Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 748
  • 809
  •   1
Отговори
# 75
С уточнението, че ако апартаментът е даден на двама, се очаква там да живеят двама, а не целият курс 🙂

# 76
  • Варна
Да, да, образно се изразих. Но както се написа по-рано - дивите студентски купони по частни домове са по-скоро в миналото.

Едното ни жилище е с две спални и е наето от студенти момче и момиче (семейни приятели). Момичето по някое време си намери гадже и ме пита може ли и той да живее там. Съгласих се, разбира се. Дългогодишни наематели са ми и са изрядни, а и още повече тя попита, а не ме постави пред свършен факт и не действа скришом. Лично аз не бих вдигнала наема за плюс един човек. Не мисля че плюс един ще амортизира осезаемо повече.

# 77
  • sofia
Момичета, страхотни сте! Много благодаря за идеите и съветите, че като новобранец в тази дейност аха да залитна по ремонт не особено бюджетен и напълно излишен. Добре, че ме замислихте дали ще има значение за наемателите и наема. Стилът ще е а ла скандинавски, защото се харесва на младите и не само/ апартаментът, в който живея съм го обзавела в точно такъв стил/.

# 78
  • Варна
Успех! Ако имаш желание, качвай снимки от време на време, за да бъдем най-полезни. Hug

# 79
  • София
Успех и от мен , с удоволствие ще следим процеса Simple Smile

Пускам две кратки статии, писала съм ги преди няколко години за съфорумките в интериорната и понеже ги намерих, разбира се, преписани и публикувани къде ли не, от кой ли не, реших, че може да бъдат отново от полза, може и да допълвате.

Това са съвети за обзавеждане на малки пространства:

https://marandecor.blogspot.com/2018/01/decor.html

Това е дамска статия, мъжете да не четат Simple Smile За гардеробните:

https://marandecor.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html

# 80
  • sofia
Сигурно ще има за какво да ви питам. Ще се уча в движение. Нека потръгне ремонтът и ще качвам снимки.

# 81
Еха, последните страници все едно за мен са писани Simple Smile)) Благодаря! Преди време в тази или другата имотна писах и аз като се чудех какво да купя - 2 малки или 1 по-голямо. Парите стигнаха за 1 по-голямо, тристайно, старо строителство в Хиподрума на 5 мин от метрото. Първоначално бях решила да се хвърлям в ремонти, но мъжа ми ме разубеди. Има обзавеждане, техника и настилки от преди 15тина години - вехто е, но има хляб. Ще подобря дребни елементи - пердета, завивки и пр., евентуално ще боядисам и го пускаме до месец-два. Чудя се и аз какви биха били най-подходящите наематели, респ. какъв е логичния наем за подобно жилище. Обмислям и варианта за буукинг/аir.bnb, но все си мисля, че там трябва да е новичко всичко. Приемам идеи и съвети. И както казва моят съпруг, доближавам се до мечтата си 1 ден да съм богата баба - рентиерка, аристократка Simple Smile)

# 82
Според мен, в зависимост от големинаа на жилището и разпределението, тристаен, СС, би трябвало да има 2 спални, хол, кухня+, санитарен възел /баня с тоалетна/, за 2-ра не знам, може да е само баня и отделно тоалетна. За air.bnb. е малко по-трудно да се определи дали ще бъде удачно, или не. А и без опит в отдаването по принцип, по-добре е да започнете с дългосрочно.

За ремонт, ако не искате да влагате много средства - аз бих го пребоядисала, техниката ако работи добре, може да я оставите, ако има или искате да има климатици, по-добре е старите такива, ако съществуват да бъдат заменени с нови, преди боядисването. Ако има и работят, една профилактика може да помогне. Но, аз имам стари, работещи, само единият от тях издаваше лек шум /по-силен от нормалното/. Техникът се опита да пооправи нещо, но каза че трябва да се демонтира, за да се види какъв точно е проблемът. Но, че по-добре би било направо да го сменя, но въпросът  беше че ако се нарани по някакъв начин стената, аз нямам и грам боя за корекции /така се получи/.
Ако мебелите са запазени, не са съвсем старовремски /соц.излъчване/, трябва да си прецените, но и много неща могат да се получат добре с различни аксесоари, както сте писали - осветление, пердета, килими.

# 83
Някъде в темата четох за плочки от аутлет сериите на Баня стил по 20 лв, мисля Тинтина беше споделила - може ли линк да ги видя, благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 16:52 от НаБабаДетето

# 84
Започваме ликвидация на остатъчни количества подови и стенни плочки на МАРАЦИ-ИТАЛИЯ с голямо намаление
Разпродажбата се извършва в склада ни в кв. Христо Ботев,ул.Източна тангента 53.
Това е от сайта на Диляна дизайн. Мултимо дизайн също зареждат Мараци от този склад.

Това е в кв. Христо Ботев, в махалата, по пътя към летището, до SIXT.
Бих посъветвала да се отиде на място, само звъннете по телефона (Диляна дизайн), ако е за събота.
Аз оттам си взех съвсем нормалните плочки за пода в банята. Няма страшно по пътя, изключвам дупките в асфалта, защото това си е съвсем нормално ежедневие в София. Laughing

# 85
  • Бургас
Някъде в темата четох за плочки от аутлет сериите на Баня стил по 20 лв, мисля Тинтина беше споделила - може ли линк да ги видя, благодаря предварително.

В общи линии - влизаш в сайта на "Баня стил" и започваш да ровиш от най-ниска цена.
И не всичко го има.
Аз отидох в магазина в Бургас, директно им казах, че искам най-евтините плочки и те започнаха да търсят по системата. После ги помолих да сложат и отстъпката, защото ако се поръча от сайта, имаш едни 7%. Много харесвам екипа им в Бургас, за пореден път пазарувам от тях, много се стараят.
Стенните плочки са най-обикновени бели, дълги.
За пода - гранитогрес "Юка" на КАИ, има го в момента на разпродажба и в София -
https://marmag.bg/granitogres-uka-kafiav-8971

Хикови също имат разпродажба:
https://hikovi.bg/promotions/plocki?sort_by=lowest_price

Stella80, добре дошла в "клуба на алчните хазяйки" Simple Smile
Не се занимавай с краткосрочно. Жилището трябва да е много лъснато, много да се стараеш в началото, защото от това зависи рейтингът. Регистрации, категоризации, НАП и т.н. А ако го дадеш на фирма да менажира, не знам дали ще ти излезе сметката. Мъжът ти правилно казва - няма смисъл от сериозни ремонти, ако изглежда що-годе прилично и всичко си работи.
За дългосрочно наема го виждам не по-нисък от 1500 лв.
Таргетът е или семейство с едно и повече деца, или съквартиранти.

# 86
Здравейте, да се похваля, отдадох го едностайния. Колкото го обявих 950лв. 2 дена стоя, които бяха покрити от останалия депозит.
Както беше последно на снимките. Със същата жълта боя и пердетата Simple Smile
В интерес на истината понеделника дойде едно момиче, което много го нареса, ама се запъна, че не ще жълто. Позасмях се, защото се сетих, че и вие писахте.
А вчера една брокерка опитаха малък номер, или на мен така ми се стори. Обади се, каза, ХХХ много хареса апартамента, взима го, как да процедираме. Викам, ами има 2 варианта или плащате капаро или договор. И после нещо ми щукна, викам, нали 950? И тя, не нали 850 беше. Не не ... Ама нали вчера казахте ...
И малко се опита да ме направи на луд. Викам ѝ, ако беше 850 щеше още да го вземат 1я оглед понеделника, защото се пазаряха и настояваха на толкова.
Та така. Случаи всякакви.
Не всеки още е свикнал на новите цени, но има и такива, дето се съгласяват.

# 87
Дани, не видях на снимките фурна и котлони. Само мивка с пералня до нея и хладилник в дясно.
Без фурна ли е ателието?

# 88
фурната с котлоните е изнесена в остъклена тераса.
Което и която много хареса на новите наематели.

# 89
фурната с котлоните е изнесена в остъклена тераса.
Което и която много хареса на новите наематели.
Да, сега обърнах внимание, че има готварска печка на терасата. Особено без абсорбатор е много практично решение!

Общи условия

Активация на акаунт