ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 558
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • България, София
Момичета, моля за мнение.
В сряда бях на родителска среща и учителката по АЕ даде информация за изпита за сертификат на Кеймбридж.
Тя и наборката ми спомена преди това, но нямаше всички подробности.
Учителката каза, че ако детето се яви на изпит за Б2, но покрие много висок процент точки (нещо от порядъка на 90 %) щели да дадат сертификат за С1. Сертификатът няма валидност.
Срокът за подаване на заявления е до 22.04.2025 г. Изпитът е на 14.06.2025 г. Таксата е 440 лв.

Признавам си, че нямам опит със сертификати по АЕ.
Девойката иска да ходи. Ще се пробва за Б2.

Моля за съвет, мнение, споделен опит. Добра идея ли е? Наистина ли е така, както госпожата спомена?

Госпожата каза, че има материали и ще им даде за подготовка.
Езикът го учат разширено и е профилен предмет. Имат около 8 часа седмично. 2 часа с преподавателката им от 8 клас до сега - практически английски и останалите часове с друга преподавателка по модулите от профилираната подготовка.

Благодаря на всички отзовали се Hug

# 331
Велина ако догодина ще ходи на С1 , няма смисъл да се дават тези пари за изпит сега. Иначе е така , в горния регистър точки , получаваш сертификат за следващо ниво
Синът ми миналата година ходеше на В2, но понеже беше решил на кара тази година С1, не се яви на изпит
Според мен трудно се достига следващо ниво
На пробния за С1 изкара 194 точки, но пак е далеч от 200 за С2
Ето скалата

# 332
  • Пловдив
Velina,
не споделям от 1 лице, но такава е и моята информация.
Явява се за В2, но изкарва точки за С1 и  В СЕРТИФИКАТА ГО ПИШЕ.
На позната дъщерята се яви за С1 и изкара точки за С2 (дай Боже всекиму!)
В Британика ми казаха (дали за да ме манипулират, че след взет сертификат за В2 трябва задължително да се яви за С1?! Thinking ) - да!- в сертификата пишело, че точките са като за С1, но сертификата си оставал за взет за В2.
Иначе, да - сертификатът на Кеймбридж е безсрочен, но като го изискват  някои университети (все пак!) държат той да е получен през последните две години.

# 333
  • Варна
Велина, според мен, ако крайната цел е С1, няма смисъл да се явява сега на В2, защото дори да го вземе с оценка А, повечето университети си искат САЕ и няма да признаят FCE  без значение от резултата. Ако целта е да има сертификат на добро ниво - да. Доколкото знам, в СУ за някои специалности го признават, но не съм сигурна за механизма как приравняват резултатите в оценка (ако се прави така).
Иначе, миналата година дъщеря ми се яви на FCE и въпреки отличната оценка, сега ще се яви и на САЕ точно заради изискванията на университетите, макар че за специалностА, която тя иска дори не търсят сертификат по АЕ... В Британика настояват за явяване, защото техните курсове за големите ученици са тясно насочени точно към тези сертификатни изпити, а не са по стандартната схема за придобиване на ниво.

Честито на вече приетия студент! Дано повлече крак и за другите да постигнат целите си!

Честито и на новите шофьори - да бъдат внимателни и да имат дълъг и безпроблемен стаж зад волана!

За щерката и курсът е далеч, че е родена през декември, а за бал изобщо не е ставало дума, нито у дома, нито в училище.

С две ръце съм за Варненска среща Simple Smile

# 334
  • Бургас
Дъщеря ми декември се яви за C1. Изкара 203 т. и й дадоха сертификат C2.

# 335
темата за бални работи малко ме е обзела, колкото за ориентир. разбрах, че роклите са към 1300 лв. в онзи магазин в младост 4. ако някой има идея за фабрики в бг, където шият, или някой специален свестен магазин в асеновград или другаде - да каже. мисля си даже за сърбия, италия, гърция... ако са по-яки и е по-евтино.

# 336
  • България, София
темата за бални работи малко ме е обзела, колкото за ориентир. разбрах, че роклите са към 1300 лв. в онзи магазин в младост 4. ако някой има идея за фабрики в бг, където шият, или някой специален свестен магазин в асеновград или другаде - да каже. мисля си даже за сърбия, италия, гърция... ако са по-яки и е по-евтино.

Виж Ескуара. Магазинът им се намира в ж.к. "Бели брези".
На каката роклята за бала взехме оттам и цената беше далеч под посочената от теб по - горе. Около 4 пъти по - ниска.
А роклята беше наистина много красива и оригинална.
Тогава отношението им много ми хареса. Търпеливи и даваха добри идеи на момичетата. Дано и сега да е така.

# 337
  • София
Виж Ескуара. Магазинът им се намира в ж.к. "Бели брези".
На каката роклята за бала взехме оттам и цената беше далеч под посочената от теб по - горе. Около 4 пъти по - ниска.
А роклята беше наистина много красива и оригинална.
Тогава отношението им много ми хареса. Търпеливи и даваха добри идеи на момичетата. Дано и сега да е така.
О, идеално, той ни е в квартала и въпреки, че ни е много далече тази тема, не ми пречи да хвърля едно око.
Девойката един два пъти спомена през лятото да кара шофьорски курс, но тъй като подготовката за кандидат студентските изпити е с голям приоритет, може курса да го кара и след като мине данданията догодина. Брат й по собствено желание  направи точно така и взе книжка преди два месеца. Не се чувства по никакъв начин ощетен от това, че чак на 19 години придоби способност да кара кола.
Девойката реши да учи тук (надявам се, че няма да си промени решението до следващата година) и поне курса по АЕ отпадна от дневния ред. Проблемът е, че иска единствено и само архитектура в УАСГ. За момента не иска да се поинтересува от другите специалисти там или пък нещо друго в друг университет и ще видим какво ще измисли.

# 338
  • В светлината на слънцето
Марти, разходете се до Пиротска. От страната на Халите има 3 магазина на Оксана мода. Първият е в самото начало, следващите - през 1-2. Всеки е с различни модели. Много добро изпълнение като качество, прилични цени. На девойката роклята беше от втория магазин.
Ето и сайта им, но на място има повече.
https://www.oksanamoda.bg/абитуриентска-колекция

# 339
  • София
Стресирате ме с тези балове, още ми е толкова далечно и не искам до го мисля, принципно съм против цялата истерия с тоалети и събирания тип "малки сватби" по заведения, иска ми се просто да е една вечер, в която да отиде на вечеря/купон с една малко по-официална рокля, а не с рокля на принцеса на Дисни и с гримове/прически, маникюри...и отсега се чудя как да не влезем в този филм.
Честно казано, не разбирам колко толкова голямо постижение е завършването на средно образование и защо все повече този кич се налага, предпочитам да дам тези пари да обикаля света или за образование, но кой ли ме пита, девойката отсега ми показва някакви рокли, а аз се правя на разсеяна. Joy

# 340
  • София
Честно казано, не разбирам колко толкова голямо постижение е завършването на средно образование…
Не е постижение. Оцеляване е.

# 341
Велина ако догодина ще ходи на С1 , няма смисъл да се дават тези пари за изпит сега. Иначе е така , в горния регистър точки , получаваш сертификат за следващо ниво
....
Не знам дали това важи за всички школи, където се провеждат серификатни изпити, защото набора преди две години, като се явява за С1 изкара 199 т. и си му дадоха сертификат С1. Така беше и за B2 - изкара 179 т. и му дадоха В2. Та, може би условията зависят от школата, не знам. Той се явява в  АВО.
И, аз мисля, че няма нужда да си причниява излишен стрес сега - направо да си се яви за С1, когато се почувства готова.

# 342
....
Не знам дали това важи за всички школи, където се провеждат серификатни изпити, защото набора преди две години, като се явява за С1 изкара 199 т. и си му дадоха сертификат С1. Така беше и за B2 - изкара 179 т. и му дадоха В2. Та, може би условията зависят от школата, не знам. Той се явява в  АВО.
И, аз мисля, че няма нужда да си причниява излишен стрес сега - направо да си се яви за С1, когато се почувства готова.
Марини, за 1т не му е достигнало и двата пъти
От 180 нагоре е С1
И от 200 нагоре С2

За баловете, лично на мен ми струва излишна цялата тая лудница и пари, но всеки да го празнува според разбиранията си
Не знам дали аз му повлиях на набора, или е същият чешит като мен, но не иска бал. Надявам се поне да го убедя да иде вечерта с класа. За празнуване в ресторант не иска и да чуе. Каза, че иска да пътува из Европа. Но дотогава има цяла година, много неща могат да се променят.

# 343
  • София
Коментирам с близка приятелка, дългогодишен учител по АЕ, която готви всяка година и за сертификати и тя ми каза следното - ако детето се е явило за В2, то ще получи сертификат, че се е явило за В2, но има знания за С1. Този сертификат обаче не може да му послужи в университет, който иска С1 - няма да му се признае, трябва да се е явил на изпит за С1. Затова явяване за В2, ако е за университет е малко безсмислено, освен ако имате излишни пари и искате детето да упражни формата на изпита.

Също така спомена, че повечето европейски университети вече предпочитат IELTS, така че е хубаво да проверите за конкретния университет какви са изискванията.

# 344
Благодаря за инфото Олив. Аз имам за австрийски сертификат (немски) наблюдения. За каквото ниво подадеш, това получаваш. Без значение че си имал точки дето се казва за следващо ниво. Този танц го играхме с дъщеря ми. Но понеже нивото на сертификата, за който се яви й стигаше за уни, не ни беше яд толкова че е можела да вземе по-горен защото беше с една точка под максимума. Не се яви и за по-горно ниво допълнително. Беше излишен разход щом е покрила минимума.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 11:50 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт