Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 776
  • 809
  •   1
Отговори
# 660
ЗДДФЛ
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) ЕДИН недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от ТРИ години;
б) до ДВА недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

...
Относно пристата, наскоро коментирах, че за мен този размер е outdated и не мисля, че наемателите го харесват. Maslenka, значи вие сте имали леглото, вероятно употребявано (пружинен матрак рядко се среща вече по магазините от години) и наемателят предлага да купи нормално легло, а на теб зорът ти е да вземеш 50-100 лв за пристата? Съжалявам, може и грешно да си го представям, но ми е доста дребнаво това. (Защото пристите за мен са останали в 20ти век).
 Сега, ако леглото е боксспринг за 3 бона, бих те разбрала да не искаш да се разделиш с него, но по описанието ти просто не сте искали да давате пари за легло и сте оставили някакво. Така че бих хвърлила леглото и да си поръча той каквото иска.
За дивана зависи - вашият нов и хубав, по мярка на ап. ли е? Ако да, казваш - нашият диван си е ОК, имаме къде да го вземем, щом пречи, но не сме ОК да купуваме втори след време. Ако отново е някакъв компромисен вариант колкото да има, пак бих разрешила на наемателя да си купи собствен. Като напусне според нивото на амортизация и дали ти харесват ще прецените дали и колко ще му възстановите.

# 661
Дани, защо продаваш сега? Нали тепърва пазара и наемите ще се вдигат? Ако ти трябва кеш, рефинансирай, извади кеша от имотите си и си действай.

# 662
За наемателя с леглото:
Аз бих направила следното: да ми каже какво легло иска да купи. Ако го одобря - му казвам да си продаде сегашното легло в ОЛХ или където иска. Да вземе парите от продажбата. И да купи следващото легло което накрая ще остане в апартамента, без аз да доплащам нищо. И това е при положение, че е ОК да има голямо легло в апартамента.
За дивана - ако смяташ, че наличният е добър, тогава не отстъпвай, а да си купят и после изнесат кресло или каквото искат. Ако смяташ, че е компромисен и недостатъчно голям за 2 постоянно пребиваващи лица, тогава по същия начин както с леглото. Предварително одобрение!!!

# 663
Здравейте, а ако наемателят ви поиска да монтирате климатик, защото му било горещо в жилището, бихте ли го направили?

# 664
  • София
Здравейте, а ако наемателят ви поиска да монтирате климатик, защото му било горещо в жилището, бихте ли го направили?
Да. Това отдавна не е екстра, а условие за нормално пребиваване.

# 665
  • софия
Съгласна съм, че с парно е по-топло, обаче идва много скъпо. Ние не ползваме парно, идват ми фактури по 120 лв. зимата за сградна и топла вода, през лятото са по 70... 2ма човека живеем. На ток ми е доста икономично. В новия апартамент също го махнах, следейки тук и групите за наеми във Фб, наемателите предпочитат отопление на ток.
Аз се изхвърлих малко с обзавеждането, дано не съжалявам.
Ще постна снимки, когато е готово да си кажете мнението.

# 666
  • Бургас
Аз също смятам, че е малко нечовешко да се живее без климатик, особено при горещ климат.

А, някой да следи какви се случи със закона, който влезе за обсъждане преди нова година да се облагат с ДДС продажби на имоти на физически лица в нови сгради до 5 години от пускане в експлоатация?

Замря нейде в дебрите на администрацията. Новото правителство отложи всички проектозакони, които беше пуснало служебното.

dany1, бих те посъветвала да напишеш едно писмо до инфоцентъра на НАП, за да ти отговорят писмено. infocenter@nra.bg. Правила съм го, сравнително бързо отговарят. Пиши им - тъй и тъй, физическо лице съм, ще продавам три имота, изминали са 7 години от придобиването им, трябва ли да се регистрирам по ЗДДС, или не?

drago_2008

Скрит текст:
Радиаторите са високи 2000 см, трябват ми поне 8 глидера, за да постигна отоплителна мощност приблизително 3000 кW за помещението. Мястото е тясно, под прозорец не мога да ги сложа, ще ми наруши цялостния дизайн.
https://xera21.com/product/2997/aluminiev-radiator-kaldus-h2000- … -sglobyavane.html

# 667
  • Варна
Мда, не се учудвам, новите отменят старите и така. Най-интересно ще е като дойде вълната от САЩ и Германия тук. В САЩ вече заля, в Германия е на път, а нашите тъй като са проекция на тези от САЩ и Германия ще бъдат вече наистина подменени. Е, тогава ще има колосални промени наистина, отмени, промени и.т.н.

В САЩ вече отмениха USAID, която се оказа, че харчела парите на американците например за продукцията на LGBT опера в Колумбия ли в Гватемала ли, за равноправие на половете на работното място в Сърбия и.т.н., както и огромна част от родните НПО-та бяха финансирани от там и не ги знам сега как ще оцелеят.

Та, като залее тая вълна и дойдат консерваторите тука на власт ще е интересно.

Така, че тоя закон за ДДС-то няма да види бял свят вероятно защото на сегашните, ако дойде вълната от запад няма да им остане много време да го преразгледат, а новите ще имат къде, къде по забавни занимания.

# 668
Всичко е 100% пазарни отношения.
Ако е на пазарен наем, климатик е задължителен.
Ако е на 50% от пазарния наем, в никакъв случай не си длъжен/а.

Така теоретично, е абсурдно да се даде отговор.

Също така, под климатик се разбира нов, инверторен климатик около 1000лв.

Не говорим за 5к някакви извращения. Нито пък ариели за 500лв.

# 669
100%бих сложила. Това е ъпгрейд за МОЯ имот, независимо кой ще е наемателя

# 670
Tintina, напълно те разбирам! И аз точно, за да махна този под прозореца, монтирах високи радиатори отстрани. Моите са този модел от статията на 180 см. Обаче гледам най-големият, който имат сега е 1800 (В), 5 глидера с мощност 1500 W при температура 50 градуса.
При твоите 10 ребра подозирам, че може да са дадени повече глидери, за да работи парното на по-ниска температура, или е север или е външно това аталие, защото ние се топлим отлично с доста по-малки радиатори където имаме.
https://xn--e1aabhzcw.bg/ovk/news/%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9 … %BE%D1%80-plisset

Ето ги моите, два еднакви в дневната и спалнята. Около 450 лв/бр с отстъпката.

П.П. много ми се виждат 10 или 8 бр на 200 см за нова сграда и помещение по спомен около 18 кв.м. Там и хладилник ще има и ТВ, т.е. уреди които също излъчват топлина.

# 671
  • София

Да, аз лично много страдам от горещините и бих сложила климатик, лятото в София вече не се живее без. А и ще вдигне стойността на имота за следващи наематели, си мисля.

Относно спалнята - не е съвсем същото, само за матрака се отнасяше, но когато се нанесохме под наем в апартамента, матрака беше ужасно мек, а и двамата имаме проблеми с гръбначни стълб и си купихме за наша сметка нов матрак, доста твърд, като уведомихме преди това наемодателя, той нямаше против, каза да си продадем или каквото искаме да правим със стария. Със спалня - бих се съгласила да си купи с условието да я изкупя на не повече от 50%, и то ако е в добро състояние.

Изпускала съм ключове и дебитна карта в асансьорната шахта, има номер на вратата на асансьора, хората са идвали и вадили дори без такса.

Радиатори бих сложила, това са базови неща, едва ли после ще слагаш, аз съм от привържениците на парното /бяхме в предишен апартамент 7 години на климатици, не може да се сравнява с момента, в който пуснаха парното/.

Имам питане - колко според вас би бил наема на тухлена гарсониера в Банишора 45 кв. м. - стая и отделна кухня, баня и килер /хубавата част, между Опълченска и Христо Ботев, ул. Беласица/ в две хипотези:
- неремонтирана и със старо обзавеждане, ама наистина старо, на повече от 20-25 г.
- изцяло ремонтирана и ново среден клас обзавеждане

В момента цената в първата хипотеза е 400 лв. и се чудя има ли смисъл да правим ремонт, също - не е ли нисък този наем? Отдавна са наемателите там, украинци, много точни хора, миналата година им вдигнах от 300 на 400 лв., но ми се струва, че дори това е много подпазарно, дори и да е старо обзавеждането. Иначе с нищо не ме занимават и плащат навреме всичко, не искам да ги гоня.

# 672
  • София
Ако наистина съвсем нищо не е пипнато, дори дограмата, то 400 е приемливо според мен.
Ако само обзавеждането е старо, но дограма, врати, настилки, стени са ОК - 500 - 550.
С ремонт и среден клас предполагам 800 - 850.

# 673
Нисък е наема, но ако наемателите са ОК да живеят в жилището, ако плащат всичко на време, преценете колко би ви струвал един основен ремонт и ново, макар и по-евтино обзавеждане. Не съм убедена, че ако приключите договора с тези наематели, без ремонт, ще намерите други и с малко повишаване на наема. Може през летните месеци да вдигнете наема до 500 лв., мисля, че наемателите ви са наясно, че не плащат много пари и ще се съгласят и на това увеличение. Зависи и какво работят, но 500 лв. за 2-ма човека е повече от добре /от гледна точка на наематели/.

# 674
Tintina, напълно те разбирам! И аз точно, за да махна този под прозореца, монтирах високи радиатори отстрани. Моите са този модел от статията на 180 см. Обаче гледам най-големият, който имат сега е 1800 (В), 5 глидера с мощност 1500 W при температура 50 градуса.
При твоите 10 ребра подозирам, че може да са дадени повече глидери, за да работи парното на по-ниска температура, или е север или е външно това аталие, защото ние се топлим отлично с доста по-малки радиатори където имаме.
https://xn--e1aabhzcw.bg/ovk/news/%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9 … %BE%D1%80-plisset

Ето ги моите, два еднакви в дневната и спалнята. Около 450 лв/бр с отстъпката.

П.П. много ми се виждат 10 или 8 бр на 200 см за нова сграда и помещение по спомен около 18 кв.м. Там и хладилник ще има и ТВ, т.е. уреди които също излъчват топлина.
Драго, много, ама много ми харесва как е станало!
Моля те пиши ми, ако трябва на л. с. кой ви монтира/вкопа радиаторите и какъв е цвета на стената. Благодаря!
Тинтина, аз купих също от Хера моите радиатори. Майстора им изобщо не става. Чаках доста време да се освободи, като казах, че не искам са се виждат тръби. Толкова некадърно ги сложи, че направо се разплаках от яд после! А платих като поп 450 лв. монтаж. Ако искаш ще покажа снимка на монтажа... Криви тръби най-видно....
Сега майстора за плочките ги размонтира и ще ги вкопае, наново ще плащам.
Но за другия апартамент бих ползвала майстора на Драго!

Общи условия

Активация на акаунт