⁉️Изкуственият интелект - новини от света на ИИ, коментари, изображения

• 17 994
  • 501
  •   1
Отговори
# 480
  • Козлодуй
Чели ли сте "Произход" на Дан Браун? Там се предрича, че до 2050 техниката ще ни е завладяла и вече няма да има хомо сапиенс ами някакъв техничен човек смес между техника и човек Simple Smile

# 481
Това, което силно се надявам е ИИ да помогне за откриването на лекарства за нелечими болести, също така за предотвратяване на раждания с генетични аномалии. "Разговарях" с Джемини и разбрах, че към момента ИИ е помогнал за откриването и диагностицирането на ранни стадии на различни болести, работи се все повече в това му направление.
Не знам дали науката ще напредне до момент, в който се може да се контролира стареенето, но силно се надявам поне болестите да се премахнат....(към момента е в сферата на фантастиката, но преди 30 години днешната реалност също ни се е струвала невъзможна)

# 482
  • София
Чели ли сте "Произход" на Дан Браун? Там се предрича, че до 2050 техниката ще ни е завладяла и вече няма да има хомо сапиенс ами някакъв техничен човек смес между техника и човек Simple Smile
Почитател съм на Дан Браун, тази книга я изчетох на един дъх. Малко преувеличено, но несъмнено техниката ще стане неизменна част от живота ни.

Има и нещо друго, реално според мен в момента цената за абонамент е доста поносима за ИИ инструмент, но в бъдеще ще се вдигне и хората ще продължат да плащат, защото толкова са свикнали, че ще им е странно да останат без другар, без помощник и за каквото др го ползват.

# 483
Claude наистина е изключително силен в анализ и писане
Claude единствен се досети, добре де, предположи вярното на "Кога набиваш спирачките за да ускориш?" Без подсказка.

# 484
ChatGPT пуснаха среден план между Free и Plus наречен Go. Цената е 6.50€/месец. Доста повече неща дава спрямо безплатния и би трябвало да е достатъчен за повечето хора.

Това е неофициална таблица със сравнение на плановете.

# 485
Нов проект цели да саботира AI

Скрит текст:
Докато дебатът за рисковете от изкуствения интелект става все по-нажежен, се появяват и все по-радикални идеи за това как развитието му може да бъде ограничено. Ако призивите за физическо унищожаване на центрове за данни звучат твърде крайно, нов проект предлага различен подход - удар не по инфраструктурата, а по самата "храна" на AI системите - данните, пише Futurism.
Проектът носи името Poison Fountain ("Отровен фонтан") и има за цел умишлено да замърсява обучаващите масиви от данни, които компаниите използват за трениране на своите модели.

Идеята е проста, но потенциално ефективна. Ако AI системите бъдат обучавани с дефектни, подвеждащи или логически грешни данни в достатъчно голям мащаб, резултатът може да бъдат нестабилни, ненадеждни или направо нефункциониращи модели.

Проектът стартира публично през изминалата седмица и бързо привлече внимание, след като изданието The Register съобщи, че част от участниците работят в големи американски AI компании. Източник на медията твърди, че напрежението около темата ескалира по начин, който остава почти незабелязан от широката общественост.

"Ние сме съгласни с Джефри Хинтън - машинният интелект е заплаха за човешкия вид", гласи позиция на сайта на Poison Fountain. Хинтън, често наричан "кръстникът на изкуствения интелект", през последните години се превърна в един от най-острите критици на технологията, за чието развитие сам е допринесъл.

Съвременният бум на изкуствения интелект не се дължи само на архитектурата на невронните мрежи, а и на осъзнаването, че те могат да бъдат обучавани с огромни количества данни, извлечени от интернет. Това доведе до масово "изстъргване" (scraping) на онлайн съдържание - практика, която според мнозина е неетична и дори незаконна, и вече е обект на множество дела за нарушени авторски права.
Основният принцип е добре известен. AI моделът е толкова добър, колкото са добри данните, с които е обучен. Ако данните са объркани или дефектни, резултатът също ще бъде компрометиран. Вече съществуват инструменти, които например добавят незабележими смущения в изображения, за да попречат на AI да копира художествени стилове.

Poison Fountain цели да приложи подобна стратегия, но в масов и координиран мащаб. Проектът предоставя връзки към специално подготвени "отровни" набори от данни, които собственици на сайтове могат да скрият в уебстраниците си. Те са създадени така, че да бъдат индексирани от автоматичните уеб роботи на технологичните компании.

По думите на участник в проекта, цитиран от The Register, тези данни съдържат код с логически грешки и дефекти, които могат да навредят сериозно на големи езикови модели, ако бъдат включени в обучението им. Според авторите това представлява "практически неизчерпаем поток от отровни тренировъчни данни".
Остава открит въпросът дали този подход ще бъде възприет масово и дали AI компаниите няма да успеят сравнително лесно да филтрират подобно съдържание. Със сигурност обаче той е част от по-широк фронт срещу неконтролираното развитие на изкуствения интелект - наред с призивите за строга регулация и съдебните битки за авторски права.

Според създателите на Poison Fountain регулациите вече не са достатъчни. "Няма как да се спре напредъкът на тази технология, след като вече е разпространена по целия свят", твърди източникът. "Това, което остава, са оръжия. Poison Fountain е пример за такова оръжие."

Източник: dir.bg

# 486
ChatGPT подготвя да пусне ChatGPT Health. Официално ще дава здравни съвети за вас персонално. Разработено е с помощта на 260 лекари от 60 различни държави. Ще могат да се внедрят данните от фитнес приложения, тракери, часовници...
Засега се предлага само в САЩ на малка тестова група. Предполагам скоро ще го пуснат официално за всички.
Информацията в сайта е на български.
https://openai.com/bg-BG/index/introducing-chatgpt-health/

# 487
Прегледах го набързо и бих го определила с една дума - Ужас!
Доста мога да коментирам, но няма смисъл.

# 488
Коментирайте. Нали за това е темата 🙂. Аз не се включвам с коментари,но ви чета с интерес.

# 489
Ама какво да коментираме- още 2021ва беше, когато ме дъвкаха тука из темите, като им казвах, че бях на едно събитие/ конференция/ представяне , където се разискваше това, и спом енах колко е притеснително.
Имаше много идеи, как ще се въвежда в телефонното обслужване на здравеопазването, в първичната помощ, в решения... за много хора тогава, беше мит, далечен артефакт.
Португалия е пионер в тези неща, имаше много противници, много им се смяха... ,много ги пооплюха...
Законодателството оттогава мръдна малко.Но малко!
Все още има много въпроси за уреждане, по повод регулацията, нормативната база и спирачки!- ефективни, извънредни спирачки!

Ако се чудите за какво говоря- спешният номер 112 се обслужва от ИИ вече над година.
Ако не му отговориш правилно, т.е. да знаеш какво трябва да му кажеш, че да се размърда алгоритъмът, няма да те препрати на човек, просто изключва връзката.
И за да не ми обяснява някой, как може да се злоупотребява от хората, как имало алгоритми.... си помислете пак, дали на сам човек, с каквато и да е силна болка, стресово състояние, не дай боже животозастрашаващо, му е баш тогава лесно да си каже дори трите имена правилно, така че да ги разбере машината .../ и такива случаи има вече.../

# 490

Ако се чудите за какво говоря- спешният номер 112 се обслужва от ИИ вече над година.

За другото не знам, но това не мисля, че е вярно.

# 491
Моля? , как ме нарече ? Joy

# 492
Как да съм те нарекла?
Не мисля, че ИИ отговаря на 112. Преди половин година ми се наложи да звъня и съм убедена, че говорих с човек. Два пъти в рамките на час говорих с две различни госпожи.

Така смятам аз, пък всеки е свободен да вярва, на каквото реши.

# 493
112 и 808 24 24 24,  и двата се обслужват с ИИ.
Аз съм агностик, не вярвам Wink

# 494
При нас не е съвсем. Но данните се подават на програма, която решава по критерии доста неща. Гледах предаване по тв. в което точно персонал от спешната помощ гвореше за това .

Общи условия

Активация на акаунт