Трендове в козметиката: има ли смисъл или е маркетинг?

• 2 160
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Бизнес който дава 30 до 50 процента от приходите за маркетинг, почти всичко е маркетинг.

# 16
Бизнес който дава 30 до 50 процента от приходите за маркетинг, почти всичко е маркетинг.
Това, че се дават пари за маркетинг, си е съвсем стандартна практика не само за козметичната индустрия и всички го знаем.

Но това не отговаря на въпроса от кои продукти самите ние сме доволни, отговарят си на описанието поне малко и считаме, че има смисъл да се купуват.

# 17
Намирам темата за сладка Relaxed

Много от коментираните тук трендове не са трендове в истинския смисъл на думата, а са дългогодишни тенденции  (поне) - и ниацинамидът, и витамин С-то, и AHA киселините. За тях се говори усилено от 10 години (минимум от толкова са в моето полезрение), но приемам, че е било по-скоро в ограничени среди и наистина при skincare ентусиастите, а вече наистина всеки ги е чувал.

С лице, име, всички крайници и т.н. заставам в подкрепа на AHA киселините - нищо друго не ми изчиства ситния релеф като тях. Не съм спирала да ги използвам от... ами, 10 години Grinning Най-удобният вариант ми е т.нар. лосион (по същество тонер) P50 на Biologique Recherche. В момента пък имам доста гъстичък серум с комбинация от AHA+BHA - изненадва ме колко е сериозен, дори при моята свикнала с киселини кожа не е подходящ за всеки ден, а е на много традиционен в същността си немски бранд, който няма други, по-слаби еквиваленти. Още едно доказателство, че явно въобще не говорим за тренд, а за устойчиво търсене на потребителя на тези съставки.
Много години съм използвала гликоловата киселина на The Ordinary - и в момента я имам, но я използвам повече за тяло. Като ми се разнообразява, си взимам нещо с азелаинова или млечна киселина.

С витамин С-то съм с променливо мнение - и ефектът, и поносимостта зависят от конкретната формула. Имам много успешни продукти, имам и безполезни. Та по отношение на витамин С или залагам на познат фаворит, или действам с Алфа Арбутин.

Ниацинамидът не се оказа топ решение за моята кожа, но тя не е и типичната, при която ефектът би се разгърнал в пълен мащаб. Не че бягам от него, понеже се среща кажи-речи навсякъде, но определено не избирам продукти, в които е водеща активна съставка.

В ретиноловите продукти тепърва навлизам, но там пък не виждам особен смисъл да се коментира "има ли полза" - полза има, това е доказано работеща съставка, с безброй проведени изследвания.

Обожавам съставките зелен чай, сквалан, центела азиатика, серамиди и абсолютно винаги имам продукти с тях в рутината. Много обичам лайка и ориз. Със суха, лесно дехидратираща се и реактивна кожа съм, това обяснява тези предпочитания. Гледам да имам и пептиди/ресвератрол също в грижата. Сега предстои да вкарам по-обстойно прополис, от няколко години не съм го използвала като водеща активна съставка.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:43 от Ironfeather

# 18
Аз се интересувам ( не съм чела назад, ако го има вече, се извинявам), дали това с почистването с олио изкарва наистина мръсотиите от порите или е измама.
Почиствала съм си лице с обикновено масло от гроздови семки, но търках и с мека четка, да тогава намаляха самите черни точки, но това е по-скоро май от четката. Ако търкам само с пръсти.. а и някой беше писал от рода на 45 минути търкане..

# 19
45 минути търкане е абсурд... По отношение на олиото има два основни... диалога, да ги наречем.

1. Олио като първа стъпка от двустепенното почистване на грим и кожа по корейски/азиатски образец. Олиото се нанася на суха кожа, масажира се, нормално време, 1-2 минути. Идеята е "подобни разтварят подобни", знаем от химията. Добавя се вода, олиото емулсифира (става на приятна, фина, бяла пяна) и се измива. Така гримът е "разбит" и свален. Като втора стъпка ще почистим кожата вече с нормален, пенещ се измивен гел, употребява се нормално.

2. Почистване (изкарване на съдържимото) на порите с олио. Това е тристъпкова процедура, като масажът с олиото е третата част.
Ето блог статия от мацката, на която се приписва авторството на идеята в сферата. Скролнете до абзаца "How to remove sebaceous filaments in 3 steps". Масажът е 5 минути, но съм сигурна, че преди години имаше друга статия, в която съветваше за 10. Аз съм го правила 15 максимум и то защото си познавам кожата и знам, че няма да я тероризирам. Но 45 минути е... абсурдно наистина.

Работи, ако се чудите. Наистина след минутки масаж точките "изскачат" и започват да се усещат под пръстите като... ситни песъчинки. Доста е яко Grinning

Но определено не препоръчвам обикновено (чисто като това с гроздови семки) олио за нито една от двете стъпки. Хайде, при втора точка можете да се разминете с обикновено, най-малкото няма да си го бутате в очите, но пак не е оптимално. А при двустъпковото почистване е просто мъка да използвате такова, то се маже, не се отмива, по-сухите масла като това от гроздови семки попиват, тоест набиват мръсотията от деня и грима в порите, вместо да я изкарат, нанасяте още, става пълно мазало, не се отмива с вода, замъглява се зрението... Приемете го като съвет от някого, който още преди 10 години си бъркаше и домашни формули за двустъпково почистване. Не си заслужава - хората са измислили чудесни формули, които емулсифират отлично и се свалят от лицето с две плисвания с вода. Кеф ви балм, кеф ви олио с помпичка. Не си го причинявайте. Чистите масла - за грижа.

# 20
Кремът с каротин не е за мен. Кожата ми не понася май никакви кремове.

Но не съм се отказала от каротина. Затова съм решила да изпробвам една домашна маска с варен морков, мед и зехтин.

И също да ям повече моркови.

# 21
Напоследък виждаме много нови тенденции – кремове с колаген, серуми с витамин С, ретинол за всеки… Но колко от тези неща наистина работят? Споделете опита си – какви козметични трендове сте пробвали и дали си струва?

За съжаление няма как да бъде извлечена подобна информация предвид, че дадена формула в конкретен продукт може се държи коренно различно в зависимост от кожата, на която е нанесена. Типовете кожа са само указателни и не изчерпват възможностите за реакция и поведение на кожата като могат да "надхвърлят" типа и това е нормално.
Няма универсални продукти и кожи, на базата на които да се стъпи и да се отговори категорично на този въпрос. Има активни съставки и формули, които могат да се интегрират в рутината в зависимост от самопреценка и усещане. Има активни съставки, включени във формули които коренно могат да променят усещането за действието на даден продукт, за това за мен е непрепоръчително да се прави заключение за КПД-то на даден продукт на ниво активна съставка. По-скоро определяща е композицията на продукта.

Колкото до това:

Цитат на: LionKing

Звучи много интригуващо. Има ли източник?

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 11:12 от emkaemka1

# 22
Мода. Особено това с азиатската козметика и мазането с 5 слоя субстанции, за мен си е чист тренд.

# 23
Разбира се, че има трендове и маркетинг в козметичната индустрия, но всеки от нас има достъп до интернет и лесно може да се провери има ли научно обосновани аргументи как действа Х съставка на кожата, за какви проблеми се прилага, в каква концентрация е ефективна и т.н. Просто трябва малко повече критично мислене и да се задълбочи човек. Аз проучвам доста, преди да купя продукт.

# 24
  • Банско
Маркетинг само и нищо не работи, поне това виждам аз. Но натуралните продукти са нещо друго.

# 25
Направо падам като чуя някой да ми обяснява, че има реактивна кожа, а се маже щедро с 10 продукта последователно и нарича това "рутина". Оставаше и да не е реактивна кожата...

При мен някои продукти работят, други не. Със смесена кожа съм и харесвам действието на ниацинамида и ретинол в ниска концентрация. Хиалуроновата киселина също ми допада. Останалите киселини - не.

По-млада не съм станала от употребата на козметика, но тя е нещо, което ме кара да се чувствам добре. Затова и упорито се мажа Joy Хидратиращ серум или дневен крем, околоочен крем, крем за ръце. Това са продуктите, които ползвам с удоволствие. Почистваща пяна, разни други серуми и мазила - по изключение. Декоративна козметика ползвам само по поводи като за целта ползвам професионални услуги.

Маслата са ми жив отврат. Независимо от вида и произхода им, те просто не попиват в кожата ми и усещането е като да съм се поляла с олио. Ами не е моето.

# 26
Направо падам като чуя някой да ми обяснява, че има реактивна кожа, а се маже щедро с 10 продукта последователно и нарича това "рутина". Оставаше и да не е реактивна кожата...

При мен някои продукти работят, други не. Със смесена кожа съм и харесвам действието на ниацинамида и ретинол в ниска концентрация. Хиалуроновата киселина също ми допада. Останалите киселини - не.

По-млада не съм станала от употребата на козметика, но тя е нещо, което ме кара да се чувствам добре. Затова и упорито се мажа Joy Хидратиращ серум или дневен крем, околоочен крем, крем за ръце. Това са продуктите, които ползвам с удоволствие. Почистваща пяна, разни други серуми и мазила - по изключение. Декоративна козметика ползвам само по поводи като за целта ползвам професионални услуги.

Маслата са ми жив отврат. Независимо от вида и произхода им, те просто не попиват в кожата ми и усещането е като да съм се поляла с олио. Ами не е моето.

Аз съм с реактивна, ама съдя за реакция след употреба на един продукт. Да се клепаш с 10 неща е безмислено. А маслата се употребяват терапевтично и после се мият. Очакван резултат от правилно подбрани продукти за нуждите на конкретната кожа може да е доста добър, зависи какво бориш и с какво. Петната в повечето случаи нямат окончателно махане, бръчици от дехидратация около очите почти изчезват след адекватна хидратация на тънката кожа. Мимически бръчки и освежаване на кожата на лицето се таргетират с правилно извършен масаж с подходящо масло за типа кожа на дадената зона и с последваща грижа след измиването след маслото.
 Ако се прави постоянно, ефектът се "задържа". Ако обаче има доста дълбоки и стари бръчки за съжаление няма как да стане само с повърхностни средства. Пилингите също могат да свършат доста работа, но зависи от много работи. Въобще при козметиката като цяло дяволът е в детайлите, ама най—най—най малките. Това са мои впечатления.

# 27
  • София
Не мия масла. Ползвам ги вечер като "запечатващ" продукт.

# 28
Не мия масла. Ползвам ги вечер като "запечатващ" продукт.

Според типа кожа може и да ги оставиш. Ако кожата ти го "яде" Simple Smile
Аз лично мия поради мои съображения — прическа, това, че косата ми е фина и маслото се трансферира към нея, колкото и малко да е, и това налага да ги ползвам така, че после задължително да ги измия с вода и продукт, защото няма да ми "хванат" други продукти за хидратация, без които пък не мога да нанеса после слънцезащита, грим и т. н. ..... Така, че много зависи кое, как, кой и какво ползва.

# 29
  • София
С мазна кожа съм. Ползвам такива за мазна. По принцип маслата се ползват като последен продукт - целта им е да запечатат предишните продукти.

Общи условия

Активация на акаунт