Сами сме в празното гнездо

• 9 236
  • 153
  •   1
Отговори
Остарявахме, остарявахме и накрая остаряхме.
Да, старостта е относителна.  Когато си на 20, тридесет годишните ти изглеждат  изкопаеми , а четиридесет годишните , с единия крак в гроба.
 Но тук искам да говорим за наистина старите жени, хич не ме е срам от тази дума. Може да й измислим ефимизми, но числата са си числа. Ако си прехвърлил 55, ако си прехвърлил 60, няма как да извъртиш .

И ще се радвам ако се включите от първо лице. Не знам в този форум има ли изобщо такива жени, или повечето са в активна възраст.
Аз след като останах сама, реших, че не искам да стоя на прозореца, или до телефона, да чакам порасналото ми дете да ми звъни, да ме извежда на разходка, или на почивка, или на театър, или на опера.
Не искам да се превръщам в тежест.
Повечето ми приятели, доколкото ми останаха,  гледат внуци, или са се предали, по цял ден пред телевизора със сапунките.
 Не им се излиза! Опера? – Не!
 Да отидат на планина !? О ужас!
В Гърция? Да, бе!
На кафе и торта или пица, абсурд.
А на мен ми се ходи къде ли не! Но с кого?
Какво правите вие? Как борите самотата? Споделете.

# 1
Ходя сама - на йога. Когато се наканя и не ме мързи. Там организират йога ритрийти - и там ходя сама.
      За театър - навремето ходех сама. Сега се сдушихме с колега, който също обича да ходи и също няма с кого. Той от време на време организира и екскурзии, на които ме кани. Събираме се група от 3 - 6 човека и така.
    Миналата година с колежка обикаляхме коледните базари. Тази Коледа не ни се получи.

Дъщеря ми не обича да пазарува, а зет ми обича. За това излизаме заедно - обикаляме магазините, говорим си. не мисля, че им досаждам.

# 2
Здравейте, запишете се в някое туристическо дружество. Попрочетете мнения, изберете си. Виждала съм големи тумби на екскурзии, по хотели, хора на възраст от 40+ до 80+, танцуват, смеят се, забавляват се. Явно се изграждат приятелства и хората си гледат живота. Успех!

# 3
Привет!
Далеч съм от вашата възраст.
Прощавайте, че се включвам, но темата ми е приятна. Искам да кажа, че не е нужно да са само хора на вашата възраст.
Не знам дали ползвате фейсбук?
Там съм част от няколко групи, едната се организират хора и ходят на планина заедно. Напълно непознати (някои вече се познават), има и млади и стари и деца.
На мен ми звучи много забавно и ми се струва супер идея.
Също в една група за красота, жени се организират и се срещат. Там има много възрастни дами - 55, 60, но съм виждала и много повече годишни. Правят си срещи общи, пък после ако се харесат и приятелки могат да станат.
Разбира се и тук е вариант.
Аз лично бих ходила на такива срещи с нови и интересни хора. Имам нужда, но нямам време.

Ако се чувствате добре и активна, може да се огледате в блока, за някоя млада майка, с малки деца. Да предложите помощ срещу заплащане. Общуването с деца, ако Ви харесва разбира се, много подмладява, повдига духа, дава тонус, а и лесно води до общуване с други детегледащи - майки, баби, танкови, дядовци, стринки:)))

Успех и поздрави за желанието, така и трябва да бъде! Човек трябва да бъде активен и смел, намерете си среда и приятелки и осъществете всичко което имате на ум и още!

Аз ще Ви запомня и ще се опитам да съм такава когато стана голяма.

# 4
Не мисля, че една жена, прехвърлили 55 или 60 е стара жена. Въобще как някой би могъл да направи такава квалификация? Повечето жени на тази възраст работят и ги чакат още годинки до 67, колкото ще бъде за мен пенсионната възраст. За другото не мога да дам съвет.

# 5
  • Наблизо
Здравейте!
Харесва ми много вашата нагласа!Дерзайте!
А за съвет-ако обичате музиката,огледайте се за хор.Повечето хора са над 40 там,заради повечето свободно време.Майка ми например си намери близки приятелки там.
Успех!

# 6
  • на село
На 56 съм, остарявам знам си Grinning,  но не съм сама и не знам доколко мнението ми ще е по темата.
Единственото, за което се моля  искрено- аз да си отида от този свят първа.
Толкова години с моя мъж и  децата,  така се случи, че голямата живее със семейството си в нашия град- в апартамент, ние сме в къща, ами всеки ден идват и да си кажа честно- понякога чакам да си тръгнат и да останем сами двамата.
Иначе тези мисли може би ще ме налегнат след около 10- 11г, когато евентуално ще се пенсионирам.
Но винаги има решение- хоби, запознанства, пътувания.

# 7
Тини Лили, просълзихте ме, да знаете! Бъдете здрава!  и не ставайте голяма. Нищо интересно няма, от мен да знаете!
Фрау Дана,  защо квалификация? Вас още ви е страх от думата, мисля. Аз минах  през това. Сега си свиркам, докато шофирам и не само.
За туристическите групи как се организират не знам. 
Обичам да пътувам, предимно в страната или близките държави . Както и в планините.
Нямам фейсбук , никога не съм го харесвала, но имам една приятелка, от тези, които не излизат по-далече от магазина, току що й се обадих да й кажа че през нейния фуйсбук ще търсим. Не беше много щастлива .
Някакви конкретни координати на туристически  групи от София или наблизо?
Може и на хор. Или на група по танци , съобразена с възрастта –само да не са народни. Нямам колене за тях.

# 8
55-60 годишните жени ходят на работа. Не мисля, че имат време да се чудят какво да правят със себе си.

# 9
Ирис, а след работа какво правят?
А в събота и неделя? А в отпуската си?
Или в свободното си време извън работа ако са на особен работен ден?
Изобщо не разбрах какво ми казвате.  Мисля че и вие не ме разбирате.

# 10
Здравейте,
Аз ще Ви кажа за моята баба, която е на 78, и по принцип си е комуникативна. Обикновено се записва на организирани екскурзии, там се запознава с нейни връстнички и продължават контактите в бъдеще.
Намерила си е и приятелки в групите за плетки във фейсбук и се вижда с тях за кафе или разходка.
Но според мен, дали сте самотна или се наслаждавате на собствената си компания, е въпрос на нагласа.

# 11
Ирис, а след работа какво правят?
А в събота и неделя? А в отпуската си?
Или в свободното си време извън работа ако са на особен работен ден?
Изобщо не разбрах какво ми казвате.  Мисля че и вие не ме разбирате.

Каквото са правили и на 45-50. Това изобщо не е някаква възраст, която може да се нарече старост.

Тоест - имат си колеги и среда. Както виждаш, хората ти отговарят за 70-80 годишните си баби, които, наистина са остарели. Иначе всички съвети за свободното време, които са ти дали, са хубави.

# 12
Ирис, благодаря ти, че изказа мнението си.  Няма да споря, не за това направих тази тема.

# 13
  • София
Не се чувствам стара на 60. И да, тук в Мамата имаме тема на бабите. Нещо като нарицателно за по-възрастни жени с пораснали деца. Виждаме се, ходим на заведения, на театър, кино и други интересни места. Всяка година си правим и национална среща  някъде за да се видим със съфорумките извън София. Заповядай при нас - https://www.bg-mamma.com/?topic=1717255 
Това, че имаме тема не ни пречи да се реем из пространството. Повечето от нас са активни и в други теми - къде с поискани, къде с непоискани съвети. Фейсбук също не е мръсна дума. Ползвай го и сама прецени колко и каква информация да даваш за себе си. Не е необходимо цял ден да документираш какво си яла, купувала, мислила. Може просто да разцъкаш и избереш интересуващите те групи - за четене, за плетене, за музика и т.н.
А ако си сама - може да си намериш активен дядка за другарче. Че и те ако са сами като пораснат децата търсят компания.

# 14
 Като за начало - направете си фейсбук. Има много групи, в които можете да намерите приятели. Ако не можете пишете ми са Ви помогна.

Общи условия

Активация на акаунт