Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 10 570
  • 351
  •   1
Отговори
# 15
И аз шия такива материи на ръка. Машините ми разтягат плата или се къдри .
И за това си помислих, но може да не е подходящо, само идея :

# 16
•MERA•, машините наистина разтягат, но съвременните оверлози имат диференциален транспорт. Поставяш го на свиване и шем ще зачистиш този дебел плат, хем няма да е разтегнат. От доста време вече, оверлогът не е прищявка, а необходимост.

# 17
Електричар GrinningGrinningGrinning аз едва се справям с шевната машина, не ми трябва още една беля на главата. Принципът на работа на оверлога ми е като на китайски, кой конец откъде минава, пък как се вдява, олеле. Оставям го на професионалистите засега.
Имам едно ъгълче вкъщи, замислям се да го направя за хоби някой ден.

# 18
Phloxx, над 95% от продадените домашни оверлози, са купени от точно толкова незнаещи дами като теб. Оверлозите на по-известните марки са настроени така, че всичките регулатори са на една и съща стойност. Ако шиеш с добри конци на тази стойност (примерно 4), тегелът е идеален. Никой не иска от теб да знаеш какво точно прави в началото. Всеки конец се вдява в съответното място, което за всеки конец е означено с точка с различен цвят. В моментът в който натиснеш педала на тази добревина, мигом ще се зачудиш как си живяла без него. Не веруваш? Всяка дама която има в момента съвременен оверлог ще го потвърди, ако не веруваш на мужчина като мен. Детски и спортни дрехи, можеш да ушиеш почти само с оверлога. Имаш шевна машина и се чудиш как да шиеш съвременните дрехи като дори дънките са разтегливи. Ами с оверлог се шият. Отдавна мина времето когато домашните оверлози бяха железни, тежки, много трудно вдевяеми и шиещи само зачистваш шев, на цената на една-две заплати. Да вденеш съвременен оверлог, е безкрайно лесно. Някои маркови вече имат вдевачки и на иглите. Наближава 8-ми март. Започваш да мигаш бързо, бързо с изкуствените мигли на близката мужчина и му намекваш, че не искаш цветя, а една четириконечна добревина. Само да е посмял да не се съгласи, ти знаеш как да го принудиш.

# 19
Много ми е приятно да те чета elektrichar 😊 потвърждавам всичко написано от теб.
На работа има покривна, пико, машина за шиене на дънки и кожени платове ,  професионална ютия с бойлер , шия на Juki. Вкъщи имам домашни шевна машина и оверлог, но не съм ги ползвала от както работя в студиото. То удобство, то лекота, то удоволствие да се шие на такива машини .

# 20
Вярвам ти, аз на живо съм виждала само от старите оверлози. Железен  и сложен като танк, и почти толкова тежък. Жената на която беше се опита да ми покаже кое как става, но тя беше професионална шивачка от сто години, някак не можах да и повярвам, че е "много лесно".

# 21
Индустриалните са такива, тежки машини, но затова пък са и по-стабилни. И аз викам професионалната шивачка като ми се раздене някоя от специалните машини , иначе отидоха два часа … тя се справя за по-малко от 10 минути . Освен , че са тежки са и много скъпи.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 14:34 от •MERA•

# 22
То е много тънко, няма как да плета, ще трябва с игла за шиене да е. Идеята за пико ми се струва най-лесна, нямам такава машина, но ще питам в някое ателие дали ще искат да го обкантят. Благодаря на всички, много ми е скъпоценна тази тема Flowers Hibiscus

Флоксче, имах предвид да ушиеш бримките с тънка игла, а не с кукичка да ги изплиташ. Дори и само да ги нанижеш с един по-здрав конец, пак ще върши работа да не се разплетат по вертикалата. Плетенето го дадох за пример, че знаеш какво става, когато се разплете една бримка, как тръгва нагоре.
Като ги нанижеш така, после си го подгъни двойно на ръка с отделен конец и приглади добре ръбчето. Ще стане по-хубаво, отколкото с пико. Пикото не държи добре по вертикалата на такъв плат, особено гъстото, платът се цепи и откъсва.
Друг вариант е, вместо шит подгъв, да го обрамчиш фино с тънка кука и подходяща тънка прежда или конец, като едновременно завиваш крайчето да влезе в обрамчването. Само един ред, колкото да хванеш и подгънеш края.

# 23
Phloxx, сега ако имаше такава добревина, нямаше да се чудиш на кого да се молиш. Ще отидеш в ателие и момата ще ти каже, че не може да настрои промишления си оверлог на пико. Ако пък е достатъчно умна да има домашен оверлог, ще си каже, че само за да мине един шев, трябва да си играе с настройките му. След това трябва да връща старите настройки. Като си помисли, че ще ти каже някаква реална цена ти ще се нацупиш, просто ще ти откаже. В индустриалното производство, съществува индустриална машина пико. Това е един обикновен триконечен оверлог с паразитен грайфер, който шие с два конеца. Той е със специална плочка за пико. Докато си чешехме езиците, щеше да направиш мили очи на мужчината, да измислим какъв да бъде, да го поръчаш и след два дни сама да си минеш плата с пико. Мислиш все така да ходиш немила, недрага и да се молиш на този или онзи да ти мине нещо? Да пази Господ!

•MERA•, да се научиш да вдяваш индустриалният оверлог не е толкова трудно, както ти се струва. Сега на пазара излизат безкрайно много марки китайски оверлози. Вече се утвърждават няколко китайски бранда с почти идеално качество, които дори не са и много скъпи. И то с доста екстри. Разбира се Juki, Pfaff, Siruba, Brother, Singer са марки с утвърдено качество, но са наистина скъпи. Съвсем не е далеч времето, когато китайските марки ще станат точно толкова качествени като изброените. Бих предпочел да си купя чисто нов BRUCE или Джак, отколкото Juki на над 5 години.

# 24
elektrichar Имаме и  Джак в студиото. Вдига крачето сам като спра да шия, хубава екстра e , но за по-тънките материи като тюл и шифон се местя на Juki- то. Може да не е настроена нещо както трябва. Тук е лукс да дойде професионалист да настрои и обслужи машините .Кои са тези нескъпи марки, за които споменаваш?

# 25
Ами Джак и Bruce се произвеждат в един и същ завод и са доста по-евтини от марковите. Типикъл също е китайска марка, с която шият доста в шивашките фирми. А има десетки китайски фирми, названията им на които са близки до Juki като примерно Йуки и са неизброими, толкова са много. Разбира се, за сега машините Juki  са с несравнимо качество, що се касае като дълготрайност на частите. Но ако е за ателие и парите са в ограничено количество, оверлог и покривна машина на Джак, биха вършили добра работа, защото в ателие ще шият два месеца, колкото в шивашка фирма биха шили за един ден. Juki е японска фирма, но и те отдавна се преместиха в Китай. И наистина трябва да има един майстор с многогодишен стаж в шивашка фирма, защото там индустриалните машини искат много повече ремонт от едно ателие. За да станеш добър майстор, трябва да имаш много дълъг стаж само с тази професия. За нея няма никъде училища и учебници. При тях доста пъти става с проба-грешка. Знам за един курс в Русия за ремонт на шевни машини Пфафф. След като завършат обучението, казват на изпитвания да разглоби напълно машината част по част, да я сглоби, да я центрова и тя да шие идеално. Друг проблем е, че една домашна машина струва обикновено 300-400 лева. Дават ти да я ремонтираш, проблемът е доста сериозен, отнема много време и нерви за да се отстрани. Загубил си сума часове за ремонт, но тъй като машината е евтина, ти не можеш да кажеш колко струва труда ти, защото клиентът ще предпочете да си купи нова машина. Затова предполагам са малко техниците на домашни и индустриални машини които работят това на частно. Ако трябва да плащаш осигуровки и данъци, като се прибереш, благоверната ще те отупа с точилката, че носиш пари колкото да умрете от глад.

# 26
Добре майсторе, почти ме убеди Joy Можеш ли да ми препоръчаш някой конкретен модел оверлог, който да е подходящ за индианци, и да не струва колкото нова кола? Продават се хиляда и един модела, кои са за начинаещ? Писал си и преди, знам, но не съм внимавала тогава.

# 27
Благодаря за новата тема!
По повод на шала. Преди 30+ години когато домашният оверлог беше мираж, съм поръбвала тънки пердета с някои от зигзаг бодовете. Имах Лучник с много бодове, включително и еластични. Ставаше доста приятно.
Във всички случаи ще е по-добре по този начин отколкото на ръка. Ширината и височината на бодовете може да се контролира и ще е равномерно. С малко опити и упражнения и ще стане добре.

# 28
Този оверлог е добър и на сносна цена: https://www.emag.bg/overlog-mashina-gritzner-788-100-w-1300-boda … 788/pd/DHV1ZWMBM/
Идеален шев, мощен мотор, има всичко което трябва. За разлика от другите, той се продава с още 5 крачета. Само едното струва отделно към 40 пари. На клипът има и контейнер за изрезките, но дали се предлага с него, не съм сигурен. За черпене, хвалене няма да казвам. Имам на доста места и в темата за шевните машини, подробни указания кое как се прави, с всеки домашен оверлог. Можеш да потърсиш. Поставяш конците, шиеш, не ти харесва, питаш, казвам, изпълняваш козирувайки и всичко е наред.

# 29
Наистина трябва да видя моята машина какви богдове има. Зиг-заг със сигурност, има и разни украсителни, може нещо да е подходящо. Като изровя упътването, ще ви питам тук за мнение.

Общи условия

Активация на акаунт