КГБ = Клуб на Готините Баби - 227

• 25 470
  • 722
  •   1
Отговори
# 60
  • Кубрат/ Пишурка
Добро утро и от мен.
И аз харесвам кокичета. Тази легенда съм я чувала, но я бях забравила. Благодаря, Нинка, че я припомни!
Ениса, жалко за младата жена! Но такъв е животът - лошото идва без да пита. Съболезнования на семейството!
Болните да оздравяват и стискам палци за щерката на Дидия.

# 61
Привет, момичета!
               Благодаря за стиснатите палци! Операцията вече е минала , излязла е от упойката и сега два часа ще лежи там и после ще решат дали да я пуснат у дома. В четвъртък ще видят раната и ако не зараства ще присаждат кожа. Дано не се наложи, че пак упойки.
               Ениска, светъл да е пътят на твоята позната. Болно е когато си отиват млади хора.
               Айша, как е Мрънличка? Дано е преборила вируса.
               Лек ден и бъдете здрави! Аз се каня да отида на пазар и дано си приема поканата по-бързо.

# 62
  • София
Такъв е животът - и хубаво, и лошо вървят ръка за ръка. Все сме с надеждата, че хубавото и доброто ще победят. За съжаление не винаги става така...
ЕНИСА, жалко за младата жена. Да почива в мир. Вярвам, че е направено всичко възможно. Грижите за нея все пак би трябвало поне малко да облекчат мъката на близките и на приятелите й. Помня поне ти какво направи тогава. Hug
ДИДИА, дано се размине с присаждането. Дано да се прибере у дома. Мисля си, че ще се чувства по-добре.
БОРЯНЧИЦЕ, сутринта като се събудих ме посрещна твоето кафе. Тенкю, баба! Grinning
КРАСИВА БЕЛЛА, тези дни щерката не е правила проучвания. Нали зетко беше тук, та ходиха насам натам. Все ще измислим нещо.
От вчера малката ми внучка е с Т, кашля, боли я главата. Сложила си е диагноза - това е най-новия грип. То всеки грип е с тези оплаквания, но нейния е най-новия. GrinningДано бързо минава.
ТАНУ, много харесвам Спатифилумите. Едно време в кабинета имах няколко, но изглежда им беше тъмно, та не просъществуваха дълго. Да цъфти и да те радва. Когато имаш време, драсни рецептата за този сладкиш. Всички мои рецепти вече ми поомръзнаха.
ЯЖКЕ, каква селянка си ти? Моля, моля. Едно време, в родния ти град е имало голяма военна част. Съпругите на военните са се обличали по модата и са били проводник на модните тенденции в региона. До колкото знам, в музея има тоалети от онова време. Права ли съм?
Днес ме пишете в групата на много работните. От сутринта измих от тавана до пода плочките на мокрото помещение, подготвям го да приюти новата Пена. След обяд съм на тръстиката. Работата изведнъж се увеличи. При нас е така - на приливи и отливи. Мисля си, че и до 100 да работя, няма да успея да се справя с всички дупки.
Бъдете здрави и до после. Hug

# 63
  • София
Добър ден!
   Ениса,съболезнование за колежката ти! Жалко е като си отиват млади хора.
    Дидиа,дано не се налагат повече манипулации на раната на дъщеря ти!Да се прибере в къщи и да се успокоите всички.Добре,че си отишла на концерта на Неда,да почувства подкрепа.
   Фло,друго си е,когато вирусът ти е най-новия.Все пак е по последна мода.
   Всички болни внучета да оздравяват бързо!
   Готвачки,ето ви идея за меню:
Скрит текст:

# 64
Привет момичета Flowers Rose

Ениса, съжалявам, съболезнования колежката! Живот....., но винаги когато  науча такава новина, особено пък за деца и млади хора, нещо в мен се преобръща.....
Диди, продължавам да стискам палци и дано няма допълнителни манипулации и момичето ти се прибере в къщи колкото може по скоро. От едно време знам една приказка - в къщи и стените помагат, та дано!  Няма ли как да ни пуснеш тук едно клипче от вчерашното изпълнение на Неда?
Айша, Тетке, Фло, как са дечицата?
Тану, аз също много харесвам Спатифилумите и все не мога нещо да ги отгледам както трябва. Последно тук на работа ми даде колежка. Тръгна добре, цъфтя и тъкмо вече стана хубав, сега по време на ваканцията бяха спрели парното в училище и той май е измръзнал. Бая му тука тези дни, ще видим какво ще стане.
При мен нищо ново. На работа съм, действам по задачите да наваксам болничните дни и така.

# 65
Добър ден момичета-кокичета!
Изпих следобедното кафе и се примъкнах към диванаТа .
Днес малко фитнес -снежен.Добре се почувствах .Освежена.
Не съм готвила .Ядене бол от вчера.

Фло, аз си правя еклерите.
Нали уж по-еко продукти да ползвам,според щерките и не само те де .
За еклерите:
150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар

За крема:
500 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр. жълтъци
60 г нишесте ванилия
100 г масло
ванилия -слагам течна 2 капсулки

За глазурата:
100 г шоколад
50 мл течна сметана сладкарска

1жълтък разреден с вода за намазване на еклерите.
Мажа с пръст като в същото време ги позаоблям отгоре.
Фурната загрята на 180' с вентилатор.
Правя ги по тази рецепта от години.
Когато еклерите са за торта ги шприцовам с големината на два лева.
Когато са директна консумация -по-големи форми .Може кръгли,продълговати.
За една торта с диаметър 23 см са нужни около 30 еклерчета .
От дозата излизат почти двойно.

Пипи,блатовете на тортата са от
3 яйца
1,5 чаша захар
1/4 олио
1/2 чаша вода
1 ч.брашно
1/2 ч. какао
2/3 бакпулвер
Ползвам тавичка с диаметър 23 см.
Изпичам един блат и деля на две след като изстине

Крем
1 бр.маскарпоне от 0,500
1 бр. кондензирано мляко
Може по желание да се сложи шоколад 1 бр от 100 гр разтопен  с 50 мл. сладкарска сметана.
Сиропирам блатовете с кафе-еспресо силно подсладено .В кафето капвам 1-2 капки есенция ром .
Подреждат се блат,крем,блат ,крем,еклерите предварително напълнени с крема и заливам с разтопен шоколад .Аз ползвам сладкарските от Лидл.Ако нямам 3 бр.шоколад по желание.
Това е.
Аз правя тортите в регулируем ринг,който е по-висок от откопчаващите.
Тортата не е от красивите,но вкусна.

Мамси,прекрасни неща твориш,а и както казва Фло-уникати.🌼🌸

Диди,дано щерчицата вече е у дома.🍀🍀

Ениса , съболезнования .

# 66
При нас нищо ново няма. Дъщерята е в болницата и никой нищо не казва. Имало е в стаята жена с подобно изгаряне само, че от кафе и днес е изписана. Две седмици е била в болницата. Място не мога да си намеря от нерви. Плета нещо и тъкмо реших, че завърших и установих грешка. Та до сега разплитах.
              Касс, не мога да кача клип от изпълнението, защото записът ми е от телефона и не е качен в ютуб. Нямам даже и снимка за да я видите, като визия как беше. ЦМИ ще изпратят на зетя запис и снимки и ако ги качат в ютуб ще пусна.
              Гъбче, ще пробвам твоята торта, но по-късно, че моите всичките са на диета. Сама трябва да си я ям.
              Отивам да приготвям хапчетата.

# 67
  • Вила Великула
Гъбче, благодаря. Вкусно звучи. Някой път ще я пробвам, но надали ще правя сама еклерите.
Ениса, жалко за младата жена. Дано да не се е мъчила много. Тъжно е когато млади хора си отиват без време.
Дидия, предполагам как ти е свита душичката, но дъщеричката ти ще се оправи. Ако е силна и борбена като теб, скоро ще забрави за проблема.

# 68
  • в сърцата на любимите ми хора
ЕНИСА, чак сега прочетох за твоята колежка. Много жалко за младия живот. Да почива в мир!
ГЪБЧЕ, аз се изморих, докато прочета рецептите 🤪. Ще ги дам на щерката - тя е по сладкишите.
ДИДИЯ, лечението иска време. Всичко ще е наред 🤗

# 69
Танита, Мериан, благодаря!
Диди, стискам палци бързо да минава лошото

Рецептата за сладкиша е много стара и понеже ми я е казвала една колежка, се казва "Сладкиш Иванова".  /Отдавна е в по-добрия свят, но сега, като я споменавам, знае, че не е забравена./

Кисело мляко - 1 кофичка / слагам допълнително 2-3 лъжици, защото рецептата е по старите мерки, когато кофичките бяха с 500 гр. мляко/
Сода за хляб - 1 равна чаена лъжичка
Захар - 1.5 ч. чаша
Олио - 0.5 ч.чаша
Брашно - 2.5 ч. чаши
Ванилия
Киселото мляко се смесва със содата и престоява половин час. Добавят останалите продукти и се разбърква добре. Аз ползвам бъркалка. Няма нужда от миксер. Половината от тестото се изсипва в тавичка и се изпича. Оставя се да се охлади, след което върху него се намазва малмалад или по-гъст конфитюр. Отгоре се изсипва останалата част от тестото и сладкишът се допича само на горен реотан. Поръсва се с пудра захар.
Това допичане при мен е по-специално, защото не съм имала печки , които да пекат само отгоре или само отдолу. И газовата ми и старата електическа и новата. За това слагам скарата със сладкиша на по-високо, а на дъното на фурната слагам студена тава да спира топлината.
Това е, в общи линии. Мързелив сладкиш за пишман кулинарки, като мен.

Пипи, без яйца знам едни сиропирани сладки. Правя и един кекс със сладко, но той е популярен.

Яге, тая клин-чорба ми е позната. Обаче баба  слагаше в нея сушени джанки. През лятото друго сушила-несушила, си приготвяше няколко шепи сушени джанки за клин-чорбата. Никога не съм я пробвала, но пък не е късно да опитам.

# 70
  • София
Добро утро, скъпи приятелки!
Да пием заедно празнично кафе:
Защото днес 14-ТИ ЯНУАРИ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЧЕСТВА ПАМЕТТА НА СВЕТА РАВНОАПОСТОЛНА НИНА ИВЕРИЙСКА (ГРУЗИНСКА)
Света Нина е патрон на Грузия, донесла християнството, покръстила царското семейство и мисионерствала за покръстването на грузинския народ в началото на 4-ти век. Родена е в Кападокия . Баща й е бил братовчед със Св.Георги - Победоносец. След 12 -годишна възраст живее със семейството си в Йерусалим, а след като навършва 18 г. заминава за Иверия - Грузия, където въвежда християнството. Света Нина почива около 335-340 година. Мощите и се намират в женския манастир Свети Георги, по известен като Бодбе манастир. Св. Нина е много почитана в Грузия, а Нина е сред най-популярните момичешки имена там.
Това е великолепен паметник издигнат на Св. Нина в Тбилиси /Мцхета
Моля се Светицата да помогне за бързото възстановяване на дъщеричката на Дидиа, сладките внучета на Айша и ако има и други болни.
Хубав ден и празник.

# 71
  • Вила Великула
Добро утро. Нинка, благодаря за информацията. Днес официално се води, че имам имен ден, въпреки че аз празнувам на Никулден. Но както сме казали колкото повече празници - толкова по-добре.

# 72
  • София
Добро утро. Нинка, благодаря за информацията. Днес официално се води, че имам имен ден, въпреки че аз празнувам на Никулден. Но както сме казали колкото повече празници - толкова по-добре.
Пипи, и аз и аз. Но след като бях в Тбилиси и научих за Св. Нина, почитта ми към нея стана много голяма и празнувам също.

# 73
  • София
Добро утро в тази мразовита сутрин!
Да са ни живи и здрави двете именячки! Дълголетни като светицата и много щастливи!
Няма да си записвам никакви манджи и сладкиши! Не искам да готвя, искам да имам вълшебна пръчица и да ми слага масата! Казах!

# 74
Добър ден!
Нинка,благодаря за информацията и кафето.🌸

Честито на двете ни именички!
Здраве и благословени да сте!

При нас от снощи си вали кротко сняг,но не трупа.Топи се .Времето е меко и приятно .

Марианка,а аз искам вълшебна пръчица  и за  отсервиране и т.н😁😀

Тану,красива китчица си получила.
Точно ей това цвете до ден днешен не съм успяла да отгледам🤔
Получавала съм като подарък многократно,радвам се и после загива.
Дано ти отгледаш твоето .
Този сладкиш и у дома го има в тетрадката с рецепти.

Днес домашния ресторант предлага фасул постен и гъст.По мой вкус.ММ обича боб-чорба.Чудя се като сме толкова различни как се изтрайваме толкова години 🤭😃😀🙃😁
Рядко купувам гъби,но миналата седмица взех за РД на щерката с намерението нещо да ги направя и забравих.Днес ги сготвих с ориз и пилешко месце,което ми беше в повече не помня вече за какво 😃
А вчера направихме три филета от пиле с подправки и ги провесихме да се сушат.
Опитах у познати и ми хареса.
Пиша са ядене ,а още не сме обядвали.
Отивам да издиря ММ за поредния късен обяд.
До после.

Общи условия

Активация на акаунт