Какво да правя с родителите ми? Дайте ми съвет.

• 5 282
  • 122
  •   1
Отговори
# 45
Не обръщай внимание, тук е на мода да се уязви пусналия темата. В случая не виждам с нещо да си заслужила подобно отношение, просто ако си мислела, че в света на възрастните няма булита, ще те разочаровам.
Хора, ако 14-годишен човек само заляга над учебниците и не се влюбва, значи нещо не е наред много фундаментално. Вие кога се влюбихте за пръв път, като завършихте висшето? Дотогава - само уроци. Точно на 14-15 се влюбва човек за първи път и е най-силно.

# 46
Нормално е да изживее първите си трепети. Другото, което разправя, не се връзва, тийнейджърите не разсъждават по начина, описан от авторката. На 14-15 морето ти е до колене, имаш се за голям и много печен, искаш да се бунтуваш и да грабиш от живота. А не уж да съзнаваш, че си малък за връзка, ама ще започнеш такава, пък няма да правиш секс.
Темата си е чиста пързалка.

# 47
Може! Аз дори се сещам за моя, отдавна бивша съученичка, която като беше на 15 (тъкмо бяхме започнали 9-ти клас), и я питаха: "Още ли си с един кой си.."? И тя казваше: "Офф, да, три години съм с него, кво да го правя вече, ще се разделяме"..! Ако не се лъжа, беше започнала сексуални контакти още на 9-10 г., но то някакси се подразбира!

# 48
  • Paris, France
Какво да правиш с родителите си? - Същото, което правят ромските момичета като са на 14г - слушат ги, не излизат с момчета или ако излизат се крият и гледат никой да не ги види.

Не би ми станало приятно 14 годишната ми дъщеря да се занимава с гаджета и бих го възприела като пропуск във възпитанието.

Разбирам те. Млада си и хормоните ти бушуват. Прекрасно е, че си се влюбила и че е взаимно. Ами изживей си любовта, но внимателно и без да я афишираш.

Не всички роми са такива, каквито ги описват някои съфорумки. В Сливен и в Стара Загора съм виждала доста уредени, живеещи в апартаменти с течаща топла и студена вода и с изучени деца до поне средно специално образование. Познавам и роми с висше образование, включително реализирани в западна Европа.

Има нещо вярно в това, че понеже са малцинство, предпочитат децата им да се женят в тяхната езикова и родова група и не искат снахи от други етноси, освен ако не им носи значителна облага или мъжът е жива отрепка, та и циганка няма да го погледне. Ако не държиш да векувате заедно, добре.

Не можеш да промениш разбиранията на родителите си.

# 49
Не обръщай внимание, тук е на мода да се уязви пусналия темата. В случая не виждам с нещо да си заслужила подобно отношение, просто ако си мислела, че в света на възрастните няма булита, ще те разочаровам.
Хора, ако 14-годишен човек само заляга над учебниците и не се влюбва, значи нещо не е наред много фундаментално. Вие кога се влюбихте за пръв път, като завършихте висшето? Дотогава - само уроци. Точно на 14-15 се влюбва човек за първи път и е най-силно.

Ами не, аз като бях 14-15 точно ученето ми беше приоритет. Първото ми хлътване беше на 17, а първият секс на 19.
Хайде стига сме ги подстрекавали да се развращават от тийнейджъри.

Не, не е нормално.

# 50
Невена, ти си виждала култивирани цигани в Сливен и Стара Загора някога си, но в момента аз живея в Сливен и работя в Стара Загора и мога да ти кажа, че са такава рядкост като сняг през май.  Не бъркайте събития от преди 20 години с днешната действителност. И аз имах съученичка, която въпреки произхода си се изучи и е счетоводителка, но това е 1 на 1000. Изключението не е правило.

# 51
Че и аз съм виждала културни цигани, че и много пари имат, ама у тях пак е циганска работа и те много добре си го знаят. Плюс това, точно тия с парите няма да позволят такива мешаници с българи.

# 52
Май спомена, че майка му е домакиня от ученическите години. Виж как живеят останалите жени от семейството, лелите, братовчедки.  Има ли между тези жени високо образовани, самостоятелни, с добра професия? Или всички са вкъщи до печката? Това ще ти каже много. За него това което вижда вкъщи е нормалното място на жената, каквото и да ти говори сега на 16.

# 53

Ами не, аз като бях 14-15 точно ученето ми беше приоритет. Първото ми хлътване беше на 17, а първият секс на 19.
Хайде стига сме ги подстрекавали да се развращават от тийнейджъри.

Не, не е нормално.
На 17 да не би да не си имала уроци? И ако за теб влюбване и разврат е едно и също, не виждам какво има да се коментира. Авторката 100 пъти каза, че не говорим за секс. Аз пък бях отличничка и на 14 имах гадже. Най-много сме се държали за ръце и няколко пъти сме се целунали и то без език. Срещите ни се състояха в стоене прегърнати, а да не говорим, че сме оставали насаме точно само няколкото пъти, в които се целунахме... Голям разврат.

# 54
Аз бях отличничка от 1ви клас до магистратурата включително и въпреки това първото ми гадже беше на 15 - голяма любов бяхме. Покрай него научих английски много добре разговорно - страшно беше добър с езиците и беше навит да си говорим на английски от време на време. И беше много интелигентно момче, ама много. Тия трепети са незаменими и не виждам въобще какво общо имат с учене. Никое дете не виси 24/7 над учебниците без никакъв социален живот, а ако го прави - някъде има проблем. Дали социалният живот ще е киснене с другите кифли у кафенето или с гаджето - аз не виждам къде е разликата.

Иначе в конкретната ситуация бих била против също, защото поне в моите наблюдения и най-интегрираните роми, с  които можеш спокойно да си в приятелски и дори колегиални отношения без проблеми, не са дотолкова интегрирани, че да създават връзки, в които нормално, българско момиче да бъде щастливо. И да не му тежат техните разбирания, традиции, манталитет и тн.

# 55
Родителите ти са прави. Циганинът си е циганин, колкото и да е цивилизован. Не те е носила майка ти 9 месеца, не са вложили с баща ти в средства, време и възпитание, за да се пръкнеш накрая бременна от циганин. Опичай си акъла.

Аз лично бих те преместила в друго училище и щях всеки ден да те карам до училище и после да те взимам. Да говоря с госпожите и училищния психолог да те следят и да ми докладват и да говоря с момчето/гаджето да не се занимава с теб. Мъжът ми може и по-сурови мерки да вземе спрямо момчето. Браво на родителите ти, че не се отказват. Това е правилното поведение. Гледай си училището и приятелите, рано ти е за гаджета.

# 56
Родителите ти са прави. Циганинът си е циганин, колкото и да е цивилизован.

Гледай си училището и приятелите, рано ти е за гаджета.
За училището и приятелите съм съгласна, рано е още.
За "циганинът си е циганин" не съм.
Освен това, което писах до момента, работя в сфера, която ми позволява да познавам проявите на етноса. Да, огромна част от престъпленията са извършени от този етнос.Но давате ли си сметка на свестните от тях колко им е трудно да се докажат, в пъти по-трудно отколкото и на не особено качествени индивиди от друг етнос.

Нещо друго-от последните има, няма 20 г, масово осиновителите в България приемат деца от този етнос. Преди беше характерно само за "напредничави те и без предразсъдъци" европейци и американци. Сега, в наши времена е нещо типично циганче (по биологичен етнос) да живее в семейство на лекари, адвокати, учители, спортисти, художници. Утре може да се влюби във ваше дете, всичко се случва, а тогава? Пак ли ще кажете" циганинът е циганин"

За мен е важно проявлението на конкретния човек, добър ли е, усърден ли е в това, което прави, каква е ценностната му система, а не тази на прабаба му.

Наистина вярвам, че е възможно момчето от темата на авторката  да е свястно. Но че е рано да се отдава приоритет на любовта, със сигурност е така.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:12 от Светкавица

# 57
Родителите ти са прави. Циганинът си е циганин, колкото и да е цивилизован.

Гледай си училището и приятелите, рано ти е за гаджета.
За училището и приятелите съм съгласна, рано е още.
За "циганинът си е циганин" не съм.
Освен това, което писах до момента, работя в сфера, която ми позволява да познавам проявите на етноса. Да, огромна част от престъпленията са извършени от този етнос.Но давате ли си сметка на свестните от тях колко им е трудно да се докажат, в пъти по-трудно отколкото и на не особено качествени индивиди от друг етноса.

Нещо друго-от последните има, няма 20 г, масово осиновителите в България приемат деца от този етнос. Преди беше характерно само за "напредничави те и без предразсъдъци" европейци и американци. Сега, в наши времена е нещо типично циганче (по биологичен етнос) да живее в семейство на лекари, адвокати, учители, спортисти, художници. Утре може да се влюби във ваше дете, всичко се случва, а тогава? Пак ли ще кажете" циганинът е циганин"

За мен е важно проявлението на конкретния човек, добър ли е, усърден ли е в това, което прави, каква е ценностната му система, а не тази на прабаба му.

Наистина вярвам, че е възможно момчето от темата на авторката  да е свястно. Но че е рано да се отдава приоритет на любовта, със сигурност е така.
В тази връзка се сетих за едно такова ц1ганче, беше осиновено някъде на Запад, и се беше върнало тук да търси майка си, а тя живееше в типичен коптор. И накрая дали не се беше прибрало за постоянно да си живее в катуна, не помня в детайли.
Не бих и не я приемам такава връзка, какво всъщност ви разбират главите и какви представи имате изобщо....

# 58
Иии, точно търсех клипа за този, за да го оставя тук. След като го гледах, съм много по-убедена, че циганинът си е циганин. Либертата в махалата... 😁
Ето статията: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/v-tarsene-na-sebe-s … nsko-momiche.html, който иска, може да си намери и гледа и видеата.
На кратко: израстнал в Италия, в сравнително богато семейство, намира майка си в някакво село в България, в коптор. След 5 години е къносан травестит и след като братовчедът му-любовник влиза в затвора, проституира известно време в Германия, защото "няма работа", от касата в Италия си взима това, което покриват за промяната му, но си живее в махалата. С всички екстри.

# 59
Имахме съседи, лекари, от ромски произход. Практикуващи 2 различни специалности, уж интегрирани, бла бла. Аз си имам задръжки, ММ им даде шанс. Бяха много мили и добри. Докато един ден не го измамиха с огромна сума пари и не духнаха.
Та вари го, печи го, циганинът си е циганин. Измит, изкъпан той това е видял, няма какво да стане. Единици са тия, дето са уж успели, ама ето че нагледен пример имам за уж висшисти, интелигентни, ама измамници.

Ако дъщеря ми се занимава с гаджета, еле пък от махалата, на 14-5г ще й намеря достатъчно занимание, да няма свободна минута даже да й мине през акъла подобна глупост.
Авторке,на 17 имах гадже, българин, нашите говориха, говориха, ама на мен ми минаваше покрай ушите. Десетина години по-късно се питам защо не са били по-строги, за да не се занимавам с такива нелепи момчета. Просто си нямаш на идея колко са прави в момента. Послушай ги и не се излагай.

Общи условия

Активация на акаунт