Гестационен диабет - тема 6

• 12 894
  • 533
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте
Вижте вкъщи как е на 1час след обяд и на втория час също.замервайте няколко дни и ако е високо консултация с ендокринолог.

Преди обременяването ,късно ли ви беше вечерята?

# 526
  • София
Здравейте, почти 6 месеца след като родих си направих обременяване с глюкоза и за моя изненада стойностите на първи и втори час са по-високи отколкото докато бях бременна с гестационене диабет. На път час е 15,2, на втори 9.2.  истината е, че бързах много разряди бебето и ми взеха кръв с 10 минути по рано и то от пръста. На гладно ми е 4.2 като е взета венозна кръв.  Честно казано малко се уплаших от тези стойности. Казаха ми, че кърменето и недоспиването можело да влияят негативно... Моля за мнения Confused
15,2 на гладно e стойност, която ясно показва диабет - дано сте имали предвид 5,2, предвид че после пишете и за 4,2 с венозна кръв. 5,2 на гладно е съвсем приемлива стойност за  небременни. Освен това говорим за единично мерене - времето на лягане и ставане, часът на последното ядене, храната, която е консумирана предишната вечер, стресът и недоспиването с малко бебе - всичко оказва влияние, не си вадете изводи от единично замерване.

# 527
museto,  на гладно беше 4.2, 15,2 е един час, но реално 59 минути след приема на глюкоза, и 9,2 час и петдесет след приема на глюкоза. Малко неясно го бях написала.

И ми е странно, Защото вкъщи си замервам от време на време и примерно дори час след парче торта или половин банан ми е била под 6, докато като бях бременна а след три хапки банан скачаше на 8 и нещо след час...

Здравейте, почти 6 месеца след като родих си направих обременяване с глюкоза и за моя изненада стойностите на първи и втори час са по-високи отколкото докато бях бременна с гестационене диабет. На път час е 15,2, на втори 9.2.  истината е, че бързах много разряди бебето и ми взеха кръв с 10 минути по рано и то от пръста. На гладно ми е 4.2 като е взета венозна кръв.  Честно казано малко се уплаших от тези стойности. Казаха ми, че кърменето и недоспиването можело да влияят негативно... Моля за мнения Confused
15,2 на гладно e стойност, която ясно показва диабет - дано сте имали предвид 5,2, предвид че после пишете и за 4,2 с венозна кръв. 5,2 на гладно е съвсем приемлива стойност за  небременни. Освен това говорим за единично мерене - времето на лягане и ставане, часът на последното ядене, храната, която е консумирана предишната вечер, стресът и недоспиването с малко бебе - всичко оказва влияние, не си вадете изводи от единично замерване.

# 528
ANN, на едно от рутинните изследвания, които ми беше пуснала АГто по ЗК ми изкараха кръвната захар 0,67 на гладно. Не знам как го направиха тоя номер, но като видях рязко ми призля. С такава КЗ трябваше да съм в кома. На следващия ден беше 5,3 някъде. Надявам се да е лабораторна грешка и при теб. По принцип не бих съветвала да повтаряш пустото изследване, че е супер гадно, но в краен случай за успокоение след 1-2 седмици може да пробваш в друга лаборатория...

# 529
Според мен изчакай за ново натоварване, особено и щом кърмиш.

# 530
Анн, аз от моята ендокриноложка знам че няколко месеца след като се спре с кърменето тогава се прави обременяване с глюкоза - на мен поне така ми каза да направя.
Няма значение, че 59мин след приема на глюкоза са те боднали, разликата щеше да е минимална ако те бяха боднали точно на 60тата минута. Не е окей, че са ти взели кръв от пръста, но дори венозно да беше според мен пак щеше да е 12+, което си е сериозна стойност.
Може в момента да имаш инсулинова резистентност, но не е хубаво да спазваш някакъв строг режим, защото кърмиш.
В момента, в който спреш да кърмиш дай си 1 месец, в който да спазваш някакъв режим и тогава си направи ново обременяване. Хубаво е да вметна, че ако решиш примерно другия месец да спреш да кърмиш или детето ако се отбие самичко, дай си повече време от 1 месец. Все пак е хубаво да има 6 месеца между обременяванията, за да може организма ти да си е починал от натоварването с глюкоза.

Ако много те гложди от вътре какво се случва, пиши на някой ендокринолог през healee и виж какво ще те посъветва да направиш.

# 531
[ni.tray,  на мен д-р Начев ми каза 3 месеца след като родя да направя обременяване, но не уточни дали има значение кърменето или аз поне не съм разбрала. Ще пусна гликиран хемоглобин да видя там как е положението. Благодаря за коментара!

quote author=ni.tray link=topic=1729677.msg50439963#msg50439963 date=1762710491]
Анн, аз от моята ендокриноложка знам че няколко месеца след като се спре с кърменето тогава се прави обременяване с глюкоза - на мен поне така ми каза да направя.
Няма значение, че 59мин след приема на глюкоза са те боднали, разликата щеше да е минимална ако те бяха боднали точно на 60тата минута. Не е окей, че са ти взели кръв от пръста, но дори венозно да беше според мен пак щеше да е 12+, което си е сериозна стойност.
Може в момента да имаш инсулинова резистентност, но не е хубаво да спазваш някакъв строг режим, защото кърмиш.
В момента, в който спреш да кърмиш дай си 1 месец, в който да спазваш някакъв режим и тогава си направи ново обременяване. Хубаво е да вметна, че ако решиш примерно другия месец да спреш да кърмиш или детето ако се отбие самичко, дай си повече време от 1 месец. Все пак е хубаво да има 6 месеца между обременяванията, за да може организма ти да си е починал от натоварването с глюкоза.

Ако много те гложди от вътре какво се случва, пиши на някой ендокринолог през healee и виж какво ще те посъветва да направиш.
[/quote]

# 532
Колкото лекари толкова и мнения Smile Чела съм за Начев, че не е най-добрия лекар що се отнася до пациентки с ГД, но пък и моята лекарка не знам колко е добра с това Sweat Smile Но има смисъл да се изчака след като се спре кърменето, защото докато една жена кърми не е хубаво да спазва някакви строги режими, за да не лишава детето от хранителни вещества. Въпреки че режима, който се спазва при ИР или диабет не е никак лош, просто с по-малко въглехидрат или пък ако има да е по-богат на фибри, ноооо не съм лекар и само гадая.
Иначе гликирания хемоглобин не е никак лоша идея.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 07:38 от ni.tray

# 533
ANN, аз бих се консултирала с ендокринолог сега.не бих чакала да приключи кърменето.какво ако кърмиш до 2год детето? Тъкмо ще ти каже какъв режим да спазваш докато кърмиш ако е нужен такъв...

Общи условия

Активация на акаунт