Гестационен диабет - тема 6

• 16 152
  • 649
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, колко месеца след като родихте си направихте обременяване с глюкоза, за да се установи дали е налице някакво диабетно/предфиабетно състояние извън бременността? На мен Начев по спомен ми каза 3 месеца след като родя да се направи

Благодаря Blush

Моята ендокриноложка ми каза месец, два поне след раждането да отида при нея и да пуснем изследвания

# 241
Здравейте!

Има ли някоя от вас, при която се е появила глюкоза в урината, високо количество кетони, а глюкозата на гладно е в норма? Говорено ли е с ендокринолог за най-вероятната причина?

# 242
Аз имах постоянно високи кетони до 4-5 + ,ендо каза от режима е..

# 243
Глюкоза в урината не съм имала, но кетони имах 2+ и при мен се дължаха на дехидратация. С по 3 литра вода на ден ги изчистих за около седмица. Сега в момента, в който падна под 2-2.5 литра ми се появяват +- следи от кетони 🫠
Пробвай да увеличиш приема на вода за няколко дена и си пусни пак обикновена урина. Може и глюкозата в урината на това да се дължи, а може и да е някакъв проблем с бъбреците. Песъчинки може би или нещо друго.

# 244
Благодаря!

Да, АГ се притеснява от какво може да е и казва, че е абсолютно ненормално, а лекар по вътрешни болести ми каза, че може да се дължи на намалена реабсорбция на глюкозата, заради увеличения кръвоток и като цяло напредване на бременността и е абсолютно възможно захарта в кръвта да е нормална, а да се появява в урината, заради увеличена пропускливост на бъбреците.

А кетоните са ясни - дехидратация, нередовно хранене сега лятото, недостатъчно прием на въглехидрати - съвсем дисбаланс… това ми казаха.

# 245
Моето АГ доста го притесняваха кетоните, понеже до колкото знам могат да минат през плацентата и сега като излязат следи ми казва да пия повече водичка и да не забравям 😅
Четох някъде, че е нормално ако имаш някаква глюкоза в урината, стига нейното количество да е в норма. В твоя случай бих послушала лекаря по вътрешни болести, понеже той най-вероятно разбира повече от АГ-тата 😄 Може и да изчезне глюкозата докато родиш ☺ А казаха ли ти дали е опасна за плода и за теб? Тъй като не съм запозната и ми е любопитно.

# 246
Моето АГ доста го притесняваха кетоните, понеже до колкото знам могат да минат през плацентата и сега като излязат следи ми казва да пия повече водичка и да не забравям 😅
Четох някъде, че е нормално ако имаш някаква глюкоза в урината, стига нейното количество да е в норма. В твоя случай бих послушала лекаря по вътрешни болести, понеже той най-вероятно разбира повече от АГ-тата 😄 Може и да изчезне глюкозата докато родиш ☺ А казаха ли ти дали е опасна за плода и за теб? Тъй като не съм запозната и ми е любопитно.

Питах АГ - каза ми, че не е опасно, но пак иска да се срещна с ендокринолог, а по вътрешни (познат лекар) - да не се притеснявам изобщо, но трябва да се храня и хидратирам редовно. Общо взето - който не си прави изследвания, на него само нищо му няма. Simple Smile))))

# 247
Здравейте, откриха ми гестационен диабет още в 24та седмица. Спазвам режим, следя с глюкомер, сутрешна глюкоза 4.9-5.2 засега, след ядене освен когато хапна пица/паста/ повече картоф е до 7.5-7.8.
Днес пуснах кръвни изследвания и глюкозата е 5.01, но имам кетони в урината 10… Имах още веднъж преди време беше 3-4 мисля. Вярно е, че нямам апетит напоследък и не се храня много, топло ми е, избягвам въглехидрати и вчера ядох последно в 19:00 и дадох урина в 7:30. Дали е от дехидратация, диета, много ли е страшно, притесних се…

# 248
По колко водичка пиеш на ден, следиш ли?

# 249
Здравейте, откриха ми гестационен диабет още в 24та седмица. Спазвам режим, следя с глюкомер, сутрешна глюкоза 4.9-5.2 засега, след ядене освен когато хапна пица/паста/ повече картоф е до 7.5-7.8.
Днес пуснах кръвни изследвания и глюкозата е 5.01, но имам кетони в урината 10… Имах още веднъж преди време беше 3-4 мисля. Вярно е, че нямам апетит напоследък и не се храня много, топло ми е, избягвам въглехидрати и вчера ядох последно в 19:00 и дадох урина в 7:30. Дали е от дехидратация, диета, много ли е страшно, притесних се…

Не е страшно. Нормално е понякога да се повишат кетоните, дължи се на нередовно хранене в жегите, малко количество прием на течности, самият НВ режим - насъбира се със сигурност. Може да пробваш в повече течности/ да се включи някакъв въглехидрат в едно от храненията/ редовно хранене - това посъветваха мен.

# 250
Всеки ден поне  2-2.5 литра, но последните дни май по около 1.5, малко се омотах в работа и не си пълних бутилката редовно. Гледам да не ям диня заради КЗ, тя много ми помагаше за хидратация. Ще пусна още една урина след някой друг ден, но си мисля лентички ако взема да следя. Вечер също пия доста вода, но снощи гледах да не прекалявам, за да събера поне 3 часа урина, че иначе на 2 часа пишкам, а трябваше и стерилна да пусна…

@nikoleta98
Благодаря за успокоението. Ще си следя водата и ще добавя малко въглехидрат всеки ден поне за едно хранене. Знам, че трябва да ям на 2-3 часа, но наистина не ми се яде. Ако зависи от мен ще живея на таратор, салата и плодове. Не го правя, за да не качвам килограми, просто нямам апетит…

# 251
Здравейте, дами. Правих ОГГТ в 28 г.с., прилагам резултатите. Консултирах се с ендокринолог, според нея стойностите не бяха толкова притеснителни, даде ми глюкомер, за да се следя вкъщи. Следенето вкъщи и кръвно-захарният профил, който правих седмица след консултацията, показаха перфектни резултати и бях спокойна до миналата седмица. От седмица-седмица и половина сутрешната ми стойност е над 5 - 5,2/5,3, само веднъж имах стойност 4,9. Стандартната ми закуска, е много високо протеинова, след нея включвам кисело мляко с много малко плод и канела. Преди ми вдигаше захарта с около 0,5-0,8 единици (от 4,7 на 5,2 например). Вече след нея, стойността е 7,3-7,6. След всяко хранене, дори да има минимално количество въглехидрати, стойностите са в горната граница на допустимото. Според вас кога е удачно да направя повторна консултация с ендокринолог, т.к. реално стойностите още са в допустимите граници? Този период от седмица и половина беше изпълнен и с доста стрес, така че се чудя дали това е причината или просто с напредването на бременността (вече 31 г.с.) само диетата не е достатъчна?

# 252
Cami07, горе-долу в тази седмица и при мен започна покачване на стойностите - храни, които ми вдигаха кз минимално, започнаха да я вдигат до границата. Сутрешните също се повишиха с до 0.5. До края си бях така. Мисля, че е нормално. С напредване на бременността става все по-трудно да се поддържат добри нива, но при теб дори сега стойностите не изглеждат притеснителни.

# 253
Момичета, а какви следва да са стойностите на кр. захар след хранене, когато вкъщи измерваме с глюкомер?
Доколкото разбрах от моя ендокринолог сутрин на гладно глюкозата следва да е под 5.1, а 1 час след хранене - 6.1.
На първата страничка тук в темата обаче май са посочени други стойности или аз просто нещо съм се заблудила?

# 254
На мен ендокринологът ми каза да гледам 1 час след хранене да не е над 8.5- 8.7. За преди    хранене не сме говорили, защото при мен глюкозата на гладно обичайно е 4.0 и не ми е проблем

Общи условия

Активация на акаунт