Гестационен диабет - тема 6

• 12 126
  • 516
  •   1
Отговори
# 135
Явно просто количеството въглехидрат от глюкозата не ти е понесло Sweat Smile
Щом началната ти КЗ е толкова според мен с диетата, която спазваш тези резултати са си напълно нормални на първия и на втория час. Аз съдейки по себе си след едно такова хапване като твоето на първия час имам покачване от 0,6-0,8 но в крайна сметка всички сме различни и храната ни влияе по различен начин Simple Smile
А и другото което е ти след хапване се движиш та и това оказва влияние на захарта Smile
Много ми е интересно ендокринолога какво ще ти каже, защото на теория се водиш с ГД, но реално с диетата, която спазваш резултатите ти са много добри и няма смисъл от лекарства, още повече от инсулин.

За меренето най-добре си го прави както са ти казали Relaxed Моята лекарка не ми даде инструкции кога да меря и в началото мерех и аз като теб - след като приключа с хапването, но в последствие четейки в темите за ГД реших и аз да започна да меря от началото на хапването. Честно казано не съм сравнявала като резултати, но стига КЗ да излиза в нормите съм доволна Smile

# 136
Здравейте момичета, бременна съм в 24та г.с. и днес правих ОГТТ. Малко ме притеснява резултатът на 60тата минута, може ли да дадете мнение - според вас има ли индикация за гестационен диабет? Препоръката за теста ми е дадена заради леко повишени околоплодни води малко над стандартното за срока на бременността. Също, майка ми е с ИР и не знам дали това не ме прави и с фактор фамилна обремененост. Иначе теглото ми и това на бебчето са нормални, аз от началото на бременността досега съм качила 5.5кг.

Тестът е правен в Геника, ако е от значение.

# 137
Някои казват, че две от стойностите да са завишени е ГД, други пък че само една да е и е ГД. Всеки доктор си има мнение по въпроса 😅 При мен две от стойностите бяха завишени така че си ме определиха с ГД.
Съмнява ме да кажат ГД, но може да препоръчат лека диета да се спазва, за да не се развие по-напред в бременността.
За фактора не мога да дам мнение дали е такъв 😕

# 138
Явно просто количеството въглехидрат от глюкозата не ти е понесло Sweat Smile
Щом началната ти КЗ е толкова според мен с диетата, която спазваш тези резултати са си напълно нормални на първия и на втория час. Аз съдейки по себе си след едно такова хапване като твоето на първия час имам покачване от 0,6-0,8 но в крайна сметка всички сме различни и храната ни влияе по различен начин Simple Smile
А и другото което е ти след хапване се движиш та и това оказва влияние на захарта Smile
Много ми е интересно ендокринолога какво ще ти каже, защото на теория се водиш с ГД, но реално с диетата, която спазваш резултатите ти са много добри и няма смисъл от лекарства, още повече от инсулин.

За меренето най-добре си го прави както са ти казали Relaxed Моята лекарка не ми даде инструкции кога да меря и в началото мерех и аз като теб - след като приключа с хапването, но в последствие четейки в темите за ГД реших и аз да започна да меря от началото на хапването. Честно казано не съм сравнявала като резултати, но стига КЗ да излиза в нормите съм доволна Smile

Оп сега видях мнението 😊
Ендокринологът заръча да продължавам с режима, но да внимавам да не стане твърде краен и да се появят кетони в урината. След 2 седмици ще дам проба в лаборатория + ще ми направят кръвно захарен профил. Каза и че няма никакъв смисъл от инсулин или други медикаменти. 60 мин след обяда и вечерята иначе нивото генерално е около 5 - 5.5 (въглехидрата е да кажем филийка и шепа горски плод с кисело мляко ако всичко останало е протеин и салата само), при закуските виждам по-големи скокове ако се добави въглехидрат дори и малко, но след толкова часове неядене вечерта някак не е неочаквано 😆

# 139
Някои казват, че две от стойностите да са завишени е ГД, други пък че само една да е и е ГД. Всеки доктор си има мнение по въпроса 😅 При мен две от стойностите бяха завишени така че си ме определиха с ГД.
Съмнява ме да кажат ГД, но може да препоръчат лека диета да се спазва, за да не се развие по-напред в бременността.
За фактора не мога да дам мнение дали е такъв 😕

Благодаряза отговора! То всъщност тези референтни стойности на лабораторията не са за бременни и сега видях, че това, което излиза завишено, по скалата за бременни всъщност се пада в границите. Ще питам и АГ-то да видя какво ще ми каже и дали ще ме прати на ендокринолог. Честно казано доста се страхувам от този ГД и много ми се иска да се размина.

# 140
  • Благоевград
Здравейте! В 19 г.с., с инсулинова резистентност и ГД при предходна бременност.
Днес правих обременяване като поначало сутринта ми беше малко по-висока кръвната захар с глюкомер - 5.9. Обикновено е 5.1, 5.2.
Откакто съм бременна съм на диета, почти съм изключила плодовете, въглехидратите съм свела до минимум. Сладко много рядко и изключително в малко количество. Тази седмица умишлено ядох сладко, всеки ден по малко плод и повече тесто, за да се подготвя за теста.
Кръвната захар е висока, но гликираният хемоглобин е 4%. Според вас как е положението?

# 141
Аз гликиран хемоглобин не съм си пускала, но от това което виждам като референция от лаботароторията, в която си си правила теста, 4% е долната граница за недиабетици така че според мен е окей Relaxed

И аз от както съм бременна съм на диета и при мен КЗ, както беше 4 и нещо, скочи на 5.1-5.3 като даже сега ако си позволя нещо с малко въглехидрат вечерта КЗ на сутринта ми е 5.6-5.7 (в 26г.с. съм) Flushed

Не съм сигурна как ще подходят при теб понеже КЗ на гладно ти е висока, а другите са точно на границата. Аз от миналата седмица съм с установен ГД, но КЗ на гладно ми е добре (с малки изключения) и моята ендокриноложка каза да продължавам да си спазвам диетата и да си записвам стойностите преди и след хапване. След 2 седмици имам консултация с нея и тя ще ми каже дали ще се наложи да започна терапия с глюкофаж или нещо друго.
Най-вероятно и на теб ще кажат да продължаваш да си спазваш диетата и да си записваш стойностите пък ако стане напечено положението тогава ще трябва терапия с нещо Pensive

Lorrain, според мен всичко ще е наред и няма да имаш повод за страх и притеснение Relaxed А дори да се окажеш с ГД, по-назад в темите като се върнеш може да видиш колко жени са имали ГД и колко тежко е било при някои, а сега гледат напълно здрави деца, както и те самите са здрави Simple Smile Вярвам, че и при нас всичко ще е наред и ще си гледаме здрави бебенца.

# 142
Благодаря на момичетата, които писаха в  отговор на въпроса ми. 🤗 Днес бях при АГ и ми даде направление за ендокринолог, да видим той на какво мнение ще е за резултатите ми.
В тази връзка да попитам - можете ли да препоръчате ендокринолог в София, от който сте доволни, и за който не се чака месец за свободен час? Би било добре, ако работи с НЗОК, за да мога да си ползвам направлението от АГ, но в краен случай бих отишла и на платен прием.

# 143
Аз ходя при моята ендокриноложка от може би вече 4г и съм много доволна - д-р Мариана Недева се казва, в София е и работи както с НЗОК така и с фондове. Тъкмо отворих да погледна и има един единствен свободен час за утре Sweat Smile Но по принцип винаги е много заета и има часове за след месец Grin
Чувала съм много отзиви за д-р Начев, който мисля е в Майчин дом, но не знам дали работи с касата. За д-р Яначкова в Щерев също съм чувала доста добри отзиви, но тя със сигурност не работи с касата, а и като гледам има часове чак за след 3 седмици Disappointed Relieved

# 144
Аз посещавам Др Яначкова и работи по здравна каса в определени дни,но шанса е малък за скорошен час.Мога да каже ,че съм доволна винаги отговаря,даже от неудобство и пиша и тя ми казва да и звънна .При мен нещата в момента са на пририви и отливи и немога да кажа за лечението,но мисля ,чр е добър специалист:)

# 145
Здравейте дами! С предишната ми бременност съм писала тук, имах потвърден ГД, сега отново съм бременна но доста в ранен етап 6 г.с. От положителния тест следя захарта си сутрин и след хранене, спазвам режим не прекалявам с въглехидратите, но сутрешната ми захар винаги е 5,2-5,6, днес дори беше 6. След хранене и преди е супер, само тази сутрешна ме тревожи. Натоварване с глюкоза сме насрочили най-рано за 10 г.с. Говорих и с едно, тя смята че няма нищо притеснително и да не се вглеждам толкова. Ще потърся и второ мнение, но ще съм много благодарна и за вашето. 😊💐

# 146
Здравей! Може би наистина не е така притеснителна тази стойност сутрин, ако те следеше Начев, щеше да ти каже да не е над 6 сутрин на гладно. Макар че много мами тук именно поради този факт, смятат че не е най-подходящият специалист да следи ГД.

Щом не ти е за пръв път предполагам имаш достатъчно позания, но все пак..Като споменаваш въглехидрати, нали консумираш само бавни такива? И пробвай и без картофи и ориз или поне да рядко и по малко и накрая на хапването. Без нищо сладко. Повече вода. Без пакетирани храни. Пий чаена лъжичка оцет ябълков преди хранене, Шипков чай. (Все пак може да питаш аг за чая) Прави си 30мин разходки след хапване. Може да пробваш и вечер без въглехидрати да видиш как ще се отрази. Но не изключвай въглехидратите съвсем, да не се появят кетони в урината

# 147
Много благодаря, ориз и картофи отдавна съм изключила от менюто си, пакетираните храни също. Ще опитам това с оцета, за първи път го чувам. Не съм изключила напълно въглехидратите, имам опит с кетони в урината. С предишната бременност бях с точно противоположна ситуация, сутрин захарта ми беше добре, но след хранене дори без много въглехидрати се вдигаше много.
Здравей! Може би наистина не е така притеснителна тази стойност сутрин, ако те следеше Начев, щеше да ти каже да не е над 6 сутрин на гладно. Макар че много мами тук именно поради този факт, смятат че не е най-подходящият специалист да следи ГД.

Щом не ти е за пръв път предполагам имаш достатъчно позания, но все пак..Като споменаваш въглехидрати, нали консумираш само бавни такива? И пробвай и без картофи и ориз или поне да рядко и по малко и накрая на хапването. Без нищо сладко. Повече вода. Без пакетирани храни. Пий чаена лъжичка оцет ябълков преди хранене, Шипков чай. (Все пак може да питаш аг за чая) Прави си 30мин разходки след хапване. Може да пробваш и вечер без въглехидрати да видиш как ще се отрази. Но не изключвай въглехидратите съвсем, да не се появят кетони в урината

# 148
Еха, интересно  е как по различен начин реагира тялото. Ще имам предвид и аз за следващото бебе, живот и здраве. На места казват и две лъжици оцет преди лягане, че се отразява добре. Аз консумирам само истински оцет, защото има и разни неестествени продукти. Дори взимам нефилтриран във Ф го има и в стъклена бутилка. Скъпичък е, но пък знам че е истински и без пластмаса.

# 149
Аз вече не знам какво да правя с този ГД Neutral Face Спазвам диета от началото на бременността заради ИР, която имах и в началото нещата вървяха добре. Сутрешната КЗ и след хапване всичко беше наред. В предни теми четох, че за доста момичета в началото също всичко е било наред, но вече влизайки в 7ми-8ми месец нещата ставали по-сериозни и е толкова вярно това Sweat Сутрешната ми КЗ скочи от 4.5 на 5.2, че понякога над 5.6
Котидж сиренето, което се води с нисък ГИ като си го хапна все едно съм изяла парче торта - 1 час след приема му КЗ ми скача на над 8 ... Появиха ми се и кетони в урината. Сега заради завишени нива на пик. киселина АГ ми каза да намаля месото и яйцата докато не я оправим и силно се замислям дали да не изляза на балкона и просто да фотосинтезирам, защото май не остана какво да ям Satisfied

Оцет преди лягане не съм пробвала и определено си записвам да видя дали ще има ефект при мен Relaxed Иначе преди оцет и салата преди хапване или разходка/малко повече активност след хапване също ми помагаха. Сега тези неща ми оказват ефект на КЗ само 1 час след хапването. На втория час ако нещо реша да си легна и КЗ се вдига ..

Общи условия

Активация на акаунт