Инсулинова резистентност - тема 3

• 21 566
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • Бургас
Ако са правени в Лина (вижтам, че са) не бива да се изключва напълно възможността за грешка. Много станаха оплакванията за сгрешени от тях стойности.

# 736
Ами мисля да направи леко ограничение на въглехидратите 1-2 дни и ще пуснем ново изследване, бихте ли препоръчали и още някой показател ,който да добавим към изследването
1-2 дни ограничение няма да има никакъв ефект. Просто повторете изследването, но като гледам и захарта, надали ще даде някакъв много по-различен резултат. Помислете за промяна в хранителните навици на детето.

# 737
За Лина нямам мнение, но за Рамус винаги бих се усъмнила. В черния списък са ми.

# 738
В лаборатория Здраве са правени изследванията,
Ясно е че ще променим начина на хранене,
Хлябът изключва ли се от менюто?

# 739
Желателно е да се изключи както и ориз и картофи.

# 740
Всякакви тестени трябва да се изключат. Плюс ориз и картофи.

# 741
Става въпрос за момче на 15г... не може току така да му се отрежат всички въглезидрати и най вероятно той няма да го спази.
Наистина мисля че е редно да се види специялист.

П.с. аз си чакам второ само назначено изследване и трябвп да отида в лаб на клиниката където ми е докторката за останалите изследвания. Ще кача резултатите.

# 742
Ако инсулинът му действително е чак толкова на гладно не само че може, ами и трябва... Инсулинът сам по себе си също върши поразии когато е висок, не е само кръвната захар. И той влияе и на други хормони, сякаш малко му бушуват тепърва заради пубертета.
Но да, трябва с лекар да се консултират, нямам представа какво е нормалното ниво на подрастващ, знам че не е като за мен но с колко точно не знам. Със сигурност не е толкова де.
И е важно като има проблем, той също да го осъзнава напълно, иначе само ще се дебнат и лъжат, той може вкъщи да е на диета, но извън дома как ще го спрат да се наяде с глупости ако реши?

# 743
Тук пише за здрави деца инсулин до 17 за момичета в пубертет и до 13 за момчетата:

Все пак момче в пубертета е в по-изгодна позиция спрямо момиче на същата възраст (мускулна маса, мъжки метаболизъм, липса на цикъл). Мой роднина с ИР например сваля много бързо килограми, само като намали (не изключва чак напълно) хляб, картофи, ориз и сладко.

# 744
15г не е чак толкова малко дете, че да не може да му се отрежат, особено при такъв инсулин и налично излишно тегло. Няма да получи дефицит на нищо, без тесто ориз и картофи, а точно пубертетът ще помогне да преодолее метаболитния синдром по-бързо. Важно е обаче детето да го разбере, защо се налагат ограничения, не да му се налага безапелационно. Включвантето на някакъв силов спорт по възможност, би било много добре и за здравето и за самочувствието.

# 745
Те мъжете и в зряла възраст са в по-изгодна позиция от гледна точка на мускулатура и т.н. и по-лесно и изчистват мазнини което сваля и инсулина на гладно също.
И на мен някакви нива от сорта на 15-17 на гладно ми се въртяха в ума, но не е нещо дето можех да съм сигурна че да го напиша. 60 е много, при всяко положение. Може и да го сложат на метформин за някакъв период от време, особено ако не е склонен да се врече че ще спазва режим.

# 746
Благодаря за мненията на всички.донякъде мисля че разбира проблема, и ще се опитаме да намалим тези храни ,или да ги спрем напълно може би не от днес за утре но в рамките на няколко дни,да не е шоково.но първо ще повторим изследването другата седмица .ще пиша тук отново .
Ще видим да посетим и ендокринолог.проблема е че детето преди година преживя много сериозна травмаи от тогава и ходенето по лекари за него е голям стрес

# 747
Да, 15 години не са толкова малко и могат да се отрежат всякакви въглехидрати и да се оставят само вгх от зеленчуци и/или млечни (ако му понасят). Мисълта ми беше, че зависи и от това доколко стриктен ще бъде с храненето.
Как всъщност се храни младежът обичайно?

# 748
и ще се опитаме да намалим тези храни ,или да ги спрем напълно може би не от днес за утре но в рамките на няколко дни,да не е шоково.
Не е нужно да е рязко и шоково, но в някакъв разумен срок от месец - месец и нещо е добре да се елиминират.

# 749
Благодаря за мненията на всички.донякъде мисля че разбира проблема, и ще се опитаме да намалим тези храни ,или да ги спрем напълно може би не от днес за утре но в рамките на няколко дни,да не е шоково.но първо ще повторим изследването другата седмица .ще пиша тук отново .
Ще видим да посетим и ендокринолог.проблема е че детето преди година преживя много сериозна травмаи от тогава и ходенето по лекари за него е голям стрес
А как е с физическата активност? Дори и да не е сериозен спорт, макар че някакви редовни упражнения ще са му от голяма полза, трябва да си има поне по няколко километра на ден извървяни. Отделно да не се заседява за по много дълго време наведнъж, а да се раздвижва често пък дори и по малко да е. Примерно дори просто да клекне няколко пъти, да се протегне и пак да седне ако върши нещо седнал, но да е често.
Това със заседяването е повсеместен проблем, за съжаление, там почти всички сме "виновни", та тия напомняния ги правим и заради нас си. Важно си е.
Разбирам го за лекарите, аз като дете боледувах много и се находих по доктори сигурно за 2-3 живота. Но пък това ме мотивира да живея по начин, който да не ме праща пак при тях като вечно болна. В това число влиза и държането на ИР в ремисия, че тя ако се остави на самотек просто преминава в диабет след време. Писнало ми е от доктори и от лекарства дори в още по-ранна възраст от неговата, ама много ми е писнало.
Още повече има смисъл той да се информира и да знае какво става, да има контрола над здравето в ръцете си, а не да е оставен да зависи само от лекарите.
На 15 години не знам дали би седнал да чете книги или дълги публикации, но те пък гледат много видеа, ако му е що-годе приличен английският може да потърси примерно Бен Бикман че той обяснява добре и достъпно.

Общи условия

Активация на акаунт