Гестационен диабет - тема 6

• 11 567
  • 502
  •   2
Отговори
# 60
Правих ОГТТ преди 2 седмица и трикратно ми взеха кръв от вена. Аз съм при д-р Гоцева, тя много държеше на това и го написа в Ал. Всички кръвни правя в Токуда, там само от венозна признават (изключение правят само за деца), питах ги изрично.

# 61
Правих ОГТТ преди 2 седмица и трикратно ми взеха кръв от вена. Аз съм при д-р Гоцева, тя много държеше на това и го написа в Ал. Всички кръвни правя в Токуда, там само от венозна признават (изключение правят само за деца), питах ги изрично.
Ти ли си занесе глюкозата в Токуда или те ти дадоха? И също така следиш в колко часа трябва да е второто/третото пробовземане и влизаш или те те викат?

# 62
Те ти я дават.
Ти си следиш часовете.

# 63
Момичета, може ли някой да даде примерна диета при гестационен диабет? Или пък някакъв по-изчерпателен списък със забранени храни... много се чудя сега за меда например, за овесените ядки..
Запазих си час при д-р Начев, който се надявам, че ще предложи някакъв хранителен план, но дотогава не ми е много ясно как да се храня.

# 64
  • Благоевград
Момичета, може ли някой да даде примерна диета при гестационен диабет? Или пък някакъв по-изчерпателен списък със забранени храни... много се чудя сега за меда например, за овесените ядки..
Запазих си час при д-р Начев, който се надявам, че ще предложи някакъв хранителен план, но дотогава не ми е много ясно как да се храня.

Като за начало, задължително на всяко хранене зеленчук. Краставица, чушка, зелени Салати са добър избор. От домати и моркови може да се повишава кръвната захар и трябва да се следи. Задължително протеин да присъства и полезна мазнина. Хубаво е да има въглехидрат, бавен, в малко количество, с нисък гликемичен индекс. Тук е проба-грешка.
Плодовете сведени до минимум и никога на гладно. Да речем ако ти се яде банан - 1 хапка за десерт след основното хранене.
В началото, докато свикнеш е хубаво да записваш всичко и да мериш захарта. Така ме посъветва Яначкова преди години.
Удачен е НВ ВМХ, но не кето, защото поява на кетони в урината не е ок по време на бременност.
Ако не можеш да се справиш сама, добър диетолог ще свърши работа, но мисля, че това е лесно за спазване. Има много клипчета в ютуб за гестационния диабет с много полезна информация. На мен лично зле ми действат най-много Плодовете и внимавам с тях, почти не присъстват в менюто ми.
Мога да ти дам пример аз какво хапвам, за да се ориентираш.
Закуска - задължително краставица/чушка и маслини, оризовка или 1/4 пълнозърнест хляб, и протеин яйце/малко бекон/сирене.
Обяд - месо или риба със салата овщусена със зехтин, лъжица картоф/ориз/киноа или някакво друго вариво. Вечер същото. Ако ми се яде плод, то той е след като съм обядвала и е една хапка. Ако имаш въпроси, насреща съм.

# 65
  • София
Общо взето диетата е да се изключат продукти с рафинирани брашна (пълнозърнесто брашно в малко количество е ОК) и захарта под формата на всякакви десерти и сладки/безалкохолни напитки, да се намалят картофите и ориза до количества, които не ти вдигат много кръвната захар.
Всяка храна трябва да видиш на теб конкретно как ти влияе. Можеш първо да пробваш храните, които нормално ядеш, в количествата, които нормално ядеш, как ти се отразяват (но не примерно цяла порция пържени картофи или пък само пица - гледай поне половината храна да са ти зеленчуци - на салата, задушени, печени...). Ако захарта ти е в границите за 60-та минута, няма нужда да променяш съответното меню, поне за момента (с напредване на бременността може някои храни, които в по-ранен месец не са били проблем, да започнат да ти вдигат повечко захарта). Ако захарта излиза извън границата или близо до границата, ще мислиш как да намалиш въглехидратите - било с намаляване на общото количество храна, било с намаляване/изключване на въглехидратния продукт, който си яла в съответното меню.

Идеи за менюта:

За закуските - пълнозърнеста филийка, малко масло или домашна лютеница, суров зеленчук - чушка, морков, домат, краставица, варено яйце, резен кашкавал или филе, няколко маслини. При мен беше вариант малка порция пълнозърнести макарони със сирене. Омлет със шунка. Пържени яйца с пържени резенчета бекон + сурови краставица/чушки/домати. Можеш да си правиш баница със спанак, праз, други зелениии + парченца бекон (пълнозърнести кори с много плънка вътре) или баница с праз и кайма.

Междинна закуска - малък кисел плод (примерно зелена ябълка или шепа малини, шепа боровинки, половин грейпфрут) с малко ядки (до 30-тина грама). Малко парче печена тиква без захар/мед, може с някоя орехова ядка към нея.

За обяд и вечеря - зеленчуци с месо или с риба под всякаква форма (без картофи или с малко картофи)/ зеленчуци с яйца под всякаква форма/ супи, като в тях не наблягаш на картофите и фидето, някакви манджи, в които намаляваш количеството или заместваш картофите и ориза - примерно мусака с тиквички вместо с картофи; гювеч с няколко картофа за цвят, а всичко друго месо и зеленчуци; пълнени чушки или тиквички с кайма и минимално количество ориз; индийска кухня - разни кърита на основата на месо и зеленчуци, винен кебап с миниатюрно количество ориз, кавърма пилешка или свинска, всякакви омлети, бъркани/пържени/варени яйца, всевъзможни зеленчукови салати, меса и зеленчуци на скара, пълнозърнеста паста (малко количество) с голямо количество сос болонезe, пиле на бутилка (в тавата отдолу могат да се сложат лук и моркови на големи парчета), риба (на скара, на фурна, на тиган, варена на супа), руло стефани, гнезда от кайма с яйце по средата, сарми с преобладаващо кайма и малко ориз, свинско/патица с кисело зеле, пиле с прясно зеле, гювечета, пилешка яхния, лучена яхния, кюфтета по чирпански, фрикасе, дробчета по селски, сърчица на тиган, воденички с масло и беконче, миш-маш, печени чушки с доматен сос, имамбаялдъ, пица с блат от карфиол или от тиквички (или с тънко пълнозърнесто домашно тесто, но тогава трябва да се внимава с броя на парчетата).

Десерт - по възможност да не е всеки ден и на всяко хранене; да не е след вечерното хранене, а да е след обяда - парченце-две черен шоколад 85% (и по-висок процент може, по възможност да не е с под 70% какао).

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 16:16 от *Lorena*

# 66
signora_tina, *Lorena*,  Много ви благодаря за примерните менюта, направо си ги копирам и ще действам по тях Simple Smile

# 67
Чай от шипка знам че регулира кръвната захар, ако искаш питай АГ все пак ок ли е. Също чаена лъжица оцет преди хранене спомага за контрола. Аз само на закуска пропусках оцет Grinning И направо от бутилката по малка глътка, но аз си и обичам киселко
За закуска също може овесени ядки с нискомаслено Кисело или прясно мляко,  сурови орехи, аз си слагах и с.л. смляно ленено семе за перисталтиката
И разходки и движение повечко. Аз така и не стигнах до инсулин и само с диета контролирах, макар че заради пустите стягания на корема не се движех много

signora_tina, *Lorena*,  Много ви благодаря за примерните менюта, направо си ги копирам и ще действам по тях Simple Smile

# 68
Всеки трябва дсм за себе си да си да проследи кое как му влияе...например аз дори от половин филийка пълнозърнест хляб вдигах кз ужасно на 1 час...започнах да си купувам протеинов и от него дори по 2 филийки можех да хапна...овесени ядки също ми вдигаха кз ужасно...парче торта въобще не ми вдигаше кз...
Кетони в урината ,ако спазвате режим ще имате постоянно...не се стряскайте от тях...кетоните са опасни ако са от висока кз,а не от режима...
Аз съм лежала в майчин дом в ендокринология преди години 3 пъти...имам базед...чисто беше,със стаи за по 2 или 3...всяка стая със самостоятелна баня и тоалетна...имаше постоянно топла вода...правеха закуска и обяд,а вечерята винаги беше сандвич...който си беше от софия дори не оставаше да спи там а идваше сутрин за изследвания и процедури и си ходеше в къщи...първия път платих само престой...втория и третия още от вратата ти казват пили тук този и този все едно съм си избрала екип и хоп 500 лв...но това беше преди повече от 5 години...сега може да не е така...
Баба ми е с диабет и има 11 кз...много е висока според мен ...но може и грешка да е...и лабораторни грешки стават
Когато ми правеха обременяване 2 пъти ми   взеха от вена и последното беше от пръста

# 69
Здравейте:) При мен кр захар на гладно излезе 11.Постъпих в Токуда за лечение и съм си  направо за инсулин .При мен още не е сигурно дали е ГД или Диабет ти 1 ,защото високите  стойности  и кетони в урината по-скоро говорят за диабет тип1.Момичета ако имате притеснения консултирайте се със ендокринолог за да може да се реагира правилно и навреме.Трябва и диета но наистина лекар трябва да обясни какво може и какво не ,защото и аз бях на диета и всъщност се оказва ,че съм приемала твърде малко въглехидрат…Моя съвет е навременна консултация с ендокринолог

# 70
Здравейте отново! Започнах да си меря с глюкомер КЗ по препоръка на ендокринолог. Въпросът ми е, тъй като първо пия безкофеиново кафе, след това закусвам, откога да броя 60 и 120 мин, от момента, в който съм изпила кафето или от момента, в който съм закусила? Разликата реално е 10мин, но все пак не знам има ли значение. Кафето го пия с мляко и кафява захар, та със сигурност има отражение върху КЗ, поне така си мисля Simple Smile

# 71
Здравейте отново! Започнах да си меря с глюкомер КЗ по препоръка на ендокринолог. Въпросът ми е, тъй като първо пия безкофеиново кафе, след това закусвам, откога да броя 60 и 120 мин, от момента, в който съм изпила кафето или от момента, в който съм закусила? Разликата реално е 10мин, но все пак не знам има ли значение. Кафето го пия с мляко и кафява захар, та със сигурност има отражение върху КЗ, поне така си мисля Simple Smile

Не е много добра идея да се пият напитки със захар на гладно. Щом е 10 мин разликата, пробвайте да пиете след закуската. Прясното мляко неутрализира донякъде, но все пак, няма смисъл да си вдигате захарта зорлем почти Simple Smile

# 72
Момичета, къде е най-добре да си пусна ОГТТ?

И според вас, дали преди прегледа при Яначкова да го направя или да отида първо при нея и тя да ме упъти?

# 73
Здравейте:) При мен кр захар на гладно излезе 11.Постъпих в Токуда за лечение и съм си  направо за инсулин .При мен още не е сигурно дали е ГД или Диабет ти 1 ,защото високите  стойности  и кетони в урината по-скоро говорят за диабет тип1.Момичета ако имате притеснения консултирайте се със ендокринолог за да може да се реагира правилно и навреме.Трябва и диета но наистина лекар трябва да обясни какво може и какво не ,защото и аз бях на диета и всъщност се оказва ,че съм приемала твърде малко въглехидрат…Моя съвет е навременна консултация с ендокринолог
Rubitoo, браво, че си взела мерки. Всичко ще е  наред. Но тип 1 не е ли типичен за деца по скоро? Ти на колко си?
В коя седмица ги замери тези стойности?

# 74
  • София
Момичета, къде е най-добре да си пусна ОГТТ?

И според вас, дали преди прегледа при Яначкова да го направя или да отида първо при нея и тя да ме упъти?
В лабораторията на Щерев през почивен ден е много удобно да се прави ОГТТ - хем няма твърде много хора, хем на 20 метра от лабораторията е зоната с диванчетата, на които може да виси човек между взиманията на кръв (не трябва да се движиш, да се разхождаш и т.н. по време на изследването, а при повечето други лаборатории нямаш вариант да чакаш на място вътре или на удобно място толкова близко до лабораторията).

Но тип 1 не е ли типичен за деца по скоро?
Обикновено в детска/младежка възраст се отключва диабет тип 1, но мъжът ми, след 2 нощи много силен стрес, се сдоби с диабет тип 1 на 42 години, та не е изключено човек да го отключи и в по-късна възраст. Има изследване, което може да се направи, за да се определи дали диабетът е тип 1, или тип 2.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 19:07 от *Lorena*

Общи условия

Активация на акаунт