Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 807
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
Хич не го и гледах тоя НОМА индекс, то при инсулин 60 на гладно е очевидно че има проблем. Никой няма на НОМА индекса да чака да разбере ОК ли е.

За диета преди изследванията - не знам и аз, честно казано. То става малко изкривяване, защото е ясно че при различни условия ще получите различен резултат. Ако този първият не е грешка, след няколко дни дори на строг режим пак няма да е в норма според мен, но ако пък не е нещо фрапиращо понеже е спазвал режим, може и да го подхлъзне да смята че няма нужда да взема кой знае какви мерки... Интересен избор става - хем така, хем иначе. Ако смятате съвсем скоро да изследвате пак, май поне аз по-скоро клоня да си кара както до сега че да види реално в какво положение е.
Е, вечерта преди изследването естествено че няма да се наяде със сладко и че ще си спази 12 часа без храна и сутринта покой, без кафе и прочие.
В подфорума с диетите има хубава тема за ИР, тя е насочена към определен вид хранене което не всеки с ИР избира, но пък информацията която е в началната публикация на всеки с ИР може да е от полза че е готова събрана и има страшно много обяснено кое как и защо се случва. Има и насоки там и за какви дефицити да се провери също, не ви знам още какво сте изследвали но може и това да ви е полезно щом ще ходите пак в лаборатория.

# 721
Кое е подгорума с диети, не мога да се ориентирам ,има ли линк директен?
"В подфорума с диетите има хубава тема за ИР, тя е насочена към определен вид хранене което не всеки с ИР избира, но пък информацията която е в началната публикация"
Хич не го и гледах тоя НОМА индекс, то при инсулин 60 на гладно е очевидно че има проблем. Никой няма на НОМА индекса да чака да разбере ОК ли е.

За диета преди изследванията - не знам и аз, честно казано. То става малко изкривяване, защото е ясно че при различни условия ще получите различен резултат. Ако този първият не е грешка, след няколко дни дори на строг режим пак няма да е в норма според мен, но ако пък не е нещо фрапиращо понеже е спазвал режим, може и да го подхлъзне да смята че няма нужда да взема кой знае какви мерки... Интересен избор става - хем така, хем иначе. Ако смятате съвсем скоро да изследвате пак, май поне аз по-скоро клоня да си кара както до сега че да види реално в какво положение е.
Е, вечерта преди изследването естествено че няма да се наяде със сладко и че ще си спази 12 часа без храна и сутринта покой, без кафе и прочие.
В подфорума с диетите има хубава тема за ИР, тя е насочена към определен вид хранене което не всеки с ИР избира, но пък информацията която е в началната публикация на всеки с ИР може да е от полза че е готова събрана и има страшно много обяснено кое как и защо се случва. Има и насоки там и за какви дефицити да се провери също, не ви знам още какво сте изследвали но може и това да ви е полезно щом ще ходите пак в лаборатория.

# 722
Моят лекар винаги преди изследвания ми казва да не правя или ям нищо необичайно, а да се храня както винаги, да не изключвам примерно въглехидрати.
И сега така ми казва, да ям както обикновено, ама аз от 6 месеца не ям въглехидрати. Изям кюфтетата вечерта и отивам сутрин 🤣🤣🤣🤣🤣

# 723
Ами то иначе става - изследваш да провериш проблем, ама замазваш и криеш проблема специално за изследването - не ми звучи много продуктивно.
Изключвам варианти когато е супер спешно да се внесат промени, но все пак повечето не се изследват понеже са в застрашаващо живота състояние. Особено ИР дето най-често с години си е там, няколко дни докато се направи план за действие не променят кой знае какво.

# 724
Аз като не яма въглехидрат, освен салата де. Сега като ме праща на изследвания, трябва ли да изям една филия хляб на вечеря...незнам? Аз не го правя, защото нали вече не ям хляб 🤔 или трябва да ям за изследването 🤔

# 725
Кое е подфорума с диетите?

# 726
Там, където са темите с диетите.

# 727
Tова е другата тема за ИР:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1748294
Аз лично, ако ще се храня по определен начин (примерно с ниски вгх), не виждам за какво преди изследване ще ям филия хляб...То е ясно, че няма да покаже някакъв много реален резултат и после пак ще има загадки и догадки.😃
Също и преди повторно изследване (след инсулин на гладно 60) не бих ограничила нищо, особено ако имам съмнения за някаква грешка. Целта е да знаете какво е реално положението при реалния начин на хранене, а не след ограничаване на някои неща. Вече след повече време и при по-дълготрайна промяна в режим и навици, тогава е друго. Но сега трябва да се знае от какво реално положение тръгвате...

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:56 от dolce miele

# 728
Точно така, аз затова сега на контролни изследвания не ям хляб. Щом от 6 месеца не ям защо да ям преди изследването, пък и не мисля да ям и за напред. Лекаря казва както се храниш обикновено, е аз се храня без въглехидрати..

# 729
Е ако на теб това ти е станало нормалното хранене, от какъв зор да го променяш точно за изследването?

# 730
В пубертета е завишен инсулина, както и при бременност. Хома индексът си е реален за такава стойност, но той по принцип се очаква да е висок при екстремно висок инсулин, все пак е резултат от формула..

# 731
Завишен ,но чак толкова си е притеснително, вие как бихте действали?
В пубертета е завишен инсулина, както и при бременност. Хома индексът си е реален за такава стойност, но той по принцип се очаква да е висок при екстремно висок инсулин, все пак е резултат от формула..

# 732
Лекар ще каже, но по принцип са други стойностите за пубертет.

# 733
Ако чак толкова си мисля, че може да е грешка, бих повторила изследването. Даже е подходящ момент и за ОГТТ. Ако сметнете, че е нужно и искате, проверете при какви условия се провежда това изследване. Задължително се ядат в дните преди това не по-малко от определено количество вгх, важно е да се изследват трикратно и глюкозата, и инсулина (а в някои случаи лекар може да назначи и повече от три измервания, но не трябва да са по-малко от три). Добре е да потърсите детски ендокринолог.

# 734
Не е грешка. Както на бременни не се изследва инсулин, защото се знае, че е висок, така и при тийнейджърите. Но ендокринолог е задължителен, предвид теглото. Да види и други показатели. А за диетата е ясно, да се махнат джънк и сокове, бургери, дюнери, пици и въобще въглехидрати.

Общи условия

Активация на акаунт