Гестационен диабет - тема 6

• 15 907
  • 640
  •   1
Отговори
# 165
  • 🌊
Беше ли на режим докато прави ОГТТ? Имаше една доста хубава научна публикация където съветваха дори човек да е на режим, трябва три дни преди теста да върне нормалните въглихидрати.

# 166
Беше ли на режим докато прави ОГТТ? Имаше една доста хубава научна публикация където съветваха дори човек да е на режим, трябва три дни преди теста да върне нормалните въглихидрати.

Да, бях, не знаех, че трябва да го спра преди ОГТТ - това резонира с обяснението на ендокринолога… Защото при първото си ОГТТ не съм била на режим, а с моята попринцип по-висока гранична стойност за кръвна захар - тогава излязоха нормални стойности. Новите резултати просто ме шокираха, някак си след цялото ограничение и строгост към себе си от 3ти до 6ти месец - тези резултати…

# 167
Трябва да имаш предвид и че с напредването на бременността нивата на инсулина се покачват, което значи че чувствителността към глюкозата се увеличава. Аз също спазвах диета, но си позволявах повечко въглехидрати от колкото теб и вкъщи замерената захар с глюкомер беше окей, но обременяването не беше. Аз си знаех и че няма да е ☺ Според мен ще е по-добре да приемат, че си с ГД и да си те следят. Да продължи диетата, но с по-малко ограничения и повечко вода, за да могат да се изчистят кетоните. Трето обременяване за мен ще е просто абсурд и пореден стрес за организма, който може да се спести.

# 168
Трябва да имаш предвид и че с напредването на бременността нивата на инсулина се покачват, което значи че чувствителността към глюкозата се увеличава. Аз също спазвах диета, но си позволявах повечко въглехидрати от колкото теб и вкъщи замерената захар с глюкомер беше окей, но обременяването не беше. Аз си знаех и че няма да е ☺ Според мен ще е по-добре да приемат, че си с ГД и да си те следят. Да продължи диетата, но с по-малко ограничения и повечко вода, за да могат да се изчистят кетоните. Трето обременяване за мен ще е просто абсурд и пореден стрес за организма, който може да се спести.

Не знам как бих отказала на АГ след като държи на ново... Като някакъв буфер съм между АГ и ендо. Опасно ли е, ако се направи трето?

# 169
Аз те съветвам да говориш с ендокринолога ти и да го питаш окей ли е да си направиш трето обременяване. Ако ти даде зелена светлина ще можеш да направиш след месец или когато той прецени, но ако ти каже, че не вижда смисъл и че няма нужда да ти се товари организма така, ще предадеш на АГ казаното от ендокринолога и АГ ще трябва да се съобрази с това. Аз също съм буфер между 4 лекаря и напълно те разбирам Sweat Smile Но моето АГ се съобразява с мнението на колегите си, защото той е наясно каква е неговата специалност и какво обхваща тя и осъзнава, че няма как да разбира от всичко.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:45 от ni.tray

# 170
Nikoleta98 напълно те разбирам, защото и моето положение е горе долу същотото 😅
Като кажа на АГ, че няма да пътувам 300 км за трета фетална /според мен тотално излишно изследване/ + че ендокринолога не е съгласен с нейните рецепти за Л-тироксин и ще ме гръмне сигурно 😂

Иначе при мен еднокринолога каза да си ям въглехидрати по 1 от вид на хранене и че не е съгласна със строг режим. Каза ми, “все пак си бременна, трябва ти въглехидрат”.  Започвам мерене с глюкомер и аз, на гладно и 2 ч след обяд /тогава човек изяждал по-голяма порция/, ТСХ 3.08 било много гранично /трябва да бъде под 3/  и иска да го пусна пак и вече ще видим дали ще ми изпише каквото и да е.

# 171
Nikoleta98 напълно те разбирам, защото и моето положение е горе долу същотото 😅
Като кажа на АГ, че няма да пътувам 300 км за трета фетална /според мен тотално излишно изследване/ + че ендокринолога не е съгласен с нейните рецепти за Л-тироксин и ще ме гръмне сигурно 😂

Иначе при мен еднокринолога каза да си ям въглехидрати по 1 от вид на хранене и че не е съгласна със строг режим. Каза ми, “все пак си бременна, трябва ти въглехидрат”.  Започвам мерене с глюкомер и аз, на гладно и 2 ч след обяд /тогава човек изяждал по-голяма порция/, ТСХ 3.08 било много гранично /трябва да бъде под 3/  и иска да го пусна пак и вече ще видим дали ще ми изпише каквото и да е.

Да, при мен и ТСХ беше леко завишено в началото, но с еутирокс още от началото на бременността го свалих на 2.7 досега. Въпреки това и занижените стойности при бременни до 2.5 - смятам, че не е фатално. Много бременни дори много късно пускат ТСХ, а бебето след 5ти месец вече си има щитовидна жлеза, ако е имало нещо - то е щяло да се разбере в началото.

# 172
Малко не е по темата това за щитовидната жлеза, но аз като човек с Хашимото няма как да не дам мнение Smile Не знам дали за всички бременни процедира така моето ендо или само за тези с Хашимото, но ТСХ го държим до 1. Всичко над 1 не я устройва и всеки месец сменяме дозата. Преди да забременея стойности между 2.5 и 3.5 бяха окей, но сега не са. Моето АГ нищо не казва Smile Само иска и той да знае колко е като стойност.

# 173
Ами то си е по темата пак според мен 😅 На мен ми казаха начална фаза на Хашимото заради високи антитела /ТАТ и МАТ/. Това беше в началото на бременността, сега пак са завишени, но по-малко. ТСХ ми беше около 1.8 в първи триместър и преди да забременея, сега АГ казва, че трябва да е под 2.5, а еднокринолога под 3. Той си е наясно с Хашимотото 😄 Та за пръв път чувам за стойности под 1.

# 174
Което отново показва колко различно е лекарското мнение Smile Преди да забременея ТСХ ми беше нормално и не очаквах кой знае какъв скок при забременяване, само че при пускане на изследване веднага след положителния тест, беше скочило с 10 единици Flushed Та може и при мен да е проблема и да се налага по-строга терапия Sweat Smile

# 175
Ох, ами нямам представа вече, от ден на ден повече се бъркам и не знам и на кого да вярвам 😅
Днес ми излезе ТСХ от 3.08 за една седмица е скочило до 4.70….
Второто обременяване показа абсолютно същия резултат като първото /висок резултат на 1 час, а останалите идеални/ 🤷♀

# 176
Здравейте, момичета. В 25 гс съм и днес си правих ОГТТ. Стойностите ми на кз са: 4.15 на гладно, 8.55 на 1 час и 6.13 на 2 час.
Следя кз на гладно,първи и втори час у дома с глюкомер, като на гладно почти винаги домашният контрол ми е показвал стойности под 5./с изключение може би на веднъж или два пъти, когато ми даде стойност 5.1/. Лабораторни изследвания на гладно също ми излизат 4 и малко -между 4.3 и 4.5. На първи час вкъщи рядко виждам стойност на 7.5, като ако съм яла нещо наистина неподходящо, се е вдигала над 8 и е стигала до към 8.5 макс. На втори час обикновено ми е около 6.
Имам час за ендокринолог след няколко дни,но се чудя резултатът от обременяването как да го тълкувам. Сега прочетох в тази тема,че за диагностициране с ГД е достатъчно само една стойност да е над нормата. Водите ми са нормални, от началото на бременността съм +4 кг, бебето си отговаря на седмиците.
Може ли да ми помогнете да се ориентирам за резултатите от теста,докато ми дойде часът? Благодаря предварително!

# 177
Здравейте, момичета. В 25 гс съм и днес си правих ОГТТ. Стойностите ми на кз са: 4.15 на гладно, 8.55 на 1 час и 6.13 на 2 час.
Следя кз на гладно,първи и втори час у дома с глюкомер, като на гладно почти винаги домашният контрол ми е показвал стойности под 5./с изключение може би на веднъж или два пъти, когато ми даде стойност 5.1/. Лабораторни изследвания на гладно също ми излизат 4 и малко -между 4.3 и 4.5. На първи час вкъщи рядко виждам стойност на 7.5, като ако съм яла нещо наистина неподходящо, се е вдигала над 8 и е стигала до към 8.5 макс. На втори час обикновено ми е около 6.
Имам час за ендокринолог след няколко дни,но се чудя резултатът от обременяването как да го тълкувам. Сега прочетох в тази тема,че за диагностициране с ГД е достатъчно само една стойност да е над нормата. Водите ми са нормални, от началото на бременността съм +4 кг, бебето си отговаря на седмиците.
Може ли да ми помогнете да се ориентирам за резултатите от теста,докато ми дойде часът? Благодаря предварително!

Според резултатите ти и общите приемания за ГД според СЗО - стойностите ти са абсолютно в нормата. На 0мин под 5.10/ На 60мин под 10/ На 120мин под 8.5.

Всичко е наред, според мен. Simple Smile

# 178

Не знам как бих отказала на АГ след като държи на ново... Като някакъв буфер съм между АГ и ендо. Опасно ли е, ако се направи трето?

Здравей,
По принцип не бих посъветвала да се прави дори и второ обременяване, камо ли трето.
Тази глюкоза натоварва доста организма и в такъв кратък период не бих казала, че е ОК.
По-скоро както каза друга дама, да се приеме, че е ГД и да се продължи диетата, за да поддържате добри нива и в месечните ви изследвания да се проследява глюкозата. (Знам, че няма много общо с обременяването, ). Също бих продължила да следя с глюкомер, но да намаля замерванията в деня един път.

Още повече ако бебето върви в норми и околоплодните води също, значи нещата са добре, ако там имаше нещо притеснително, то тогава евентуално да се подложите на трето обременяване, въпреки, че според мен е страхотен стрес за организма..

# 179
Здравейте, правих обременяване с глюкоза заради Инсулинова резистентност. Малко съм объркана от стойностите в темата и като цяло, но май клони към ГД:
1. На гладно 5.1
2. 60-та минута 10.3
3. 120-та минута 9.7
Бях с води на долна граница и последните 10 дни хапвах доста диня по препоръка на АГ, бебето си върви точно, не е било напред. Качила съм 3,5 кг за 23 г.с.
Не ям сладко, хляб , ориз, картофи понякога и по 1-2 парчета пица на седмица. Пия протеин на прах…Основно салата, месо, диня и горски плодове, яйца, за закуска овесени чисти ядки…
Пия Коринфар за контракции…
Не знам какво да подобря и ще се налага ли и инсулин… Айде ще го бия и без това съм свикнала да се боцкам, но да не остане и Диабет 2 след това…

Общи условия

Активация на акаунт