Гестационен диабет - тема 6

• 15 896
  • 640
  •   2
Отговори
# 150
Дано успеете да регулирате нивата без лекарства, стискам палци и оцетът да помогне! То вярно..какво остава да се яде.. пуст ГД, който реално не в далечното минало изобщо не са го отразявали, ама ей го на.

Аз съм мерила само преди и 1час след. А Начев ми беше казал да намаля и мазнините или нискомаслени млека, без масло и мазни меса, сирене и кашкавал рядко хапвах и по малко. Месото обаче не го спрях мазничко обичам много, без да прекалявам де. При нас витамините и добавките са много важни с тези диети. И всичко друго полезно което може да се хапва, полезни мазнини, боб, леща и тн   Помислете след като ще намаляте месо и яйца дали да не взимате протеин на прах. Важно е за бебчето месото и яйцата, протеините. Питайте АГ най-добре. На мен ми беше много вкусно прегнако шоколад, с Подсладител е, правих си го с прясно мляко 1,5% масленост. Беше ми най-любимото нещо през деня след всички лишения от сладичко.

# 151
Аз и от преди бременността приемам протеин на прах и сега продължавам да си го приемам Smile Напоследък си правя чиа пудинг и директно в него си слагам дозата протеин, като на мен и прясното мляко ми вдига КЗ и си добавям бадемово мляко в пудинга вместо обикновено краве. Протеина е на марката optimum nutrition - whey gold standard и смесен с водичка даже ми е много приятен на вкус Smile За прегнако съм чувала, че е хубав и съм се чудела дали да не взема, но не мисля, че ще има някаква особена разлика между обикновения протеин и този за бременни. Евентуално някакви "витамини" да има в повече, но аз така или иначе си ги приемам в лекарствена форма.

За сладичко бях писала по-назад, че ползвам протеинови барчета понеже само те не ми вдигат КЗ и успяват да ми задоволяват нуждите Smile На MyProtein си бях вземала едни с вкус на ванилова торта - много добро попадение. Скъпи са протеиновите барчета, но не ми върви със здравословните домашно направени заместители на сладкото и това си е.

# 152
Здравейте,
Имам нужда от съвет, особено от преминалите през гест. диабет и повече опит.

Глюкозата до момента ми е 4,7-4,8 , правих обременяване с глюкоза и резултатите бяха - 0-4.8 ; 60-7.3 ; 120-7 ; направих я в 24 г.с. да уточня.
Тоест изключи се за онзи момент риск от ГД.
Гинекологичния ми преглед беше около 20 април, аз направих обременяването на около 22 - 24 април, а следващия ми гинекологичен преглед заради контракции записах за 15 май.

След като отидох на преглед гинеколожката ми каза следното - водите са на горна граница, бебето върви по-голямо (а то от началото върви по-големичко), трябва да започнеш диета веднага, явно си похапваш, бебето върви голямо!!! ( а в документите мерките бяха в норма с единствено описание околопл. води - горна граница )
Аз бях в ступор.. отидох на второ мнение където ми казаха, че бебето върви добре, няма по-голям корем, водите само в един джоб са малко към горна граница, тоест 9, а горна граница е 11 и реално смятат, че няма нещо притеснително и естествено да не набивам въглехидрати и сладко, но за седмицата според която бях е бил преходен момент, защото на бебчето сега му е най-широко и те първа ще става все по-тясно.

Обаче реших да отида при моята ФМ, за да чуя и тя какво ще каже, а тя при измерването каза отново, че водите са КЪМ горна граница, на този етап не съм за терапия за намаляване, но да огранича още повече храната, говоря - без плодове, хляб по една филия през ден, абсолютно никакво сладко, освен кисело мляко, чия и ми предложи някакъв вариант на здравословни десерти от една марка. Но ми каза, че мерките на бебенцето са добре, главата е по-голяма, но въпреки това в рамките, но аз и мъжа ми сме главести и нисички и това също не я притесняваше.

Извинявам се за романа, но питането е има ли подобен случай, какво мислите, приемам съвети, ако имате подобен случай тази диета помогнала ли е за водите, според вас дали трябва да е толкова крайна диетата предвид резултатите от кръвта... и има ли логика кръвните да са в норма, а въпреки това да ми казват за околоплодните води и храненето... ? Благодаря!

# 153
Аз на твое място, все пак бих спазила диета. Моите води се оправиха след като започнах, а и идва сезона на салатите, хапвай от тях и месо. Намали въглехидратите, хапвай по-рядко и виж на другия преглед какво ще каже АГ-то.
По мое мнение резултатите са супер. Иначе моето до ден, днешен (36гс) върви по-голямо, явно от гена на баща му Smiley Не се притеснявай и стресирай излишно, всичко ще е наред.

# 154
Аз на твое място, все пак бих спазила диета. Моите води се оправиха след като започнах, а и идва сезона на салатите, хапвай от тях и месо. Намали въглехидратите, хапвай по-рядко и виж на другия преглед какво ще каже АГ-то.
По мое мнение резултатите са супер. Иначе моето до ден, днешен (36гс) върви по-голямо, явно от гена на баща му Smiley Не се притеснявай и стресирай излишно, всичко ще е наред.

Благодаря много за окуражаването!
За колко време успяха да се нормализират при вас водите? И спазвахте ли такъв тип режим, в който изключихте плодове, много рядко хляб и т.н. ?

# 155
Благодаря много за окуражаването!
За колко време успяха да се нормализират при вас водите? И спазвахте ли такъв тип режим, в който изключихте плодове, много рядко хляб и т.н. ?

Бояна, аз не мога да съм ти пример защото съм с ГД. Веднага започнах строга диета и мерене на КЗ след всяко основно хранене. Хляб през 2 дни и то само пълнозърнест или с квас. Останах на зеленчуци, месо, яйца, млечни и горски плодове. При мен прясната паста също не вдига толкова КЗ, явно с качествено брашно, без мая е окей.
Водите се оправиха до следващия преглед (2-3 седмици). Но забелязах, че когато се ядосам/изнервя/притесня също скача КЗ, затова и ти казах да си спокойна. Дори и да си останеш на диета, поне няма да качиш много кг, аз засега съм качила само 6 кг. Лекарката ми ме успои, че всичко е супер. Не се притеснявай и ти. Relieved

# 156
Да, аз от силен стрес качих до 17,без да ям. После като се успокоих падаше до 4,5, плюс това хапвах. Стреса много качва при някои. За съжаление понякога е трудно да се контролира😒.

# 157
Здравейте!
И аз да си споделя накратко 😅 в 20г.с правих обременяване с глюкоза понеже качих около 3 кг за един месец. Спрях и цигарите като разбрах, че съм бременна от +1 кутия на ден на нула.
Лепнаха ми етикета гестационен диабет и съответно строг режим. След две седмици на ФМ казаха, че всичко е наред и трябва просто да се следят килограмите ми.
На следващия преглед при АГ отново бях качила /около 2,5 кг за един месец, въпреки режима/ и съответно ми се накара и препоръчаха да ида и на ендокринолог, имам час идната седмица. Каза, че бебето върви +1 седмица и околоплодните води били повече /по спомен каза 7, а трябвало да бъдат 6/
Постоянно съм под стрес, ако това има значение, понеже още си работя, учител съм и все има някое хлапе в училище, което да ме ядоса 😅 Та се чудя какво да правя, да търся ли още мнения, да вярвам ли колко много кг качвам. Честно казано това доста ми действа на психиката, предвид, че нямам никакви други оплаквания и дискомфорти, изключвам един захапан нерв в областта на таза 😄

# 158
Да не би проблема за качването на килограми да е някъде другаде? Аз като съм под стрес съм забелязала, че или не ям или си хапвам повечко от колкото обикновено изяждам - може и при теб да е така, ако имаш такива наблюдения за себе си Smile Също така може спирането на цигарите да е оказало влияние - доста хора като ги спрат започват да хапват повечко и да качват кг. Предполагам, че твоето АГ следи кръвно, урина, чернодробни ензими, албумин и т.н.?

За околоплодни води и големина на бебето не мога нищо да кажа тъй като моя бебок върви нормално, а имам установен ГД. Околоплодните води също са в норма, а също така от началото на бременността до сега (28г.с.) имам качени само 4кг.

Моя съвет е да не се притесняваш, да си спазваш режима и другата седмица като се видиш с ендото то ще ти каже дали това с кг е от възможен ГД или нещо друго Relaxed

# 159
Здравейте!
И аз да си споделя накратко 😅 в 20г.с правих обременяване с глюкоза понеже качих около 3 кг за един месец. Спрях и цигарите като разбрах, че съм бременна от +1 кутия на ден на нула.
Лепнаха ми етикета гестационен диабет и съответно строг режим. След две седмици на ФМ казаха, че всичко е наред и трябва просто да се следят килограмите ми.
На следващия преглед при АГ отново бях качила /около 2,5 кг за един месец, въпреки режима/ и съответно ми се накара и препоръчаха да ида и на ендокринолог, имам час идната седмица. Каза, че бебето върви +1 седмица и околоплодните води били повече /по спомен каза 7, а трябвало да бъдат 6/
Постоянно съм под стрес, ако това има значение, понеже още си работя, учител съм и все има някое хлапе в училище, което да ме ядоса 😅 Та се чудя какво да правя, да търся ли още мнения, да вярвам ли колко много кг качвам. Честно казано това доста ми действа на психиката, предвид, че нямам никакви други оплаквания и дискомфорти, изключвам един захапан нерв в областта на таза 😄

Ох, всякакви случаи.
Според мен обърнете внимание на режима на хранене, по кое време и какво хапвате, при мен ГД няма установен, но имах води в горна граница и бебе, което беше с около 10 дни напред, а след това 2 седмици. Което си беше притеснително.
С режима нормализирах нещата до 1 седмица напред и води в норма за около 2 седмици.
От друга страна може би е добре да ви види и ендокринолог, но преди това предполагам изследвания.
Стреса и глада също влияят до голяма степен според мен.

# 160
Да, наистина, всякакви случаи. Аз за два месеца бях качила 5кг и води на грона граница. Това в 20гс. Установихме ГД. Последва режим и..Следващи два месеца бях качила 1кг, а водите не бяха мръднали.. чак към края това при мен беше 37гс водите бяха понамаляли. А има жени за две седмици с диета си оправят водите

# 161
Момичета, във вторник бях при моята ендокриноложка и искам да ви споделя какво ми каза тя тъй като останах доста изненадана Sweat Smile Веднага след установяване на ГД се свързах с нея като имахме уговорка 3 седмици да си следя КЗ преди хапване, 1 час след и 2 часа след - знам, че има лекари, които искат само 1 час след хапване, други след 2 само, моята държеше така да замервам. Имах притеснения, че понякога на гладно КЗ ми е над 5.1, а на първия час някой път съм отчитала малко над 8 и мислех, че ще се наложи терапия с лекарства, но нищо подобно. Моята ендокриноложка ме пита дали не гладувам заради стойностите Smile И аз просто изпаднах в шок. За нея КЗ на гладно между 5.5-6 е окей, а 1 час след ядене до 9 го счита за нормално Flushed В дните, в които строго се придържам към диетата и хапвам предимно протеин + салата стойност над 6.5 след първия час почти не виждам, а ако включа и движение не скача над 6. Споменавала съм не един път в темата, че проблеми с водите, килограмите и бебето нямам. Даже бебето ми върви малко по-малко, което лекарката по ФМ ми каза, че се среща само при 10% от жените с ГД и ми каза да ям още повече протеин No Mouth
Та разбрахме се с моето ендо да продължавам диетата все така и да разредя замерванията. Примерно 3 дена в седмицата да следя. Което е супер, защото ми писна постоянно да купувам лентички и да се боцкам по 9 пъти на ден Sweat Smile

П.С. По никакъв начин не се хваля, просто исках да ви споделя гледната точка на моята лекарка и да ви покажа, че не всички се водят по едни и същи стандарти. Знам, че някои хора биха предпочели и второ мнение от ендокринолог ако чуят, че КЗ на гладно до 6 и 1 час след хранене до 9 е окей. В предвид положението, в което се намирам аз не мисля, че второ мнение ми е необходимо. Може би ако бебето вървеше по-голямо или пък ако водите ми бяха в повече със сигурност щях да искам да чуя друго мнение, но пък може би тогава лекарката щеше да каже нещо друго и евентуално да изпише някаква терапия - било то с лекарства или инсулин, ако със строга диета не се получават нещата.

# 162
Привет, аз потърсих 2ро мнение от ендокринолог за всеки случай и ми каза нещо подобно - тъй като на огтт имам 9.3 на 60та минута, да гледам да не надвишавам тази стойност на 60 мин при хранене. А преди това ми беше казано да е до 7.8. И 2те ми се струват доста високи за ежедневно хранене и само инцидентно съм имала замерена стойност около 8. Факт е че месец след диетата коремчето на бебето върви доста по-добре и не избързва толкова. По-трудната част беше сякаш баланса все пак с достатъчно въглехидрат, за да няма кетони, но и това се напасва като се следи менюто

# 163
Здравейте!
Моля за съвет, ако някой е бил в такава ситуация -

Попринцип съм с фамилна обремененост и винаги съм имала кръвна захар към горните граници. В началото на бременността след профилактично изследване ми излезе 6.10, при което се наложи ОГТТ в 3ти месец, при което стойностите бяха в норма:
0мин - 4.97
60мин - 9.72
120мин - 6.94.

Поради това, че винаги съм била на границата започнах строг нисковъглехидратен режим (рядко пълнозърнест хляб, дребни плодове, черен шоколад 85+%), основно зеленчуци с нисък ГИ, месо, млечни. Взех си глюкомер (Контур плюс Елит) в последните 10 дни (т.к ми предстоеше ОГТТ отново в 24та седмица), за да следя стойностите на гладно, непосредствено преди хранене и 1 час след хранене, както и случайни стойности и всички те излизиха много добре (на гладно/ преди храна - под 5,10... 1 час след - винаги под 6,0 - заради НВ режим). На ОГТТ след 10 дни мерене ми излязоха стойности абсолютно извън нормите:
0мин - 5.26
60мин - 10.45
120мин - 10.16

Ендокринологът, при който ходя от началото на бременността ми обясни, че е напълно възможно тестът за ОГТТ да се окаже неадекватен (поради строгият ми режим на хранене в продължение на 3 месеца) и че панкреасът се стресира и няма как да реагира с нужното количество инсулин, при това, че не е приемал адекватно количество въглехидрат в продължение на много дълго време, а не просто ограничение в някои БЪРЗИ въглехидрати. Кетоните в урината ми бяха 3+. Каза, че не може да съди по това еднократно лабораторно изследване за абсолютен гестационен диабет, след като с глюкомера поддържам нормални стойности (дори да има 0,5 разлика венозна/капилярна кръв). Препоръча ми да увелича малко въглехидратите (повече плодове/пълнозърнест хляб/овесени ядки/ да си позволявам понякога ориз/картоф). АГ не е особено доверчив и иска трето ОГТТ след месец.

Имате ли някой в подобна ситуация и мнения?

P.S. Водите и теглото на бебето са напълно в норма.
Благодаря, че дочедохте докрай. Simple Smile

# 164
Здравейте!
Моля за съвет, ако някой е бил в такава ситуация -

Попринцип съм с фамилна обремененост и винаги съм имала кръвна захар към горните граници. В началото на бременността след профилактично изследване ми излезе 6.10, при което се наложи ОГТТ в 3ти месец, при което стойностите бяха в норма:
0мин - 4.97
60мин - 9.72
120мин - 6.94.

Поради това, че винаги съм била на границата започнах строг нисковъглехидратен режим (рядко пълнозърнест хляб, дребни плодове, черен шоколад 85+%), основно зеленчуци с нисък ГИ, месо, млечни. Взех си глюкомер (Контур плюс Елит) в последните 10 дни (т.к ми предстоеше ОГТТ отново в 24та седмица), за да следя стойностите на гладно, непосредствено преди хранене и 1 час след хранене, както и случайни стойности и всички те излизиха много добре (на гладно/ преди храна - под 5,10... 1 час след - винаги под 6,0 - заради НВ режим). На ОГТТ след 10 дни мерене ми излязоха стойности абсолютно извън нормите:
0мин - 5.26
60мин - 10.45
120мин - 10.16

Ендокринологът, при който ходя от началото на бременността ми обясни, че е напълно възможно тестът за ОГТТ да се окаже неадекватен (поради строгият ми режим на хранене в продължение на 3 месеца) и че панкреасът се стресира и няма как да реагира с нужното количество инсулин, при това, че не е приемал адекватно количество въглехидрат в продължение на много дълго време, а не просто ограничение в някои БЪРЗИ въглехидрати. Кетоните в урината ми бяха 3+. Каза, че не може да съди по това еднократно лабораторно изследване за абсолютен гестационен диабет, след като с глюкомера поддържам нормални стойности (дори да има 0,5 разлика венозна/капилярна кръв). Препоръча ми да увелича малко въглехидратите (повече плодове/пълнозърнест хляб/овесени ядки/ да си позволявам понякога ориз/картоф). АГ не е особено доверчив и иска трето ОГТТ след месец.

Имате ли някой в подобна ситуация и мнения?

P.S. Водите и теглото на бебето са напълно в норма.
Благодаря, че дочедохте докрай. Simple Smile
Според мен си яж от всичко по малко, не се ограничавай супер стриктно и си следи с глюкомера. Аз съм на мнение, че дори и подсъзнателно се притесняваш “ще мина ли теста” като ходиш на обременяване с глюкоза. Сега ще правя аз за втори път обременяване, но не бих се съгласила на трети. В крайна сметка си и бременна и тази глюкоза, която не я пиеш всеки ден си е стрес за организма. Успех! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт