат къщите и ще продават, само за да си погасят кредита. Ще следим и наблюдаваме, дали ще се окажем прави и кой ще изкупи тези парцели. Но Калифорния никога няма да е същата, възстановяването на природата ще отнеме много дълго време.

# 373
Коментират, че това било най-голямото бедствие от подобен мащаб в щатите, но аз си мисля, че Катрина беше по-голямо. Цялата ерия на Ню Орлиънс беше залята.

# 374
  • Между гори и планини
Вероятно най- скъпото, защото и земята и имотите в Калифорния са най- скъпи .
Открих няколко видеа на хора шофиращи из вече опожарените места. Ами било е много красиво, американската мечта. Вече го няма.

Общи условия

Активация на акаунт