Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 115
  • 380
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
виж и крепон за всекидневна лятна рокличка.

# 166
  • София
Нещо ново по стара тема Simple Smile - https://www.facebook.com/reel/1142137010597503

# 167
Мунчо е подгрял за моя пост Simple Smile
И така, аз уших моите първи джинси. Снимка ще добавя по-късно, защото мъжът ми излезе с тях в момента,  а не направих преди да ги облече. Донякъде даже не ми се слага снимка, защото не съм доволна от резултата, но ще сложа, защото моите грешки може да са поучителни Simple Smile
Грешка 1:  Работих по кройка за прав панталон с корекции за джинси.  На всичко отгоре реших да уголемя кройката за всеки случай и панталонът стана огромен. Надявам се малко да се свие при прането, но пък платът е предварително пран и не разчитам много на това. Като следтвие го скъсих след пробата и съвсем му развалих линията. Извод - за следващия ще намеря готова кройка и ще работя по нея.
Грешка 2: избрах много дебел деним без еластичност. Направо се виждах  в чудо на моменти, особено на страничните шевове. Работих основно на правата индустриална, която на моменти започваше да шие по-ситен бод, не знам защо. Нещо прецаках и индустриалния зигзаг, в опит да направя затяжки на разните места. Не само, че не успях  да направа красиви затяжки, но и машината спря да придвижва плата, та  ще трябва да разбера какво точно направих. Извод - следващия път ще подбера по-тънък деним с еластан. По-тънкият деним ще ми позволи да съм много по-прецизна. Като направя един-два чифта, които да ми харесат, чак тогава ще се върна на хард денима, който иначе повече ми харесва.
Грешка 3: бързах. Бях много любопитна какво ще излезе от цялата работа и не отделих достатъчно време и внимание на детайлите. А в това съм спец, когато шия костюми за фигурно.  Извод - другия път бавно, но славно, ако ще и една седмица да шия панталона.
Грешка 4: от бързане не купих подходящите конци. Използвах каквото имам в ателието. Съответно шевовете са едни такива оранжеви и тънки. Извод - другия път първо ще си набавя конци в един цвят, но различни дебелини и чак тогава ще започна. Всъщност аз вече съм си ги поръчала и ги чакам. Конците са супер важни за да изглеждат джинсите добре.
И още грешки има, но тези са достатъчни Simple Smile
След като започнах с грешките, ще продължа по-позитивно Simple Smile Ами, голям кеф е да се работи с деним. Солиден, некапризен, отличен партньор в работата Simple Smile Вместо да ме откаже, заради горните грешки, а и заради липсата на подходяща техника, напротив, чувствам се приятно предизвикана и със сигурност продължавам Simple Smile
Като казах техника, трябва да обясня и това. Мисля, че индустриалната права се справи добре. Единствено това, че на места бодът ставаше по-ситен. Но пък минаваше лесно през дебелите участъци.  Но ако имах п-образна, работата щеше да е песен. За индустриалния зиг-заг казах, че нещо му направих и в крайна сметка не знам как щеше да се справи. До момента само еластични материи съм шила на него и май го стреснах Simple Smile Илиците. С тях имах голяма драма. Вместо цип, сложих копчета. Използвах домашната машина, но не станаха хубави. Особено на копчето на колана, където слоевете са повече, където пробвах само със зиг-заг, но пак беше много трудно за шиене и стана грозно.  Единствено съм доволна от подгъва на индустриалната покривна с една игла. Машината си мина съвсем спокойно през дебелите странични шевове, а шевът стана здрав и хубав. Но по някаква причина реших верижката да я направя на лицевата страна, т.е. ших на обратната страна. Но не ми хареса и реших да разплета и да направя наново. Оказа се, че никак не се разплита така лесно както с текстурираните конци на разтегливите материи. Може би защото е само с една игла. Не знам, но наистина става добре. Само че ми свърши конеца и в крайна сметка (пак от бързане) направих подгъвния шев на правата машина. Но знам, че на покривната става супер и следващия път ще направя там и от правилната страна. Като имам повече конуси от подходящия цвят, няма да ми се налага да пренавивам за всяка машина.  Гайките ги направих на правата пак по същата причина с конеца. Нищо не казах за оверлога. На него зачистих предварително елементите, но това беше най-лесното от всичко. Отне  ми два дни работа по 5-6 часа. Въпреки че не съм доволна от резултата, доволна съм от това, че минах през целия процес с всичките там грешки и глупости. Нямам търпение да започна следващия пробен чифт и в крайна сметка да стигна до заветните джинси за дъщеря ми, от които започна всичко Simple Smile
И май това е то. Дългичко стана, но може да е полезно на някого. Скоро - снимки Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 11:41 от AnaLena

# 168
  • FRANCE
Exaa,доста сериозна работа. Браво и чакаме снимки.

Аз искам да се науча да шия перфектното сако. Много обичам сака и искам от всякъкви материи . Но със всички екстри , направени професионално Sunglasses

От къде поръчваш конците?

# 169
АнаЛена, промката шие по-гъсти шевове, защото трябва да увеличиш натиска на крачето от винта над него. Какво е станало със зиг заг машината, засега само Всевишний знае. Казах ти, че имаш програма за затяжка на джобове на Juki F 300. Когато разшиваш шевове на покривната, поне 3 пъти съм писал, че като запъне и не иска да се разплита, дърпаш конеца/конците на иглата/иглите. Така се освобождава нещо и продължаваш да дърпаш конеца на грайфера. За дънки съм си купил бобина жълто-кафяв конец с дебелина № 80. Когато нямаш специален конец, вдяваш два конеца в иглата и два в калера. Въобще не личи, че са два конеца, а става и здраво. Кеф е да работиш с деним? Ужжжас! И не си помисляй да не снимаш!

# 170

Сега като видях снимките, открих още доста грешки Sad Примерно съм забравила да зашия долната част на гайките. И горен шев на колана ми липсва.
Мадам, успех със саката! Конци пак от Аман България си поръчах.
Електричарю, ти опитвал ли си едноиглов шев на покривната да разплетеш по посочения от теб начин? Не е като с две или три игли разплитането. Може и аз да не правя нещо както трябва, но не е като да не съм разплитала шевове на покривната Simple Smile Но пак ще пробвам, де Simple Smile Ще коригирам натиска на правата. А на домашното Juki F300 просто не посмях да пробвам затяжките. Много ме е страх да не го прецакам, защото ми е основна машина. Ще оправя зигзага и ще пробвам на него. Аз съм си поръчала конци 120, 75, 50 и 35 в гама охра, това е пълният набор дебелини. Игли вече съм си подсигурила за тях.

# 171
Верижният шев е с един и два конеца. Този който е само с един конец, се разпллита много лесно. Последно съм разплитал верижен шев с два конеца преди 8 години. Беше ми много трудно да разбера как става това. След като разбрах беше лесно. Убий ме, но сега пак не си спомням как ставаше. Ето: https://www.youtube.com/shorts/r4QZ5reSC-Y
https://www.youtube.com/watch?v=oyyq-NTQrK8

# 172
Верижният шев е с един и два конеца. Този който е само с един конец, се разпллита много лесно. Последно съм разплитал верижен шев с два конеца преди 8 години. Беше ми много трудно да разбера как става това. След като разбрах беше лесно. Убий ме, но сега пак не си спомням как ставаше. Ето: https://www.youtube.com/shorts/r4QZ5reSC-Y
https://www.youtube.com/watch?v=oyyq-NTQrK8

Брей! Ще пробвам пак. Може би номерът е да си говориш на руски, докато разплиташ.

# 173
  • София
Верижният шев се разплита от края към началото на шева. Обикновено пробвам в двете посоки и от която стане. На стара дреха понякога е проблем, защото се е размъхил конеца и се заплитат мъхчетата.

# 174
Хора имам страшен проблем с оверлога. Както го купих октомври месец и смазах и се мъчих два дни си стои като паметник и го избягвам защото просто работата с него не се получава. Колкото и да се мъча да го вдявам и то както електричаря ме е учил не става и това е. Разплита, къса и какво ли не. Едно парче шие, следващото абсурд нещо се случва. Дали конеца на някоя игла ще се извади, червения ще се извади, нещо ще се оплете. Жълтото примерно и така. Всеки път нещо ама не едно и също. Като стане така всичко махам и наново. И пак едно шие , едно не. Прилагам и някой снимки. Започвам да се съмнявам че изобщо оверлога работи правилно.

# 175
Цвете, нали знаеш, че когато си напълно сигурна, че си го вдянала, моя милост немедленно намира къде не си го вдянала. Отваряй капака на грайферите да види моето око. Колко пъти да повтарям, че конци се сменят като срежеш конците на иглите от ушите. Връзваш новите конци за старите, издърпваш и накрая вдяваш само ушите. То  че си правила нещо и не казваш, това ми е пределно ясно. Давай да видя какви каши си забъркала! Искам да видя и антената с конците, но без преди това да си пипала нещо! Как ще ми се търколиш на леглото и ще си нанкаш, когато беднейшото създание не е наред?

# 176
Едит 3: Наистина се отказвам чувствам се отчаяна. Ших доста са го изпробвам, смених плата и пак почна да се изважда от жълтото...

Едит 2: Не знам какво направих, но мисля че успях! Вече ших няколко парчета с него и не се къса никой конец... прилагам снимки.

Едит: Намерих по принцип човек в града, който ще дойде утре и ще оправи машината или поне се надявам, но аз не се отказвам. Качвам снимки

Под грайфера на жълтото съм го вкарала ама видях след снимката.

И ето снимки как шие на това вдяване.

И накрая пак същата песен на нов глас.

И тук се вижда този път къде е проблема.

Нищо не съм правила. Ей, така като паметник си стои още когато предният път се мъчи с мен. Той просто си прави някакви проблеми и това е. Започвам да се съмнявам, че генерално си има проблем и той изобщо не е в мен. Кажете на кого да го дам да го оправи. Иначе утре ще ти снимам с антените, че сега не мога.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 15:12 от Cvete222

# 177
Цвете, запретявам да се отказваш! Ако дойде майстор, покажи му на снимките как се раздява от това ухо! Ако не може да постигне успех със стискане с клещи на това ухо и след това конеца да не излиза, следва запояване на цепнатината през която излиза конеца. По този начин, само там конецът ще го вдяваш с пинсетата направо в отвора. Разбираш ли, че това много малко камъче, ще обърне каруцата. Сигурно си от някоя бързо отчайваща се зодия. Мина през Алпите и сега заради някакво малко баирче ще се откажеш. Проблемът е напълно незначителен и съм сигурен, че само със стискане с клещи ще се оправи. Дори да не е майстор, ти самата ще го оправиш. Имаш кърпичката на която казваш само:
  -- Кърпичке дай да ям!
И тя немедленно се отрупва с отбрани ястия. Та имаш я, а ми ходиш немила недрага и гладна. Я се стегни! Това е бял кахър, който като се оправи, ще се родиш отново.

# 178
Не съм се отказала тотално, ама вече имам нужда от помощ. Зодия близнаци съм уж не се отказвам лесно. Но да ти кажа честно мислех, си да го залепя това вече някак хаха, но за клещи не съм се сетила. Ще му предложа на човека. И след това ще дам обратна връзка.

# 179
Това със залепянето и то не е лоша идея, защото вече се продава лепило течен метал. Дори обикновено мигновено лепило би свършило работа. Майсторът знае, но трябва да се внимава ако развие цялата част за да работи по-лесно, след това трябва да се завие на точното място, за да опъва конеца по същия начин, а не повече или по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт