Сами сме в празното гнездо

• 9 770
  • 153
  •   1
Отговори
# 105
  • София
А сега Дренка да Ви отговоря. Предполагам, че знаете какво е стигма, но бих го обяснила на момичетата, които пишат в тази тема. Може и те да знаят значението, а може и да научат днес нещо ново. Grinning
Та стигма в превод от гръцки означава знак, петно, татуировка, клеймо. Означава още дамгА. В социален план това означава  обществено неодобрение, базирано на външни белези. В ежедневието най-често на стигматизиране са подложени възрастните хора, не са пожалени хората с недъзи, социално слабите, хората от други раси и религии, хората с различна сексуална ориентация. Стигми поставят преди всичко по-млади хора, с ниско образование.
Дренка, искам да Ви попитам и съм съвсем добронамерена, къде видяхте да стигматизирам хора. Ако имате предвид използването на определението "песимисти", това изобщо не е стигма. Песимист е човек, който е изцяло фокусиран върху негативното в живота. Синоними на песимист са човекомразец, черноглед, мрачен, озлобен, саможив. Всичко изброено до тук не е стигма, а характеристики на личноста. За сравнение да изброя няколко стигми по адрес на възрастните хора - дъртак, бабушкера, пътник към Орландовци, стара чанта, мачкан лак, склери, носи си некролога в джоба, мирише на пръст, изкуфеляк. Хайде стига толкова. Къде видяхте да използвам тези стигми? Правите заключение, че нямам опит в клиничната и приложна психология. Ваше право. Всеки може да си мисли, каквото си иска. Удовлетворена съм от оценяването и признанието, които съм получила и получавам от моите преподаватели в Софийския Унивесритет.
Желая на всички хубав ден! Hug

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:55 от Не се сърди, човече

# 106
“Възрастните хора биват два вида - едните са злобни, заядливи, мърморещи и затворени в себе си. Песимисти.Такива хора никога няма да погледнат на младите хора с добри очи. Те и на дете няма да се зарадват. Пазил ги Господ да ги измъкнете от тяхното леговище - мисия невъзможна. Това културни мероприятия, хобита, екскурзии - забравете. Хич не се мъчета. Другите стареят с достойнство. Това са оптимистите - те са благи, добронамерени, радват се на младите хора, търсят компанията им, предлагат помощта си.”

Възрастните хора не биват два вида. Възрастните хора и хората въобще, проявяват  определено поведение, свързано с емоции, преживявания, отношения. Това подлежи или не подлежи  на промяна, в зависимост от подхода.
Не се обиждайте, просто си противоречите. Като психолог, не следва да ме питате кое как съм разбрала, нито да се ядосвате на тези, които не живеят живота, който Вие харесвате, и не желаят да впишат в групите Ви. 🙂

# 107
Напрегнах се само като чета. Нещо като хиперактивност в пенсионерска възраст ми идва. И с другите разсъждения не съм съгласна, защото нищо не е само черно и бяло.

# 108
  • София
FRAUDANNA, кой както може, така си живее живота. Има много дейни и инициативни хора, макар и в пенсионна възраст, има и хора, които съвсем спокойно живеят своя живот. Въпрос на темперамент, на организация, на здравословно състояние също.
На Вас Дренка бих казала, че споделеното не показва ни най-малко обида, още по-малко да съм ядосана, че хората не живеят живота, който аз харесвам. Опазил ме Господ. Е, не Ви разбирам, повярвайте.  И върха на сладоледа - "...и не желаят да впишат в групите Ви". Това от къде го измислихте? Впрочем, няма значение. Grinning

# 109
  • София
Онези, които наричате  "злобни, заядливи, мърморещи и затворени в себе си много често имат деменция или други здравословни проблеми. Много време съм живяла на място в Испания, на което се пенсионират богати и здрави хора от Германия, Англия и скандинавието, не съм забелязала един кисел на голф игрището или по ресторантите по крайбрежната алея. При мизерстващите български пенсионери, които са оставени на милостта на децата си, е крайна форма на цинизъм да се пишат такива неща. Само доказвате, че тия истории с позитивната нагласа са просто маска на пасивно-агресивното "някои сме повече от други". Повече смирение ще ви помогне ако искате да помагате да помогнете на хората, които наистина имат нужда. Защото аз знам какво коства да успокоите дементирала съседка с кръвоизлив в стомаха, за да можете да я закарате в Пирогов. Вие знаете ли? Защото ако знаехте нямаше да делите възрастните хора на два вида и да гледате единия вид от високо. Стискайте си палци само, че никой не е застрахован да не стане от неприятни вид, на когото никой не иска да помага, защото ще го нахокат и ще се изцапа.

# 110
Бояна, съгласна съм със всяка дума.

# 111
А аз се чудя защо започнаха тези нападки и мъмрения? Нали сме тук да си помагаме? Нищо лошо не е казала Flo, защо са тези спорове? Няма никакво значение дали пенсионерите са българи или чужденци. Познавам една бг пенсионерка, която с карта Мутиспорт ходи почти всеки ден на басейн, ако не е на басейна е на солна стая. Определени дни от седмицата се среща с няколко приятелки в ресторант. И в ресторанта си поръчва супа или салата, да не кажете, че много пари има, та затова ходи.  Намира си самолетни билети по 20€ и ходи в чужбина, където също намира евтини квартири. Казава, че дали ще живее у нас или в Италия, примерно е все едно - като е на квартира не плаща отделно парно, ток и вода, а храната била даже по-евтина от нашата( не че и тя много яде). Та Flo е права, че е до човека. И изобщо не е нужно да се влиза в излишни разправии, не е нужно да сме "отгоре" и да хокаме другите. Като не ви харесва някой пост подминете, отнема по-малко време, отколкото да напишете назидателен коментар.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 10:29 от УИНКС БЛУМ

# 112
  • София
Та Flo е права, че е до човека. И изобщо не е нужно да се влиза в излишни разправии, не е нужно да сме "отгоре" и да хокаме другите. Като не ви харесва някой пост подминете, отнема по-малко време, отколкото да напишете назидателен коментар.
Не сме нападателни, напротив, това което казва Фло е нападателно. Има милион причини възрастен човек да е кисел и те да не зависят от него – от деменция до болест на човека или на близък. И не знам как си представяте животът на пенсионерите с ресторанти и мултиспорт карти, но средната пенсия за страната е 900 лв и опитайте един месец да живеете с толкова, като давате половината за лекарства, и после говорете, че е до човека. Ако възрастен човек е кисел или зъл проучете какво му е, помогнете му. Може да има нужда от психиатър или невролог и с подходящите лекарства да си подобри настроението, може да има други заболявания или проблеми, но и самото остаряване не понася на всеки, за да хокаме възрастните хора с депресия или липса на задръжки от деменция.
Та именно в интерес да не се хокат хората пиша защо втория тип според Фло е повод не да си кажем, че човекът си е такъв, а именно на него да помогнем. Ако изобщо ще се вълнуваме от въпроса.

# 113
Освен това има хора, които нямат нужда от това някой да ги организира и да им чете някакви си неща. И това не ги прави саможиви и намръщени. Аман от високопарни позитивности. И пак, ако беше само тази част, с мед да я намажеш.

# 114
Има хора, които нямат нужда да ги организират, но има и хора, които имат нужда. 🙂 На моята позната с мултиспорт картата и приятелките й са такива, също пенсионерки. Естествено, че има различни хора и случаи. Не става въпрос за онкоболни, дементирали и т н То и тези хора едва ли ще пишат в тази тема. Нали темата е да си помогнем и препоръчаме занимания, защото сме сами? Групата не е за социални асистенти, за да подскачате така. 😃

# 115
Онези, които наричате  "злобни, заядливи, мърморещи и затворени в себе си много често имат деменция или други здравословни проблеми. Много време съм живяла на място в Испания, на което се пенсионират богати и здрави хора от Германия, Англия и скандинавието, не съм забелязала един кисел на голф игрището или по ресторантите по крайбрежната алея. При мизерстващите български пенсионери, които са оставени на милостта на децата си, е крайна форма на цинизъм да се пишат такива неща. Само доказвате, че тия истории с позитивната нагласа са просто маска на пасивно-агресивното "някои сме повече от други". Повече смирение ще ви помогне ако искате да помагате да помогнете на хората, които наистина имат нужда. Защото аз знам какво коства да успокоите дементирала съседка с кръвоизлив в стомаха, за да можете да я закарате в Пирогов. Вие знаете ли? Защото ако знаехте нямаше да делите възрастните хора на два вида и да гледате единия вид от високо. Стискайте си палци само, че никой не е застрахован да не стане от неприятни вид, на когото никой не иска да помага, защото ще го нахокат и ще се изцапа.
Напълно съм съгласна. И никак не разбирам тези с розовите очила, дето описват някакви 75-годишни старци (в България), които сменили жилището с по-хубаво, ходели на почивки и се скъсвали от екскурзии и прекрасен живот. Защото около мен всички до един или мизерстват без пари, с минимални пенсии и едва свързват двата края, или по-лошото - болни са и пият шепа лекарства. Отделно са самотата и останалите неща, които се изписаха. Колкото и да се опитваме да остаряваме като пенсионерите в Испания, Франция и Америка, родната действителност е друга.

# 116
Обърна се темата на оплакване на бедните пенсионери. Има бедни, има и не толкова бедни. Мъжът ми е с 1400, приятелка на майка ми с 1 800, различно е при всеки. Но групата не беше ли за самотата? Да си помагаме в социализирането на възрастни, самотни хора? Че има болни и бедни е факт, но пак ще кажа, които е зле и не иска да излиза и да е сред хора няма да пише тук. Спрете се с тези назидания.  Дайте страница, група, клуб... където се събират възрастни хора за да контактуват и да бе се чувстват толкова самотни.

# 117
Пишем по темата и спазваме правилата на форума. Моля, не ни казвайте какво да пишем.
Точно повод да кажа, че човек не трябва да бъде приобщаван насила, или с по мекото - който не е като мен, значи е сърдит и злобен.

# 118
  • София
Последните страници не са по темата, много се отклонихте.
Авторката е под 60 г, работеща, здрава жена. Само че няма среда, а каквото и да се предложи  тук не го одобрява.

# 119
Дори и да няма среда, все ще намери начин как да си уплътни свободното време (дори и сама) - напр. разходки навън, четене на книги, плетиво, домашен любимец, някакво хоби ..
А хора има навсякъде около нас, стига да се огледаме - в парка, на улицата, на работното място .. отделно в социалните мрежи и сайтовете за запознанства. Стига човек да има нагласата за нови контакти.

Общи условия

Активация на акаунт