Та стигма в превод от гръцки означава знак, петно, татуировка, клеймо. Означава още дамгА. В социален план това означава обществено неодобрение, базирано на външни белези. В ежедневието най-често на стигматизиране са подложени възрастните хора, не са пожалени хората с недъзи, социално слабите, хората от други раси и религии, хората с различна сексуална ориентация. Стигми поставят преди всичко по-млади хора, с ниско образование.
Дренка, искам да Ви попитам и съм съвсем добронамерена, къде видяхте да стигматизирам хора. Ако имате предвид използването на определението "песимисти", това изобщо не е стигма. Песимист е човек, който е изцяло фокусиран върху негативното в живота. Синоними на песимист са човекомразец, черноглед, мрачен, озлобен, саможив. Всичко изброено до тук не е стигма, а характеристики на личноста. За сравнение да изброя няколко стигми по адрес на възрастните хора - дъртак, бабушкера, пътник към Орландовци, стара чанта, мачкан лак, склери, носи си некролога в джоба, мирише на пръст, изкуфеляк. Хайде стига толкова. Къде видяхте да използвам тези стигми? Правите заключение, че нямам опит в клиничната и приложна психология. Ваше право. Всеки може да си мисли, каквото си иска. Удовлетворена съм от оценяването и признанието, които съм получила и получавам от моите преподаватели в Софийския Унивесритет.
Желая на всички хубав ден!