ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 551
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Имали- дали хората. Въобще не се чудя , нито се възмущавам, не се шокирам даже. За някои хора са важни роклите и цените им за този празник. Никой няма да е на Оскар раздаването с рокля за 100 долара на нонейм дизайнерка. И това е същото. Ако семейството ми е заможно и имам "заплата" 100 000 месечно няма да купя на детето костюм за 200 лева. Ще купя за 200 000. И ще го намирам за нормално. Дори ще намирам за нормално в интервю да отговарям как са направили роклята да е в тон кожата на детето ми. При все, ще казвам че и да е народна носия няма значение, защото съм тактична и добре възпитана. А че медиите правят от нова новина - по зле за тях. А че другите четат и завиждат, то нека с обърнат към народните мъдрости:" Всяка жаба да си знае гьола".

За моят син, смятам че е .важно да го науча че на бала и да не е облечен за хиляди, това не го прави по-малко стойностен от другите деца. А ако се срамува от облеклото си и от нас, че само толкова можем - значи не съм си свършила работата добре.

# 361
  • Перник
Аз се чудя родителите с какъв акъл влагат толкова пари в няколкочасова суета. Позната вече 4 рокля купуват в желанието да са уникални. Честно казано се радвам, че имам момче.

И аз така. Преди 2 години колега даде 2500 лв. за рокля на дъщеря си. Не е като да има неограничени възможности, ама...
При нас балът все още е далечна идея. 50 % съм сигурна, че ще е вкъщи.

# 362
  • България, София
Момичета, много благодаря за включването с информация относно изпита.

И като сме още на тема за баловете - Каката беше доста разумна и умерена в избора на тоалети и аксесоари. Роклята за бала тогава излезе под 400 лв. За изпращането си беше избрала тъмносин блейзер и едно бюстие без презрамки, с връзки на гърба. Панталон си имаше и просто ги избра към него. Всичко си носи, когато има повод. Само с обувките с токчета не се разбраха Joy Обувките, които взехме за изпращането  са чудесни, естествена кожа отвътре, отвън, класически модел, бежови и то не на много висок ток. Обу ги само за няколко часа и повече не иска да ги погледне. Дойде си по чорапи. Каза, че не може да издържи да ги носи. Така си стоят в къщи.
За бала се събрахме с приятели в заведение, но не беше тип малка сватба.
Надявам се, че и наборката няма да се изхвърля прекалено.

# 363
  • София
Имали- дали хората. Въобще не се чудя , нито се възмущавам, не се шокирам даже. За някои хора са важни роклите и цените им за този празник. ... Ако семейството ми е заможно и имам "заплата" 100 000 месечно няма да купя на детето костюм за 200 лева. Ще купя за 200 000. И ще го намирам за нормално...

Принципно, при заможни хора и аз ще намирам за нормално да платят голяма сума, по-скоро не намирам за нормално да пишат на тв и да бъдат поканени в предаване, за да обсъждат това.
А всъщност се оказва впоследствие, че според последващо предаване на Господари на ефира те не си плащат дори разходите във входа, в който живеят. Grinning

# 364
  • В светлината на слънцето
На изпращането на сестра му в училище много хубаво впечатление ми направиха децата от всички класове. Нямаше бални рокли или специални тоалети. Бяха дошли спретнато, шарено и много младежки. Тук-там някоя девойка беше с по-официална рокля, но поради други причини - участваха в програмата: коя с пеене, коя с рецитация. Така бяха и на връчването на дипломите. Само за бала бяха в специални тоалети. От приятелския й кръг не съм чула за някакви ценови изхвърляния, даже две от момичетата бяха с костюм с панталон.

# 365
  • София
Май съм коментирала и друг път но пак да си кажа за Cambridge certificates:
За мен има смисъл от FCE, т.е. да се почне от по-плиткото.

Баткото 7-8 клас покри FCE c C1.
Почива си известно време от курсове и после пак го записахме с идеята, че ще кара 2 години и ще се яви на CAE.
Всъщност след първата година в АВО им дават становище за напредването и насоки дали да се явят след нея и или още една година. Та при него беше "няма нужда от втора година". Пак си почива известно време,  тъй като беше рано за явяване щеше да е повече от 2 г. преди кандидатстването - имаше мухи в главата за навън.
След което май месец записа 1 месечен, т.е. 4 седмичен (2 пъти седмично) курс, който е само упражнение на формата. Онлайн.
Супер доволен беше - каза, че много му е помогнал, лошото е че се организира само веднъж годишно (и не се знае дали ще го има и кога) и при девойката не успяхме да го нападнем към задълженията й.
Резултатът му е C2, 2-3 т. под максимума.
Имаше някакви планове да кара и следващото ниво, да се явява на C2 Proficiency, " 'щото не му бил истинско C2-то", но му мина Joy

Девойката се яви на CAE в края на миналата учебна година, но тя е само с C1.
И двамата почнала с A2 Key с резултат B1.

Резултатите им са дело на АВО, като девойката случи и на страхотен учител по АЕ 5-7 клас.

# 366
  • България, София
Desem, благодаря за подробната и полезна информация.
Ще се съберем на семеен съвет, за да обсъдим.
Наборката не ходи на никакви курсове. Информацията за изпита дойде от учителката по АЕ.
Който иска и прецени, да се яви.
Тя засега не мисли за чужбина. Иска кореистика в СУ.
Ще погледна условията за кандидатстване. Със сигурност ще се иска АЕ. Я на изпит, я от матура. Трябва да проверя.

# 367
Имайте предвид, че за някои специалности в бг, които са с преподаване на английски, изискват сертификат за определено ниво при подаването на документите. Ей така го играхме екшън с каката, понеже не успяхме да открием къде е сертификата й от Адванс (който покри още в 7 клас за чий не знам и понеже майка й е много прибрана и подредена). Та се наложи в последния момент да търси школа, която има изпит и свободно място, за да се яви по спешност. Изкара го де, че и предложение да преподава английски на дребните получи от школата. Но беше голямо тичане в последния момент. Та си проверете и това. В тези специалности буквално всеки предмет е на английски и има смисъл да го искат сертификата. Има такива и в СУ, и в УНСС, за НБУ не знам.

# 368
  • София
Velina, не знам дали има опция за външни деца, но АВО организират изпит по формата на Кембридж. Принципно е част от курса, но поне веднъж (може и 2пъти да е било) са ми организирали изпит срещу заплащане, не помня, май за FCE на баткото. тогава бе 50-60 лв.
Той дърпаше много бързо, 2 пъти прескача ниво (половинки) и реално, въпреки че учеше в изнесен кабинет на АВО, където часовете са по-малко и в края на 7 клас се изостава с едно ниво, на финала задържахме изпитите,  защото беше изпреварил връстниците си.
Всяко прескачане на ниво е ставало по предложение на АВО, та доволна съм от отношението там. Даже едното от нивото го скипна след като бяха минал около 1 месец, като му смениха учебниците без да плащаме за новите.

# 369
  • София
Всеки може да се яви на изпит в АВО и без да е ходил на курс при тях. Те са лицензиран изпитен център и явяването на изпит не е обвързано със задължението да се мине точно техен курс. Просто се плаща само дадения изпит. Наборът се е явявал два пъти при тях на детските нива.
Единственото нещо, което трябва да се следи, е на кои дати организират изпитите и съответно да се заяви участие. В сайта им винаги има информация. А личният ми опит с тях е много положителен - винаги много мили и отзивчиви по телефона, а и на място.

# 370
Да, Аво, Британски съвет, Престиж приемат за изпит и без курс. Адванс - не. Май и Британика - не. Стига да има дата. Но все пак детето трябва и да има някаква представа от формата, иначе не знам дали би се справило. При каката не беше проблем, защото беше минала Кеймбридж подготовка. Като връчваха сертификатите бяха само тя и още един заек като нея седмокласник, барабар с 11 и 12 клас. Да ни пита човек тогава що сме ги пратили. Ама тя си искаше, а и зор от школата да я пратят, че знаела. Та сега като се наложи да вади същия, не й беше проблем, защото беше наясно с формата. Проблем беше откриването на школа, която провежда точно в този момент изпит.

# 371
  • София
Не,  Kally, нямах предвид Кембридж изпитите, а изпит, който е по този формат, нещо като пробен изпит.

# 372
Имам положителни отзиви за Аво.
При нас нещата се получиха добре с Алианс.
Синът ми беше на обмен в САЩ в десети клас. Там беше в 11-ти клас и в неговия щат държаха ACT. Резултатът му е висок - 33 от 36.   
Все още има достъп до акаунта си, но не знам за къде и за колко време е валиден този изпит. Ще питаме. Официалните резултати изпращат от организацията към посочен университет срещу заплащане. Най-вероятно става въпрос само за американски университети.
Сега мъжът ми има идеята детето да се яви и на SAT. Според мен са еднакви изпити и не виждам смисъл.
Когато се върна, синът ми предпочете да продължи с Алианс и да се яви на изпит за С2. Резултатите от пробния изпит ме изненадаха с това, че имаше наистина много компоненти, по които ги оценяват.

# 373
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мисля, че е валиден 5 години, но трябва да се провери дали има някакви разлики за САЩ/извън САЩ.
Много университети по света приемат резултатите от теста, КИТ е един от тях.
Може да се зададе списък с университети или училища, на които  да се изпрати резултата - преди изпита се избират до 5 безплатно. след изпита може да се добавят, но е срещу 12 (или 18) долара на брой.
Трябва да се знае АСТ кода на университета или да се търси в падащото меню.

# 374
  • София
Стресирате ме с тези балове, още ми е толкова далечно и не искам до го мисля, принципно съм против цялата истерия с тоалети и събирания тип "малки сватби" по заведения, иска ми се просто да е една вечер, в която да отиде на вечеря/купон с една малко по-официална рокля, а не с рокля на принцеса на Дисни и с гримове/прически, маникюри...и отсега се чудя как да не влезем в този филм.
Честно казано, не разбирам колко толкова голямо постижение е завършването на средно образование и защо все повече този кич се налага, предпочитам да дам тези пари да обикаля света или за образование, но кой ли ме пита, девойката отсега ми показва някакви рокли, а аз се правя на разсеяна. Joy

Всъщност е раздяла, не постижение.
И то не само раздяла със съучениците, учителите и училището. Раздяла с детството. Приключване с етап от живота... раздяла с познатото, структурираното, очакваното. Такива неща... по традиция изискват обреди.

Общи условия

Активация на акаунт