Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 051
  • 420
  •   1
Отговори
# 225
Не, не, на мен чуденката ми беше защо са им камини, а не че са от тухли. Логично е да са зидани.
И аз допуснах, че вероятно са по-скоро с декоративна цел, а не се ползват по основно предназначение, но реших да питам все пак.

# 226
Камина,в която се предполага,че ще се пали огън,няма как да я строят с дървните летвички и изолация.Нормално е да ги виждате оцеляли в пожар.
Ние знаем, разбира се. Но на принципа - "защо не правят самолетите от материала, от който правят черните кутии" коментираме какво би било ако къщите бяха градени като камини или барбекюта.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:09 от dariVale

# 227
  • Между гори и планини
Попадна ми видео на разхока с кола из ЛА, това видео ще остане като спомен на това което е било. Слагам го, ако на някой му е интересно. Много красиво, поддържано, зелено. Само месец преди пожара
https://youtu.be/HymI2Zr_26E?si=OfE3mA-c991wTA4r

Аз си мисля, дали това не е терористичен акт? След всички гадни коментари на арабски и , че видиш ли тия холивудски звезди не са защитили Палестина... Дали не е акт на отмъщение? Ако е така, докато открият кой/и и как, те ще са напуснали страната.
Ловят в момента и разни пиромани облечени като пожарникари, които палят нови огнища.

# 228
  • Пловдив
Преди много години се запали нашата офис сграда. Ние бяхме на 5 етаж, а огъня трогна от 3-я етаж. Всеки от етажите е преграден от към стълбището с алуминиева дограма. Два часа три пожарни гасиха пожара, на нас ни казаха ако имаме парцали, които да намокрим с вода да ги поставим по дограмата един вид да я уплътним да не влиза дим, защото стълбището играеше ролята на огромен комин и всички горещи газове минаваха през него към покрива.
На третия етаж се пръснаха стъклата и изгоряха мебели, климатици, на четвъртия етаж също се пръсна някое друго стъкло и изгоряха две-три външни тела на климатици.
При нас нищо нямаше.
Когато ни изведоха пожарникарите, след като стълбището стана безопасно видях, че на асансьорите са се разтопи ли копчетата и металните парапети на стълбите бяха топли, както и всичко беше ужасно черно и покрито със сажди, миришеше много силно на изгоряло.
После идваха да обследват сградата и нищо й нямаше, даже асансьорите не бяха и чули за пожара, нито кабинки, нито механизми, смениха се само панелите с копчетата отвън.
Това е сграда от бетон и тухли строена 80-те години на миналия век. Ако беше с гредоред едва ли щяхме да оцелеем.
В близост имаше и други сгради на тях пък съвсем нищо им нямаше изобщо не бяха засегнати, още повече, че едната беше на три етажа и  пожарникари гасяха от нейния покрив към нас.
Има си значение вида строителство специално за пожарите.

# 229
Четох статия за журналистическо разследване от вестник в ЛА, че в Новогодишната нощ е имало мини пожари вкл. в Палисейдс от фойерверки. Пожарната е идвала и гасила 4 часа. След това са имали повиквания за други места по същите причини и не са могли да проследят дали огнището е напълно загаснало. По снимки от тогава до възникване на големия пожар се предполага, че са останали тлеещи въглени в дълбочина, които са раздухали вторичен пожар когато задухват Санта Ана. И става, каквото става. И други становища имаше, че пожарната би могла да се справи само с неголеми локални огнища, но не и с вълната огън на широк фронт при ураганен вятър.

Друга идея ми дойде от интервюто със Соня Васи. Тя каза че от бурния вятър паднало дърво от другата страна на улицата и скъсало електропровода. По принцип при такава ситуация би могла да възникне искра и да пламнат треви, храсти каквито всички потвърдиха е имало в изобилие.
По принцип не вярвам, че е подпален умишлено.
Често най-големи бели стават от невероятна глупост, а не от нарочно зли намерения.

# 230
Сега под хорския огън е застрахователната компания State farm, защото е отменила 69% от застраховките точно преди пожарите. А ги е отменила (как юридически става това не знам), -- редактирам: отказала да поднови застраховки -- защото управата на Ел Ей е спряла да кастри храсти и растителност. Тоест, вдига се риска от пожар.
Въобще голямо прехвърляне на топката пада и обвинения валят към кого ли не, включително се издирват някакви момчета по снимки, че уж са били в близост до първоначалното огнище на единия пожар.
Това всичко го научих от Х и не знам доколко е достоверно.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:09 от McKitty

# 231
Сега под хорския огън е застрахователната компания State farm, защото е отменила 69% от застраховките точно преди пожарите. А ги е отменила (как юридически става това не знам), защото управата на Ел Ей е спряла да кастри храсти и растителност. Тоест, вдига се риска от пожар.
Въобще голямо прехвърляне на топката пада и обвинения валят към кого ли не, включително се издирват някакви момчета по снимки, че уж са били в близост до първоначалното огнище на единия пожар.
Това всичко го научих от Х и не знам доколко е достоверно.
На български вероятно е "прекратила" или "анулирала".

# 232
  • София
https://nypost.com/2025/01/12/us-news/lafds-diversity-chief-spar … aming-the-victim/
Само не разбрах какво означава DEI?

Който ще да е гей, но да си върши работата и да е годен за нея. Тук случаят е точно обратният на филма "Чък и Лари", където двамата бяха нарочени от лошите си колеги, защото се правеха на гей двойка.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:28 от Cuckoo

# 233
Diversity, Equity, and Inclusion.

Не е теpористичен акт,а акт на тотално безхаберие и некадърност от страна на управляващите там. При факт,че си познават района, знаят какво може да се случи и докъде може да ескалира е
немислимо е за мен резервоара да е празен, бюджета на пожарникарските служби орязан и да се надяваме,че "това на нас няма да ни се случи". (при факт,че се случва!)

Много хубаво видео на разходка с кола в ЛА. Много сходно с нашия район тук във Флорида. Тяхните палми са по-големи от нашите обаче:) Същите скъпи имоти, тесни улички и красив океан. Bel Air мирише на милионери и билионери.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:28 от Adoralova

# 234
За застрахователя коментираха, че искали да вдигат цените предвид изчисленията на риска които си правят, но законодателно им забранили. Затова сметнали че е по-добре да преустановят работа в района.

Трагедията е голяма, но все пак е чудно защо не е помислено как да го направят устойчиво на това което си се случва полурегулярно?

# 235
Журналистите пак отвличат вниманието вместо да задават неудобните въпроси - защо бюджетът на пожарната е орязан примерно или как е възможно едно семейство да притежава правата над водата в щата или етично ли е да се отнема ресурс, за да се запази един мол вместо къщите на хората и т.н.

Какъв атентат? Как се контролира вятър?

# 236
  • Между гори и планини
Той не се контролира, но е всяка година по едно и също време. И ако си следил прогнозите за времето и си болен мозък, като нищо може да драснеш клечка и гледаш сеир.

# 237
https://www.vesti.bg/sviat/koia-enaj-skypata-kyshta-koiato-izgor … is-snimki-6218035
Коя е най-скъпата изгоряла къща?

Имение за 125 милиона долара,собственост на 29-годишен бизнесмен. Ако под 30г могат да си позволяват вече такива имоти,мога само да си представя на 50 и 60 какви бизнеси ще въртят и за какви богатства става въпрос .Браво на младежите.

# 238
Ако трябва да си избирам от конспиративните теории в темата, по-достоверна ми се струва тази с изкупуването на земята на безценица.

Да уточня отново, че не съм фен на конспирациите.

# 239
Да питам, че това се подхвърля в пространството - кое е семейството което има монопол над водата в ЛА или Калифорния?

Къщите за милиони - видяхме ги вече, най-скъпия дървен материал, фазер и гипсокартон. както правилно припомни потребител - приказка за трите прасенца.

29 годишния милионер -  по-вероятно е на 50 да е фалирал, отколкото да е милиардер. И милионите им като къщите  - в акции.

Общи условия

Активация на акаунт