Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 939
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
По какъв начин помага честото хранене? Вечно си с висок инсулин, от което ти искаш да избягаш. Точно дългото време с висок инсулин е причина за качване на кг.

# 631
  • Варна
За мен ако 3-4 хранения или 4-5 са ти ок и ставаш рано, тоест преди 4 часа ок.. ама това дето през 30 мин се яде.. ами не. Макар че ако ставаш в 7 и вечеряш в 19ч, това са 12 часа, тоест на 4 часа са три хранения пак. Та 3-4 хранения за мен са ок за средностатистическия човек - закуска, обяд, вечеря и сутрешно или следобедно междинно спрямо обяда. Няма никаква научна логика в това да ядеш през час и редовно да произвеждаш инсулин и да си вдигаш и сваляш КЗ.. просто zero.

# 632
Народът масово не го мисли това, айде ние покрай ИР пак сме се принудили да се позамислим. Но на много хора им звучи много по-страшно това да не ядеш постоянно - според тях ще ти спадне КЗ и това е лошо защото не стои стабилна Grinning
Едно е да я държиш стабилна относително ниска като просто не позваляваш да скача до особено висока стойност, друго е да я държиш стабилна понеже не позволяваш да спадне - всеки може да си прецени кое е по-добре за него. Надявам се.
Ако при нормално хранене има хипогликемии, значи този човек не е за нормално хранене понеже не е в нормално здраве.

А за JoySS така и не стана ясно как се е хранела когато е овладяла ИР, как се е хранела когато е започнала пак да качва тегло, къде между тези неща се намира съветът да се храни често и дали изобщо го е приложила, нито пък има ли действително при нея колебания в КЗ които да доведат до такъв съвет или е даден на общо основание понеже нейната ендокриноложка не одобрява интервалното хранене.

# 633
Народът масово не го мисли това, айде ние покрай ИР пак сме се принудили да се позамислим. Но на много хора им звучи много по-страшно това да не ядеш постоянно - според тях ще ти спадне КЗ и това е лошо защото не стои стабилна Grinning
Едно е да я държиш стабилна относително ниска като просто не позваляваш да скача до особено висока стойност, друго е да я държиш стабилна понеже не позволяваш да спадне - всеки може да си прецени кое е по-добре за него. Надявам се.
Ако при нормално хранене има хипогликемии, значи този човек не е за нормално хранене понеже не е в нормално здраве.

А за JoySS така и не стана ясно как се е хранела когато е овладяла ИР, как се е хранела когато е започнала пак да качва тегло, къде между тези неща се намира съветът да се храни често и дали изобщо го е приложила, нито пък има ли действително при нея колебания в КЗ които да доведат до такъв съвет или е даден на общо основание понеже нейната ендокриноложка не одобрява интервалното хранене.
Предполагам последното предположение е най-точно…
При мен инсулиновата резистентност се откри с инсулин на гладно - 18. Имах и много лош навик да си пия кафето с нещо сладко до преди тези резултати. След това започнах фастинг, спрях със сладкото на гладно, започнах да се храня по-чисто - месо, риба със салата на обяд, за вечеря си правех голяма, питателна салата. Спортувах 2-3 пъти седмично. Това продължи горе-долу до началото на зимата. Пуснах нови изследвания и вече инсулина на гладно беше под 10. Когато отидох на Ендокринолог тя ме попита как съм успяла да го овладея, с какъв режим и после ме посъветва да не правя фастинг, че бил много вреден за хора с ИР и задължително да включа закуска. Много били вредни дългите периоди на гладуване.
А под често хранене нямах предвид да се яде през 1 час… освен всичко друго е и натоварващо… какво меню трябва да приготвям ако ям по 6 пъти на ден…
Взех си сензор за измерване на кръвната захар, който понякога ме събужда през нощта заради ниска КЗ.

# 634
А колко е ниска тази КЗ през нощта? Нормално е все пак през нощта да пада, ама зависи доколко.
Аз не бих слушала съветите за хранене на тази ендокриноложка /а и при положение че преди това е имало подобрение от този тъй "вреден" фаст/.🙂

# 635
Значи ти си овладяла ИР с интервално хранене и фастинг, а ендокриноложката ти е препоръчала да ядеш по-често, защото било вредно да се фактва и си започнала да качваш?
Егати ендокриноложката и съветите й, влошаващи състоянието на пациента... потресаващо. Ти на лекар ходиш да ти помогне или да те разболее? Не към теб възмущението а към тази "специалистка" и глупавите й съвети.

Дългите периоди на гладуване са вредни, за тези които не са на режим и гладуват дълго, а после се тъпчат, не за тези които са с ИР и са успяли да я овладеят с горната тактика.

# 636
Да, същото имах предвид с предишната ми публикация.😅

# 637
А колко е ниска тази КЗ през нощта? Нормално е все пак през нощта да пада, ама зависи доколко.
Аз не бих слушала съветите за хранене на тази ендокриноложка /а и при положение че преди това е имало подобрение от този тъй "вреден" фаст/.🙂
Когато ме събуди беше 3.5, но аз спях така, че нищо не съм разбрала… Иначе вчера се почувствах отпаднала привечер и когато си премерих захарта отново беше ниска  3.5., но тогава си го усещах.

# 638
Тази КЗ не ми се вижда притеснителна като за нощна, особено ако след събуждането не си се чувствала зле. А какво беше яла преди другото измерване 3,5 и колко време преди това? Почувствала си се директно отпаднала, а не гладна, така ли?

# 639
Ниската КЗ сама по себе си не е причина да се чувства човек зле. Зависи и от други фактори и комбинация от такива. Аз например съм била и със захар 2,8 без да ми е лошо. Ако при толкова ниска КЗ има активни кетони, няма риск човек да се почувства зле.

# 640
Тази КЗ не ми се вижда притеснителна като за нощна, особено ако след събуждането не си се чувствала зле. А какво беше яла преди другото измерване 3,5 и колко време преди това? Почувствала си се директно отпаднала, а не гладна, така ли?
Не бях яла от обяд, но следобяд си бях взела едно кафе от Старбъкс, което се оказа изключително сладко. Най-вероятно от него. Най-лошото, което човек може да направи е да яде/пие нещо сладко на гладно..

# 641
И на мен би ми призляло ако изпия кафе от Старбъкс... тяхното не става за пиене чисто, а прехвалените им бъркочи са си торта в чаша. Хем аз нямам оплаквания поначало от колебания на КЗ, стабилизирала съм си я отдавна. То ще е странно ако се чувстваш добре след консумация на такава щуротия Grinning

А тая ендокриноложка не знам как да се изкажа културно... Значи ти се хващаш в ръце и се вкарваш в ред, а тя ти казва да престанеш да правиш каквото правиш, ти започваш да качваш тегло, но ти се чудиш какво да правиш и какво не? Обърках се вече, но накрая така ми звучи цялата история.
И това да се нарича едно просто интервално хранене "гладуване" е много лоша практика. Никакво гладуване няма, ако се храниш в достатъчни количества а не да си недохранена. "Глад" е из повечето теми из диетичния подфорум, дето ядат колкото да не умрат, независимо на колко хранения на ден. И броят дните кога ще им свърши диетата че да се наядат. Режим който ти оправя здравето, с разумни количества храна не е никакво гладуване.

# 642
Благодаря ви, понякога човек се губи в информацията. Хубаво е да говориш с хора със сходни проблеми..

# 643
Какво значи дълъг интервал на гладуване? Да не би с дни да си стояла гладна? Нали става дума за часове, дори не повече от 16, доколкото разбрах. За мен 16 часа са супер. Не меря КЗ и не ме интересува, нито ми става лошо, ако е паднала.

# 644
Ха, много ми хареса "торта в чаша"!😅 И една приятелка така ги беше определила...🤭 И сигурно е по-близо до тортата, отколкото до кафето. Аз лично не съм опитвала, но и нямам желание.

Общи условия

Активация на акаунт