Гестационен диабет - тема 6

• 15 930
  • 640
  •   1
Отговори
# 180
Заради втората и най-вече третата стойност на 120мин се води гестационен диабет 🥲 Но инсулин не мисля, че ще ти се наложи тъй като бебчето ти е в норма, не си качила много килограми, диета си спазваш. С глюкомер ще ти кажат да се следиш най-вероятно (ако сега не го правиш). Аз съм по същия начин - ГД, но изключително добре контролиран и даже сега КЗ на гладно ми падна под 5. Даже не е ставало на въпрос за терапия с инсулин или лекарства.

# 181
Усещам накъде са нещата, нищо не ме пропуска. Почнах с кървене и отлепяне, след това скъсена шийка, със серклаж съм и лежа 90% от деня, на кръворазреждащи заради Тромбофилия, после води на долна граница, пък бебето изостава със седмица, навакса и естествено нямаше как да ме пропусне и ГД… 🤷♀ Ще си взема глюкомер да се следя.
Може ли съвет за храненето ти? Да видим какво да подобря ☺ Какво хапваш, колко често?

Заради втората и най-вече третата стойност на 120мин се води гестационен диабет 🥲 Но инсулин не мисля, че ще ти се наложи тъй като бебчето ти е в норма, не си качила много килограми, диета си спазваш. С глюкомер ще ти кажат да се следиш най-вероятно (ако сега не го правиш). Аз съм по същия начин - ГД, но изключително добре контролиран и даже сега КЗ на гладно ми падна под 5. Даже не е ставало на въпрос за терапия с инсулин или лекарства.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 16:11 от EmiAmi

# 182
Ох, много тежка бременност караш 😢 Аз също пия коринфар, но заради кръвното 🫠  Хапването ти изглежда много добре и аз нищо не бих променила. В тези жеги ми се яде само по 1-2 пъти на ден, но моето бебе върви мъничко и постоянно гледам да ям протеин - месо, скир, протеин на прах. Яйца и извара се опитвам, но ми е доста трудно, тъй като не са ми любими. Някъде по 5 хапвания на ден имам. Въглехидрати не избягвам понеже ендокриноложката така ме посъветва и почти всеки ден хапвам по една пълнозърнеста филийка, картофи по малко. Овесените ядки до 2 лъжици объркани с чия и протеин на прах ми понасяха доста добре на кръвната захар. Като си вземеш глюкомер ще видиш какво ти вдига КЗ и какво не, защото при всеки е много различно. Бях споделила, че имаше период, в който и от ягодите вдигах КЗ, а уж са с нисък ГИ 😃

Установи се, че имам проблем с плацентата и според мен затова КЗ ми спадна толкова изведнъж. Спазвам си все още диета и замервам с глюкомер, но храни, които преди месец и нещо страшно много ми вдигаха КЗ сега ми понасят… както беше преди да забременея.

# 183
То да я избутам и да сме здрави, ще изтърпя каквото се налага. Но все пак искам и максимално да си предпазя организма. Аз трудно правя 5, 3 със сигурност, понякога следобяд 1, но с мъка. Не съм толкова гладна. Моята ендокриноложка ми е изписала Мио-инозитол, той ми свърши и чакам новата опакова, но 2- 3 дни не съм пиша преди обременяването и сега се замислих, че може би заради това захарта ми е 5.1, а не както досега 4.8-9. И се притесних пък сега да не съм си прецакала теста като не съм пила инозитола вчера… Но ще й кажа и ще видим. Той според мен ми помага да държа нивата.
Благодаря много за отговора! А каква марка глюкомер е препоръчван? Да мери правилно…

# 184
5 ми е много мъка и ако не ми се налагаше нямаше, но трябва 😅 Аз пикозитол съм приемала за кратко и то преди бременността, мио-инозитола предполагам, че е нещо подобно, но тогава не ми се е налагало да следя нивата на кръвната захар. Ако ти помага да държиш нивата стабилни значи ще е хубаво да продължиш приема му 😁
От това, което изчетох по темите за ГД глюкомер, който е фаворит на доста е Accu Check Instant, ако не ме лъже паметта Accu Check Active също. Аз опит нямам с тях - ползвам wellion calla light и съм доволна. Сравнявала съм го и с резултат пускан в лаборатория с венозно вземана кръв и по-голямо отклонение от 0,5 не съм имала, което мисля че е приемливо като се вземе в предвид, че венозната кръв дава най-точен резултат, а за глюкомера се ползва капилярна. Има момичета, които са писали за този глюкомер, че им изкарва над една единица разлика, което е доста и в такъв случай хубаво са направили като са сменили глюкомера 😁 Та малко ще е проба грешка и при теб докато видиш дали глюкомера, който ще вземеш ще ти отчита с минимални отклонения.

# 185
Здравейте,
Сутрин на гладно кръвната ми захар е 5.9.
От какво може да е? Как да намаля тази стойност? Вечер приемам Гл**офаж1000.

# 186
А вечер към колко часа приключвате с хапването и към колко часа си лягате? Също така дали преди лягане си хапвате някакъв плод или нещо сладичко, солено?
Питам, защото при мен забелязах, че имам по-висока КЗ сутрин на гладно, ако вечерта точно преди лягане съм изяла по-захарен плод или пък съм прекалила с лошия въглехидрат. Ако спазвате някаква диета и г/д 2-4 часа след хапване си лягате и кръвната захар на сутринта е толкова висока значи просто си вдигате и няма какво да се направи 🥲 Едно от момичетата беше писало, че ябълков оцет (1-2 суп. лъжици) + една чаша вода преди лягане може да помогне. А също глюкофажа от колко време го приемате?

# 187
За висока сутрешна захар моята ендокриноложка ми беше споменала за така наречения ефект на Зората, няколко часа преди ставане около 6-8 часа сутринта черния дроб произвежда глюкоза, за да събуди мозъка или нещо такова. Това се случва най-често ако сте яли повече от 2 часа преди лягане, на мен ми препоръча в този случай да хапна малко ядки или кисело мляко преди лягане. Аз бях с 6.3 сутрешна, а съм на режим и преди и след хранене захарта ми е в нормите.

# 188
Включвам се само да вметна,че не само заради 60та и 120та минута се води ГД...напротив при мен точно заради сутрешна КЗ ми поставиха диагнозата...при обременяването на гладно КЗ 6 на 60та минута 10 на 120 минута 6.2...първо бях на режим...но вечер лягам с кз 4.2 сутрин ставам с 6....минах на инсулин плюс режим и пак сутрешната КЗ много много не се влияеше...лягам с ниска...ставам с висока...ендо ме е карал в 4 сутринта да я меря...
При всеки всяка храна индивидуално влия...пример при мен малка пълнзорнеста филийка с кайма кз на 1вия час 10...парче торта кз на първия час 7...
Дори една лъжичка овесени ядки вдигаше кз... Хапвах протеинов хляб и така не ми скачаше КЗ..
Иначе и на мен заради много ниско разположено бебе на последната фм ми казаха скъсена шийка(а преди това си беше идеална)само ще лежиш...отделно в 33г.с. 5 дни подред 5 инжекций кортикостероиди за разгръщане на дробчетата...ей тези кортикостероиди вдигат кз до небесата...бебето не беше с голямо коремче...водите ми бяха наред...имах насрочено секцио за 36г.с....казаха ми,че при ГД се вадят в началото на 9ти месец...родих в 34+3 г.с. 2700 гр 47 см
Бебчето е било с много ниска кз и са и пуснали глюкоза...моята КЗ веднага се нормализира и аз спряхме инсулина...3 дни ми взимаха сутрин,обед,вечер кръв за да видят как е...
Някой беше писал за гликирания хемоглобин ,че бил добре...а кз не..
Ами той показва 3 месеца назад как е била КЗ и затова и не се е завишил още,а КЗ е висока..

# 189
На мен еднокринолога ми каза на гладно до 5.5, че е добре. Лично аз вдигам КЗ от кисело мляко и от прясно мляко малко преди лягане. Пих заради киселини, то да оправиш едното - развалиш друго.
От седмица съм на Глюкофаж 750 и Л-тироксин,  диета и мерене на КЗ от два месеца.
За глюкомера: аз съм с codefree, не мога да кажа, че не съм доволна. Сравних го с лаборатория отклонението не е повече от 0.5, което е супер според мен.

# 190
Момичета,тези от вас които са родили вече,след колко време ви се регулира в норма КЗ и правихте ли обременяване с глюкоза,кога?

# 191
По принцип аз нямах установен ГД , но заради води в горни граници ме причислиха към рисковите.
За 2 седмици успях да оправя водите, свалих 3 килограма и не съм качвала нито един от 26 г.с. до момента - 35 г.с.
Бях си взела глюкомер, за да проследя какво се случва, защото искаха да изключа голяма част от храните. Относно хапването вечер и глюкозата сутрин - аз лично гледах да не хапвам след 19 часа и сутрин захарта ми беше 4.8, имаше моменти в които хапвах по-късно и захарта беше 5.0 , но и другото което забелязах е, че ако се събудя много гладна захарта ми отново беше 5.

Пак казвам аз не съм с установен ГД, но това ми беше интересно да видя как се повлиява.

При мен боровинки, ябълка и ягоди не повлияваха до голяма степен глюкозата, затова си хапвах от време на време, но съчетавах с кисело мляко (нискомаслено) и малко чия.

Споделете какво са ви казали за захарта при бременност, защото аз знам, че на гладно трябва да е до 5.2 … тоест не тези показатели които са в лабораторните изследвания (тоест те са за небременни)

# 192
Привет, на мен един ендокринолог ми каза обременяване + замерване на инсулин х3 1 месец след раждането. А друг ендокринолог ми каза 2-3 месеца след раждането само щитовидните хормони, за да има време тялото да се пренастрои и да е адвкватно замерването (с хашимото съм), а обременяване още не. Плюс да спирам диетата директно след раждането. На мен сякаш ми се иска да не е толкова рязко спирането на режима, но не знам дали ще имам сили и време да се съобразявам много. Не съм и решила засега кой да послушам, ама ще видим като му дойде времето

# 193
На мен моето ендо ми каза обременяване с глюкоза чак като спра да кърмя, а за режима каза да си го спазвам дори след като родя. Но аз не съм нито на инсулин, нито на лекарства и може да е различно за дамите, които ползват.

# 194
На гладно трябва да е под 5.2(даже има ендо искат до 5) един час след хранене под 7.6 и два часа след хранене под 6.5...
5.5 си е висока кз на гладно...говоря по време на бременност иначе не е...
Моя ендо каза,че ГД се нарича ГД ,защото си е само по време на бременност...рсждаш и той изчезва...при мен така и се получи...още родих и сутрешна КЗ 4...а до преди това все над 5.5....каза,че няма нужда от обременяване...да си проследя как е кз няколко пъти и 6 месеца след раждане да излседвам кръвни инсулин,хома,гликиран хемоглобин
Също според моя ендо нашите майки масово са били с ГД просто не се е знаело за ГД...масово сме се раждали около и над 4 кг

Общи условия

Активация на акаунт