Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 091
  • 380
  •   1
Отговори
# 270
  • FRANCE
Приятна ваканция SurferNature Sunny

# 271
  • София
Здравейте, влизам е темата с молба за съвет.
Предстои ми ремонт на градинска люлка.
Плат поръчах, но не знам каква лента да взема за обкантване - имам налична в къщи двойно прегъната памучна, но ми изгледа доста финна за целта.
Гледам и че има памучни, полиамид или полипропиленови, които не са прегънати.

Правилно ли се ориентирам, че ми трябва полиамидна?

# 272
Desem, срамота е мъж да дава съвети при положение, че има много дами, които са може би в пъти по-знаещи от моя милост, но според мен памучната наистина не става за тази цел. Материята трябва да издържа освен на влага и на слънце. Тъй като работя в предприятие за пластмаси, мога да кажа, че полиамидът се топи на доста по-голяма температура от полипропилена. Освен това е много жилав материал. Неслучайно го използват за зъбни колела. Мисля, че много правилно си се насочила към него.

# 273
  • София
Благодаря за отговора. Няма нищо странно в това мъже да разбират от "женски" неща или обратното. Дядото на братовчедите ми беше страхотен шивач.
:

# 274
Аз малко странен съвет ще дам ама можеш сама да си направиш бие от основния плат, които имаш за люлката поне аз така си правя.
Иначе аз пак си имам драма с моя оверлог. Да не кажа голям дума ама шие, както си трябва всичко дори дънки на два ката. Докато човек не стигне до момента да съединява двете части на рокля пола и бюстие. То минават едни набори, три ката плат и елате да видите какво мазало става.... Дъвче плата, пропуска иглата... Сещате се какво е.
Имате ли някакъв съвет как перфектно да си свържа тези части и да си върви като по масло.

# 275
Цвете, сигурен съм, че нещо не правиш както трябва. Напълно съм сигурен, че ако съм до теб, ще разбера кое е това нещо което не правиш както трябва. Давам съвети на много дами и не помня дали и на теб съм писал как да разбереш дали ножовете режат. На каква стойност си поставила диференциалът? Ако шиеш неразтегливи платове, плъзгачът трябва да е на средата. Ако шиеш нещо разтегливо, трябва да е 2 - 3 стъпки надолу. Искам пак да видиш големият грайфер минава ли плътно до дясната игла, без да я докосва. Повдигни крачето! Натисни с пръст предните зъби напред-назад, за да разбереш дали се клатят! Направи същото и със задните зъби, да разбереш дали не се се е развило болтчето! Когато пуснеш зъбите да се скрият под плочката, пусни крачето и виж дали ляга плътно на плочката! Натисни го тогава отпред и отзад и не трябва да мърда. Завърти машината да се вдигнат зъбите и виж дали опират плътно по крачето! Пак натисни предната и задната част на крачето, за да се убедиш дали не се клати! Ако се клати, значи  че не е добре. Зъбите трябва да излизат милиметър и две десети над плочката. Не оправиш ли оверлога, няма да имаш спокойствие. Какво друго да те посъветвам освен да тропосаш нещата които ще шиеш и тогава с оверлога. Знам, че нещо правиш неправилно, но не мога да разбера какво е. Ще ви организирам безплатен курс. Искам да ви видя как ги вдявате, как шиете, какви ужасни грешки правите, как се мъчите да направите нещо, което е много лесно. Ама наистина ми се иска да ви видя всички какви завалии сте ми! Не е възможно да няма шивашко ателие в града. Попитай я тази мома кой ѝ прави машината! Дай я в София в Сингер да я оправят, но така няма как да шиеш.

# 276
Вероятно си прав. То е ясно, че нещо не е както трябвa, но за щастие това е само при свързване на няколко плата и то с набор. При други засега няма проблем - жоржет, шифон, дънки, ранфорс, поплин Абе всичко си върви масло. Има ли обаче тоя ми ти набор става мазало.
Ще погледна при първа възможност това, което каза.
Иначе да първо всички слоеве са свързани и след това оверлог, но уви.
Ножът реже без проблем иначе.
Едит: Зъбите не се клатят, крачето ляга плътно на плочката и диференциала е на 1.00 в средата.

# 277
Здравейте, разписвам се при вас да ви чета. Не съм изчела всичките теми и няма и да успея, за съжаление. За хобито времето все не стига.

Аз не съм шивачка, но шия доста за удоволствие, когато имам време,  и съм самоука и с машините и с кройките и с шиенето. И доста неща не са ми ясни, но не се отказвам.

Писах в другата тема - за машините и благодарение на огромната помощ на elektrichar съм горд собственик на покривна машина Bernette b42.
Днес я отворих за първи път и ще я разучавам. Върху парче плат шие много добре, но без плат ми къса конците и ги оплита и не иска да прави верижката. Подозирам, че аз някъде греша, но ще я разуча. Иначе машината много ми харесва.

Ето и два сайта с много кройки за сваляне /не ги видях в началото на темата, за това ги пускам/, ако са полезни на някого:

https://sew-lane.ru/
https://www.moodfabrics.com/blog/category/free-sewing-patterns/

# 278
  • FRANCE
Точно шивачка си. Добре дошла. Благодаря за сайта Blush

# 279
Добре дошла! Страхотни сайтове вече си изтеглих няколко кройки. И аз съм, като теб и също имам същата покривна машина от седмица, която чака само да я подкарам, така че не мога да дам съвет и помощ с нея.

# 280
madame, Cvete222 благодаря!

Не знаех дали ще има интерес към сайтовете с кройки, но щом има интерес, ето ви още два, също за безплатно сваляне Simple Smile

https://epatterns.ru/shop/
https://www.dr-cos.info/index.html

Вторият е превод на английски от японски сайт. Не знам дали размерите ще са подходящи за нашите ширини, но има доста кройки за аксесоари.

Cvete222 и моята покривна ме изчака 10-тина дни, докато я изкарам от кашона. Много ѝ се радвам. Сега ако вземе и да шие без да ме ядосва...
В магазина си направи перфектни тигели и за това предполагам, че аз нещо греша. Ще я пробвам още няколко пъти и ще се консултирам с магазина. Поне докато е в гаранция се надявам да я разуча Smiley

# 281
Сигурно всички които имат оверлог, независимо дали е индустриален, или домашен, имат проблем с шиенето на тънък трикотаж, който се завива в краищата. Вижте този ерген как шие като робот:
https://www.facebook.com/reel/1680714549281184
Поставя показалецът си под долния плат, а трите пръста между долния и горния. Така стегнати между пръстите му, платовете не се завиват. Нещо което предполагам малко дами знаят, е за кроенето с подложка за рязане и ротационен нож. Има неща които като ги срежеш, веднага ги съединяваш с оверлог. Ако режеш с ножица, независимо колко остра е тя, обикновено срязаните места се отварят и леко се завиват. Когато срежеш с ротационен нож, детайлите остават леко залепнали, не се разделят и завиват в края, както това става с ножицата. Да минеш с оверлог е песен. Искаш да скъсиш тениска, дънки, панталони. Поставяш на подложката за рязане, която колкото е по-голяма, толкова по-добре. Изравняваш, поставяш линеал или линия, минаваш с ротационният нож и всичко е идеално срязано като с лазер. Това е от значение, ако след това ще правиш подгъв на покривната машина, без преди това да зачистваш с оверлог. Искаш да срежеш бие. Изравняваш плата на подложката, линеала, ротационния нож и бието е идеално срязано. Колкото да се стараеш, с ножицата не става толкова добре.

# 282
Привет! Имам едно парче плат, което е купувано миналата зима, обаче нямам идея какъв плат е. Прилича ми на ликра, но не съм сигурна. Чуденката ми е дали е подходящо за бански да направя за децата?

Черното е на гърба.

# 283
  • FRANCE
Не мога да преценя по снимката. Как се държи във вода? Съхне ли бързо?

# 284
Това е едно на ръка, но най-важното е когато се намокри, дали прозира? Платовете за бански не прозират и освен всичко останало, затова са подходящи за тази цел. Разбира се на нужните места банските не са на един кат и все пак.

Общи условия

Активация на акаунт