Гестационен диабет - тема 6

• 12 107
  • 516
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, моля помогнете ми.

Първо, можем ли да ползваме еритритол?
Второ, дайте идеи за някакви десерти, дори да не са много сладки. По принцип съм на нисковъглехидратно хранене и нямам проблем със сладките неща.
Това, което ме притеснява е че някъде прочетох, че не може да се ползват подсладители.

# 121
  • Благоевград
Аз си правя пълномаслено кисело мляко с малко кисела ябълка или ягоди, чаена лъжичка фини овесени ядки и канела. Това ми засища глада за сладко и като цяло отвикнах да ям.

Да питам, че съм забравила- кръвта на 60 и 120 минута след обременяване венозна ли е или от пръста?

# 122
Не мисля, че има проблем да се ползват подсладители. Аз лично предпочитам стевията пред еритритола, повече ми харесва като вкус.
За десерти не мога да дам предложение, защото и на мен ми е трудно да измисля. По този повод си купих един кашон протеинови барчета с минимално количество захар и на мен ми се отразяват добре на кръвната захар.

За обременяване на мен винаги са ми взимали венозно. В 3 различни лаборатории в София съм ходила и в нито една не са ми взимали от пръста.

# 123
За десерт, бих препоръчала мъфини с овесени ядки и ябълки, зелени или златни. Много вкусни стават, дори ММ ги яде. Това е рецептата https://recepti.gotvach.bg/r-8108-%D0%9C%D1%8A%D1%84%D0%B8%D0%BD … D0%B4%D0%BA%D0%B8.  Аз не слагам олио, а малко разтопено масло, също така не една, а две ябълки и малко течен шоколад със стевия от този https://www.halkidiki.shop/bg-product-details-22.html
 Иначе пак на sasini си взимам фъстъчено масло, пак е с подсладител, като днес открих, че в ДМ имат био фъстъчено масло без захар, аз сложих на бурканчето 2 чаени лъжички кокосова захар. И има едни овесени барчета без захар в Лидл, и Линд шоколад 75% какао Blush
И аз ползвам стевия и понякога малко кокосова или кафява захар, но рядко.  За стевията четох, че е одобрена от FDA и май също от световната здравна организация, че е безопасна по време на бременност

# 124
На мен лично със сладкото ми е много трудно,може би чисто психически защото съм изключила всички бързи въглехидрати и повечето бавни .Тя постоянно си търся сладко и си правя най-различни рецепти сега ще поста една  която правих  вчера за пръв пъти стана мн вкусна:)))И си мажа отгоре или шоколад и различни кремчета , които са с еритриол .От Vikinuts са и шоколада и всичко което взимам

# 125
Аз да ви кажа, четох, че не са особено полезни подсладителите и си карах само на черен шоколад над 80% какао. Така му свикнах че и 4 месеца след раждането си хапвам и не ми липсва сладко, а и какаото е полезно. Трудно ми беше в началото, но както волята, така и вкусът се тренират

# 126
Попринцип сигурно не са полезни подсладителите ,но като се замисля как съм изключила всичко …Има бременни които си хапват каквото им се дояде и то в количества и всичко си е наред.Ако е доказано вредно -да не бих си позволила

# 127
Аз си взех еритритол и готвя понякога с него. За сладко си взимам нещата на Bett’r или такива за диабетици - Gullon zero sugar free. Черен шоколад винаги съм харесвала и хапвала, ама ми писва. Както и да пия само вода за това си взимам студен чай без захар на fuse или San Benedetto. Да - не са полезни подсладителите, ама е много добра опция пред другите неща.
На мен започва да ми става трудно вече какво да закусвам, карам го на кис.мляко и/или скир, вече ми писнаха горските плодове. Онзи ден много ми се дояде банан. Твърдо не.. пак вдигна много КЗ.
За обяд и вечеря наблягам на салати и месо. Поне започнаха домашните марулки, репички и тн, жалко че не мога постоянно да си набавям.

# 128
На мен на няколко пъти хванах, че дори ягодите ми вдигат КЗ, а уж се водят с нисък ГИ и като казвам вдигат нямам предвид съвсем малко, ами все едно съм си хапнала банан Triumph Затова и не експериментирам много с плодове и домашно приготвени неща.
Карах и аз на месо и зеленчуци за обяд и вечеря, но честно не ме засищат особено и започнах да си готвя булгур, който да върви заедно с тях. Пълнозърнестите ориз и паста независимо как съм ги приготвила също доста ми вдигат КЗ, особено ориза, а последния път, в който ядох паста от червена леща толкова ми се сгади от нея, че не искам и на снимка да я виждам Smile
За закуска си хапвам 2 пълнозърнести филийки с нещо отгоре - 2 седмици си слагах половин намачкано авокадо и 2 варени яйца върху тях докато не ми писна, сега пък слагам малко кашкавал и домат отгоре, фъстъчено масло също слагам понякога. Киселото мляко/скира с горски плодове дори като снак не ме засищат за мое съжаление Sweat Smile
За пиене си взимам и аз студен чай без захар, кола без захар, всякакви газирани напитки без захар .. толкова ми е силен глада понякога, че само те ме спасяват да не си изям вечерята в 4 след обяд Sweat Smile Естествено пия и вода и то доста, но тя с глада не помага.

# 129
При мен с ягодите е същото,според мен са бъкани с захар.И аз почнах по една малка чашка някакъв сок без захар.Абе общо взето ако е нещо за ядене което не ми вдига кз го ям😀Сори ама то и психическото здраве е важно и неможе вечни лишения .Иначе ня мен пълнозърнестия хляб ми вдига към 10 което е ужасно,почнах да си правя хляб от ленено брашно или си взимам кето хляб от Лидл.Десерти ям всеки ден като си ги правя аз подобни на кекса по-горе и само на обяд или малко след закуска

# 130
Здравейте дами. Моля кажете как ви се струват стойностите. На гладно кз 4.95,5.1,5.2.След 1 час хранене и то въглехидрати 2 принцеси с яйце, сирене, кашкавал, чаша айрян +кекс (недиетичен) без много движение кз 5.6. Най-високо 1час  след храна е била 6.7. Бременна съм в 10 г.с

# 131
На мен ми изглеждат супер. Аз вървя със същите с малки изключения, но вече бременна 24та седмица Simple Smile

# 132
Здравейте момичета, прочетох темата, но не откривам отговор на един въпрос. На режим  съм без никакви бързи въглехидрати (а бавни/сложни - в малки количества), назначен от лекар. Огтт е с не най-добри резултати, а и коремчето на бебо избързва. Замерих по инструкции с глюкомер 1 час след приключване на обяда - омлет с извара и кашкавал, маруля и малко хумус, и показа 4.2.
Замерих и час след вечеря - скумрия на фурна със салата маруля и краставица с лимон и зехтин, и показа 4.4.
Мисълта ми е, има ли някаква долна граница конкретно за целевите стойности 1 час след хранене, под която не трябвада се пада? Откривам инфо само за горна граница, която не трябва да стигаме, а съм на ендокринолог следващата седмица за да обсъдим

# 133
Кръвната захар преди хапване и тази на 2рия час след храненето какви са като стойности - измерени с глюкомер? Какви са резултатите от ОГТТ?
Питам, защото при мен се случва на втория час след хапване да падне на 4.7-4.8, но не и на първия час. Знам, че не е хубаво да се пада под 4 нито на гладно, нито след втория час, но за след първия час около 4 и нещо ми изглежда твърде малко. Има вариант глюкомера, който ползваш да не е от най-верните. С първия глюкомер, който имах хванах разлика от 1-1,5 единици в резултатите, което е доста. Сегашния съм го хванала че ми дава разлика от около 0,3-0,5 което е доста по-приемливо. Може пък и заради ниския прием на въглехидрати. Моята ендокриноложка каза да не спирам изцяло въглехидратите, като под въглехидрат тук не се има предвид плодове и зеленчуци, а въглехидрат от типа на пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз/паста и т.н.
Но в крайна сметка ендокринолога ще може да ти каже най-добре какво се случва и какво трябва да правиш спрямо резултатите, които ще му покажеш.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 23:04 от ni.tray

# 134
Благодаря ти за отговора! 🌸
От огтт: 4.25 на гладно; 9.3 1h; 7.6 2h
С глюкомер на 120 минута вчера са с 0.2 по-ниски спрямо 60 мин - 4.0 на 120 при 4.2 на 60; и 4.2 за 120 при 4.4 на 60.

На гладно за цялата бременност варира между 3.9 и 4.7 като си гледам резултатите от лаборатории, а сега с глюкомера сходно - 4.1

Виждам, че доста момичета мерят на 60та и 120та минута от началото на храненето, но на мен ми е казано от приключване, та може и това да си оказва влияние.

Имам и въглехидрати в храненията, но по малко - като боб, хумус, леща, овес, ябълка, цитрус, филийка хляб вита. Но ето днес след обяд със супа от леща, извара и салата, на 60 мин. е 5.00, а на 120 - 5.1. Реших да боцна и друг пръст, може би 3-4 минути по-късно и показа 4.9 та не знам. С акучек инстант. Иначе ми е заръчано да имам и малки междинни хранения (примерно кисело мляко с ленено семе, или шепа ядки с киви, тях вече не ги замервам) и гледам и след всяко основно хранене да имам някакво движение или разходка а не директно 1 час на дивана. Чакам си часът за ендо, пък дотогава меря, записвам, и така.

Общи условия

Активация на акаунт