Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 053
  • 380
  •   1
Отговори
# 375
Ще се намеся по повод цените за шивашки услуги,че тази тема ми е болното място
Всеки от нас,работещ човек,би и скал да докарва прилични пари с труда си,с ръцете си,с ума си,с тялото си/кой каквото работи/
Не мисля,че трябва нечий труд да се подценява и да се принизява на ниско заплащане
Ако ние днес платим на шивачката,то тя утре ще дойде в нашия магазин,защото ще има с какво да пазари
Работна ставка от 100 лв на ден вече е нещо нормално,даже ниско,защото в нея трябва да влизат и осигуровки и наем на помещение и промишлен ток.Консумативите няма да ги слагам в бройката
Та,как тази жена да докара 100 лв на ден,ако не взима по 10,15 лв на всеки,влязъл в ателието и?Ами,ако никой не влезе?А ако не влезе повече дни?
Затова,не съм съгласна,че 10 лв са много.Малко са.
Защото утре и от Вас няма кой да пазари за 10 лв
Само държавните служители са незасегнати от тази дилема

# 376
VAL*, съгласен съм  с теб напълно. Те си имат основание за тези цени, защото знам колко техника, знания, практика, разпаране, отопление, охлаждане, осигуровки, данъци, разправии с недоволни клиенти, мръснословия и още 200 неща които трябват. Мисълта ми е, че болшинството хора сме на ръба на оцеляването, но такива разходи могат да се спестят с шевна машина. Разбира се иска някаква инвестиция в началото. Ако в едно семейство има една жена, машината е наложителна. Ако са две, три, четири, тогава машината е напълно задължителна. Защо? Колкото и да не знаеш, ще изровиш света, но ще се научиш. Доста от момиченцата имат кукли, на които искат да ушият дрешки. Ако имаш машина, малкото момиче ще попива всичко което правиш с нея. След време и тя ще започне да шие, колкото и да не ти се вярва. Ако парите са предостатъчно, никоГда няма да си помислиш за машина. Ако парите са кът, тогава ти се иска за закърпиш скъсаните дънки на срамното място, да ги скъсиш, да ги стесниш, а също така работни дрехи, тениски, суичъри и всичко което носиш не само ти, но и всички в семейството. Представяш ли си мужчина без никакви инструменти, ръцете му да са израсли от грешното място и постоянно да вика майстори и съседи? А ако се грижиш редовно за машината си, ще я имаш много дълги години и няма да се налага да се молиш на някого. Жената е създадена със знанията да шие, макар да не знае, че има тези знания. Живеем във времена, когато у дома гледайки клипове и четене на инструкции, можеш да се научиш сам на много неща. Аз съм мъж, но никой никога не ме е учил целенасочено в шиенето, а и в ремонта на машини. Сам, с упоритост, желание, търсене на информация, проба и грешка. Апетитът идва с яденето и след време искаш оверлог, покривна, инструменти за лесно кроене, гладене и т. н.

# 377
  • Варна
Няма нищо задължително и няма мъжка и женска работа. Аз като не умея нещо, си плащам. Толкова е просто. Няма нужда да смятам кой какви разходи има, за да преценя скъпо или евтино взима за услугите си. Щом има клиенти, значи всичко е наред. Тези клиенти никой не ги кара насила. Всеки занаят се учи. Но човек не може да разбира от всичко. Самата аз работя професия, за която 90% от хората сигурно си мислят, че е елементарна, а безбожно скъпа. Факт е обаче, че моите клиенти не умеят да се справят сами, плащат си и са доволни от резултата. Освен това имам цяла маза с "мъжки" инструменти от всякакво естество, уменията да ги ползвам, и няколко основни ремонта на апартаменти зад гърба ми. И съм спестила десетки хиляди левове от майстори. Но не умея да шия и плащам 10 лв за калъфка на шивач. Може би скоро ще се науча И на това, и ще пестя И от това, не е като да бера парите си от дърветата, но за момента това е положението.

# 378
  • Козлодуй
Ами дадох ги, какво да правя… като не мога сама, плащам колкото ми кажат. За скъсяване на панталон и смяна на цип на жилетка платих 28 лв миналата седмица. Rolling Eyes  Затова и се разписах в темата. Мечта ми е да мога сама. Но нещата не опират само 300 лв за машина. Умението е най-ценното.

В интернет има клипове за скъсяване на дънки със запазване на оригиналния шев като този - https://www.youtube.com/watch?v=bO7u-77jet0

Аз съм се научила с клипове като съм съвсем начинаеща взех си шевна машина Pfaff от Лидл и благодарение на elektrichar разбрах за двойната игла и как да я вдяна, четох инструкцията на машината - там пише всичко:-)
Изобщо може човек да се научи и сам стига да има време и мерак Simple Smile

https://www.lidl.bg/l/bg/broshura/24-11-30-11-b53dfc/view/flyer/page/46 другата седмица ще има в Лидл шевна машина като моята - силно я препоръчвам тъй като идва с много аксесоари и добро упътване за който е начинаещ и му се занимава Simple Smile
Оооо, не е като моята има само 23 функции моята е с 36 ...

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 07:04 от pvacheva

# 379
По повод Лидл-ските машини и аз продавам една нова ,в кашот
Много подходяща за домашни условия
Донесоха ми я от Германия и струва 80 евро

# 380
Този път от ЛИДЛ се изложиха с тази машина. Тя няма нужните регулатори, а цената е такава, като на машина с едностъпков илик и 32 шева. Тази е с бавен четиристъпков илик.

Общи условия

Активация на акаунт