Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 776
  • 809
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, а ако наемателят ви поиска да монтирате климатик, защото му било горещо в жилището, бихте ли го направили?

Не, не бих.
Бих сложила ако Аз преценя, не и ако наемателя ми поиска.
Не съм в София, живее се и без климатик.
Бих сложила заради скъпия ток по-скоро, не за да си вее хладно лятос...

# 676
Драго, как ги избираш тези вълшебни цветове!!!! Аз едно харесвам, но после като се нанесе се оказва съвсем различно. Може ли цвета на стената?

# 677
  • София
Ако наистина съвсем нищо не е пипнато, дори дограмата, то 400 е приемливо според мен.
Ако само обзавеждането е старо, но дограма, врати, настилки, стени са ОК - 500 - 550.
С ремонт и среден клас предполагам 800 - 850.
Дограмата е сменена, стени са боядисвани, но паркета е стар и вече на нищо не прилича, иначе има прилични плочки в баня/кухня/коридор.

# 678
За климатика, естествено, че да. Точно както с леглото - това е актив, който носи удобство на наемателя, а на теб пари. Но, до преди тази наемателка и това горещо лято, никой наемател не искаше.
И тя не искаше. "Аз мразя климатици". Добре. И една сутрин ми писа. "Моля ви, може ли да сложим климатик, прекалено е топло, става ми лошо."
След 3 дни го монтираха.
Ако иска да го пуска, ако иска да не го пуска. Предстоящото лято ще е още по-горещо. Нечовешко е да оставиш някой да му става лошо, щото да не му вее на гъза, да е мислил какъв наемодател си е намерил.

# 679
За климатиците - аз се чудя отдавна за няколко спални, в които има друго отопление (или ТЕЦ, или газ), дали за лятото да не взема по един климатик Ариели 9 или 12ка за по 500 лв. Идеята е да се ползват само за охлаждане. Та не ми се дават хиляди левове, не е и първа необходимост, защото има монтирани мощни климатици в др части на жилищата и ако е толкова жега, има възможност да се оставят вратите отворени и да охлажда. Та толкова ли са зле тези Ариелита?
Досега ме спира единствено, че монтажът е мин.300 лв за брой, а след себе си оставят грозни дупки и трябва да ремонтирам стени.

# 680
  • София
Ако наистина съвсем нищо не е пипнато, дори дограмата, то 400 е приемливо според мен.
Ако само обзавеждането е старо, но дограма, врати, настилки, стени са ОК - 500 - 550.
С ремонт и среден клас предполагам 800 - 850.
Дограмата е сменена, стени са боядисвани, но паркета е стар и вече на нищо не прилича, иначе има прилични плочки в баня/кухня/коридор.
Мисля 500 - 550.

# 681
Здравейте, а ако наемателят ви поиска да монтирате климатик, защото му било горещо в жилището, бихте ли го направили?
Да, бих сложила! Ако е старо жилище, което е с много нисък подпазарен наем или нямам пари - не бих.

bubkab, майстор е съпругът ми. Тръби на климатици и на отоплителна инсталация не търпи за декорация или разчупване на интериора Laughing .

kriakla, с годините опит се понаучава човек, но пак има изненади, ако производителят е заредил грешната формула на машината за тониране Simple Smile . Големи баки с латекс съм връщала така...
Цветът е на Вивехром  50YY 63/041

За гарсониерата 500 лв без ремонт. След ремонт 800-900 лв.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:26 от drago_2008

# 682
  • Бургас
Та толкова ли са зле тези Ариелита?

Зле е всичкото Ариели. Климатик, хладилник, плот за фурна...
Взех този с включен монтаж.
https://www.technopolis.bg/bg/Klimatici/Invertoren-klimatik-SANG … CHSD-KEI/p/650314

В другото жилище е Haier, купуван е от "Практикер" на същата промоция с включен монтаж. Монтажа го прави "Трон Термотроник", доволна съм. От климатика също.

drago, много ми харесват твоите радиатори! От тази фирма ли, на която си дала линк?
Скрит текст:
Собственичката на "Хера" го изчисли това 3500 вата на помещение от 25 квадрата. Аз също подозирам, че по-малък радиатор ще свърши работа, защото нито е север, нито е лошо изолирана сградата, напротив. Така че вместо 8, може да взема 4 ребра. Ще го мисля още.

# 683
За климатиците трябва специалист да се произнесе, вече и добри марки пускат разни ментета, с техен етикет на ниска цена, но аз лично бих заложил не на най-най-ниската цена, а с 1 идея отгоре.

За много сходни пари (600-700лв без монтажа) бях гледал в Метро и Самсунг и Електролукс и още други някакви, Бош и тн.
Конкретно за в момента отварям брошурата на Метро и виждам Електролукс 12ка за 700лв и Аристон 9ка за 570лв.

Аз лично бих си взел Електролукс или Самсунг. Заради марката, и с уговорката, че изобщо не съм правил проучване на тези конкретни модели. Може и да са правени в Турция от Финлукс и да имат етикет "Самсунг", не знам.
По специализирани технически форуми има такива теми.

Според мен може и да се намери монтаж и за 200лв. Особено ако е на частно. Има такива майстори.

# 684
Имах майстор на частно. Взе цена като за фирмата (просто фирмата, която използват големите вериги беше претоварена). Оказа се, че в кашон без забележки имало дефект вътре на външното тяло. Не сметна за нужно да ме уведоми, монтира си го с дефекта. Накрая не даде никакъв касов бон, фактура, гаранция. А както казах, нямах отстъпка в цената на услугите му. Намерих го през ОЛХ. Повече никога. Само през фирма. Не че и там от монтажник до монтажник няма разлика, но поне има кой да поема отговорност.
Иначе в Техмарт също има един Самсунг за 629 лв, хвърлила съм му око, но нищо не разбирам. Санг имахме в едно жилище, развали се 2 пъти - един път в гаранция и един път веднага след гаранцията. Така че съм "не". Ариели само една фурна съм взимала, развали се на втория месец. Така че ви се доверявам, че и климатиците не стават.

# 685
За климатика, естествено, че да. Точно както с леглото - това е актив, който носи удобство на наемателя, а на теб пари. Но, до преди тази наемателка и това горещо лято, никой наемател не искаше.
И тя не искаше. "Аз мразя климатици". Добре. И една сутрин ми писа. "Моля ви, може ли да сложим климатик, прекалено е топло, става ми лошо."
След 3 дни го монтираха.
Ако иска да го пуска, ако иска да не го пуска. Предстоящото лято ще е още по-горещо. Нечовешко е да оставиш някой да му става лошо, щото да не му вее на гъза, да е мислил какъв наемодател си е намерил.

Понеже е насочен към мен този пост, особено краят му - не, няма да сложа климатик по ред причини. Нито ми е актив, нито ще ми вдигне наема, тъй като съм на максимума в момента.
И тъй като уточних, че НЕ СЪМ В СОФИЯ, моля да не ми сравняваш лятото в София с лятото при мен, ако обичаш...никой не е умрял още, включително и моето семейство ...от жега, нито ми е станало лошо Grinning

Ти като искаш си слагай. Не знам защо се месиш на чуждите решения обаче.  Попитаха, отговорих.
Не съм държала сметка на тези които ще слагат защо ще го правят. Ти обаче си позволи да държиш сметка на този който не иска да сложи.
Хайде да си отговаря всеки за собствените си решения, без да квалифицира чуждите, моля.

Бош климатици са Мидеи всъщност. Има тема за климатиците, аз от там се пообразовах малко, другото - от друго място.
За охлаждане и калпав ще свърши работа. За отопление обаче не всеки ще е ефективен. Там вече си трябва не какъв да е.

# 686
Преди 3 години за монтаж на климатик ни взеха 350 лв. и дори не дадоха никаква разписка. Поисках, но ми казаха , че ако ми дадат ще струва 20% повече. Пълна лъжа, но не ми се спореше с тези мърлячи, така се случи, че бях сама по време на монтажа. Бедна ви е фантазията какъв дебел слой прах оставиха в хола след пробиването на панела , изкривих се да чистя, трябваше да изпера и завесите. А и калпаво и претупано си свършиха работата. Никога повече не бихме прибегнали до услугите на фирма ПАН!

# 687
Преди три години монтажите вървяха на половина от 350 лева.
300-350 лева е монтажът миналата година и в момента, но говоря за изпитани и читави фирми за монтажи.
Иначе си има сайтове от които може да се купи климатик с безплатен монтаж, това е ясно.

# 688
Tintina, да, от Интерметал пазарувам. Ако решиш нещо за радиатора, ще говоря с тях, за да вземеш с отстъпка. Според мен обаче, вземи 5-ца на 1800 мм. Мога да питам и дали имат 6-ци случайно заредени. Много са красиви и не са с лъскава бяла боя като стандартните, а мат. Вървят с куките за монтажа, които ги прибират хубаво към стената.

Монтажът на климатиците вече гони космически за мен нива от 350 до 450 лв за стандартен монтаж и при прекарани предварително тръби дори не искат да намалят! ММ е скандализиран.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:13 от drago_2008

# 689
  • софия
Аз платих 300 лв. мисля, но с някаква отстъпка, стандартно май си е поне 350.
И понеже съм малко вманиачена от енергийните класове и скалите за ефективност, та това ми определя закупуването на всякакви уреди (след това са функции/характеристики).Ако нещо е клас Е, или климатика не е А++ никакъв шанс да купя.

Общи условия

Активация на акаунт