Сами сме в празното гнездо

• 9 732
  • 153
  •   1
Отговори
# 30
Само не препоръчвайте деца на 45-50г. Да, може, но някак си не е никак естествено, освен че е много рисково. Минала е възрастта за тях и човек трябва спокойно да може да приеме остаряването си. Най-хубавото е когато всичко се случва в подходящото за него време. Както не е много ок да запише човек висше в пенсионна възраст, така и не е много ок да тръгне да ражда на 51г. Малко е сбъркано, с цялото ми уважение към изключенията. Емоциите си е най-хубаво да са си в точното време, не старци да прибират първокласници. Мисли се и за децата, не само за това какво ново да измислим за себе си, защото вече всичко ни е омръзнало. Относно поста, като човек със свободно време мога да ви кажа, че има милиони неща, с които да се забавлявате и няма да има нито едно, ако нагласата ви е неправилна и ако не съзнавате, че всяка възраст си има своите сериозни преимущества.

# 31
Можете да пътувате сама  с група навсякъде, или да си намерите другар/ка. Следете групите. Не мисля, че трябва да разчитаме само на приятели, с които и да не сме сами, пак трудно се напасват нагласи, желания, свободно време. Възрастта няма значение - или са деца, или внуци, или работа. Все може да има нещо, което да попречи да ни правят компания, когато ние решим.
Тая работа, с изместването на границите над 50, дето я разказвате с усмивка - не е хич розова картината, не знам защо се заблуждавате.

# 32
  • София
Имам приятели към 60-те, карат уиндсърф, ски, пътуват, излизат. И родителите ми, докато не се разболя майка ми на 65, постоянно бяха някъде, че и даже като се разболя беше ли по-добре се събираха с приятели на вечери, кафе и прочее. Баща ми след дни ще навърши 74 и не спира, постоянно е с хора, пътува.
Ако човек няма финансов проблем не виждам повод да се определи като стар и да седне да чака да мре. В сърфучилището на сина ми има активен сърфист на 84, зимата е на ски.
Дори с по-ограничени средства има походи в планината, по-бюджетни екскурзии, културни мероприятия.
Сигурна съм, че активен човек си намира нови познанства и приятелства на всяка възраст. Опитайте с други хора, щом приятелите ви толкова са се предали и нищо не им се прави.

# 33
Можеш да ходиш и на санаториум.  Има много хубави, включително и хотели, които работят и със здравна каса. Там можеш да намериш нови познати и даже да се уговаряте да ходите заедно после. Организират им походи и забавления.  Ако си от София препоръчам Сапарева баня. Там има чудесни хотелчета и къщи за гости, вода, планина.

# 34
Странно ми е в този век на интернет комуникациите и всякакви платформи, форми за комуникация, да не си намерите съмишленици.
ПОтребителите тук вече ви написаха – най-лесно е чрез социалните мрежи.
Сега има групи по всякакви интереси – готвене, плетене, рисуване, домашни любимци, пътувания, споделени такива, настолни игри, спорт, здравословно хранене, каквото се сетите.
Регистрирате се, ако сте комуникативен човек, съвсем естествено ще започнете общуване и ще се запознаете с хора и в реала.
Така да тръгнете да търсите пеша къде и какво да правите, дори ми се струва нереално и не виждам как ще стане.
Всички отиваме към старостта, но диапазон, който сте посочила, определено не са стари хора – в напредваща възраст - да.
За мен стари са такива над 80. И двете ми баби починаха едната на 88, другата на 98 - и да, те бяха стари вече.

# 35
  • София
Защо пък да е късно човек над определена възраст да запише ново висше?
Човек трябва да се развива постоянно.
Имам много познати, които след 50-55 заеха нови позиции и се записаха да учат неща, които да са им полезни. Някои работят до 80+.
Други пък записаха да учат неща, които са им интересни.
Аз сега уча нов език.
Иначе границите не се изместват, просто сега имаме повече удобства и възможности да не се "сгрухаме" здравословно и физически рано.

Ирис, по санаториумите хората са предимно в диапазона 75-85.

Бояна ми напомни за домашните любимци.
Ние имаме кучета. С тях също не можеш да скучаеш. Винаги имаш другарче, а и на кучешките площадки се срещат много приятни хора за компания, кафе, разговори и дори приятелства по съседски.

# 36
По “санаториумите” хората са във възрастовата граница 50 плюс, но:
1. Има проблем с кадрите и качеството на услугите.
2. Поради факта, че се посещават масово с цел социални контакти и безплатни/евтини почивки, хора, които наистина и спешно се нуждаят от болнична рехабилитация в балнеосанаториални условия нямат своевременен достъп. НЗОК не сключва договор с хотели а с болници, няма вече санаториуми, пациентът не отива по желание, а след насочване от специалист, по показания.
Извинявам се за отклонението.

# 37
Доколкото разбирам ти липсва контакт с хора - съгласна съм за кучето, голяма занимавка е и супер за запознанства ако избереш добре.

И ти трябва някакво хоби, но е трудно да се даде конкретен съвет. Аз съм ходила на организирани групи за ходене на планина.

# 38
  • София
Дренка, майка ми и свекърва ми ходят 2 пъти в годината на санаториум и покрай тях съм с впечатление, че ходят основно хора на тяхната възраст. По-млади има, но само със сериозни заболявания и на тях рядко им е до общуване по време на процедурите.
В случая авторката търси общуване, но хората на около 60-70 обикновено още си имат среда. По-възрастните, чиито половинки и приятели вече намаляват, са по-открити и жадни за контакт.
Друм, на каква възраст са децата ти? Понеже казваш,че чакаш на тях за излизане. Наблизо ли живеят?
Нашите големи дъщери са на 1500 км от нас и имат семейства, работа, ангажименти, едната е с дете вече. Ако чакам само на тях, не бих издържала.
Всеки ден поне 2 часа навън са ми задължителни, иначе ще се поболея.

# 39
Кой казва че хората на по 55-60 г. са възрастни! Родителите ми са в този интервал и изобщо не мога да ги нарека възрастни, нито пък някой друг да ги нарече. Това са относителни неща.

# 40
  • София
Познавам хора, които на 30-40 смятат, че вече са възрастни и са приключили с основните си задължения и активности, след което просто се "плъзгат" през годините.

# 41
За това казвам, че тези неща са относителни.

# 42
Е, те ако на 30-40, особено на 30 вече са си свършили основните задължения, катода си отгледат децата, да имат дом и сигурни доходи  да си се плъзгат. Ама колко са такива, аз лично не познавам.

А за санаториумите, зависи какви болежки има авторката. Направление от ЛЛ и физиотерапевт, например, но може и платено.
Нека огледа списъка с места, има по морето, Павел баня, Вършец...

# 43
Споделям, малко над 60 съм, самоосигуряваща се и сама си определям ангажиментите, и лежерно си чакам възрастта за пенсиониране, имам пасивни доходи. Възрастните ми деца живеят в чужбина, посещавам ги, но с нетърпение чакам да се прибера, обичам си спокойствието. Турски сериали не гледам, гледам и слушам уроци по английски, сериали с английски субтитри за да поддържам и усъвършенствам езика. Пътувам с приятелки, но винаги си плащам за самостоятелна стая, хем съм с компания, хем се отделям като ми омръзне. Винаги при удобен случай контактувам с нови хора, които не са запознати в детайли с личния ми живот, предпочитам приятни неангажиращи разговори. През новата година  си поставих за цел да се отдалеча безболезнено от стари контакти и псевдо приятели, които ме дърпат назад към миналото и откровенно ме дразнят с нахално любопитство.

# 44
Друм,
аз бих ви предложила като възможност да потърсите контакти с по-млади хора. Дали ще е туристическа група, обучение, курсове, танци, хор или нещо шесто, това вероятно би имало потенциал да ви освежи,  зарадва и даде нов тласък на интерес към живота. Вие можете да им предадете опит, те на вас - енергия, може би звучи малко патетично, но дори и в най-неформално общуване този пренос се случва.
Защо не и общуване с деца, имаше такава идея някъде из постовете - ако гледането на деца ви допада. Но също и студенти, младежи, дори с 40-годишни да общувате, пак има файда, макар че някои и на 40 са си чичовци и лелки, разплути пред телевизора, така както сте ги описали във финала на поста си.

Колкото и да се пишат всички в темата "от лъв нагоре" (лаф на баба ми), истината е, че на 60 години човек е стар, мисли като стар, изморява се и има физическите данни на стар.
Сега е модерно, особено - божкееее - в САЩ и други развити страни колко е модерно да се пишеш младеж на 60-70, само защото спортуваш например. Даже имат евфемизми като ''I'm 72 years young" (вместо обичайното old, което е неразделна част от фразата дори за 10-15-годишните). Това за мен е отблъскващо, освен че е самозалъгване.
Човек трябва да е наясно с природните фактори и ограниченията си, с това, че е смъртен. Но в същото време и да поддържа духа си жив.

Звучите като разумна и интелигентна жена, пожелавам ви хубави дни занапред и да не се предавате на самотата!

Общи условия

Активация на акаунт