Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 738
  • 809
  •   1
Отговори
# 15
Спомням си една наемателка беше споделяла в темата, за жилище със соц.обзавеждане, наела веднага след предходни наематели, без хазяинът да е чистил. Балконът бил пълен с празни бутилки от бира, никога неизхвърляни явно.Кухнята в отчайващо състояние, банята също. Предишните наематели са били младежи някакви.
Наемодатели са споделяли за стени, надупчени като швейцарско сирене - плакати, картини и какво ли не е било закачано. Един от "хитовете" беше кука за хамак, забита/завинтена в тавана на хола.

Разбирам Дани, че без още един човек, когато гледаш цялата гадост и работа, която ти предстои, те хваща депресия, че няма да се справиш. И допълнителната помощ е много навременна и полезна.

# 16
  • Варна
Ами, едното вече са го писали - за пердетата. Освен че са демоде (особено белите с мрежичките), са и с неподходяща дължина. Седят като подарени. Ако са до пода, ще придадат съвсем друга визия. Шити по размер и от съвременни платове от Бриколаж биха излезли към 200 лева общо тънки + плътни. Иначе напълно разбирам твоята концепция за 20те лева като абсолютен минимум разход.

Другото е цветът на стените. Там вече не е до пари, защото всички цветове струват почти еднакво. Това жълто простее и крещи “Аз съм на 20 години”. Бих го разбрала само ако е в северна и изключително усойна стая. Нещо сиво / бежово бая би осъвременило цялостното излъчване.

А, и трето - осветлението. Настоящата лампа също крещи един определен минал период. Много хора изобщо не се замислят колко могъщ инструмент е осветлението. Ограничават се до “да има там една лампа да свети”, а всъщност с правилното такова, можеш да постигнеш много. И съвсем не са скъпи вече лампите.

Плочките са ясни, тях и аз не бих ги пипала, че е голяма хамалогия. Но ако се пипнат други по-евтини неща тук и там, именно те могат да станат прекрасен акцент. Представям си ги да изпъкват на фона на сиви стени, с плътни пердета в подобно зелено и тънки - в сиво.

Искам да кажа, че спокойно можеш да вдигнеш наема на това жилище със стотина лева, ако пипнеш това и онова на обща стойност 3 - 4 - 500 лева маааксимум. И ще си ги избиеш за първите 3 - 4 - 5 месеца.

# 17
  • София
Ох, Дани, и аз да се включа колко ме сърбят ръцете да се "напудри" малко това жилище.
Но разбирам, че ще е допълнителна инвестиция, която с оглед таргета може дълго да се изплаща.
При всички положения, браво за добрия резултат.
Чисто и спретнато е, а това е основното.

...
Само като се сетя колко години ми отне да убедя нашите да разкарат няколкото нюанса жълто от хола си... Закачах ги, че си имат хасиенда, не апартамент. Но пък те си го харесаха, топло им било. Свекърва ми също си боядиса стените в жълтеникаво и си ги харесва така.

Ако наемам такова жилище ще е въпреки пердетата, които ще разкарам веднага. Ще ти ги запазя, но няма да ги изтърпя. Не само цвета, дължината им е кошмарна. Като недоносени са. Сякаш платът е свършил.

Някой и друг хак за скриване на пералнята. Мебели в еднотипен стил и една-две декорацийки в цвета на плочките и ще е чудно.

Но това е въпрос на личен вкус, от една страна, а от друга, трябва да сметнеш хладнокръвно колко ще вложиш и ще ти донесе ли по-голям наем. И с колко? За колко време ще се изплати вложеното, за да почне да ти носи повече.

Предвид горчиви ти опит обаче, не знам дали ще ти се занимава с подобрения.

Давам пример как позакрихме една пералня, която е в коридор, понеже няма къде другаде да е.

Купих страница във възможно най-близък до стените цвят, а плотът е без пари - остатък от кухнята. Крепежни елементи, няколко дупки и пералнята е в полушкаф, което е по-симпатично от свободно стояща.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 22:04 от Илит

# 18
Добре, приемам любопитната критика, аз лично обичам комбинация жълто и бяло. Навсякъде съм с нея, включително и в къщи. Ще си помисля за други цветове, когато му дойде времето.

Точно в момента не можеш да ме накараш да се разшетам и да сменям полилеи, цветове на стени и тн.
Времето ми е плътно заето. 100%. Другата седмица живот и здраве трябва да напарвя 2 продажби. Това си е обикаляне, хамалогия, до НАП, Кадастъра и общината трябва да ходя, има още документи за събиране. Отделно пък ми трябва и личното време, защото цял живот съм работил допълнително.
Ако съм пенсионер или поне семеен, разбирам да си посветя времето да сменям цветове, дължини и полилеи.
Пердетата чак мен дразнят, а изобщо не съм човек, който му пука.
Ама това е положението. Ще изкарат още.
Мисля да го обявя 950лв едностаен и така.
Няма как, каквото и козметично да му направя да вдигна още цената. Все пак съм само фокусник, не и магьосник.
Друго, във Варна може и да не личи, ама тук в София 2 дена вали сняг та се къса. Натрупа доста. Гаражната кола е с летни гуми, другата е покрита със сняг. Аз съм работил като магаре пряко сили последните 3 дена и няма как да тръгна и по магазините. Бтв, споменаха ми, масово катастрофи имало из града.
Отделно, че аз съм бургаски шофьор и съм малко луд. Точно преди снега бутнах един с баничарка, дето се моткаше и 40мин писахме протокол. Беше заледено и мокро и не успях да спра. Щетите са минимални, но фактът остава. Проблем си е да се мотаеш без работа на пътя.
Та всеки си преценява. Аз няма как да го направя на тоя етап. Някой ден, може би. Споменах ли, че давам много бройки и нямам време за прекалено внимание на всички обекти.

Едит:
Илит, прочетох ти поста след като писах моя, ама същото остава 100% и за теб.
Не че не мога да подобрявам, нито имам време, нито мисля, че ще спечеля нещо финансово.
Ако ми се занимава някой ден, има къде по-добра работа, да се бутнат вътрешните стени и да се доусвои усвоената тераса. След това гипс картон, 2 врати и се прегражда спалня и хол.
След това наемът отива на 1200.
Та точно тия прозорци, дето им мислите перденца, аз мисля да ги махам изцяло, когато ми се отвори време.

Едит 2:
Това е най-най първият апартамент, който правих, като се преместих в София.
Съответно всичко е най-семпло. Оттам нататък подобрявам с по малко.
Включително и пералните. Но тук е точно 38 см, която бях описвал преди и дори и така стърчи 2-3 см. Няма място и за шкаф. Имам парчета плот останал, мога да ѝ сложа отгоре едно 40х60см плотче, ама няма да е голяма разликата.

Едит 3: Жълтото на живо е много светло и приятно жълто, не наситено.
Ако е като на снимките и на мен не би харесало.
Снимките показват некоректно, може би заради слабата светлина. Все пак свърших работата по залез.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 22:23 от dany1

# 19
хей на всички,
и ние с ММ се счупихме днес от работене. Извикахме за оглед да правят канал за да изместим мивката. Харесахме, купихме и доставихме кухненските шкафове, поръчахме плот по размер - идва утре. Счупих се и да чистя. Това баня, машинно масло, боядисвах една стена. Те всичките са бели, но на едната имаше черни неща, та - рекох, ДНЕС е денят. ММ реши, че утре и вторник поради студа няма да работи - та ще продължим с утрепията и утре. Надявам се до сряда - четвъртък да сме готови и с кухнята, и с чистенето, и с мебелите. И да оцелея дотогава, понеже много взе да ме боли едното коляно от одеве. Хем от студа днес, хем се претоварих ... това са 6-7-8 часа на крак.
И това е от мен. Отивам да спя. Ако стане хубаво в крайна сметка, ще кача снимки тук. Simple Smile

# 20
  • Варна
…Споменах ли, че давам много бройки…
😀 Да. Около десетина пъти.

Идеята за преустройство в двустаен е супер. Дано скоро намериш време за нея, и покрай нея да ти дойде настроение за цялостно (и бюджетно) напудряне.

Сетих се, че в началото за този апартамент мислеше, че е с липсващи пердета. Сега стана ясно защо наемателката не ги е изтърпяла и ги е навряла в девета глуха.

# 21
Ехх, не това е причината да ги махне наемателката.
Тя беше някаква луда, съвсем клинично. Говорих и с един приятел лекар. Поне шизофрения, а може и други работи.
Пердетата бяха махнати, но на тяхно място имаше тонове найлони, дунапрени, картони, хартии, фибрани,  XPS подложки (https://www.home-max.bg/izolacionna-podlojka-xps-3-mm/) и не знам какви още паркетни изолации. Това и на 2та реда прозорци (и на вътрешната част и на терасата).
Пердета не са се ползвали. Всичко беше затулено до милиметър. И така завинаги.

Съответно имаше лепило и скоч по всичките прозорци, а те са много.
И падна едно стъргане с шпатула, гъба, търкане и лъскане. Няколко часа само чистихме прозорците.

Отделно пък имаше всевъзможни боклуци по цялата тераса до тавана, кашони с буркани, кутии, мръсотии всякакви. Нещо като барикада срещу влизане.

Споменавам за бройката, защото понякога като пишете имам чувството, че си нямате друга работа и цял живот си ремонтирате някакъв апартамент. И не виждам как да го напиша по друг начин, но просто при мен няма как да се случи това. Правил съм го, губил съм си времето във всевъзможни ремонти и подобрения (и за имоти и не само за имоти)
Ето какво заварих. (само част от нещата)
Предупреждавам, не е за хора със слаби нерви.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 23:37 от dany1

# 22
хей на всички,
и ние с ММ се счупихме днес от работене. Извикахме за оглед да правят канал за да изместим мивката. Харесахме, купихме и доставихме кухненските шкафове, поръчахме плот по размер - идва утре. Счупих се и да чистя. Това баня, машинно масло, боядисвах една стена. Те всичките са бели, но на едната имаше черни неща, та - рекох, ДНЕС е денят. ММ реши, че утре и вторник поради студа няма да работи - та ще продължим с утрепията и утре. Надявам се до сряда - четвъртък да сме готови и с кухнята, и с чистенето, и с мебелите. И да оцелея дотогава, понеже много взе да ме боли едното коляно от одеве. Хем от студа днес, хем се претоварих ... това са 6-7-8 часа на крак.
И това е от мен. Отивам да спя. Ако стане хубаво в крайна сметка, ще кача снимки тук. Simple Smile
Ако оцелеем ще ги гледаме Laughing .

И ние подкарахме ремонта на апартаента с щетите, но паралелно правим и този в Павлово, че ни чакат там подово и замазки и ще излезем от графика. За какпак ММ се кандидатирал за домоуправиел в още една сграда днес, не ми се коментира...

Dany1, успех с отдаването!

# 23
  • София
Аз пък одобрявам показаното от Дани.
Ако апарт. е в Ст. град или околностите - за контингента е достатъчно. По-добре да си чистят обувките в пердета от втората, вместо за 200 лв. Нали не се надявате, че ще ги свалят, перат и закачат? Като напуснат - в кофата.  Ако не им харесва - да си ги сменят. Могат и техен килим да си сложат на плочките. Техен, че да си го чистят, влачат на автомивка и поддържат.
Цвета на стените сигурно се изкривява от екраните ни.
А терасата много ми хареса - пред цялото помещение. От дете си мечтаех за такава и накрая си купих апарт. с подобна пред кухньохола и спалнята  за мене си. Но не съм я затваряла. Не знам дали могат да се бутат стените на стаите - не се ли водят носещи, външни.

# 24
  • Варна
Всъщност повечето тук работят най-различни професии на пълен работен ден, плюс деца отглеждат, а отдаването е нещо допълнително из между всички останали ангажименти.

Пиша последно за жълтото и млъквам. И то не пряко към теб, а по принцип - към всички четящи. Няма значение точният нюанс. В тази стая комбинацията не е бяло + жълто. Има жълто + зелено + поне 3 различни вида дървесно + черно. Твърде много е. Тематично му викаме “сбирщайн”. И докато е твърде скъпо да се подменят цялостно всичките мебели, то е евтино частично да се смекчи картинката с някакъв обединяващ основен и неутрален цвят.

Аиша, мисля че всички “одобряваме” показаното… доколкото изобщо то има нужда от нечие одобрение. Изчистено е до блясък. Свежо. Всичко е здраво и работи. Това е най-важното. Всичко отгоре са само идеи за по-висок наем който иска и ако иска.

# 25
Аз пък от тази тема подучена, дълго време купувах тези пердета от Ikea: https://www.ikea.bg/products/lill-mrezhesti-zav-2br-280x300-byalo/10070262/. Режа и закачам за минути. Много са ми любими. Като се изнасят наемателите направо ги хвърлях.

# 26
Позна, между прозорците е носеща. тя ще остане при вс положения.
Което много ще ощети (бъдещата) спалнята.

Didi, мерси за обратната връзка, съмнява ме, обаче да пропускам по-висок наем.
Много малък % от наемател(к)ите ще се връцнат и ще се откажат за едни перденца.
Млади момчета и мъже колко щеш. Взимат и бягат. Simple Smile
Нямам проблем с отдаването, честно. (на висок наем)
Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 22:59 от dany1

# 27
Дани, колко квадрата е това?
И беше споменал Студентски град, сигурно е пак там.

Аз не виждам нищо лошо в тази стратегия.
Щом работи, носи доход, минимална занимавка е и е отработено. Има достатъчно наематели за всички сегменти на пазара, според мен.

# 28
50квм чисто заедно с терасата Simple Smile тя е 18.

Имам 2 двустайни, брутално добро разпределение за същата квадратура. Ама това е положението. Купили сме, каквото има.

Мерси, и аз това повтарям, че стратегията работи ...

След като се замислих, обаче, полилеите са относително лесни за смяна. Но пак някъде в бъдещето. Евентуално мога и да потърся, купя и държа на склад. (В момента на склад имам само плафони Simple Smile )

Има и друго, в НС ако си висок полилеите са ти проблем. Без да искаш може да ги пернеш.
Затова и станах фен на ЛЕД плафониерите. Иначе сега вече има и по-модерни. Има едни осморки, навсякъде ги слагат вече.

# 29
Аз пък от тази тема подучена, дълго време купувах тези пердета от Ikea: https://www.ikea.bg/products/lill-mrezhesti-zav-2br-280x300-byalo/10070262/. Режа и закачам за минути. Много са ми любими. Като се изнасят наемателите направо ги хвърлях.
И аз такива слагам и после хвърлям, но ги правя с подлепващо. Даже и вкъщи временно имах от тях в детската стая, докато синът ми беше малък. Много обичаше да виси по пердетата 😊.

Общи условия

Активация на акаунт