Гестационен диабет - тема 6

• 15 953
  • 641
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, дами! Днес се направих прословутото обременяване с глюкоза. Доколкото се ориентирам - мисля, че не съм успяла да развия ГД все още. 19+3 се водя днес. Имам вече една успешна бременност преди 7 години - родих здраво момченце, 3.800. Тогава следващият АГ не ми назначи ОГТТ само ми каза да огранича всичко в пакетче, по-малко въглехидрати и т.н. Всичко беше наред, като изключим, че малкият вървеше по-едър. Сега се повтаря ситуацията, но тъй като съм в друг град и тук ме накараха да направя ОГТТ. Мисля, че всичко е наред, но имам час чак за 17ти и затова не мисля да тормозя АГто сега. Просто, ако може някой по-опитен да хвърли око, за допълнително успокоение. Simple Smile

# 211
Здравейте, дами! Днес се направих прословутото обременяване с глюкоза. Доколкото се ориентирам - мисля, че не съм успяла да развия ГД все още. 19+3 се водя днес. Имам вече една успешна бременност преди 7 години - родих здраво момченце, 3.800. Тогава следващият АГ не ми назначи ОГТТ само ми каза да огранича всичко в пакетче, по-малко въглехидрати и т.н. Всичко беше наред, като изключим, че малкият вървеше по-едър. Сега се повтаря ситуацията, но тъй като съм в друг град и тук ме накараха да направя ОГТТ. Мисля, че всичко е наред, но имам час чак за 17ти и затова не мисля да тормозя АГто сега. Просто, ако може някой по-опитен да хвърли око, за допълнително успокоение. Simple Smile

Абсолютно всичко е наред! Няма нужда от никакви притеснения - и трите стойности са в норма, според СЗО препоръките. Simple Smile

# 212

След две обременявания и констатиран ГД мога да кажа, че тези резултати са в норма, няма нищо притеснително  😊

# 213
Много, много благодаря за бързите отговори!

# 214
MamaBear, изненадвам се, че толкова рано са Ви назначили обременяване. Имаше ли показания? По принцип ГД се развива в по-късни седмици и едно обременяване след 24та седмица (какъвто е стандарта) би било по-обективно.

# 215
MamaBear, изненадвам се, че толкова рано са Ви назначили обременяване. Имаше ли показания? По принцип ГД се развива в по-късни седмици и едно обременяване след 24та седмица (какъвто е стандарта) би било по-обективно.

По принцип, след като ме разпита подробно как е протекла първата бременност, д-р Павлова още на първата фетална морфология ми каза, че трябва да направя ОГТТ. Малката върви почти седмица напред. Попитах я кога трябва да направя теста - каза още веднага. На въпроса ми не трябва ли в по-късна седмица - каза, че не било проблем. И да гледам да кача по-малко от 15кг този път /толкова качих с предната бременност/. Аз обаче се ослушвах, защото:
1. Месец и половина повръщах и се бях срастнала с дивана. Само при мисълта за тая глюкоза и позеленявах пак.
2. Бях чела, че се прави по-късно.
Следващият на частно също беше споменал 24г.с., но тази по каса ми пусна направление на последния преглед. Още повече, че за месец качих почти 4кг /от началото съм +7/ Та реших, че е вече време. Така или иначе съм решила да продължа да внимавам със сладко, тесто и т.н. Надявам се, че няма да се наложи пак да пия едно кило захар преди да съм се разсънила като хората, че хич не беше приятно. 😁

# 216
Стойностите изглеждат наред и не индикират ГД, но и аз знам,че 19 седмица е рано/съдейки по моя опит/. Аз съм с ИР и следя КЗ с домашен глюкомер всеки ден по 3 пъти, както и един път в месеца на гладно в лаборатория. На първата ФМ АГ ми каза,че трябва да направя обременяване 2 пъти , първият път в ранни седмици -15-16, нещо такова. Аз за тез хормони обаче се доверявам само на ендокриноложката ми,която категорично отхвърли нуждата от ранно тестване. Правих обременяване в 25 седмица. Следящата ме АГ на ЖК също потвърди,че е достатъчно веднъж да правя огтт, тъй като при мен водите са в норма и това било равнозначно на добър контрол на кз, така ми каза.

# 217
На мен КЗ ми беше перфектна в 19 г.с....но след 24 г.с. вече стояха по друг начин нещата...ендо казваше ,че обременяване се прави между 24 и 27 г.с....да не говорим,че към 30 г.с. вече нито режим помагаше нищо и минах на инсулин...колкото повече напредва бременността толкова по трудно се контролира ГД...
Моето кръвно също беше 80 на 50...никой АГ не го е отчел като проблем или ,че е заради ГД..

# 218
На 22ри този месец ми предстои втората ФМ. Ще видим дали малката продължава да избързва или се е кротнала и как са водите. В краен случай , ако кажат, че трябва - пак ще го повтарям пустото изследване. 🤷
Аз апаратче за кръвно си взех и се следя вкъщи. Там всичко е наред - даже ми е леко ниско. Глюкомер още не съм решила да взимам, ама не карате да се замисля. Явно човек като мине 30те и започва да се запасява с всякакви такива високотехнологични джаджи. 😁

# 219
На мен въобще не ми беше минало през ума да взимам глюкомер, даже си нямах представа как точно се ползва,само знаех, че има убождащо устройство. Ден след положителния тест обаче се свързах с ендокриноложка ми и по нейно настояване и препоръка взех Contour plus Elite. Доволна съм,отчита точно, не съм намерила досега големи разлики между домашния контрол и този в лаб/ винаги има обаче, защото капилярната кръв давала леко по-завишени стойности в сравнение с венозната/. По темата с кръвното - на мен не са ми казали да има връзка между кръвното и гд, аз съм с ниско/по мое мнение много ниско/. Всички аг-та, с които съм говорила обаче,казват,че така било по-добре, отколкото високо. Тях високото ги притеснявало,  за ниското да съм си пиела айряна и да не го мисля...

# 220
Надежда,ти роди ли вече и ако да нормализира ли ти се Кз?Питам защото и аз бях на инсулин след раждането все още ми е висока.Спрях да я меря,покрай бебето съвсем няма как…Ендокринолог ми каза да направя обременяване с глюкоза  след 6 седмици и това се пада след 2 седмици.Но все пак ми е интересно дали при някой който е бил с високи захари и на инсулин ,дали са се нормализирали КЗ

# 221
Надежда,ти роди ли вече и ако да нормализира ли ти се Кз?Питам защото и аз бях на инсулин след раждането все още ми е висока.Спрях да я меря,покрай бебето съвсем няма как…Ендокринолог ми каза да направя обременяване с глюкоза  след 6 седмици и това се пада след 2 седмици.Но все пак ми е интересно дали при някой който е бил с високи захари и на инсулин ,дали са се нормализирали КЗ
Да родих преди година и половина.3 дни поред в болницата ми следяха кз сутрин,обед и вечер...още на първия ден след раждането нещата се нормализираха.обадих се на едно тогава и той каза,че ГД изчезва след раждане...но може преди това да е имало ИР или след раждането да се развие...иначе аз бях с ГД и бебето не вървеше напред ,освен на едно единствено измерване го изкараха с голямо коремче...а с водите никакъв проблем не съм имала

# 222
Здравейте, следя с глюкомер вече 10тина дни. Малко експерименти с храната и открих, че захарта само вдига. Диня, пъпеш, боровинки, малини-дори праскови никакъв проблем, но хапна ли и две парченца нещо със захар хайде 8.5-8.9. Картофи само ако са бланширани и на AirFryer. В мусака, пюре, варени, печени нямам проблем.
Исках да попитам нещо, при сравнение в лабораторията венозна беше 5.00, а глюкомер 5.1, по-често ли разликата е нагоре при глюкомера или не е задължително? Понякога заради късна вечеря сутрин показва 5.2 и се притеснявам. Иначе основно под 5.00 измервам.

# 223
За това с глюкомера - да. Но например първия глюкомер, който имах и който всъщност ендото ми даде, отчиташе по-ниски стойности 🤨 Но с този сегашния, който ползвам разликата винаги е била нагоре, но съвсем минимална.
Много се радвам, че повечето храна ти понася! Дано да продължи така да края на бременността 😊

# 224

По принцип, след като ме разпита подробно как е протекла първата бременност, д-р Павлова още на първата фетална морфология ми каза, че трябва да направя ОГТТ. Малката върви почти седмица напред. Попитах я кога трябва да направя теста - каза още веднага. На въпроса ми не трябва ли в по-късна седмица - каза, че не било проблем. И да гледам да кача по-малко от 15кг този път /толкова качих с предната бременност/. Аз обаче се ослушвах, защото:
1. Месец и половина повръщах и се бях срастнала с дивана. Само при мисълта за тая глюкоза и позеленявах пак.
2. Бях чела, че се прави по-късно.
Следващият на частно също беше споменал 24г.с., но тази по каса ми пусна направление на последния преглед. Още повече, че за месец качих почти 4кг /от началото съм +7/ Та реших, че е вече време. Така или иначе съм решила да продължа да внимавам със сладко, тесто и т.н. Надявам се, че няма да се наложи пак да пия едно кило захар преди да съм се разсънила като хората, че хич не беше приятно. 😁
При мен първото обременяване беше в 20 г.с. и разлика в резултата между това в 20 г.с. и това в 27 г.с. нямаше…
Щом за 1 месец си качила 4 кг, нормално да искат да проверят дали не е това, още повече, ако си излязла с висок риск на 1 ФМ.

Иначе знам, че кръвното и диабетът имат връзка и предполагам, че за ГД не е по-различно. Питам, защото ниското кръвно не ме притеснява, но по-високата кръвна захар от друга стана ме тревожи. Забелязах, че най-вероятно от недостатъчен прием на сол дневно. Ще питам ендокринолог следващия път.

Общи условия

Активация на акаунт