Сами сме в празното гнездо

• 9 767
  • 153
  •   1
Отговори
# 15
Фейсбук страшно промива мозъците на възрастните хора, особено разни групи. Точно пък там да настоявате непременно да се запише…

# 16
Започнете да излизате по-често.
Намерете си хоби с което да се развличате

# 17
  • София
Не намирам 55-60-годишните за стари.
Аз съм на 50+ (през март ще направя 51) с 2,5-годишен син (най-малкият). Имам и внучка на 1 годинка от най-голямата дъщеря, но те живеят в чужбина и се виждаме само няколко пъти в годината.
Знам, че не съм първа младост, но съм си напълно активна.
Ако работех (повече от 5 години не работя) - тепърва щяха да ме чакат още 15 години работа.
Ежедневно спортувам активно, излизам, имам си стриктна ежедневно програма, посещавам изложби, концерти, театри. Чета книги, напоследък се запалих по пъзелите. Пътувам в чужбина. Не ми остава време да скучая. А през цялото време наоколо е съпругът ми, малките ни деца, приятелките ми, сестра ми.
Родителите и свекърите ми са на 80. Живеят самостоятелно или дори на около 75 смениха града,за да им е по-спокойно и да са на чист въздух.
Ходят по разходки, на екскурзии (напоследък избягват да шофират, заради очите и екскурзиите са до дестинации с автобус).
В случая мисля, че проблемът не е във възрастта, а в липсата на партньор. Ако правилно разбирам, че авторката няма такъв. Но пък на тази възраст не е трудно да се намери такъв,дори без сериозно обвързване, а за приятни изживявания заедно и за добра компания.
Имам приятелки с по 10-тина години по-възрастни от мен, някои са без партньори. Ходят по разни клубове - пеене, танци, планинарство, готварство. Споделят, че е много интересно и приятно. Даже по фестивали и събори в страната и в чужбина пътуват с тези групи.

# 18
Айша, благодаря за поканата!
Да ти кажа и аз не се чувствам стара, това е проблема. Душата не остарява.
Навремето имаше един сериал Птиците умират сами,
там възрастната дама , собственик на имението , беше влюбена в младия свещеник, ако го помниш.
И каза нещо подобно.  Тогава не го разбрах и много ме подразни, но за всяко нещо си идва времето.
Иначе се чувствам добре, когато съм сама .
Чета много, свиря, интернет е необятен, но  когато се откажем от активно човешко общуване , от срещи с нови хора и места, значи че сме се предали, според мен.

БютифълМ ми даде страхотна идея за хор!
Обичам да пея и горе долу ме бива.
Кой да знае че такова нещо като хорът все още съществува.
И това с туристическите дружества също е прекрасно.
Изобщо сега разбирам,, защо е толкова известен този форум.

# 19
  • София
Ето една идея.
Прочети "Птиците умират сами" или го изгледай отново.
Свещеникът е по-възрастният. Wink

# 20
Кой свещеник имаш предвид? Да не говорим за различни филми ?
С Ричард Чембърлейн  . От  1983 година,
 Дали са ти разрешавали да гледаш телевизия по това време? Шегувам се!

# 21
  • София
Да, с Ричард Чембърлейн.
Едно време не спираха 10-годишнире да гледат телевизия (74-ти набор съм), а книгата беше много популярна и я имаше във всеки дом тогава.

# 22
Знаех си, дори тийнейджър не си била! Твоя набор не е за тази тема, ако искаш вярвай,
ще ме разбереш след време.
Аз по време на филма,  вече бях стрелян заек , с няколко  бурни връзки зад гърба и съответно влюбена в отчето.
А беловласата старица, която му се обясни в любов ,преди да се отрови ми изглеждаше отблъскваща.

# 23
Пишеш "Сами сме в празното гнездо". Подразбира се, че децата са излетели. Все пак има множествено число - има ли някой друг в твоето гнездо, партньор/съпруг имаш ли?

# 24
  • София
Не разбрах на колко си, но написа 55-60.
Аз на 55-60 ще съм още с малки деца, а и с начина ми на живот и примера от родителите ми, трудно ще се почуствам стара и скучаеща след 4-9 години. Надали рязко ще си променя начина на живот и ще се откажа от спорт и изживявания, само да съм здрава.
Въпрос на нагласа е.
Точно в споменатия диапазон 55-60 ние планираме смяна на държавата и нова работа. Wink Идеална възраст за ново начало на много неща.
Реших, че цитираш Меги Рийли.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 23:54 от Fever Ray

# 25
Авторката, от коя дума да ме е страх? И защо така реши? Много нападателно за човек, който търси съвет как да не е сам.

# 26
Fever Ray, това което ти предстои  е страхотно.
Като се замисля , май точно така трябва да бъде, ако се ражда на 45+
оставаш млад до 75.  После евентуално можеш да започнеш да остаряваш. Защото си костенурката в романите на Тери Пратчет. Носиш света върху себе си. Крепиш го, балансираш и го пазиш. Без Теб няма да има нищо.
Желая ти да се насладиш на всеки миг от това време!
А възрастовия диапазон го зададох за евентуално пишещите в темата.

ФрауДана, пошегувах се, не се засягай.

# 27
На 55-60 да чакаш порасналото дете да те извежда? Много странно ми звучи. Че ти още не си пенсионер, за какви стари хора говориш? Не, че на тези години си млад, но ако не си се занемарил физически, може да имаш съвсем нормален живот. Аз съм в този диапазон и въобще не ми липсва социален живот, липсва ми време за него. Ако не се налагаше да обгрижвам възрастен, но наистина възрастен родител, 85+, две кучета и не работех на сегашната ми работа с нетипично работно време, животът ми щеше да е много забавен.
При положение, че очевидно не сте в подобна ситуация, мисля, че сте за завиждане, не за оплакване.
В днешно време границите се изместиха, колежка роди трето дете на 51 и на 55 ще има дете в ДГ. Simple Smile
Стягайте се и си организирайте сама забавления, ако наистина сте свободна.

# 28
Около нас имам комшии, средна възраст 75+. По-активни са от нас, мога да кажа, защото имат цялото време на света. Постоянно са някъде на гости, ходят по походи, грижат се за параклиси, лятото тъкмят градинки...
Майка ми е на 64 и още работи, доскоро не се спираше по чужбините, ама сега гледа баба ми и малко няма как да щрака много.
Всичко е до лайфстайл. Ако до преди няколко години сте били активни, не разбирам идеята изведнъж да се застопорите без алтернативи.
Ако сте си били домошари и само сте шетали къща и деца е друга работа... Тепърва да си променяте начина на живот е трудно вътрешно по-скоро, отколкото реално...
Точно всичко е въпрос на нагласа.

# 29
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не пишеш в кой град/квартал си, тогава може да се дадат по-конкретни идеи.
Провери е читалищата наоколо. Повечето развиват някакви дейности, има платени има и безплатни, за честта на читалището. Blush

За София, Гео Милев, Редута, Слатина препоръчвам читалище Яворов. Председателят е много възпитан и борбен млад мъж. Организирали са занимания по пеене, хорово и индивидуално, вокален педагог е Маргарита Горанова, рисуване, фотография, читателски клуб с внучката на известна поетеса.
Информацията ми е от преди три години, но, познавайки хората там, промяна може да има само към по-добро.

Общи условия

Активация на акаунт