Гестационен диабет - тема 6

• 16 059
  • 642
  •   1
Отговори
# 225
Определено обременяването се прави между 24-28 г.с. , като аз лично смятам, че 28 г.с. е вече късно. Най-добрия момент е между 24-25 г.с.(освен ако по-рано няма риск и нещо, което се наблюдава) , за да се хване още в началото, особено ако имате от типичните показатели като - околоплодни води над норма, висока глюкоза при рутинните месечни изследвания, по-голямо бебенце и други.
Колкото по-рано, толкова по-добре!
При мен бебето вървеше все по-голямо от самото забременяване, но беше все пак в рамките на 10 дни и към 23-24 г.с. се видяха води в горна граница, моята АГ ме прати веднага на обременяване и всичко беше в рамките на нормалното, тоест нямах диагноза/състояние на ГД, но въпреки това показател за “нещо” имаше, заради водите и започнах диета от раз, реших да си взема глюкомер, за да проследя организма си как се повлиява от различните храни и беше доста полезно.
Спрях много голяма група от храни, изчетох всичко възможно за диети, хранене и т.н. и успях за 2 седмици да нормализирам води и бебе в норми, от 26 г.с. до момента не съм качила килограми - общо 10 са до момента, а вече съм 36 г.с. и това което отново правя е от време на време да меря с глюкомер, понеже съм в доста напреднал етап и не се гледат води.. глюкозата ми е в норми, дори понякога си позволявам нещо тестено или сладко, но когато влезеш в някакъв режим дори не изпитваш нужда. Нещо което също се сещам е, че АГ имат различна гледна точка и метод за справяне с ГД , докато при Ендокринолозите е по-различен, а дори и вижданията за нормите на глюкозата се разминават при двете специалности (разбира се не всички под общ знаменател), аз държах да съм с глюкоза по изискванията на СЗО по време на бременност.. Таа така 🫶🏽 успех на всички мами!

# 226
Взех си Contour, в Геника с него ми измери.
Позволявам си понякога да съгреша, все още поддържам качени само около 3.5 кг до 25+2 седмица. Да видим занапред, защото със серклажа и много лежа, което сигурно ще се отрази.
Надявам се да ми понасят все така плодовете, защото без сладко мога, без плодове не…

За това с глюкомера - да. Но например първия глюкомер, който имах и който всъщност ендото ми даде, отчиташе по-ниски стойности 🤨 Но с този сегашния, който ползвам разликата винаги е била нагоре, но съвсем минимална.
Много се радвам, че повечето храна ти понася! Дано да продължи така да края на бременността 😊

# 227
Аз до към 28-ма седмица също имах към 3-4кг качени само, сега в 34г.с. съм общо +7кг, като доста си лежа и със сигурност го нямам това движение, което имах в началото на бременността 😅
Стискам палци всички храни, които ти понасят сега да ти понасят до самия край!

# 228
Момичета, на някоя от вас правен ли е кръвно-захарен профил, вместо ОГТТ?  Днес си направих такъв профил по назначение на ендокринолог и резултатът ме озадачи - след хранене стойността на глюкозата е по-ниска от началната на гладно. От няколко дни имам глюкомер и се тествам и никога след хранене кр. захар не е била 3,5, както днес при лабораторното изследване (правя уточнение, че само първото тестване беше от вена - при следващите две - от пръст). Съжалявам, че успоредно с лабораторното изследване не засякох кръвната захар и с глюкомер...

# 229
Правих стандартното ОГТТ, но ендо ме предупреди само от вена, защото излизат грешни стойности при взимане от пръста. В случая от пръста и вие можете да се тествате с глюкомера. Моя леко завишава с 0,3-0,5 единици.
Бих повторила теста, но както трябва

Момичета, на някоя от вас правен ли е кръвно-захарен профил, вместо ОГТТ?  Днес си направих такъв профил по назначение на ендокринолог и резултатът ме озадачи - след хранене стойността на глюкозата е по-ниска от началната на гладно. От няколко дни имам глюкомер и се тествам и никога след хранене кр. захар не е била 3,5, както днес при лабораторното изследване (правя уточнение, че само първото тестване беше от вена - при следващите две - от пръст). Съжалявам, че успоредно с лабораторното изследване не засякох кръвната захар и с глюкомер...

# 230
Бих искала да питам, докато бяхте бременни, ехографът дали показва по- завишени стойности за теглото на бебето на майки с гестационен диабет, а накрая се ражда бебето с по-ниско от прогнозното?
Ще обясня защо питам. Водя се с гестационен диабет, на Глюкофаж и диета съм, не е кой знае колко изразен диабета. Откакто съм регистрирана при моя АГ че имам диабет бебето расте екстремно едро по изчисления на ехографа 36гс 4кг (разбрах, че модерните ехографи взимат това предвид и изкуствено завишават теглото)
 Ходих на друго място на преглед, където ми ги няма данните, в ехографа не е въведена информация, че съм с диабет и излезе, че бебето е 3,100кг. Много съм озадачена и не знам на кое да вярвам.

Някой знае ли нещо по въпроса?

# 231
Бих искала да питам, докато бяхте бременни, ехографът дали показва по- завишени стойности за теглото на бебето на майки с гестационен диабет, а накрая се ражда бебето с по-ниско от прогнозното?
Ще обясня защо питам. Водя се с гестационен диабет, на Глюкофаж и диета съм, не е кой знае колко изразен диабета. Откакто съм регистрирана при моя АГ че имам диабет бебето расте екстремно едро по изчисления на ехографа 36гс 4кг (разбрах, че модерните ехографи взимат това предвид и изкуствено завишават теглото)
 Ходих на друго място на преглед, където ми ги няма данните, в ехографа не е въведена информация, че съм с диабет и излезе, че бебето е 3,100кг. Много съм озадачена и не знам на кое да вярвам.

Някой знае ли нещо по въпроса?
Това е много интересно, ако наистина е така. АГ всеки път ми вкарва ЕГН в ехографа, което дори и да е свързано със системата не ми се вярва да завишава.
Видях, че на прегледа през юни по амбулаторен лист нямам придружаваща диагноза и бебето беше 10 дни напред, а сега през юли е добавена и е 8 дни напред, както и съм по-малко количество околоплодни води, спрямо предния път.
Може би изчисляват различно различните апарати 🤷♀ Аз не им вярвам на 100%, но все пак близо 1 кг разлика не е малко…

# 232
  • София
При моите бременности теглото на бебетата беше коректно изчислено на ехографа, независимо от ГД - към момента на ражданията не съм имала повече от 100 гр. разминаване спрямо изчисленията при последния ехограф преди раждането (и трите ми деца са родени с тегло в интервала 2960-3220). Последното бебе даже го измериха съвсем точно - колкото ми казаха на последния ехограф ден преди раждането, толкова и се роди.

# 233
Моето момиче в 34+3  г.с. се роди 2720 по ехограф навсякъде я изкарваха около 2500 но всички казват,че ехографа е +/- 500 гр

# 234
Аз също съм с ГД, но с малко бебче и където и да съм ходила да го мерят винаги съм казвала, че имам ГД, но не мисля че се отразява на резултата. Стандартните ехографи ми дават +-100/150 грама разлика спрямо уж по-точните ехографи, които ползват на ФМ. То зависи и от това кой мери и под какъв ъгъл хваща бебето.

# 235
На мен също ми звучи странно да завишават теглото, не ми е логично. И моето бебче се роди мъничко, 2350, а в същия ден го измериха и точно толкова с ехографа.

# 236
Благодаря ви за отговорите, момичета! Вече не знам на какво да вярвам 🙁 3 или 4кг е това бебе. От това зависи дали ще раждам нормално или секцио, че до края на бременността може да стане 5 кг...

# 237
Благодаря ви за отговорите, момичета! Вече не знам на какво да вярвам 🙁 3 или 4кг е това бебе. От това зависи дали ще раждам нормално или секцио, че до края на бременността може да стане 5 кг...

Доста различно отклонение са дали двата ехографа сравнявайки ги. Но принцип винаги има разлика, обикновено в резултата пише на база настройките на всеки индивидуално. Казвам го, защото при АГ , което ме следеше беше около 200 грама, при ФМ беше 150, а сега при израждащата ми е 500 грама възможно отклонение.
От друга страна бебчето е 3100 за 34 г.с. по това което знам не са малко, както и 4 кг. , тоест ако е накъде там е готово да излиза. Започне ли да става прекалено голямо, ще е неприятно с раждането, но можете поне една седмица още да си го изчакате. Консултирайте се с вашият лекар и поискайте още едно мнение най-добре..

# 238
Миминка, ти при АГ което се следиш ли мислиш да израждаш или то само ти проследява бременността? Аз честно казано бих отишла на трето различно място, което 100% ще изкара друг резултат, но ако е по-близо до 3.1кг от колкото до 4 ще имаш някакъв добър ориентир. Но пък ако ще се израждаш при този, който в момента те следи и той упорито заяви, че бебето е голямо и няма да иска да те изражда естествено, няма да имаш много голям избор 😢 Ще е или секцио, или евентуално друго АГ.

# 239
Здравейте, колко месеца след като родихте си направихте обременяване с глюкоза, за да се установи дали е налице някакво диабетно/предфиабетно състояние извън бременността? На мен Начев по спомен ми каза 3 месеца след като родя да се направи

Благодаря Blush

Общи условия

Активация на акаунт