ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 492
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
аз давам по 100 на месец и успява да спестява от тях. на всяко излизане вечер давам по 20, храна носи от вкъщи вкл закуски, плодове и основни. отделно давам за кино, подаръци и някакви екстра неща.

реге, благодаря за ориентира. моята дъщеря си е само с английски, мисля, че и с него ще се оправи. знам, че баклавърски хуманитарни няма във виенския уни, но в другите вкл в другите австрийски градчета има. може би трябва да направя един нов рисърч, предвид че хилядите опции за специалност май се сведоха да две: психология и архитектура. много ме плаши, че ако остане психология тук, ще попадне в една такава неконкурентна среда... от друга страна не знам и дали пък във всеки австрийски уни ще е яко в реалността. не излиза твърде скъпо, аз си знам, че ако реша - ще се справим.

благодаря и за честитките - много вълнуващо е това 18! нещо като подготовка за другия май Simple Smile

юни и моята дъщеря е на адвансд изпит, така че ще си стискаме палци Simple Smile

принтирах и аз дзи мат и мат уасг - да видим Simple Smile

# 526
Относно ръчния багаж, Райънер сменят наземния оператор и освенч че проверявят вече доста строго, въвели са нови методи за мерене на чантите, Засега на Берлинското летище е това, Да видим кога ще въведат и при нас.

А за правостоящите места - нямам думи.

Малко по-стария фасон на Райън тези "имерители" съм виждала, дето е с две отделения - за поместване на ръчен с приорити и без приорити - чанта/раница с по-малък размер. За сега  са се заели компаниите да ограничават е размера и броя на ръчния багаж. Интересно ми е кога ще почнат по стриктно да следят и теглото.  

https://trud.bg/a/articles/%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7 … 0%BE-%D0%B8%D0%BC

Това,  за правостоящите го четохме преди няколко дена. Не знам как да го коментирам. Мъжът ми си направи шега, че ще е подобно на архаичните времена с  "първа класа, втора класа и робите в трюма". Смешно е, но не е смешно. Във Виена за новогодишния концерт примерно се продават правостоящи билети , има нещо като прът с закрепена възглавничка на която се опираш с корем (тогава го нарекох спонтанно като коне в ясли). Но то навремето имаше правостоящи билети за кино ( това само динозаври като мен го помнят Simple Smile . Та кой знае ...

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 19:03 от _re_ge

# 527
  • на Мелмак
Привет, момичета!
Да дам и аз моите пет цента за джобните- даваме основно по 40-50 лв седмично. Но допълнително винаги изникват разходи. Козметичката при нас е основно перо, защото ѝ се налага доста често да ходи. Трябва да ѝ запиша час за кожен другата седмица. Иска с мен да отиде. Отделно маникюр, по - рядко фризьор. Малкия, основно яде Simple Smile за това му отиват джобните.
Иска да учи в Германия, инженерна специалност. Следя Реге в темата за Австрия, много помага там Simple Smile
Предстои ѝ изпит по кормуване.
Пълнолетието беше голяма подготовка и вълнение, много беше доволна.
Предстоят ни интересни радини вълнения.
Дано им се случат нещата!
Иска ми се, ако имаме време това лято да я заведем до Берлин. Миналата година бяхме в Мюнхен, но тя иска Берлин.
Дано откраднем време.

# 528
Mоливче, да, точно затова се усъмниха и ме прегледа лекар от отделението. Те се получиха в резултат на силна кашлица и бяха само при напъните за кашляне.

Арино, честито пълнолетие на девойката! Да е жива и здрава!

Щерката ходи с приятели във Виена пролетната ваканция. Много й харесва градът.
Летяха с Райън само с ръчен багаж. Купила съм една раница, която се разширява, но прибрана е точно по размерите на Райън.

Някое дете кандидатствало ли е за обиколка на Европа с влак по Еразъм? Девойката е одобрена, но от нейната компания децата навършват 18 чак края на лятото и не могат да съберат група.
В този смисъл дай й само да пътува.
Както каза Марти, все едно някой ми смени детето точно в 11 клас, когато дипломата е важна.

# 529

Някое дете кандидатствало ли е за обиколка на Европа с влак по Еразъм? Девойката е одобрена, но от нейната компания децата навършват 18 чак края на лятото и не могат да съберат група.
В този смисъл дай й само да пътува.
Моята щерка и най-добрата й приятелка кандидатстваха за това с влаковете, също са одобрени. Три момичета са, но всички след юни ще са на 18г. Мислят през август да обикалят, но тя вече е на 18г., а приятелката ги навършва юни.
За джобни, не давам регулярно, като поиска и при повод. Иначе тя взима стипендия и си покрива от нея харчове. Но и не излиза много - нито по дискотеки, нито яде често навън. По-скоро се събират да си готвят по къщите с приятелки.

# 530
  • София
Бебчо, аз мога да препоръчам Праматарова.
https://superdoc.bg/lekar/maria-pramatarova
По летищата и ние сме били свидетели как карат пътници да плащат по 50-60 евро за чанта, раница или куфар неотговаряща на размерите за ръчен багаж. Все по-често се случва.

# 531
О да и моята дъщеря взе вече теорията на шофьорските, предстои практика,няма търпение!

Одобрена е за Еразъм, с приятелки,мислят да пътуват другата г, можело.

# 532
Арино, другото лято, или чрез учебната година?
Защото лятото, ако е на 19, мисля, че не може.

# 533
Ами можело да са одобрени тази г, а да пътуват следващата, другото лято... Дано да не бъркат, ще проверя пак. И благодаря за честитката!!!

# 534
  • на Мелмак
Оооо, това за тези обиколки сме го пропуснали. Може ли инфо/линк?

# 535
Ети,може и да не сте,зависи кога е рождената дата,прочети на https://youth.europa.eu/discovereu/rules_en и https://youth.europa.eu/go-abroad/travelling/what-you-need-know- … ravel-you-pack_en, фейсбук акаунта им също,мисля,че сега тече втори период за кандидатстване

Дъждец,на първия линк пише,че може да се пътува до септември 2026.

# 536
  • на Мелмак
Много благодаря!
Рових се аз, ама нищо не направих.

# 537
Ети,може и да не сте,зависи кога е рождената дата,прочети на https://youth.europa.eu/discovereu/rules_en и https://youth.europa.eu/go-abroad/travelling/what-you-need-know- … ravel-you-pack_en, фейсбук акаунта им също,мисля,че сега тече втори период за кандидатстване

Дъждец,на първия линк пише,че може да се пътува до септември 2026.
Или аз нещо не чета като хората, или кандидатстването е приключило на 16 април.

# 538
  • София
Благодаря ти, velina_v Kissing Heart Зачервяват се очите от нищото, като след пиянски запой съм, после изчезва червенината, пак се появява. Сълзят, парят на моменти, не е конюнктивит казаха. Отделено зрението е влошено.

Очна клиника Зора, но не знам кой / какъв доктор...
Освен това бих ти препоръчала да видиш и алерголог... може и да е автоимунна причината. Бях мернала някъде и съобщения за възможни късни ефекти от ковид, свързани с очите.. или може би с кожата о/о очите, но не знам за това, не обърнах особено внимание, просто го мернах сред нещата, които ми се появяват, понеже преди ги следях, но сега вече не.

# 539
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, момичета и хубава нова седмица!
Знаете ли кои оценки влизат в дипломата и как се формират за балообразуването? Например тези по бълг. език и математика профил например?

Общи условия

Активация на акаунт