Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 783
  • 809
  •   1
Отговори
# 645
Във възприетата практика на ВАС като критерий за определяне на една дейност като такава по занятие се посочва системното (три или повече пъти за една година) й осъществяване с цел извличане на печалба.

# 646
  • София
Дани, честито! Това с голяма тераса също ли?

И аз мисля, че подлежиш на регистрация при три и повече сделки.
И още нещо, ако от покупката на имота до продажбата са по-малко от три години, се дължи и данък печалба върху разликата.
Имаше някакви там условности, сега ми убягват, но и това го провери.

# 647
Аз имам 7+ години.

Добре, като се регистрирам на 3я, със задна дата плащам ДДС за вече извършената сделка назад във времето?

# 648
  • София
И аз от лудите с парно което не ползвам и без климатик. То само от тръбите дето минават не се спи от жега някои нощи. Че ставам да отварям балкон малко да влезе леден полъх ....
При НС / хоризонтални щрангове по-скоро бих сложил, прав е ММ-ти 🙂

# 649
Dany1, не може ли да сключите предварителен договор с някакво голямо предплащане, преминаване на наемателите към новите собственици, а прехвърляне догодина? Не знам дали би било юридически издържано. Или договор за разсрочено плащане?
В тази връзка предполагам двете сделки са били с налични средства и кандидатите са ти такива?

# 650
  • София
За виниловите настилки - има сложена при другия дядо на внуците ми. Хубаво е на външен вид, лесно се чисти. Но ми се струва по-студено от паркет или ламинат. Децата шляпат по чорапи, често боледуват. Аз като отида там си имам купени, мои пантофи - студено ми е по чорапи. Апарт. е висок партер, над мазета и абонатна. Има и външна изолация, но пак ми е студено на краката.

# 651
Аз си мечтая за ТЕЦ Simple Smile
От 20 години съм с индивидуално газово котле. Но или работи и са топли радиаторите или не работи.
Като живеех в Яворов с ТЕЦ си намалявах или увеличавах самия радиатор, топло, топла вода безкрай с чудесен дебит, абе с една дума прекрасно!
Сега в новия апартамент първото, което направих е да купя радиатори за парното от ТЕЦ, нищо че още не сме присъединени...

# 652
Бих сложила парно. Сега е момента за слагане, дори да не се ползва. Приемам го все едно да имам две бани, ама да направя едната, щото предполагам че ще ме мързи да ходя до втората…
Честито на дани. За останалото не мога да взема отношение

# 653
Цената на мвтч за Топлофикация доколкото виждам е 128.25 лв от 01.07.  Последно едните имаха 5 или 6 мвтч само лично отопление за сезона (тристаен). Това е примерно 700 лв за сезон. Всеки зимен месец има сградна инсталация 50-60 лв мин. Отделно при нас се получава 30 лв/куб топлата вода, явно защото е голям апартамент в неголяма сграда. Хоризонтални инсталации. Миналата година живели допълнителен обитател и животно без да кажат и водата двойна. Съответно с ТЕЦ трябва два депозита. И висше образование да следиш сметките. Дано всички уреди са дистанционни и вс си платят за месечно отчитане. Тогава бих била и аз "за" парното. Ама с тези неприятни изненади веднъж годишно, съм на тръни.

# 654
  • Варна
Всяка една регистрация по ДДС трябва да се обмисля добре и обикновено води до ред други неща, за които не сте и сънували. Трябва да се провери дали се прави преди възникване на данъчното събитие ( дали данъчното събитие е предварителният договор, защото и там има транзакция, но трябва да се провери) или след минаване на съответният оборот. Всеки досег с администрацията е добре да се избегне ако има такава възможност.
Що се отнася дължимият данък печалба за имота не е от момента на придобиване, а от момента на въвеждане на сградата в експлоатация или акт 16. За жилищни имоти е 3 години, за всички други е 5.
И сега въпрос към адвокатите, ако апартамента се направи дарение дали поражда същите задължения като при продажба, а именно ДДС регистрация и с какво око гледа НАП на това, защото реално ако е дарен на трето лице и то извърши продажбата тя ще е първа за третото лице.
И последно, ако трябва да избирам дали да се регистрирам по ДДС или да търся други варианти, регистрацията би била последният ми избор.

Редакция: Бях написал по инерция, че ДДС регистрация се прави 7 дни преди данъчното събитие, но това е само в определени случаи, в стандартния случай е в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнат този оборот

Редакция 2: Трябва да си проверите и дали освен ДДС няма да се дължи и данък печалба и осигуровки

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 23:51 от Penkoman

# 655
Само дето, ако лицето получило дарение продаде, ще се обложи с данък печалба цялата сума на продажбата.
Не е ОК.

# 656
Нашият хубавец (наемател) поиска да си закупи нова спалня и по-голям диван за хола. Като идеята му е при напускане, ние да ги откупим от него, защото той няма да има какво да ги прави и къде да ги носи. Първосигнално бях готова да го отрежем, все пак жилището е ново и сега тепърва да го преобзавеждаме, хич не ми се иска. От друга страна се замислих - така той ще вложи свои средства в имота и ще има стимул да ги пази, за да ги откупим след това от него (като допълнение ще пази и целия имот, че това, от което се страхувам най-много, е погром след напускане).
Леглото наистина е малко, персон и половина, тип приста. Каза, че матрака бил с пружини и не му бил удобен. Възможно е да иска и приятелката му да се премести да живее при него, за да не плащат и двамата наем по отделно. С това сме ОК, защото още при отдаването бяхме склонни да отдадем апартамента и на двойка. Но пък какво да правим това легло, като няма къде да го съхраняваме? Ако се пусне в ОЛХ, не е ясно кога ще се продаде и като цяло как да минимизираме дупката между продажбата и закупуването на спалнята, за да не се остава без легло? Повечето мебели ги чакахме поне месец, че и повече, когато обзавеждахме.
За дивана нямаме драма, защото може да си го вземем при нас и да си го ползваме. И той е малък, двуместен, но пък е разтегателен. Освен да му предложим да спи на дивана, докато пристигне спалнята, или да спи при приятелката си? Все пак той иска ново легло, не ние.

Как бихте постъпили Вие, бихте ли се съгласили на тези гимнастики? Въпреки, че момчето е от скоро, за сега е точен с плащанията и не ни се иска да го губим. При огледите няколко двойки се отказаха от апартамента, именно заради леглото. Но пък сложихме точно такова, защото го имахме налично и поне от към легло да спестим от обзавеждането. Та осъзавам, че голяма спалня ще е в плюс за апартамента и занапред. Място има.

Знам, че се коментира по-напред в темата и въпросът с откупуването на обзавеждане. Да, ще искаме изборът му да мине през нашето одобрение, и ще му кажем, че ако са в добър вид и ни харесат ще ги задържим, но какъв % отбивка от цената е редно да се направи след това?

Вие сте имали леглото и за да не давате пари, и да не се чудите какво да го правите, сте се освободили от него в апартамента под наем, но за мен е било грешка, щом апартаментът/стаята е достатъчно голям и има място. Персон и половина бих сложила в студио или детска стая от 8 кв.м., в много краен случай съобразено с квадратурата. В този ред на мисли аз бих избрала леглото в подходящия размер и съобразено с другите ми мебели. В крайна сметка, сънят зависи от матрака, а не от това какъв цвят е леглото, с чекмеджета или с повдигане и още повече, след като се обсъжда оставянето му в имота.
Както писаха вече, от сега се разберете за цената. За матрака не знам как да се разберете. Бих платила до 1/2 от цената и то само ако няма забележки.
Диван не бих купила обаче, защото за двама души 2 метра е досатъчен. Ако искат могат табуретка или кресло да си вземат. Ако толкова много му е необходим, тогава щом има къде да го изнесете, приберете си го, а после той да си вземе неговия.

Tintina, ТЕЦ ползваме и за нас е чудесен, особено в новите сгради. При постоянна тенденция на поскъпване на цените, радиаторите само ще станат по-скъпи, а и майстор отделно да се вика в някой момент пак ще е по-скъпо. Колко висок и колко ребра е този радиатор за 800 лв?

dany1, честито!

# 657
  • Варна
Вярно за имоти придобити чрез дарение се дължи данък при продажба ама пак е по-малко от 20% ДДС и не влачи разни административни и други задължения. Той при трети имот продаден за годината пак дължи данък печалба така или иначе, а не знам и дали няма да дължи и осигуровки ако се смята, че е търговска дейност.

Въпроса е дали не е незаконно да се прави нещо такова.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 00:08 от Penkoman

# 658
Мерси, административните задължения ги пропускам в сметката.
Иначе, да, данък печалба + нот такси върху някаква сума, вероятно дан оценка.
10-12% се ядва малко повече, особено ако не е на цялата сума.

И все пак си е хамалогия.
Цялата ситуация ми изглежда супер абсурдна. За това положение (то и закон не е) научих съвсем наскоро.
Иначе щях да развия друга стратегия, с много ранно продаване на по-ниска цена още миналото лято.

При 3+ за 1г и регистрация по ДДС, колкото и да е абсурдно не се дължи данък печалба, а само ДДС.

# 659
  • Варна
Това пък къде го видя, че за трети имот не се дължи данък? Виж ЗДДФЛ чл.12 и чл.13, мога и аз да греша де.

А, някой да следи какви се случи със закона, който влезе за обсъждане преди нова година да се облагат с ДДС продажби на имоти на физически лица в нови сгради до 5 години от пускане в експлоатация?

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 00:13 от Penkoman

Общи условия

Активация на акаунт